Στους 2406 ο συνολικός αριθμός των θανάτων στην χώρα - 255 κρούσματα στην Αττική, 213 στη Θεσσαλονίκη και 49 στη Λάρισα - Μείωση του δείκτη αναμετάδοσης (RT) κάτω από 1 ανακοίνωσε η Βάνα Παπαευαγγέλου - Τα ενεργά κρούσματα είναι πολύ υψηλά προειδοποίησε ο Γκίκας Μαγιορκίνης - Παρακολουθήστε ζωντανά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας
Αναλυτικότερα εντοπίστηκαν:
- 255 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής
- 7 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
- 8 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας
- 8 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας
- 18 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαϊας
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας
- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών
- 17 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας
- 16 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Εύβοιας
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ζακύνθου
- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας
- 26 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
- 10 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
- 11 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
- 20 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας
- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Καλύμνου
- 16 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
- 7 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κέας-Κύθνου
- 7 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας
- 12 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς
- 17 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας
- 49 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας
- 20 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
- 34 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
- 11 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
- 36 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
- 39 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
- 15 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σάμου
- 33 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών
- 10 κρούσματα στην Π.Ε. Σποράδων
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σύρου
- 17 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φωκίδας
- 12 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χίου
17 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.
4888 (4.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 28075 (26.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Τέλος, έχουμε 85 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 2406 θανάτους συνολικά στη χώρα. 978 (40.6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 96.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Παπαευαγγέλου: Κάτω από τη μονάδα ο Δείκτης Αναμετάδοσης RT
Κάνοντας χρήση της λέξης «επιτέλους» η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, μίλησε σήμερα για μείωση των κρουσμάτων και της θετικότητας καθώς είπε ότι ο δείκτης RT έπεσε κάτω από το 1 σε όλες τις περιφερειακές ενότητες της χώρας. Δυστυχώς, όπως τόνισε, η πίεση στις ΜΕΘ της Βόρειας Ελλάδας συνεχίζεται παρότι ο αριθμός των κρουσμάτων μειώνεται στις περισσότερες περιοχές της χώρας.
Η κ. Παπαευαγγέλου προσέθεσε ότι είναι ξεκάθαρο ότι τα μέτρα που ξεκίνησαν από την αρχή του μήνα δεν τηρήθηκαν από όλους και αυτό -όπως είπε- δεν χρειάζεται κάποια επιστημονική εξήγηση, καθώς το βλέπουμε στους δρόμους.
Αναφερόμενη στα σημερινά κρούσματα είπε ότι 255 αφορούν στην Αττική, 213 στην Θεσσαλονίκη και 49 κρούσματα καταγράφηκαν στην Λάρισα.
«Ασέβεια ο συγχρωτισμός»
Όπως τόνισε μόνο η δραματική μείωση των επαφών και η χρήση μάσκας μπορούν να οδηγήσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα. «Συγχρωτισμός και συνάθροιση δηλώνουν ασέβεια για τη δημόσια υγεία τους γιατρούς και τους νοσηλευτές αλλά και για την πλειονότητα των ανθρώπων που τηρούν τα μέτρα στη χώρα» τόνισε και συμπλήρωσε πως έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας. Προσέθεσε ότι η επιτροπή θα συζητήσει και θα εισηγηθεί για μερική άρση κάποιων μέτρων αλλά εξήγησε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από την συμπεριφορά μας τις επόμενες ημέρες.
«Επισκέψεις και κεράσματα αναβάλλονται για του χρόνου», είπε στην συνέχεια, λέγοντας πως τα «χρόνια πολλά» σήμερα στους εορτάζοντες (σ.σ. του Αγίου Ανδρέα) αλλά και τις επόμενες μέρες, «στους Νικόλες, τις Άννες», όπως είπε χαρακτηριστικά, πρέπει να τα πούμε… τηλεφωνικά.
«Και πάλι άντεξαν τα νοσοκομεία μας. Κάνω έκκληση να μην αποφεύγουν οι πολίτες τα νοσοκομεία», είπε η κα Παπαευαγγέλου σημειώνοντας με έμφαση ότι αρκετοί ασθενείς φθάνουν με μεγάλη καθυστέρηση στα νοσοκομεία αναφοράς για τον κορωνοϊό.
Μαγιορκίνης: Πολύ υψηλά τα ενεργά κρούσματα
Από την πλευρά του, ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, είπε ότι η μείωση των νέων κρουσμάτων στα αστικά κέντρα είναι αισθητή, καθώς ο ενεργός αριθμός καταγραφής των κρουσμάτων είναι κάτω από το 1 για Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τονίζοντας ωστόσο πως τα στοιχεία αυτά αφορούν τις παρατηρήσεις που έγιναν πριν από 10 ημέρες.
Πάντως αναφερόμενος στα ενεργά κρούσματα είπε ότι παραμένουν εξαιρετικά υψηλά, όσα ήταν στην αρχή του Νοεμβρίου, εξηγώντας ότι μειώθηκαν τα νέα κρούσματα κατά 30% στην Αθήνα και κατά 20% στη Θεσσαλονίκη. Όπως εξήγησε η ουσιαστική μείωση της πίεσης στο σύστημα υγείας αναμένεται στο τέλος αυτής της εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, τονίζοντας πως οι ηλικιακές ομάδες που πλήττονται περισσότερο όσον αφορά τη βαρύτητα της νόσου είναι αυτές των 40-65 και των 65 άνω όπου εμφανίζεται υψηλότερη επίπτωση της πανδημίας.
Αρκουμανέας: Απαράδεκτα και ψευδή τα δημοσιεύματα περί παράλληλου συστήματος καταγραφής κρουσμάτων
Στη συνέντευξη έδωσε το παρών και ο Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Αρκουμανέας ο οποίος σε δηλώσεις του χαρακτήρισε ως απαράδεκτα και κακόβουλα τα δημοσίευματα περί διπλής καταγραφής των κρουσμάτων στη χώρα.
Μιλώντας κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των πολιτών για τον κορωνοϊό, ο κ. Αρκουμανέας, τόνισε πως «τέτοια δημοσιεύματα το μόνο που πετυχαίνουν είναι να απαξιώνουν το έργο εκατοντάδων επιστημόνων του ΕΟΔΥ και να αμφισβητούν την εγκυρότητα των στοιχείων του ΕΟΔΥ και άρα και της χώρας μας».
Χαρακτήρισε επίσης απαράδεκτες και τις καταγγελίες περί «σκοτεινών» συμβάσεων του ΕΟΔΥ με ιδιωτικές εταιρείες.
Όσον αφορά τις ιδιωτικές συμβάσεις που αναφέρονται στα ίδια δημοσιεύματα είπε ότι από τις 2 Ιουνίου 2020 υπάρχει αναρτημένη στη Διαύγεια συγκεκριμένη σύμβαση που αφορά τις ΚΟΜΥ και ότι αυτές οι κινητές μονάδες καταγραφής αναφέρονται στο ΕΟΔΥ. Τέλος τόνισε ότι «όλα αυτά βλάπτουν την προσπάθεια σε μία πολύ κρίσιμη περίοδο για την πανδημία στη χώρα».
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ο κ. Αρκουμανέας είπε ότι ο Δείκτης Θετικότητας στην Αττική βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο 7,5% και συνολικά στη Θεσσαλονίκη είναι στο 9,18%. Σε ότι αφορά την Αττική υπάρψουν 52 κενές κλίνες ΜΕΘ καθώς από τις 229 είναι κατειλλημένες οι 177.
Δείτε ΕΔΩ την ημερήσια επιδημιολογική μελέτη του ΕΟΔΥ
Πηγή: Protothema.gr