Επίκαιρα

Δήμος Πύργου: Σύσκεψη φορέων για το Τμήμα της Μουσειολογίας που χάνεται...

Δήμος Πύργου: Σύσκεψη φορέων για το Τμήμα της Μουσειολογίας που χάνεται...

Η είδηση ότι η Κομητεία του Πανεπιστημίου Πατρών προτίθεται να εξαιρέσει το Τμήμα Μουσειολογίας Πύργου από το μηχανογραφικό του 2021 ήταν και ο λόγος της κατεπείγουσας σύσκεψης που συγκάλεσε χθες το βράδυ στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο, o δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος.
Κατά την διάρκεια της σύσκεψης αποφασίστηκε η δημιουργία ενός συντονιστικού οργάνου, το οποίο θα ασχοληθεί με αυτό το «καυτό» ζήτημα που απασχολεί την πόλη του Πύργου και κατ´ επέκταση όλο το νομό.

Στην σύσκεψη στην οποία ήταν παρόντες και εκπρόσωποι φορέων του τόπου, αποφασίστηκε να σταλεί επιστολή στην κυβέρνηση, από την οποία θα ζητηθεί η δέσμευση προκειμένου να μην καταργηθεί το συγκεκριμένο Πανεπιστημιακό Τμήμα.

Επιπλέον στόχος είναι το Συντονιστικό Όργανο να αποκτήσει μεγάλη δυναμική, γεγονός που μπορεί να επιτευχθεί αν συνδεθεί με το Πανηλειακό Συμβούλιο Αιρετών.
Ο δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος κατά την διάρκεια της ομιλίας του, κατέστησε σαφές ότι πρέπει να υπάρξει ουσιαστική πίεση στην κυβέρνηση, η οποία πρέπει να είναι συλλογική.

siskepsi tei 2

«Με θυμοσοφίες, με αναθέματα, με κρίση του παρελθόντος, με άλλες πρακτικές οι οποίες ουσιαστικά δεν πιέζουν κανέναν, δεν γίνεται τίποτα. Γιατί το πολιτικό σύστημα μόνο από πιέσεις καταλαβαίνει, και η πίεση είναι η μαζικότητα, η συλλογικότητα, και η αποκάλυψη της υστέρησης του πολιτικού συστήματος στο να λύσει το πρόβλημα. Πρέπει να δώσουν χρήμα και θέση στο πανεπιστήμιο στην Πάτρα, για να πάρουμε κι εμείς ή να κάνουν απευθείας παροχή θέσεων σε εμάς» τόνισε ο δήμαρχος Πύργου προσθέτοντας παράλληλα ότι: «...αν δεν έχουμε αποφασίσει να κάνουμε δυναμική παρέμβαση, δυναμική παρουσία, δεν πρόκειται να γίνει τίποτα. Εγώ προτείνω αυτό που κάνουν οι δημοκρατικές κοινωνίες, ένα συλλαλητήριο, μία πίεση, μία πρόσκληση και πρόκληση στην κοινοβουλευτική μας εκπροσώπηση στο νόμο, ενωμένοι. Πρέπει και οι κυβερνητικοί βουλευτές να πάρουν πρωτοβουλίες»

Από την πλευρά του ο καθηγητής του τμήματος Μουσειολογίας Γιώργος Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι είναι θλιβερό γεγονός να ανοίγει και να κλείνει ένα τμήμα τέσσερις φορές σε 16 χρόνια καθώς ουσιαστικά με αυτό τον τρόπο δεν έχει ολοκληρωθεί ένας τετραετής κύκλος σπουδών. Ο κ. Παναγιωτόπουλος μιλώντας επίσης για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το τμήμα στην λειτουργία του συμπλήρωσε ότι για πέντε χρόνια δεν υπήρχε πετρέλαιο για το καλοριφέρ, δεν επισκευάζονταν τα ασανσέρ για τους φοιτητές με κινητικά προβλήματα, ενώ ζητούσαν βιβλία και δεν υπήρξε βοήθεια από πουθενά. Όπως τόνισε υπάρχουν έγγραφα και οι ανάγκες του τμήματος είναι γνωστές. «Το τμήμα είναι 6ο σε προτίμηση από τα 35 που διαθέτει το πανεπιστήμιο της Πάτρας, έχω καταθέσει πρόταση βιωσιμότητας καθώς υπάρχουν δύο εκπαιδευτικοί που έχουν τη δυνατότητα να στελεχώσουν το προσωπικό του τμήματος μέσω διεκπεραίωσης κάτι που δεν εγκρίνεται» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιωτόπουλος, ο οποίος εξέφρασε επίσης την σκέψη του να απευθυνθεί στην δικαιοσύνη για όλα όσα συμβαίνουν στο Τμήμα.

Ακολούθως ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας Κώστας Νικολούτσος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι: «Αποδεικνύεται ότι δεν έχουμε διάρκεια στις προσπάθειές μας για το συγκεκριμένο θέμα. Αυτή είναι η μία προσέγγιση. Η άλλη προσέγγιση είναι ότι δεν έχουμε καταφέρει σε καμία περίπτωση να δημιουργήσουμε επαρκές ακαδημαϊκό περιβάλλον στον Πύργο. Και αυτό είναι ένα σοβαρό μειονέκτημα και έχει να κάνει με τις τακτικές που ακολουθήθηκαν διαχρονικά και σε αυτό έχουμε όλοι ευθύνη. Το θέμα δεν είναι αυστηρά μόνο η Μουσειολογία, που είναι κυρίαρχο αλλά έχουμε και τεράστιο θέμα ηθικής ευθύνης απέναντι στους χίλιους περίπου φοιτητές οι οποίοι περιμένουν να τελειώσουν τις σπουδές τους στον Πύργο, έχουμε το παλιό τμήμα ΜΜΕ το οποίο ήταν ένα ιδιαίτερα επιτυχημένο τμήμα. Θέλω να κάνω όμως και μία άλλη προσέγγιση και να πω ότι μιλώντας για το πανεπιστήμιο της Πάτρας πρέπει να τοποθετηθούμε πολύ συγκεκριμένα στο ότι δεν έχουν συμβάλει στην εξακτίνωση των δραστηριοτήτων τους.

Επιδιώκουν να έχουν όλες τις ακαδημαϊκές δραστηριότητες κάτω από την πόρτα τους. Σε όλο τον κόσμο ξέρουμε ότι οι σοβαρές σχολές δεν εδράζονται μόνο στις κεντρικές πόλεις, στην Ελλάδα όμως έχουμε το αντίθετο ακριβώς φαινόμενο ένα φαινόμενο μίας τριτοκοσμικής ανάπτυξης που έχει η χώρα, το ότι έχουμε συγκέντρωση στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στα Γιάννενα, στην Πάτρα με τα γνωστά συνεπακόλουθα. Είναι κορυφαίο αυτό το θέμα και κορωνίδα σε αυτή την Τριτοκοσμική προσέγγιση στο θέμα της εκπαίδευσης είναι η Γεωπονική σχολή. Πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε εμείς και όχι μόνο τι θα κάνουν οι κυβερνητικοί βουλευτές αλλά τώρα έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί τα δεδομένα νομίζω ότι η πόλη η ίδια πρέπει να σηκώσει το δικό της ανάστημα».

siskepsi tei 3

Δυναμική συμμετοχή σε αυτήν την προσπάθεια έχει και ο εμπορικός κόσμος της περιοχής, αφού ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου, Ηλίας Ξανθούλης ενημέρωσε πως υπάρχει δυνατότητα προσφοράς υλικοτεχνικού εξοπλισμού για το τμήμα της Μουσειολογίας. «Ξεκίνησα μία διαδικασία προκειμένου να μάθω τι ανάγκες έχετε, εκτός από το Υγιειονομικό που δεν μπορώ να βοηθήσω, ήδη έχω βρει δύο προτζέκτορες οι οποίοι είναι δωρεάν και θέτω επίσης τον εαυτό μου στη διάθεση του Πανεπιστημίου αφιλοκερδώς, για όποια εργασία υπάρχει. Εντός 10 ημερών θα υπάρξουν και άλλες προσφορές από κάποιες εταιρείες έτσι ώστε να μπορούν να βοηθήσουν την λειτουργία του πανεπιστημίου» τόνισε ο κ. Ξανθούλης.

Έντονη αντίδραση, ακόμα και δυναμικές κινητοποιήσεις πρότεινε από την πλευρά του ο πρόεδρος του παραρτήματος Πύργου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Τάκης Γεωργόπουλος ο οποίος κατά την ομιλία του ανέφερε μεταξύ άλλων ότι: «Ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι. Ένα σωρό υπηρεσίες έχουν απομακρυνθεί από την πόλη και το νομό. Με πρωτοβουλία του δημάρχου πρέπει να ενεργοποιηθεί το συμβούλιο αιρετών στο νομό και ολόκληρος ο νομός να κινηθεί και να διεκδικήσει πολιτικά πλέον, να παραμείνει το πανεπιστήμιο και στον Πύργο και στην Αμαλιάδα. Γιατί ας μη γελιόμαστε αν φύγει η πανεπιστημιακή σχολή από τον Πύργο σε λίγους μήνες θα φύγει και από την Αμαλιάδα. Δεν είναι θέμα μίας πόλης πλέον, είναι θέμα ενός νομού. Αυτός ο νομός θα πρέπει να σταματήσει την κατρακύλα που τον έχουν καταδικάσει και να διεκδικήσει αυτό που του αξίζει. Θα είναι κλείσιμο του δρόμου, απεργία, κατάληψη; Θα είναι σε έσχατη ανάγκη το δημοψήφισμα;»ανέφερε ο κ. Γεωργόπουλος.

Τις ευχές και το μήνυμα του μητροπολίτη Ηλείας κ.κ. Γερμανού μετέφερε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Ιεράς Μητρόπολης Ηλείας π. Κωνσταντίνος Παπαδημητρίου οποίος όπως τόνισε ότι η Μητρόπολη είναι υπέρ της λειτουργίας των πανεπιστημιακών σχολών και για τον λόγο αυτό κάθε φορά προσπαθεί να συμβάλει με όποιον τρόπο μπορεί, όπως για παράδειγμα με το οικόπεδο που είχε παραχωρηθεί στον χώρο της Βαρβάσαινας με στόχο να δημιουργηθεί πανεπιστημιακή σχολή.

«Είναι λυπηρό το γεγονός ότι κάθε φορά φαίνεται ότι υπάρχει μία πολεμική σε εμάς εδώ στην Ηλεία. Δεν ξέρω που μπορεί να οφείλεται αυτό. Μήπως θα πρέπει να ξεκινήσει να υπάρχει ένα συντονιστικό όργανο, που αυτό το όργανο θα πάει στους πολιτικούς μας, στην πρυτανεία και θα παρουσιάσει την αγωνία ενός λαού γι’ αυτό το γεγονός. Ότι χάνουμε τα τμήματα τα οποία πρέπει να λειτουργήσουν;» τόνισε χαρακτηριστικά ο π. Κωνσταντίνος Παπαδημητρίου.

Ακολούθως, συγκίνηση προκάλεσε η τοποθέτηση της Νίκης Γιάνναρου η οποία είναι μητέρα φοιτήτριας ΑμεΑ στο τμήμα Μουσειολογίας. Η κα Γιάνναρου αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπιζε καθημερινά η κόρη της, καθώς η πρόσβαση στο συγκεκριμένο τμήμα δεν ήταν εύκολη για άτομα με κινητικά προβλήματα θίγοντας ότι αυτό είναι ένα δείγμα αντιμετώπισης του τμήματος.

siskepsi tei 4

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup