Επίκαιρα

ΠΔΕ Δυτ. Ελλάδας: Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα «Στιγμές Erasmus+ - Τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα στην εποχή της πανδημίας»

ΠΔΕ Δυτ. Ελλάδας: Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα «Στιγμές Erasmus+ - Τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα στην εποχή της πανδημίας»

Με αφορμή τον εορτασμό των Erasmus+ Days 2020, η Περιφερειακή Δ/νση Εκπ/σης Δυτικής Ελλάδας και το ΠΕΚΕΣ Δυτικής Ελλάδας σε συνεργασία με το Europe Direct Πάτρας- Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Πειραματικό Λύκειο Παν/μίου Πατρών διοργάνωσαν την Πέμπτη, 15 Οκτωβρίου 2020, Ημερίδα με θέμα: «Στιγμές Erasmus+ - Τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα στην εποχή της πανδημίας». Πρόκειται για μια Ημερίδα όπου παρουσιάστηκαν σχέδια βασικών δράσεων ΚΑ1, ΚΑ2 και ΚΑ3 και ακούστηκαν εμπειρίες μαθητών και εκπαιδευτικών.

Διοργανώθηκε ένα blended event και η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε μερικώς στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας τηρουμένων όλων των μέτρων προστασίας. Λόγω των ειδικών υγειονομικών συνθηκών και για λόγους ασφαλείας στην αίθουσα παρευρέθηκε περιορισμένος αριθμός ατόμων, γι’ αυτό και δόθηκε η δυνατότητα διαδικτυακής εξ αποστάσεως συμμετοχής εισηγητών, καθηγητών και μαθητών. Το live streaming της εκδήλωσης μπορείτε να το βρείτε: https://youtu.be/3pG1USmySb4

Καθώς και Live μεταδόσεις στη σελίδα μας στο Facebook:


https://rb.gy/an3ofi

Το 2020 έχουν διοργανωθεί 4345 Εκδηλώσεις Erasmus+ σε όλο τον κόσμο. Αυτές οι τρεις μέρες, 15, 16 και 17 Οκτωβρίου, είναι η τέλεια ευκαιρία για να διοργανωθούν events και να γίνουν γνωστές οι εμπειρίες των συμμετεχόντων στις δράσεις Erasmus+.

pdede erasmus2

Όμως…τί είδαμε;;

Με το Erasmus+ Είδαμε μαθητές Νηπιαγωγείου να προγραμματίζουν ρομπότ γνωρίζοντας λέξεις και εκφράσεις σε πολλές διαφορετικές ξένες γλώσσες.

Με το Erasmus+ Είδαμε μαθητές Δημοτικού να διδάσκονται τα μαθήματα που προβλέπονται στο σχολείο τους μέσα από δραστηριότητες βασισμένες στη Θεωρία των Πολλαπλών τύπων Νοημοσύνης και Θεάτρου στην Εκπαίδευση, άλλοι μας μίλησαν για τον τρόπο που μπορούμε να ζούμε ενωμένοι μέσα στη διαφορετικότητά μας, μας παρουσίασαν τη σημασία του να γνωρίζουμε καλά τις ρίζες μας σε ένα διαπολιτισμικό πλαίσιο όντας ιδιαίτερα εξοικειωμένοι με τα πολιτιστικά στοιχεία των διαφορετικών χωρών με τις οποίες έχουν συνεργαστεί. Μάθαμε τρόπους με τους οποίους εκπαιδευτικοί μπορούν να διδάξουν μαθητές σχολείων γενικής εκπαίδευσης και ειδικής εκπαίδευσης στο ίδιο πλαίσιο επιτυχημένα (DANsCE for All project).

pdede erasmus3

Με το Erasmus+ Είδαμε μαθητές Γυμνασίου να μας καθηλώνουν με εντυπωσιακά πειράματα και γνώσεις χρήσης εφαρμογών τελευταίας τεχνολογίας οι οποίες οδηγούν σε ταχύτερη κατάκτηση της γνώσης, να εργάζονται πάνω στο Πυθαγόρειο Θεώρημα με τη χρήση ρομπότ και γλώσσας προγραμματισμού, να μας ευαισθητοποιούν με αξιοζήλευτη πειθώ για τη μείωση της αλόγιστης χρήσης νερού για τη συνέχεια της ζωής στον πλανήτη μας.

Με το Erasmus+ Είδαμε εκπαιδευτικούς να μας μιλούν για την επαγγελματική τους εξέλιξη και ανάπτυξη και την υψηλή αυτοπεποίθηση που απέκτησαν παρακολουθώντας τις τελευταίες εξελίξεις για να διδάξουν στους μαθητές τους παρακολουθώντας σεμινάρια όπως: “Effective Parental Engagement for Student Learning”, “3d Printing: Fostering creativity to your students Competences for 21st Century Schools”, “Learning in a Museum”, “Embracing Language Diversity in Your Classroom”, “Supporting Special Educational Needs in Every Classroom”, “Bullying - NOT in my class! Creating safe learning environments for students”, “Learning with creativity: Let the game begin!”, “Addressing the Global Climate Crisis in Your Classroom”, “Project-Based Learning to Enhance Key Competences” κ.α.

