Δευτέρα, 28 Δεκεμβρίου 2020 08:32

Μαρκόπουλο Τραγανού: Video από την φωτιά στον καταυλισμό αλλοδαπών εργατών - Η στιγμή της έκρηξης

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες που εξασφάλισε το ilialive.gr από τη μεγάλη πυρκαγιά που κατέστρεψε καταυλισμό αλλοδαπών εργατών γης στην περιοχή του Μακρόπουλου - Όλγας Τραγανού, το μεσημέρι της παραμονής των Χριστουγέννων.

Δεκάδες αλλοδαποί εργάτες γης κυρίως από το Μπαγκλαντές - περίπου 70 άτομα έχασαν όλα τα υπάρχοντά τους, ρούχα, τρόφιμα, έγγραφα μα και χρήματα.

Ουσιαστικά όπως ανέφερε και ο δήμαρχος Πηνειού Ανδρέας Μαρίνος αυτοί οι άνθρωποι έχουν ανάγκη βοήθειας και ο δήμος αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για να τους στηρίξει με τη συμβολή ιδιωτών.

Το θέμα είναι πως επανέρχεται έντονα και πάλι στο προσκήνιο το ζήτημα της διαμονής των αλλοδαπών εργατών γης στην Ηλεία. Τον Ιούνιο του 2018 στη Ν. Μανωλάδα, ένα άλλο περιστατικό με καταστροφή παρόμοιου καταυλισμού είχε προκαλέσει την αντίδραση της τότε κυβέρνησης για να λύσει συνολικά το θέμα των αλλοδαπών εργατών γης σε σχέση με την νομιμότητα της παρουσίας τους στην περιοχή μας. Περισσότεροι από 6.000 αλλοδαποί εργάτες γης κυρίως από το Μπαγκλαντές και το Πακιστάν ζουν και εργάζονται στην Ηλεία, με το θέμα της διαμονής τους να είναι ένα μεγάλο “αγκάθι” αφού οι συνθήκες είναι πραγματικά τριτοκοσμικές.

Και επιτέλους είτε η Κυβέρνηση κεντρικά και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης, είτε η Περιφερειακή Αρχή της Δυτ. Ελλάδας και της Ηλείας, θα πρέπει να εξετάσουν το θέμα και να δώσουν τις λύσεις εκείνες που υπάρχουν και που σύμφωνα με πληροφορίες μπορούν να βασιστούν σε μοντέλα που έχουν εφαρμοστεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπου εργάζονται χιλιάδες αλλοδαποί εργάτες γης στις καλλιέργειες…

Δείτε το video:

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 28 Δεκεμβρίου 2020 16:06

Σχετικά Άρθρα

  • Πύργος: Πυρκαγιά σε δασική έκταση στην Κορυφή - Κατασβήστηκε από τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής
    Πύργος: Πυρκαγιά σε δασική έκταση στην Κορυφή

    Πυρκαγιά ξέσπασε σε δασική έκταση στην τοπική κοινόνητα Κορυφής, το μεσημέρι της Κυριακής.

    Η φωτιά καίει πλησιόν παλιότερα καμένης έκτασης και ήδη έχουν κινητοποιηθεί δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας από τον Πύργο και την Αμαλιάδα.

    Νεότερη ενημέρωση

    Η φωτιά κατασβέστηκε χωρίς να προλάβει να επεκταθεί και να απειλήσει την ευρύτερη περιοχή.

    pyrkagia koryfi 1

    pyrkagia koryfi 2

    Περισσότερα σε λίγο…

  • Φωτιά στην Αιτωλοακαρνανία - Επίγειες δυνάμεις και εναέρια μέσα
    Φωτιά στην Αιτωλοακαρνανία - Επίγειες δυνάμεις και εναέρια μέσα

    Στο σημείο για την κατάσβεση της φωτιάς έσπευσαν 28 Πυροσβέστες

    Συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Αιτωλοακαρνανίας μετά από φωτιά που ξέσπασε στο σημείο.

    Πιο συγκεκριμένα, η πυρκαγιά καίει σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Λεσινίου.

    Στο σημείο έσπευσαν για την κατάσβεση της 28 Πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων της 6ης ΕΜΟΔΕ, 6 οχήματα και 2 Α/Φ.

    Πηγή: NewsBomb.gr
  • Δήμος Πηνειού: Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες ανακαίνισης στα ΚΕΠ Βαρθολομιού και Τραγανού
    Δήμος Πηνειού: Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες ανακαίνισης στα ΚΕΠ Βαρθολομιού και Τραγανού

    «Ενισχύουμε την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών»

    Σύντομα παραδίδεται το ΚΕΠ Γαστούνης

    Αναβαθμισμένες υπηρεσίες σε σύγχρονες υποδομές απολαμβάνουν πλέον οι δημότες του Δήμου Πηνειού καθώς ολοκληρώθηκαν οι εργασίες ανακαίνισης στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών Βαρθολομιού και Τραγανού ενώ στο στάδιο της ολοκλήρωσης βρίσκονται και οι εργασίες στο ΚΕΠ Γαστούνης. Πρόκειται για μία εξέλιξη που θα διευκολύνει σημαντικά την καθημερινότητα των πολιτών καθώς συμβάλει ουσιαστικά στην εύρυθμη λειτουργία υπηρεσιών.

    Η ανακαίνιση αποτελεί έργο προϋπολογισμού ύψους 88.897,88€ που εντάσσεται στο πρόγραμμα «Εκσυγχρονισμός των ΚΕΠ» και χρηματοδοτείται από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 . Παράλληλα, με προϋπολογισμό 24.831€, έχει ολοκληρωθεί και ο εκσυγχρονισμός των πληροφοριακών υποδομών των τριών ΚΕΠ, εξέλιξη που διευκολύνει το προσωπικό για την άμεση εξυπηρέτηση των πολιτών. Όσον αφορά τις εργασίες ανακαίνισης, αυτές περιλαμβάνουν όλες τις απαραίτητες εργασίες για τη διαρρύθμιση των χώρων με στόχο την ενίσχυση της εύρυθμης λειτουργίας των υπηρεσιών και συνακόλουθα την διευκόλυνση της εξυπηρέτησης των πολιτών. Ειδικότερα προβλέπεται μεταξύ άλλων η τοποθέτηση ψευδοροφής από πλάκες ορυκτών ινών, ελαιοχρωματισμοί εσωτερικών τοιχοποιιών, η προμήθεια και τοποθέτηση γραφείων και ερμαρίων, η εγκατάσταση φωτιστικών ψευδοροφής led panel, η προμήθεια και τοποθέτηση κλιματιστικής μονάδας Inverter τύπου κασέτας κ.α. .

    Αναβαθμίζεται το δημοτικό κτίριο της πλατείας Ηρώων

    Αναφορικά με την περίπτωση του Κέντρου Εξυπηρέτησης Πολιτών Γαστούνης, η ανακαινισμένη αίθουσα πρόκειται να ανοίξει για τους πολίτες το αμέσως επόμενο διάστημα. Σημειώνεται ότι ο Δήμος Πηνειού προχώρησε σε πλήρη ανακαίνιση του δημοτικού κτιρίου της πλατείας Ηρώων με μία σειρά σημαντικών παρεμβάσεων που –μεταξύ άλλων- ενισχύουν την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία –με την εγκατάσταση ανελκυστήρα- και συμβάλλουν στην ενεργειακή αναβάθμισή του. Η αναβαθμισμένη και σύγχρονη υποδομή πρόκειται να στεγάσει τις διοικητικές υπηρεσίες του δήμου Πηνειού και συγκεκριμένα το ΚΕΠ, το Τμήμα Διοικητικής Μέριμνας και Ανθρώπινου Δυναμικού καθώς και το Τμήμα Δημοτικής Κατάστασης και Ληξιαρχείου.

    Η διευκόλυνση της καθημερινότητας των πολιτών μέσω της παροχής αναβαθμισμένων υπηρεσιών σε σύγχρονες υποδομές αποτελεί εκπεφρασμένη πρόθεση της Δημοτικής Αρχής Πηνειού επεσήμανε ο Δήμαρχος κ. Αλέξης Καστρινός. «Κινηθήκαμε άμεσα και συντονισμένα για την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου καθώς η ολιγωρία που επέδειξε η προηγούμενη διοίκηση του δήμου έθεσε σε κίνδυνο την απορρόφηση της χρηματοδότησης» σημείωσε ο κ. Καστρινός και συμπλήρωσε «η ενίσχυση της λειτουργικότητας των δημοτικών εγκαταστάσεων συντελεί στην εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών μας και συνακόλουθα στην βελτίωση της εξυπηρέτησης των συμπολιτών μας· ως δημοτική αρχή θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση».

    dimos pin kep olokl 3

    «Η ενίσχυση της λειτουργικότητας των δημοτικών εγκαταστάσεων συντελεί στην εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών μας» σχολίασε ο Δήμαρχος Πηνειού κ. Αλέξης Καστρινός.

    Αναβαθμισμένες υπηρεσίες απολαμβάνουν όσοι προσέρχονται στο ΚΕΠ Τραγανού.

    dimos pin kep olokl 2

    «Ως δημοτική αρχή έχουμε θέσει ως στόχο τη βελτίωση της εξυπηρέτησης των δημοτών όταν συναλλάσσονται με τις υπηρεσίες του δήμου» επεσήμανε ο κ. Καστρινός.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Φωτιά σε διαμέρισμα στην Κηφισιά - Με εγκαύματα ένας ηλικιωμένος
    Φωτιά σε διαμέρισμα στην Κηφισιά - Με εγκαύματα ένας ηλικιωμένος

    Πυρκαγιά εκδηλώθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου (19/10) σε διαμέρισμα του τρίτου ορόφου στην Κηφισιά, με την Πυροσβεστική να προχωρά στον απεγκλωβισμό ενός ηλικιωμένου που διέμενε στο σπίτι.

    Το διαμέρισμα στο οποίο ξέσπασε η φωτιά βρισκόταν στην Ικάρου. Ο ηλικιωμένος, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, καθώς έχει υποστεί ελαφρά εγκαύματα και αντιμετωπίζει αναπνευστικά προβλήματα.

    Στο σημείο επιχείρησαν 21 πυροσβέστες με επτά οχήματα, και ειδικό βραχιονοφόρο όχημα, καθώς και εθελοντές πυροσβέστες.

    Πηγή: Cnn.gr
  • Μανωλάδα: Νέα πυρκαγιά στη Λάμια
    Μανωλάδα: Νέα πυρκαγιά στη Λάμια

    Νέα πυρκαγιά ξέσπασε στην περιοχή της Λάμιας στη Μανωλάδα και έθεσε σε κινητοποίηση τις δυνάμεις της Π.Υ. Λεχαινών.

    Στο σημείο επιχειρούν οι πυροσβέστες με επικεφαλής τον διοικητή της υπηρεσίας Αντιπύραρχο Θοδωρή Λεβέντη.

    Fotia Lamia 2

  • Κ. Αχαγιά: Αλλοδαπός συνελήφθη για παράνομη διακίνηση εργατών γης - Δρούσε σε Ηλεία και Αχαΐα
    Κ. Αχαγιά: Αλλοδαπός συνελήφθη για παράνομη διακίνηση εργατών γης - Δρούσε σε Ηλεία και Αχαΐα

    Ένας αλλοδαπός συνελήφθη χθες στην Κάτω Αχαγιά με την κατηγορία της παράνομης διακίνησης εργατών γης, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Δυτικής Αχαΐας.

    Ο αλλοδαπός φέρεται να προωθούσε σε ιδιοκτήτες αγροτικών εκμεταλλεύσεων αλλοδαπούς εργάτες γης, στην Ηλεία και την Αχαΐα.

    Ο κατηγορούμενος φέρεται να παρακρατούσε για την αμοιβή των υπηρεσιών του μέρος των χρημάτων που ελάμβαναν οι εργάτες ως αμοιβή.

    Σε έρευνα που έκαναν οι αστυνομικοί στο χώρο που διέμενε ο κατηγορούμενος, εντόπισαν χρηματικό ποσό, διαβατήρια και άλλα έγγραφα, εργόσημα κ.α. που σχετίζονται με την υπόθεση.

    Ο αλλοδαπός επί της ουσίας είχε συστήσει ένα άτυπο γραφείο ευρέσεως εργασίας εξυπηρετώντας τόσο τους καλλιεργητές όσο και τους αλλοδαπούς εργάτες γης που έφταναν στη χώρα μας με κάθε τρόπο, αναζητώντας το μεροκάματο.

  • Μανωλάδα: Πυρκαγιά σε ξερόχορτα κινητοποίησε την Πυροσβεστική Υπηρεσία
    Μανωλάδα: Πυρκαγιά σε ξερόχορτα κινητοποίησε την Πυροσβεστική Υπηρεσία

    Πυρκαγιά ξέσπασε περίπου στη μια το μεσημέρι στην περιοχή του Μπρινιά στη Μανωλάδα Βουπρασίας στην Ηλεία.

    Η φωτιά έλαβε διαστάσεις καίγοντας εκτάσεις με ξερά χόρτα χωρίς να απειλεί θερμοκήπια ή κατοικημένη περιοχή.

    Στο σημείο επιχειρούν δυνάμεις της Π.Υ. Λεχαινών με επικεφαλής το διοικητή Αντιπύραρχο Θεόδωρο Λεβέντη

    Fotia Mprinia 2

    Fotia Mprinia 3

  • Φωτιά στην Κορινθία: 48ωρη προθεσμία στον αντιδήμαρχο που κατηγορείται για εμπρησμό
    Φωτιά στην Κορινθία: 48ωρη προθεσμία στον αντιδήμαρχο που κατηγορείται για εμπρησμό

    Στον 70χρονο αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας ασκήθηκε δίωξη για τη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στην Κορινθία στις 39 Σεπτεμβρίου.

    Προθεσμία 48 ωρών για να παράσχει εξηγήσεις στους ανακριτικούς υπαλλήλους της Πυροσβεστικής, σχετικά με τη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στην Κορινθία στις 29 Σεπτεμβρίου, ζήτησε και πήρε ο αντιδήμαρχος Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης.

    Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στον νούμερο ένα ύποπτο για τον πύρινο εφιάλτη που προκλήθηκε πριν από περίπου δύο εβδομάδες στην Κορινθία, την Τετάρτη (9/10) ασκήθηκε κακουργηματική δίωξη για εμπρησμό.

    Ο αρμόδιος εισαγγελέας μελέτησε τα στοιχεία που του διαβίβασαν τα στελέχη της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού της Πυροσβεστικής και έκρινε υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις για την άσκηση δίωξης εναντίον του 70χρονου αντιδημάρχου, ο οποίος είναι μάλιστα αρμόδιος για θέματα πολιτικής Προστασίας.

    Ο κατηγορούμενος φέρεται να είχε παραδεχτεί στις Αρχές την πράξη του, το κάπνισμα των μελισσιών του, και γι’ αυτό του επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 3.000 ευρώ. Ωστόσο, αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση του με την έναρξη της φωτιάς.

    Πάντως αρχικά και για περίπου δύο ημέρες αρνείτο ότι έχει προχωρήσει σε θερμές εργασίες (κάπνισμα μελισσών). Μάλιστα, στις Αρχές έφτασε η πληροφορία ότι λίγο μετά το ξέσπασμα της φωτιάς το είχε εκμυστηρευτεί σε μάρτυρα και έτσι, ύστερα από μεθοδική εξέτασή του από τα στελέχη της ΔΑΕΕ, το ομολόγησε.

    Πώς ξέσπασε η φωτιά στην Κορινθία

    Την ώρα που κάπνιζε τα μελίσσια του επικρατούσε άπνοια, ωστόσο, από την αυτοψία της Πυροσβεστικής, στον χώρο διαπιστώθηκε ότι δεν είχε λάβει τα απαιτούμενα μέτρα, παρότι αντιδήμαρχος αρμόδιος για τα θέματα Πολιτικής Προστασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κυψέλες ήταν κοντά σε δέντρα, δεν υπήρχε το απαιτούμενο νερό σε κοντινή απόσταση (για περίπτωση ανάγκης) και δεν είχε γίνει η απαραίτητη αποψίλωση στον ευρύτερο χώρο.

    Η φωτιά ξέσπασε σε απόσταση 180 μέτρων από το σημείο όπου κάπνιζε τα μελίσσια του ο 70χρονος. Ο ίδιος ήταν αυτός που ενημέρωσε την Πυροσβεστική, περίπου στις 10:50 το πρωί της Κυριακής 29 Σεπτεμβρίου. Φέρεται, ωστόσο, να αποχώρησε από το σημείο, καθώς πήρε το όχημά του και να έφυγε (γεγονός που προκάλεσε εντύπωση).

    Ο ίδιος φέρεται να είπε ότι λίγα λεπτά πριν την εκδήλωση της φωτιάς, πέρασε από το σημείο έναρξης με το όχημά του, αναφέροντας όμως ότι δεν είχε καμία σχέση με τον πύρινο εφιάλτη που ακολούθησε.

    Τα στελέχη της ΔΑΕΕ έβαλαν στο «μικροσκόπιο» τον αντιδήμαρχο για όλους τους προαναφερθέντες παρακάτω λόγους. Μέχρι στιγμής δεν προκύπτει παρουσία άλλου ατόμου, ή άλλου οχήματος στο χώρο. Επίσης, στο σημείο δεν υπάρχουν κολώνες της ΔΕΗ, ή άλλα ηλεκτροφόρα καλώδια, ενώ κατά την αυτοψία δεν βρέθηκαν στοιχεία που να δείχνουν εμπρησμό.

    Τι υποστηρίζει ο αντιδήμαρχος για τη φωτιά

    Ο αντιδήμαρχος από την πλευρά του υποστηρίζει ότι δεν έχει καμία σχέση με την εκδήλωση της μεγάλης φωτιάς και ότι ήταν ο άνθρωπος που ενημέρωσε τις Αρχές για την έναρξή της, προκειμένου να λάβει χώρα η άμεση κινητοποίηση των δυνάμεων.

    Ως προς το πρόστιμο που του επιβλήθηκε γιατί κάπνιζε τα μελίσσια του, φέρεται να διατείνεται πως στο Ξυλόκαστρο υπήρχε την ημέρα εκείνη κατηγορία κινδύνου 3 και όχι κατηγορία κινδύνου 4, όπως ήταν στην Κόρινθο. Έτσι, θα υποστηρίξει ότι επιτρέπονταν οι ενέργειές του, λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.

    Πηγή: iEidiseis.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο