Σαν να μην έφτανε η εμφάνιση του κορονοϊού, στις αρχές της περασμένης άνοιξης, που ανέκοψε στο τελείωμά της την τουριστική κίνηση στα Καλάβρυτα, ο ορεινός σημαίνων προορισμός δεν αποκλείεται να έρθει και πάλι αντιμέτωπος με το «θηρίο» της εποχής μας, «κατατρώγοντας» επισκέπτες και εισοδήματα επαγγελματιών και επιχειρηματικών της αγοράς.
ΠΡΙΝ
Όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα pelop.gr, η πανδημία έφθειρε τον τουρισμό, από τον Μάρτιο και μετά, δηλαδή προς το τέλος της χειμερινής σεζόν. Μόνο ο μήνας Αύγουστος – παραδόξως – προσέφερε έστω μια μικρή ανάσα, αδύνατη ωστόσο για να «σώσει την χαμένη παρτίδα».
Ετσι, οι απώλειες σε ξενοδοχεία, καταλύματα και βέβαια σε καταστήματα Εστίασης και άλλων προσφερόμενων προϊόντων, δεν καλύφθηκαν, κάνοντας τους ιδιοκτήτες τους να μη μιλούν για «καλή περίοδο».
ΘΕΡΟΣ
Ο κόσμος, που δεν πήγε διακοπές ή απέφυγε να μεταβεί, έστω και για ένα τριήμερο σε κάποια παραλία, φέτος επέλεξε να εκδράμει στο βουνό, αλλά κι αυτό, το διήμερο της Παναγίας και μόνο.
Σε αυτό βοήθησε και η αυξημένη επισκεψιμότητα ετεροδημοτών, οι οποίοι άνοιξαν τα σπίτια τους, στα Καλάβρυτα και σε πολλά γύρω χωριά, ενισχύοντας σημαντικά τον τόπο τους.
ΜΕΓΕΘΗ
Το 50% των καταλυμάτων, ωστόσο, ήταν κλειστά το καλοκαίρι και επομένως η πληρότητα περιορίστηκε στα ολοχρονίς λειτουργούντα, που με επίσημα στοιχεία, αυτή δεν ξεπέρασε το 60%.
Πρόκειται για νούμερο «πολύ καλό», όπως ειπώθηκε, αλλά άνισο της καταστροφής που προηγήθηκε και το σημαντικότερο χωρίς να αποζημιωθούν (εφάπαξ) οι ξενοδόχοι.
ΦΟΒΟΣ
Το πρόβλημα όμως επιστρέφει -αν όχι δείχνει να συνεχίζεται- αφού η νέα χειμερινή σεζόν ξεκινά από τις 20 Οκτωβρίου δειλά-δειλά, με κάποιες πρώτες κρατήσεις ήδη να έχουν γίνει.
Ενα όμως lockdown στην Αττική, θα ανατρέψει τα πάντα. «Η Αθήνα είναι ο αιμοδότης των Καλαβρύτων, οπότε ένας περιορισμός του κόσμου, που είναι επισκέπτες μας, θα μάς βυθίσει πάλι» λέει στην «Π» ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Καλαβρύτων Κώστας Δαφαλιάς.
ΑΠΩΛΕΙΕΣ
Αν αυτό συμβεί, τότε οι απώλειες, που μέχρι τώρα υπολογίζονται συνολικά στο 50% για ξενοδοχεία και στο 70% για την υπόλοιπη αγορά, δύσκολα θα μαζευτεί.
Αν όμως η Αττική δεν «κλείσει», τότε ίσως κάτι να περισσωθεί και κάποια έξοδα πιθανά να καλυφθούν.
Σε ευρώ, η παραπάνω απώλεια, μόνο για τους μήνες Μάρτιο -Απρίλιο, φαίνεται να ξεπερνούν το μισό εκαταμμύριο ευρώ, καθότι η κακή περίοδος περιελάμβανε και το Πάσχα.
ΛΟΥΚΕΤΑ
Σημειωτέον, πως στην περιοχή των Καλαβρύτων, μικρά καταλύματα (τύπου ενοικιαζομένων δωματίων) να μην ξανανοίξουν φέτος, σε ποσοστό 10 – 15%.
ΠΡΟΒΟΛΗ
Όπλο του επιχειρηματικού κόσμου, όπως λένε πολλοί, θα ήταν μία προβολή της περιοχής ως «covid free», ωστόσο ο δήμος δεν δείχνει να μπορεί να το κάνει, οπότε ίσως αυτό γίνει από τον ξενοδοχειακό κλάδο, αν δεν υπάρξει βέβαια lockdown.
Πηγή: pelop.gr