Τα αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες ημέρες στην Αχαΐα, φθάνοντας περίπου τα 25, προκάλεσαν ανησυχία.
Όπως ανέφερε στην «Κ», ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας και αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Μάρκος Μαραγκός, «οι αριθμοί αυτοί όντως προκαλούν ανησυχία και αποτελούν σοβαρή ένδειξη ότι ο ιός αρχίζει να απλώνεται στην επικράτεια και εκτός της Αττικής».
Παράλληλα, επισημαίνει ότι «είναι θέμα χρόνου, μαζί με την αλλαγή του καιρού, που μας αναγκάζει να βρισκόμαστε σε κλειστούς χώρους, να δούμε πολύ μεγαλύτερα νούμερα».
Πάντως, ήταν ήδη αυξημένα τα κρούσματα κορωνοϊού που κατεγράφησαν τις υπόλοιπες ημέρες του Σεπτεμβρίου στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ξεπερνώντας τα 110. Τα πρωτεία κατέχει η Αχαΐα, όπου σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, έφθασαν τα 73, ενώ στην Αιτωλοακαρνανία κατεγράφησαν περίπου 32 κρούσματα και στην Ηλεία μόλις έξι.
Μιλώντας στην «Κ», ο καθηγητής Μάρκος Μαραγκός, για την επιδημιολογική κατάσταση στην Δυτική Ελλάδα, τονίζει ότι «σε σχέση με την Αττική είμαστε σε καλύτερη κατάσταση, όσον αφορά στον αριθμό των κρουσμάτων και των ασθενών που νοσηλεύονται, συμπληρώνοντας ότι «όσοι έχουν ασθενήσει από κορωνοϊό και δεν χρειάζονται νοσηλεία, είναι σε καλή κατάσταση και αναρρώνουν στο σπίτι τους».
Επίσης, ο καθηγητής σημειώνει ότι «δεν παρατηρούνται πολλά περιστατικά συγχρωτισμού στα λεωφορεία και στις μετακινήσεις, καθώς και σε πλατείες, όπως συμβαίνει στην Αθήνα».
Συγχρόνως, αναφέρει ότι «δεν υπήρξε μεγάλη επιστροφή αδειούχων από καλοκαιρινές διακοπές σε νησιά, αν και όπως επισημαίνει, «υπήρξαν περιστατικά που επέστρεψαν από διακοπές σε νησιά των Κυκλάδων».
Ακόμη, στέκεται ιδιαίτερα στο γεγονός ότι «στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δεν υπήρξε μεγάλη τουριστική κίνηση από χώρες του εξωτερικού».
Σχετικά με την εφαρμογή των προληπτικών μέτρων προστασίας, ο Μάρκος Μαραγκός, αφού επισημαίνει ότι «δεν χωρά καμία συζήτηση όσον αφορά στην πιστή τήρησή τους,» παρατηρεί ότι «υπάρχουν άνθρωποι και κυρίως τα νέα παιδιά που δεν δίνουν σημασία», αλλά όπως προσθέτει, «έχω την αίσθηση ότι οι μεγαλύτερες ηλικίες προσέχουν».
Προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω, σχετικά με τα μέτρα προστασίας, διατυπώνει την πρόταση για ατομικό lockdown και εξηγεί: «Νομίζω ότι ίσως είναι καλύτερα να μπούμε όλοι μας σε ένα ατομικό lockdown, δηλαδή να προσέχουμε τις παρέες μας, να μην βγαίνουμε έξω από το σπίτι χωρίς λόγο, να περιορίσουμε κοινωνικές συναναστροφές με μεγάλο αριθμό ατόμων ή με άτομα που δεν γνωρίζουμε», διότι, όπως τονίζει «τις τελευταίες ημέρες παρατηρούμε μία αύξηση των κρουσμάτων».
Οι έλεγχοι
Όσον αφορά στο μέτωπο των ελέγχων που γίνονται στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για την τήρηση των μέτρων, τον Σεπτέμβριο διαπιστώθηκαν, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Αστυνομίας, περισσότερες από 360 παραβάσεις.
Όπως ανέφερε στην «Κ», ο γενικός περιφερειακός αστυνομικός διευθυντής, ταξίαρχος Απόστολος Μαρτζάκλης «οι έλεγχοι στη Δυτική Ελλάδα είναι εντατικοί και κατά τον μήνα Σεπτέμβριο ξεπέρασαν τους 20.000».
Παραθέτοντας τα στοιχεία, είπε ότι «διαπιστώθηκαν συνολικά 363 παραβάσεις, από τις οποίες οι 275 αφορούσαν μη χρήση μάσκας και μη τήρηση ελάχιστης απόστασης, οι 86 στην παραβίαση των κανόνων λειτουργίας επιχειρήσεων και καταστημάτων και οι δύο σε κοινωνικές εκδηλώσεις.»
Επίσης, επισημαίνει ότι «η αστυνόμευση και οι έλεγχοι είναι συνεχείς και σε περιοχές, που παρουσιάζουν ιδιαίτερα πολιτισμικά, πολιτιστικά και δημογραφικά χαρακτηριστικά, όπως είναι η δυτική Αχαΐα».
Στη συγκεκριμένη περιοχή, συνέχισε, «το τοπικό αστυνομικό τμήμα έχει πραγματοποιήσει από την έναρξη εφαρμογής των μέτρων περισσότερους από 13.000 ελέγχους, ενώ έχουν βεβαιωθεί 510 παραβάσεις».
Συγχρόνως σημειώνει ότι «τα ιδιαίτερα ήθη και έθιμα ορισμένων πληθυσμιακών ομάδων, που διαβιούν στη δυτική Αχαΐα, χαρακτηρίζονται από πολυπληθείς συγκεντρώσεις σε κοινωνικές εκδηλώσεις, όπως είναι οι γάμοι, οι αρραβώνες κ.α., με αποτέλεσμα να εστιάζουμε τις ενέργειές μας και τους ελέγχους μας και σε αυτές τις περιπτώσεις».
Τέλος, ο Απόστολος Μαρτζάκλης υπογραμμίζει ότι «στη Δυτική Ελλάδα, συνεχίζουμε υπεύθυνα και συστηματικά την συμβολή στην τήρηση των μέτρων», ενώ, όπως προσθέτει, «οι έλεγχοι θα είναι διαρκείς και θα εφαρμόζονται αυστηρά».
Πηγή: Kathimerini.gr