Με αγωνία παρακολουθούν τις εξελίξεις για το θέμα της πανδημίας και του lockdown οι ξενοδόχοι και οι επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου.
Μετά από ένα καλοκαίρι που ήταν καταστροφικό για τα ξενοδοχεία με τον τζίρο τους να σημειώνει κάθετη πτώση, φτάνοντας ένα ποσοστό που κατά μέσο όρο στην περιοχή μας ξεπέρασε ακόμα και το 70%, υπάρχει πλέον ο φόβος να χαθεί για τον κλάδο τους και η χειμωνιάτικη σεζόν, εφόσον το δεύτερο κύμα της πανδημίας δεν υποχωρήσει.
Μπορεί βέβαια τα εποχικά ξενοδοχεία αυτά που λειτουργούν μόνο την καλοκαιρινή σεζόν, να είναι κλειστά, όμως το θέμα απασχολεί τα υπόλοιπα ξενοδοχεία που είναι ανοικτά όλο τον χρόνο και αυτή τη στιγμή βρίσκονται στον αέρα.
Το ενδιαφέρον για το ζήτημα της χειμερινής σεζόν εστιάζεται στην περίοδο των Χριστουγέννων και τα φώτα του προσκηνίου πέφτουν πάνω στα Καλάβρυτα, ένα μέρος που τα τελευταία χρόνια χάρης στις συντονισμένες προσπάθειες της τοπικής κοινωνίας και των φορέων, έχει εξελιχθεί σε έναν από τους τοπ χειμωνιάτικους προορισμούς.
Κάθε χρόνο την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς τα τουριστικά καταλύματα των Καλαβρύτων αγγίζουν το 100% της πληρότητας τους.
Φέτος παρόλο που η πανδημία στην ιστορική πόλη είναι σχεδόν σε μηδενικό επίπεδο, οι ξενοδόχοι και μαζί τους τα μαγαζιά εστίασης και τα καταστήματα του λιανικού εμπορίου (όλοι κερδίζουν από την τουριστική κίνηση), περιμένουν τις γιορτές με άγχος, ανασφάλεια και αβεβαιότητα.
Το βασικό ερώτημα που τους απασχολεί είναι πότε θα παύσει το lockdown και αν αυτό άρει και την απαγόρευση των μετακινήσεων από νομό σε νομό, αφού το μεγαλύτερο μέρος των επισκεπτών τους έρχονται από την Αττική και από όλα μέρη της χώρας, εκτός Αχαΐας.
Δαφαλιάς: Πάγωσαν τα πάντα
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Καλαβρύτων Κωνσταντίνο Δαφαλιά το lockdown ήρθε σε μία κομβική στιγμή για τον κλάδο και την αγορά της πόλης. Όταν δηλαδή, είχε ξεκινήσει να διαφαίνεται ένα μικρό ενδιαφέρον για την περίοδο των Χριστουγέννων, παρά τον φόβο της πανδημίας που αποτελεί πάντα έναν ανασταλτικό παράγοντα για τα ταξίδια.
«Πριν από το lockdown υπήρχε ένα ενδιαφέρον με τα ξενοδοχεία της περιοχής να φτάνουν σε ένα ποσοστό της τάξεως του 20% της πληρότητας τους. Από τη στιγμή του lockdown και μετά έχουν παγώσει τα πάντα. Δεν υπάρχει τίποτα και περιμένουμε ζώντας με την αγωνία να δούμε τι θα γίνει» τονίζει.
«Ελπίζουμε ότι όλα θα πάνε καλά, όμως δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα από άλλο από το να περιμένουμε. Το σίγουρο είναι ότι ακόμα και στην περίπτωση του καλού σεναρίου θα πάμε σε κρατήσεις της τελευταίας στιγμής με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για μας».
Τι γίνεται όμως με τις κρατήσεις που έχουν γίνει έως τώρα; Μέχρι ώρας από τις κρατήσεις που έχουν γίνει στα ξενοδοχεία των Καλαβρύτων, πριν από την περίοδο του lockdown, οι επαγγελματίες δεν έχουν εισπράξει προκαταβολές. «Αυτό, από ότι είμαι σε θέση να γνωρίζω, ισχύει για το σύνολο των ξενοδοχείων της περιοχής» τονίζει ο κ. Δαφαλιάς.
«Τα ξενοδοχεία προχώρησαν σε αυτή την τακτική, μη γνωρίζοντας την κατάσταση που θα προκύψει στη συνέχεια, αφήνοντας τις προκαταβολές για τα τέλη του Νοεμβρίου και έτσι δεν έχουν εισπράξει χρήματα».
Οπότε υπάρχει και ένας επιπλέον φόβος για τους ξενοδόχους της περιοχής αφού ακόμα και οι κρατήσεις αυτές μπορούν να ανατραπούν λόγω της όλης κατάστασης και της επιβαρυμένης ψυχολογίας του κόσμου από την πανδημία.
Το σίγουρο πάντως είναι ότι αν τα πράγματα δεν έχουν ούτε και αυτή τη φορά μία θετική εξέλιξη, αυτό θα σημάνει σε μεγάλο βαθμό την κατάρρευση της τοπικής αγοράς.
Ο κ. Δαφαλιάς τονίζει πάνω σε αυτό: «Θέλω να πιστεύω ότι την περίοδο των Χριστουγέννων και γενικότερα η φετινή χειμωνιάτικη σεζόν θα εξελιχθεί ομαλά για τα Καλάβρυτα, έστω και με αυτά τα εμπόδια.
Διαφορετικά τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα για μας. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Αν δεν λειτουργήσουμε τα Χριστούγεννα και την περίοδο των γιορτών θα ακολουθήσουν μία σειρά από λουκέτα σε επιχειρήσεις και δεν μιλώ μόνο για τον δικό μας κλάδο, αλλά και γενικότερα για τα καταστήματα της πόλης που στηρίζονται στον τουρισμό.
Μη ξεχνάμε ότι προερχόμαστε από έναν χειμώνα από τον οποίο χάσαμε ένα μεγάλο μέρος του, από μία καλοκαιρινή σεζόν που δεν λειτούργησε για μας, οπότε καταλαβαίνετε ότι για πολλές επιχειρήσεις η κατάσταση είναι οριακή. Ειδικότερα αυτές οι 15 μέρες των γιορτών είναι καίριες για μας. Αποτελούν το 35% με 40% του ετήσιου τζίρου μας».
Ωστόσο, η εκτίμηση του ίδιου, με βάση τον αριθμό των κρουσμάτων, τους διασηληνωμένους και τους νεκρούς που ανακοινώνονται καθημερινά, είναι ότι η άρση του lockdown πάει για τις 10 Δεκεμβρίου και μετά. «Αυτό, έτσι όπως έχει εξελιχθεί η όλη υπόθεση, θα είναι το καλό σενάριο.
Πάμε για Χριστούγεννα με κρατήσεις της τελευταίας στιγμής που σημαίνει ακόμα μεγαλύτερο άγχος και ανασφάλεια για μας. Κάτω από αυτές τις συνθήκες και με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν, πιστεύω ότι θα πρέπει να είμαστε ικανοποιημένοι, εφόσον πετύχουμε ένα ποσοστό της τάξεως του 70% της πληρότητας μας την περίοδο των γιορτών».
Διαμαντόπουλος: Κακά μαντάτα για τη θερινή σεζόν
Όμως η ανησυχία για το πώς εξελίσσεται η χειμερινή σεζόν για τον κλάδο των ξενοδοχείων δεν απασχολεί μόνο τα Καλάβρυτα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Καλαβρύτων, Δημήτρη Διαμαντόπουλο, η κατάσταση που διαμορφώνεται με το δεύτερο κύμα της πανδημίας, έχει ήδη ξεκινήσει να επηρεάζει αρνητικά την θερινή σεζόν για το καλοκαίρι του 2021.
«Οι κρατήσεις από το εξωτερικό γίνονται συνήθως από τα ταξιδιωτικά πρακτορεία από την περίοδο των Χριστουγέννων και μετά, έτσι ώστε να εξασφαλίσουν φθηνότερα τουριστικά πακέτα.
Αυτή τη στιγμή, όχι μόνο δεν υπάρχει κανέναν ενδιαφέρον, αλλά δεν γνωρίζουμε καν ποια πρακτορεία του εξωτερικού θα μπορέσουν να είναι ανοικτά μέχρι το καλοκαίρι εξαιτίας της κρίσης της πανδημίας» τονίζει και συνεχίζει λέγοντας: «Δεν γνωρίζουμε επίσης τα εποχικά ξενοδοχεία που θα κατορθώσουν να ανοίξουν το καλοκαίρι μετά την καταστροφή που υπέστησαν το περασμένο καλοκαίρι εξαιτίας της πανδημίας.
Καταλαβαίνετε ότι βαδίζουμε σε εντελώς αχαρτογράφητα νερά». Όπως πιστεύει ο κ. Διαμαντόπουλος η κατάσταση για τον ξενοδοχειακό κλάδο είναι δραματική δίχως άλλο. «Αυτή τη στιγμή τα ξενοδοχεία της Πάτρας λειτουργούν με μονοψήφια ποσοστό πληρότητας της τάξεως του 8% και του 9%.
Στην ουσία δηλαδή δεν λειτουργούν. Δυστυχώς σε αυτή την καραντίνα τα ξενοδοχεία δεν συμπεριλήφθηκαν στους ΚΑΔ που θα πρέπει να είναι κλειστοί. Και λέω δυστυχώς γιατί τουλάχιστον έτσι θα γλίτωναν τα έξοδα τους, γιατί έσοδα αυτό το διάστημα δεν υπάρχουν.
Είναι καιρός η πολιτεία να πάρει μέτρα στήριξης για τον κλάδο. Μέχρι στιγμής από την αρχή της πανδημίας, δεν έχουν παρθεί μέτρα που να στηρίζουν ουσιαστικά τα ξενοδοχεία. Ότι έχει γίνει είναι σταγόνα στον ωκεανό για τέτοιες επιχειρήσεις που απασχολούν τόσους εργαζόμενους και έχουν μεγάλα έξοδα και υποχρεώσεις που τρέχουν».
Μεντζελόπουλος: Μονοψήφιες πληρότητες
Στο ίδιο μήκος κύματος για την κατάσταση στον ξενοδοχειακό κλάδο κινείται και ο πρόεδρος των ξενοδόχων Πάτρας, Ανδρέας Μεντζελόπουλος. «Αυτή τη στιγμή τα ξενοδοχεία της Πάτρας και όχι μόνο, υπολειτουργούν. Με λιγότερους εργαζόμενους και χωρίς καθόλου κόσμο».
Η Πάτρα δεν ήταν ποτέ, έτσι και αλλιώς, (κακώς βέβαια) ένας χριστουγεννιάτικος προορισμός. Ωστόσο, τα ξενοδοχεία της πόλης συγκέντρωναν κατά μέσο όρο ένα ποσοστό της τάξεως του 25% της πληρότητας τους αυτές τις μέρες. «Φέτος δεν θα έχουμε τίποτα» τονίζει ο κ. Μεντζελόπουλος.
«Ήδη περάσαμε ένα καλοκαίρι που είχαμε μια πτώση που ξεπέρασε το 70% στα ξενοδοχεία της Πάτρας, ενώ φυσικά είχαμε και τη ζημιά που προηγήθηκε στο καρναβάλι».
Ο μεγαλύτερος φόβος για τους ξενοδόχους της αχαϊκής πρωτεύουσας έχει να κάνει με τον ερχομό του Πατρινού Καρναβαλιού αφού όπως όλα δείχνουν μέχρι τότε δύσκολα θα έχει αλλάξει κάτι.
Το καρναβάλι της Πάτρας θα γίνει κεκλεισμένων των θυρών, χωρίς μαζικές εκδηλώσεις και κατά συνέπεια χωρίς επισκέπτες. «Η κατάσταση είναι μαύρη και άραχνη για τον κλάδο. Η πτώση για την φετινή χειμερινή σεζόν στα ξενοδοχεία της Πάτρας πιστεύω ότι θα είναι ακόμα μεγαλύτερη από την περσινή.
Εκτίμηση μου είναι ότι θα κυμανθεί σε ένα ποσοστό της τάξεως του 85% με 90%. Μόνη ελπίδα για τα ξενοδοχεία είναι να έρθει μία ουσιαστική βοήθεια από το κράτος που να μας δώσει μια ανάσα για όλη αυτή τη ζημιά που έχουμε πάθει, σε μία κατάσταση που συνεχίζεται και που δεν ξέρουμε πότε θα σταματήσει».
(από την εφημερίδα “Νεολόγος”) - dete.gr