Με το Erasmus+ Είδαμε μαθητές Λυκείου να μας μιλούν για τον Αυτισμό από την εποχή του Παπαδιαμάντη έως και τη Σύγχρονη Ευρώπη όπως το συζήτησαν με Ευρωπαίους συμμαθητές τους και απόφοιτους ΕΠΑΛ να έχουν εργαστεί για 3 μήνες και άνω σε μεγάλες Ευρωπαϊκές εταιρίες και Οργανισμούς αμειβόμενοι με υψηλούς μισθούς, κερδίζοντας τεχνογνωσία να φέρουν στην επιστροφή τους ή και νέες ευκαιρίες εργασίας στο εξωτερικό.

pdede erasmus4

Με το Erasmus+ Είδαμε να έχει δημιουργηθεί τρόπος με τον οποίο άνθρωποι τυφλοί ή με προβλήματα όρασης θα μπορούν να παρατηρούν φαινόμενα αστρονομίας!

Με το Erasmus+ Είδαμε έναν ελληνικό φορέα, την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας με το ΠΕΚΕΣ του, να συμβάλλει ως εταίρος προγράμματος Erasmus+ στη δημιουργία ενός Κοινού Πλαισίου Δεξιοτήτων των Εκπαιδευτικών STE(A)M Εκπαίδευσης της Ευρώπης (Science, Technology, Engineering, Arts, Mathematics) (STEAMonEdu project) το οποίο έως τώρα δεν υπάρχει.

Επίσης να συμβάλλει στη δημιουργία ενός Πλαισίου Αναμόρφωσης του Αναλυτικού Προγράμματος STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) στην Ευρώπη με την ενεργό εμπλοκή ερευνητών, μαθητών και ανθρώπων επιτυχημένων σε αυτόν τον τομέα (role models) που θα λειτουργήσουν ως πρότυπα για τους μαθητές (CHOICE project). Τέλος να συμμετέχει στην δημιουργία εγγράφου Συστάσεων Εκπαιδευτικής Πολιτικής στην Ευρώπη το οποίο θα περιέχει στρατηγικές παρέμβασης οι οποίες θα προωθούν τη διαπολιτισμική εκπαίδευση και την ενεργό πολιτειότητα καθώς και ένα Road Map που θα παρέχει οδηγίες και βήματα για τη συμπερίληψη της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης στις ευρωπαϊκές σχολικές μονάδες και τα κέντρα νεότητας ενώ παράλληλα θα δημιουργήσει ένα επιτραπέζιο παιχνίδι εμπλουτισμένο με πολλά καινοτόμα ψηφιακά στοιχεία που θα υποστηρίζει την όλη διαδικασία (GEM-IN project). Ενώ όλα τα έργα θα υποστηρίξουν την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών προς αυτή την κατεύθυνση με την παροχή δωρεάν Μαζικών Διαδικτυακών Ανοιχτών Μαθημάτων.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης κ. Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας κ. Τάκης Παπαδόπουλος, ο Οργανωτικός Συντονιστής ΠΕΚΕΣ ΔΕ κ. Σπυρίδων Παπαδάκης και ο Δ/ντης του Πειραματικού Λυκείου Παν/μίου Πατρών κ. Ιωάννης Σφαέλος. Η κ. Αθανασοπούλου Ευαγγελία του Europe Direct Patras ενημέρωσε για τις υπάρχουσες Ευρωπαϊκές Δράσεις για τη Νεολαία.

Οργανωτικά υπεύθυνες της εκδήλωσης ήταν η κ. Αθανασία Μπαλωμένου, Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου, η κ. Έλενα Σαρλή, Προωθήτρια Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων ΠΔΕΔΕ και ο κ. Ιωάννης Χιωτέλης εκπ/κος του Πειραματικού Λυκείου Παν/μίου Πατρών.

pdede erasmus5

Την εκδήλωση συντόνισαν η κ. Άννα Γεωργακοπούλου, Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου και οι κ. Έλενα Σαρλή και Αθανασία Μπαλωμένου.

Την εκδήλωση υποστήριξαν οι κκ. Πέττας Ανδρέας, Περδίκη Δήμητρα, Γκίνης Δημήτριος κ. Μάκης Μανιώτης και Δαββέτα Ελένη.

To blended event ήταν μία πρωτόγνωρη εμπειρία και για εμάς στις πρωτόγνωρες συνθήκες που ζούμε, ευχαριστούμε όλους τους εισηγητές και συμμετέχοντες που βρέθηκαν κοντά μας.

Εικόνα 4Από αριστερά προς δεξιά Αθανασία Μπαλωμένου, Σαρλή Έλενα, Ιωάννης Χιωτέλης, Άννα Γεωργακοπούλου

(Δελτίο Τύπου)

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις