Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου 2021 21:05

ΕΑΠ: Εκθεση πιστοποίησης της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης

Γράφτηκε από την

Έκθεση Πιστοποίησης της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ): Επιβεβαιώνει την σημαντική συμβολή του ΕΑΠ στην ακαδημαϊκή κοινότητα της χώρας στην περίοδο της πανδημίας αλλά και στην ανάπτυξη της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης στη χώρα -Συγχαρητήρια για την στήριξη και στρατηγική επιλογή στην μετατροπή του Ιδρύματος σε ένα ΑΕΙ «πρώτης ευκαιρίας -Νέο ερευνητικό κέντρο από το ΕΑΠ

«Με βάση τις παρουσιάσεις και τις συζητήσεις που κάναμε, καταλήξαμε στο ότι το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο είναι ένα εξωστρεφές Ίδρυμα που προωθεί συνεργατικές και επιτυχημένες δραστηριότητες στην ακαδημαϊκή κοινότητα της χώρας. Σημειώνεται δε, η φιλοδοξία του Προέδρου του, να το θεωρήσει όχι μόνο ως ένα ακαδημαϊκό Ίδρυμα 'δεύτερης ευκαιρίας΄ αλλά ως ένα Πανεπιστήμιο ΄πρώτης ευκαιρίας' που ισούται με όλα τα άλλα Πανεπιστήμια της χώρας».
Τα παραπάνω αναφέρονται μεταξύ άλλων στην Έκθεση Πιστοποιìησης του Εσωτερικού́ Συστήματος Διασφάλισης Ποιότητας του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ) την οποία ολοκλήρωσε και απέστειλε πρόσφατα στη διοίκηση του η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) της χώρας.
Η έκθεση συνοδεύεται από σειρά θετικών σχολίων γύρω από την λειτουργία του Ιδρύματος, καθώς και από μια πρόταση για περαιτέρω δημοσιότητα των δράσεων του. «Θα ήταν ενδιαφέρον να δημοσιεύσετε στον Ιστότοπο της Μονάδας Διασφάλισης Ποιότητας του Ιδρύματος σας 'ιστορίες επιτυχίας' και διορθωτικών ή βελτιωτικών ενεργειών που ολοκληρώθηκαν ως αποτέλεσμα των διαδικασιών αυτοαξιολόγησης σας» αναφέρουν οι αξιολογητές της ΕΘΑΑΕ.
Στα θέματα έρευνας και καινοτομίας, η Έκθεση ξεχωρίζει ότι το ΕΑΠ σχεδιάζει την περαιτέρω ανάπτυξη του με την δημιουργία νέου ερευνητικού κέντρου στις υποδομές του, για το οποίο έχει την υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης. Συμμετέχει δε ενεργά με εκθέσεις και διαγωνισμούς καινοτομίας και βοηθάει ποικιλοτρόπως στα θέματα οικονομικής ανάπτυξης της Δυτικής Ελλάδας.
Όπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην Έκθεση Αξιολόγησης του ΕΑΠ, στις καλές πρακτικές του Ιδρύματος ξεχωρίζουν είναι οι παρακάτω:
-Η αδιαμφισβήτητη Ηγεσία του στα θέματα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. «Το Ίδρυμα πέτυχε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να καθιερωθεί ως κορυφαίο πανεπιστήμιο στις εξ αποστάσεως μεθόδους εκπαίδευσης, στην εκπαίδευση των πολιτών της χώρας και την συμβολή στην οικονομική ανάπτυξη του Έθνους» τονίζεται σε μια αναδρομή της ιστορίας του. «Η εμπειρία και οι πόροι του δε, ήταν ανεκτίμητες αξίες για τα παραδοσιακά εκπαιδευτικά συστήματα κατά τη διάρκεια της πανδημίας» αναφέρεται στην Έκθεση.
- Οι στρατηγικοί στόχοι του ιδρύματος για την περίοδο 2020-2024 όπως περιγράφονται σε σχετικό έγγραφο, το οποίο συντάχθηκε από το Γραφείο Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης. «Η Σχολή, οι φοιτητές και οι ενδιαφερόμενοι για το ΕΑΠ είναι πολύ ενθουσιώδεις και ειλικρινείς» τονίζεται, ενώ «οι προβλέψεις είναι πολύ ευνοϊκές για την αξία και το μέλλον του. «Παράλληλα, η ηγεσία του Ιδρύματος έχει όραμα και εργάζεται σχεδιάζοντας ένα λαμπρό μέλλον γι αυτό».
- Το εσωτερικό σύστημα διασφάλισης ποιότητας είναι σαφώς καθορισμένο και καλά τεκμηριωμένο με τις σχετικές πολιτικές ενημερωμένες και πλήρεις.
- Η διαδικασία αυτοαξιολόγησης των ακαδημαϊκών και διοικητικών μονάδων του, καθώς και συνολικά ο σχετικός Ιστότοπος της ΜΟΔΙΠ είναι επαρκώς οργανωμένος και περιέχει επαρκές υλικό για τα στοιχεία διασφάλισης ποιότητας. Χρησιμοποιούνται δε όλες οι τεχνικές αιχμής για την υποστήριξη του έργου της, όπως οι νέες Τεχνολογίες και η Πληροφορική με τις ανάλογες ομάδες επεξεργασίας των στοιχείων εξαιρετικά ενημερωμένες.
- Το οικονομικό μοντέλο με το οποίο λειτουργεί το Πανεπιστήμιο «το οποίο φαίνεται να λειτουργεί πολύ καλά, συσσωρεύοντας τελικά και πλεονάσματα κεφαλαίων στο τέλος του έτους». «Μπορεί δε να λειτουργήσει ως ένας εναλλακτικός τρόπος χρηματοδότησης ενός αυτόνομου εκπαιδευτικού συστήματος» αναφέρεται. Επίσης προτείνονται τρόποι επένδυσης και απορρόφησης των πλεονασμάτων του Ιδρύματος με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη του.
- Η πολιτική πρόσληψης προσωπικού είναι διαφανής και βασίζεται σε αξιοκρατικές μεθόδους.
- Παρά τον σχετικά μικρό αριθμό μόνιμων καθηγητών και προσωπικού πλήρους απασχόλησης του, το Ίδρυμα έχει τελικά ένα μεγάλο αριθμό συμβασιούχων καθηγητών και εξυπηρετεί ένα μεγάλο αριθμό φοιτητών. Βέβαια, επισημαίνεται στην Έκθεση ότι ο δυσανάλογα μεγάλος αριθμός εκπαιδευτικού προσωπικού με σύμβαση (ΣΕΠ), έκτακτων υπαλλήλων, έναντι των μόνιμων Μελών Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ), αποτελεί μια πιθανή απειλή για τη συνεχή επιτυχία του στο μέλλον.
Περιοχές αδυναμίας δεν εντοπίστηκαν, ενώ προτείνεται η ενίσχυση της συμμετοχής των μελών του Ιδρύματος σε διαδικασίες έρευνας τους, συλλογής στοιχεία από τις επιστημονικές δημοσιεύσεις των καθηγητών και φοιτητών του, επικοινωνίας γενικότερα των θετικών πρακτικών του και την διατήρηση της τρέχουσας ευνοϊκής αναλογίας φοιτητών / καθηγητών έως ότου γίνει ένα πλήρως αυτόνομο ίδρυμα.

Πηγή: Pelop.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου 2021 20:02

Σχετικά Άρθρα

  • Έναρξη εγγραφών φοιτητών στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο
    Έναρξη εγγραφών φοιτητών στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο

    Η υποβολή των αιτήσεων θα γίνει αποκλειστικά μέσω διαδικτύου, από σήμερα 28 Μαρτίου και ώρα 11:59 π.μ. έως την 31η Μαΐου 2022 και ώρα 11:59 π.μ.

    Ξεκινούν σήμερα Δευτέρα 28 Μαρτίου οι εγγραφές στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο για το χειμερινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2022-2023 με έναρξη σπουδών τον Οκτώβριο του 2022.

    Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, το μοναδικό Πανεπιστημιακό Ίδρυμα της Ελλάδας, που παρέχει Σπουδές αποκλειστικά εξ αποστάσεως, προσφέρει 8 Προπτυχιακά, 1 Ειδικό Πρόγραμμα, 47 Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών και 418 Μεμονωμένες Θεματικές Ενότητες με έναρξη σπουδών τον Οκτώβριο του 2022.

    Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, αφουγκραζόμενο τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες της αγοράς εργασίας, θα προσφέρει για πρώτη φορά δύο νέα Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών, το «Interaction Generative Design» και το «Εφαρμογές Γεωργίας Ακριβείας».

    Η υποβολή των αιτήσεων θα γίνει αποκλειστικά μέσω διαδικτύου, από σήμερα 28 Μαρτίου και ώρα 11:59 π.μ. έως την 31η Μαΐου 2022 και ώρα 11:59 π.μ.

    Το κόστος των Προγραμμάτων του ΕΑΠ, παραμένει ιδιαίτερα ανταγωνιστικό, ενώ η πρόσβαση στα Προπτυχιακά του, παραμένει ανοικτή σε όλους τους απόφοιτους Λυκείου και ανεξάρτητη από τη διαδικασία των Πανελληνίων εξετάσεων.

    Περισσότερες πληροφορίες για τα Προγράμματα που προσφέρει το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, μπορείτε να αναζητήσετε στην ιστοσελίδα www.eap.gr, μέσω e-mail στο [email protected] ή τηλεφωνικά στο 2610 367600.

    Πηγή: Pelop.gr

  • Πάτρα: Το ΕΑΠ στην 5η θέση μεταξύ των Ευρωπαϊκών Ανοικτών Πανεπιστημίων
    Πάτρα: Το ΕΑΠ στην 5η θέση μεταξύ των Ευρωπαϊκών Ανοικτών Πανεπιστημίων

    Σε παγκόσμιο επίπεδο και σύμφωνα με τα στοιχεία της κατάταξης, το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ) βρίσκεται στη θέση 1.415 μεταξύ 12.005 Πανεπιστημίων της υφηλίου.

    Μια ακόμη διάκριση για το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ) καταγράφουν οι διεθνείς αξιολογήσεις. Το ΕΑΠ έτσι, βρίσκεται στην 5η θέση μεταξύ των αμιγώς Ευρωπαϊκών Ανοικτών Πανεπιστημίων όπως καταγράφει η παγκόσμια συνολική κατάταξη Webometric Ranking of World Universities (https://www.webometrics.info/en/world).

    Σε παγκόσμιο επίπεδο και σύμφωνα με τα στοιχεία της κατάταξης, το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο βρίσκεται στη θέση 1415 μεταξύ 12.005 Πανεπιστημίων της υφηλίου.

    Ταυτόχρονα όμως, στην γεωγραφική μας «γειτονιά», το ΕΑΠ βρίσκεται στην 5η θέση μεταξύ των αμιγώς Ευρωπαϊκών Ανοικτών Πανεπιστημίων που περιλαμβάνονται στην κατάταξη, καθώς και στην 12η θέση (το Ίδρυμα ανέβηκε μία (1) θέση συγκριτικά με το 2ο εξάμηνο του 2021) μεταξύ όλων των ελληνικών ΑΕΙ.

    Στο Webometrics Ranking τα πανεπιστήμια κατατάσσονται με κριτήρια τα οποία αφορούν στην παρουσία και στη δημοτικότητα τους στον παγκόσμιο ιστό, την επίδραση του ερευνητικού τους έργου όπως αυτή αποτυπώνεται στο συνολικό αριθμό ετεροαναφορών των άρθρων και των δημοσιεύσεων των καθηγητών και των ερευνητών τους, αλλά και στο ποσοστό των δημοσιεύσεών τους που βρίσκεται στο 10% των πλέον σημαντικών δημοσιεύσεων παγκοσμίως.

    Πρόκειται για έναν από τους πλέον έγκυρους πίνακες κατάταξης παγκοσμίως διότι στηρίζεται σε στοιχεία άμεσα επαληθεύσιμα στο διαδίκτυο, και όχι σε δείκτες που στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό σε συνεντεύξεις, ερωτηματολόγια και «έρευνες γνώμης».

    Πηγή: Pelop.gr
  • ΠΔΕ: 2η Πανελλήνια συνάντηση των Περιφερειακών Συμβουλίων Έρευνας και Καινοτομίας
    ΠΔΕ: 2η Πανελλήνια συνάντηση των Περιφερειακών Συμβουλίων Έρευνας και Καινοτομίας

    Τη δεύτερη Πανελλήνια συνάντηση των Περιφερειακών Συμβουλίων Έρευνας και Καινοτομίας (ΠΣΕΚ) διοργανώνει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος το διήμερο 29 – 30 Ιανουαρίου 2021 με τη συμμετοχή του υφυπουργού Έρευνας και Τεχνολογίας Χρήστου Δήμα, του Πρέσβη του Ισραήλ στην Ελλάδα Yossi Amrani, του Γενικού Γραμματέα Έρευνας και Καινοτομίας Αθανάσιου Κυριαζή, του Αντιπροέδρου της Επιτροπής νησιών της CPMR Gaetano Armao, των προέδρων των Συμβουλίων και των 13 Περιφερειών της χώρας καθώς επίσης διακεκριμένων καθηγητών και ερευνητών.

    Η συνάντηση θα γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης, σεβόμενοι οι διοργανωτές τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση, διότι πρέπει να τεθούν οι βασικές στρατηγικές προτεραιότητες για τη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027, αλλά και να συζητηθεί ο εκσυγχρονισμός της Διοίκησης και της νομοθεσίας των ΠΣΕΚ, προκειμένου το επιστημονικό όργανο να συνεχίσει το έργο του με σχέδιο την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης.

    Η έναρξη των εργασιών θα γίνει συμβολικά στην Κλειτορία Καλαβρύτων για την απότιση φόρου τιμής στους ήρωες του 1821, με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Χαιρετισμό θα απευθύνουν ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Νεκτάριος Φαρμάκης και ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Αθανάσιος Παπαδόπουλος, ενώ η επίσημη έναρξη θα γίνει από τον Αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας Έρευνας και Καινοτομίας Φωκίωνα Ζαΐμη και τον Πρόεδρο του ΠΣΕΚ, καθηγητή – Κοσμήτορα ΣΘΕΤ, ΕΑΠ Ιωάννη Καλαβρουζιώτη.

    Το διήμερο των εργασιών θα προβάλλεται ζωντανά από το διαδίκτυο μέσω youtube, και συγκεκριμένα στους συνδέσμους:

    29/1/2021 https://youtu.be/XckdPNYxUPU

    30/1/2021 https://youtu.be/aQktSMFR090

    Τόσο οι διοργανωτές, όσο και οι συμμετέχοντες επιθυμούν ανοικτό διάλογο, ενημέρωση των πολιτών. Για το λόγο αυτό δίνουν τη δυνατότητα συμμετοχής και παρακολούθησης του ευρύτερου κοινού μέσω της πλατφόρμας https://hou.webex.com/hou/j.php?MTID=md045c5262c9c6e5fe009538fb2d15fb6

    Χορηγός Επικοινωνίας της διοργάνωσης είναι το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Ανοικτό πανεπιστήμιο: Νέο πρόγραμμα στη Διοίκηση του Αθλητισμού ξεκινά από τον Οκτώβριο
    Ανοικτό πανεπιστήμιο: Νέο πρόγραμμα στη Διοίκηση του Αθλητισμού ξεκινά από τον Οκτώβριο

    Η αγορά εργασίας για στελέχη που θα έχουν την σωστή κατάρτιση στο χώρο του αθλητισμού είναι πλέον τεράστια.

    Το νέο μεταπτυχιακό πρόγραμμα, που προσφέρεται από την Σχολή Κοινωνικών Επιστημών του ΕΑΠ περιλαμβάνει μία σειρά μαθημάτων όπως το μάνατζμεντ και το μάρκετινγκ του αθλητισμού, τα οικονομικά του αθλητισμού, η συμπεριφορά των αθλητικών καταναλωτών, η διακυβέρνηση των αθλητικών οργανισμών, η διαχείριση αθλητικών εγκαταστάσεων και η διεκδίκηση και η διοργάνωση αθλητικών γεγονότων. Στα μαθήματα του θα διδάξουν διακεκριμένοι καθηγητές από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό.

    H Διοίκηση Αθλητισμού είναι μια σύγχρονη διεπιστημονική περιοχή που εστιάζει στην αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα των αθλητικών οργανισμών και στις απαραίτητες δεξιότητες των στελεχών τους. Παράλληλα όμως είναι ένας εξαιρετικά ενδιαφέρον ερευνητικός χώρος. Πως διοικούμε αποτελεσματικά μια αθλητική ομάδα ή έναν οργανισμό; Πως μπορούμε να οργανώσουμε επιτυχημένες αθλητικές διοργανώσεις; Πως φέρνουμε τον αθλητισμό στο επίκεντρο της κοινωνικής και ακαδημαϊκής ζωής, υπενθυμίζοντας τα ιδεώδη και τους συμβολισμούς του; Με τα προγράμματα σπουδών στη διοίκηση αθλητικών οργανισμών ανά τον κόσμο να κερδίζουν όλο και μεγαλύτερο κομμάτι της παγκόσμιας ακαδημαϊκής «πίτας» και τις επιστημονικές περιοχές που αφορούν τον αθλητισμό να πολλαπλασιάζονται διαρκώς σε όλο τον πλανήτη, το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο ξεκινάει από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά την λειτουργία ενός νέου Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών που κινείται ακριβώς σ αυτή την κατεύθυνση: την Διοίκηση του αθλητισμού.

    Η αγορά εργασίας άλλωστε για στελέχη που θα έχουν την σωστή κατάρτιση στο χώρο του αθλητισμού είναι πλέον τεράστια: ποδόσφαιρο, καλαθοσφαίριση, πετοσφαίριση, κλασσικός αθλητισμός, αθλητικές εταιρείες κολοσσοί, διοργάνωση αθλητικών γεγονότων, εθνικές και διεθνείς ομοσπονδίες, γυμναστήρια, και δημοτικοί αθλητικοί οργανισμοί. Μία παγκόσμια αγορά με έσοδα δισεκατομμυρίων σε παγκόσμιο επίπεδο και σημαντική συμβολή στο ΑΕΠ της χώρας μας.

    «Το ΕΑΠ αξίζει συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία που πήρε να δημιουργήσει ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα στην Διοίκηση του Αθλητισμού» δηλώνει o Ολυμπιονίκης κ. Δημοσθένης Ταμπάκος και τονίζει ότι «αθλητισμός είναι μία σημαντική δραστηριότητα του ανθρώπου με πολλαπλά οφέλη (υγείας, οικονομικά, κοινωνικά, κλπ.). Η εμπειρία που απέκτησα αγωνιζόμενος από την παιδική ηλικία έως την κατάκτηση των Ολυμπιακών μεταλλίων με οδηγεί στο συμπέρασμα ότι για την αρτιότερη ανάπτυξη του αθλητισμού είναι απαραίτητες εκπαιδευτικές δομές που θα δίνουν την δυνατότητα στα διοικητικά στελέχη των αθλητικών φορέων να αποκτήσουν ένα κοινό επίπεδο (σχετικών με την οργάνωση / διοίκηση του αθλητισμού) γνώσεων και κοινούς κώδικες τόσο για την μεταξύ τους επικοινωνία, όσο και για την επικοινωνία με τους βασικούς συντελεστές του αθλητισμού (αθλητές, προπονητές, γονείς, διαιτητές / κριτές, επιστήμονες πολλών ειδικοτήτων, χορηγούς, δημοσιογράφους, φιλάθλους, κλπ.). Χωρίς τέτοιες γνώσεις, η οργάνωση του αθλητισμού θα έπεται πάντα των δυνατοτήτων των αθλητών, στερώντας τους ουσιαστική υποστήριξη για να αναδείξουν το μέγιστο των δυνατοτήτων τους».

    «Μία από τις βασικές υποχρεώσεις της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού είναι η φροντίδα για την εύρυθμη λειτουργία των αθλητικών φορέων της χώρας» δηλώνει σχετικά ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού κ. Γεώργιος Μαυρωτάς και συμπληρώνει:«Σε ένα σύστημα, όταν δεν είναι καλά οργανωμένο και δεν είναι καλά διοικούμενο, οι αθλητές από μόνοι τους δεν αρκούν. Γι αυτό η ΓΓΑ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της αθλητικής διακυβέρνησης .Ως εκ τούτου, χάρηκα ιδιαίτερα που το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο προχώρησε στην ίδρυση μεταπτυχιακού προγράμματος στην Διοίκηση του Αθλητισμού>.

    Πηγή: Εthnos.gr

  • Ανακοίνωση ΕΑΠ: Έτσι θα γίνουν φέτος οι εξετάσεις
    Ανακοίνωση ΕΑΠ: ΕΤΣΙ θα γίνουν φέτος οι εξετάσεις

    Την Τετάρτη όλες οι λεπτομέρειες

    «Ηλεκτρονικές» εξετάσεις σε 368 θεματικές ενότητες κάνει φέτος το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, ενώ οι λεπτομέρειες γι’ αυτές θα ανακοινωθούν την Τετάρτη.

    Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρονται τα εξής:

    "Οι εξετάσεις θα γίνουν μέσα από τις σύγχρονες πλατφόρμες του Ιδρύματος και με την εξασφάλιση τόσο της αξιοπιστίας της διαδικασίας όσο και της ασφάλειας των φοιτητών και φοιτητριών του, οι οποίοι θα εξεταστούν από τον χώρο που θα επιλέξουν (την οικία τους ή τον χώρο όπου βρίσκονται).

    Η διασφάλιση του αδιάβλητου χαρακτήρα των εξετάσεων θα εξασφαλιστεί με μια αρχική ταυτοποίηση των φοιτητών και φοιτητριών μέσω της σύνδεσης τους με κάμερα και ήχο και στη συνέχεια με μεθόδους αποφυγής της δυνατότητας αντιγραφής. Παράλληλα, όπου υπάρξουν γραπτές εξετάσεις αυτές θα ελεγχθούν από το σύστημα που έχει το ΕΑΠ για έλεγχο του πλαγιαρισμού (αντιγραφής).

    Μ' αυτές τις μεθόδους το ΕΑΠ θα διενεργήσει τις εξετάσεις των φοιτητών/τριων του στο διάστημα από 6 Ιουνίου έως 31 Ιουλίου, ενώ τον ακριβή τρόπο που θα γίνουν οι εξετάσεις σε κάθε Θεματική Ενότητα θα τον επιλέξουν τις επόμενες ώρες οι συντονιστές τους σε συνεργασία με τους διδάσκοντες (όπως προβλέπει ο νόμος).

    Είναι χαρακτηριστικό ότι το ΕΑΠ έχει προσφέρει ήδη την τεχνογνωσία του σε θέματα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης σε όσα ελληνικά ανώτατα Ιδρύματα αλλά και φορείς του δημοσίου την χρειάστηκαν, κατά την διάρκεια της τεταμένης περιόδου που διέρχεται η χώρα λόγω της φονικής πανδημίας του κορωνοϊού. Μεταξύ αυτών, οι σχολές Τουρισμού της χώρας, που φέτος λειτούργησαν χωρίς να χαθεί ούτε μια ημέρα μαθημάτων μέσα από τις «ηλεκτρονικές» οδούς που προσέφερε το Ίδρυμα.

    Χαρακτηριστικά, μερικά από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα που εξασφαλίζει η διαδικασία των εξετάσεων που έχει επιλεγεί για την αξιολόγηση των φοιτητών/τριων είναι:

    - Η ασφάλεια τόσο των ίδιων, όσο και των καθηγητών/τριων τους.

    - Η προστασία από τη συνάθροιση σε κλειστούς χώρους αλλά και από ταξίδια.

    - Η αποφυγή και του κόστους μετακίνησης για εκείνους που θα έδιναν εξετάσεις σε άλλη πόλη από την κατοικία τους, το οποίο σε πολλές περιπτώσεις φτάνει τα 150 ευρώ.

    - Το περιβαλλοντικό «αποτύπωμα» που θα έχει τελικά η διαδικασία αφού θα περιοριστούν τα καυσαέρια που θα εκλύονταν από τα αυτοκίνητα ή τα λεωφορεία με τα οποία θα μετακινούνταν.

    Έτσι, σ αυτή την κρίσιμη συγκυρία, οι φοιτητές του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου θα μάθουν τις επόμενες ώρες και χωρίς άλλες καθυστερήσεις τις ημερομηνίες και τον τρόπο που θα εξεταστούν και φυσικά δεν θα ανησυχήσουν για την ομαλή και έγκαιρη ολοκλήρωση του ακαδημαϊκού τους έτους."

    Πηγή: TheBest.gr - Φωτογραφία από Bonnie Taylor από το Pixabay

  • ΕΑΠ: Στον «αέρα» τα επαγγελματικά δικαιώματα, μπάχαλο στη λειτουργία του
    ΕΑΠ: Στον «αέρα» τα επαγγελματικά δικαιώματα, μπάχαλο στη λειτουργία του

    «Αρρυθμίες» και φέτος με την καθυστερημένη αποστολή βιβλίων

    Μπορεί όταν ξεκίνησε τη λειτουργία του το ΕΑΠ να αποτέλεσε μία τομή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση της χώρας και ένα ατού για την Πάτρα, η οποία είναι η έδρα του, ωστόσο, τελευταία όλο και περισσότεροι παλιοί και νέοι φοιτητές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς τόσο η πατρινή έδρα του Ανοικτού Πανεπιστημίου δείχνει να απαξιώνεται, όσο και τα πτυχία κινδυνεύουν να υποβαθμιστούν.

    Κρατάει χρόνια ο αγώνας των φοιτητών (του Ελληνικού και Ευρωπαϊκού Πολιτισμού) για κατοχύρωση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων και φέτος κλιμακώνεται καθώς ήδη από τα αρμόδια υπουργικά χείλη της Νίκης Κεραμέως έχει αφενός προαναγγελθεί η σύσταση τμημάτων εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και στα συμβατικά πανεπιστήμια, ενώ αφετέρου προωθείται η κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων των ιδιωτικών κολλεγιών κλπ. Την ίδια στιγμή για τους αποφοίτους του ΕΑΠ, κανείς δεν δείχνει να ενδιαφέρεται.

    Κάποιοι μάλιστα κάνουν λόγο για συστηματική και σκόπιμη υποβάθμιση του ΕΑΠ, το οποίο τελευταίως μαστίζεται και από σειρά άλλων οργανωτικών αρρυθμιών (καθυστερήσεις στην παράδοση των βιβλίων, αλλαγές τελευταίας στιγμής σε συναντήσεις, αλλαγές καθηγητών κλπ). Κατά τα λοιπά τα υπερσύγχρονα κτήρια στην Περιβόλα, κινδυνεύουν κι αυτά να εγκαταλειφθούν προς χάριν άλλων επιλογών, όπως ενοικιαζόμενα κτήρια σε άλλες πόλεις, κάτι που προκάλεσε την μήνη μερίδας φοιτητών οι οποίοι αντέδρασαν με σχετική επιστολή τους στην διοίκηση και τον πρόεδρο του ΕΑΠ.

    Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο με έδρα την Πάτρα αποτέλεσε μια καινοτομία για τα ελληνικά δεδομένα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και αρμονιζόταν με τα ανοικτά συστήματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης που είχαν ήδη εφαρμοστεί στο εξωτερικό και τα οποία διέπονται από την αντίληψη ότι η μόρφωση είναι δικαίωμα όλων σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Ακολουθώντας την εξ αποστάσεως διδασκαλία, δίνεται η ευκαιρία σε πολλούς να παρακολουθήσουν ένα προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό πρόγραμμα, ενώ υπάρχει η δυνατότητα και για Διδακτορικά Διπλώματα, Πιστοποιητικά Προπτυχιακής Επιμόρφωσης, Πιστοποιητικά Μεταπτυχιακής Επιμόρφωσης, Πιστοποιητικά Παρακολούθησης ΘΕ

    Οι φοιτητές που αρχικά εξασφάλιζαν την εισαγωγή τους στο ΕΑΠ με κλήρωση η οποία καταργήθηκε το ακαδημαϊκό έτος 2016 – 2017 (καθώς πλέον η ζήτηση δεν ήταν τόσο αυξημένη) καταβάλλουν κατά μέσο όρο για ένα προπτυχιακό πρόγραμμα 6.000 ευρώ (στο παρελθόν η θεματική ενότητα ξεπερνούσε σε κόστος τα σημερινά 500 ευρώ). Εκτός από τα χρήματα, οι φοιτητές που επιλέγουν αυτόν τον δρόμο, δεδομένου ότι είναι στην πλειονότητά τους εργαζόμενοι και με προσωπικές και οικογενειακές υποχρεώσεις, καλούνται να ακολουθήσουν ένα «αυστηρό» και «σκληρό» πρόγραμμα.

    Ωστόσο, πέρα από την ουσία του πράγματος και τη γνώση που λαμβάνει κάποιος, η οποία έχει τη δική της ξεχωριστή σημασία, προκύπτουν ερωτηματικά και αντιδράσεις για το θολό τοπίο που επικρατεί ως προς τα επαγγελματικά δικαιώματα κυρίως των αποφοίτων του Ελληνικού και Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, στον δημόσιο Τομέα.

    Το ζήτημα από τους αντίστοιχους φοιτητικούς συλλόγους αναδεικνύεται συχνά πυκνά εδώ και χρόνια και οι προσπάθειες συνεχίζονται και τελευταία μάλιστα έχουν ενταθεί.

    Το Υπουργείο Παιδείας προώθησε νέο πλαίσιο για την πιο γρήγορη αναγνώριση των πτυχίων των κολεγίων και των ξένων πανεπιστημίων, το οποίο ψηφίστηκε από την ολομέλεια της Βουλής του Αναπτυξιακού Νομοσχεδίου που περιελάμβανε τις διατάξεις για την ισοδυναμία πτυχίων Κολλεγίων. Την ίδια ώρα α επαγγελματικά δικαιώματα αποφοίτων του ΕΑΠ παραμένουν στον «αέρα». Μάλιστα συγκεντρώνονται υπογραφές από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Φοιτητών Ευρωπαϊκού Πολιτισμού ΕΑΠ για να εκφραστεί η διαμαρτυρία τους για τη μη ρύθμιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων τους. Οι υπογραφές θα αποσταλούν μαζί με τις επιστολές διαμαρτυρίας στο γραφείο του Πρωθυπουργού, της Υπουργού Παιδείας, του Υπουργού Εσωτερικών, του Προέδρου της ΔΕ του ΕΑΠ και του Αντιπροέδρου Ακαδημαϊκών Θεμάτων του ΕΑΠ.

    Το πτυχίο του ΕΠΟ του ΕΑΠ είναι ισότιμο ακαδημαϊκά με τα άλλα πτυχία των ΑΕΙ, ωστόσο εκκρεμεί η ρύθμιση των επαγγελματικών προσόντων των πτυχιούχων, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να έχουν ισότιμη, πρόσβαση στην αγορά εργασίας.

    Ο Πανελλήνιος Φοιτητικός Σύλλογος του ΕΠΟ κάνει λόγο για συστηματικό αποκλεισμό των πτυχιούχων από την αγορά εργασίας και ζητά την ισότιμη και δίκαιη συμμετοχή στη διεκδίκηση των θέσεων εργασίας που προκύπτουν.

    “Ξεκινήσαμε αυτή τη δράση με σκοπό να δηλώσουμε τη δυσαρέσκεια μας, προς όλους τους αρμόδιους εντός και εκτός ΕΑΠ, αλλά και την παρουσία μας. Λόγω του ότι το ΕΑΠ παρέχει εξ αποστάσεως εκπαίδευση, πολλοί πιστεύουν ότι είναι δύσκολο οι φοιτητές, που βρίσκονται ανά την επικράτεια, να συμμετέχουν μαζικά σε μια δράση διαμαρτυρίας.

    Οι 1187 υπογραφές που έχουμε συλλέξει μέχρι σήμερα, και συνεχίζουμε, δηλώνει ότι είμαστε εδώ και είμαστε πολύ δυσαρεστημένοι τόσο με τη Διοίκηση του ΕΑΠ, όσο και με το Υπουργείο Παιδείας, για την προκλητική αδιαφορία τους σε ένα σημαντικό ζήτημα, που αφορά τον, ίσως, πιο σημαντικό τομέα της ζωής μας, όπως και κάθε ανθρώπου σε αυτή τη χώρα, που είναι η εργασία. Συνταγματικό, ανθρώπινο και κοινωνικό δικαίωμα που πρέπει να χαίρονται όλοι οι πολίτες αυτής της χώρας, ώστε να μπορούν και αυτοί με τη σειρά τους να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, απέναντι στο κράτος.

    Από το 2009 εκκρεμεί αυτή η κατάσταση με το Προεδρικό Διάταγμα 66/2009, στο οποίο εννοείται ότι ρυθμίζονται τα επαγγελματικά προσόντα των πτυχιούχων του ΕΠΟ, και αφορούν τη διδασκαλία μαθημάτων στη δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση, καθώς και τη διεκπεραίωση διοικητικών και άλλων θεμάτων, που έχουν σχέση με τις ευρωπαϊκές σπουδές, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, κ.α., αλλά δεν τα είδαμε μέχρι σήμερα. Από το 2009 μέχρι και σήμερα σιγή ιχθύος από το ΕΑΠ, με εξαίρεση την απόφαση που πήρε για το θέμα αυτό η προηγούμενη ΔΕ του ΕΑΠ και η οποία έχει κατατεθεί στο Υπουργείο Παιδείας. Αλλά και πάλι καμία απάντηση, καμία κίνηση.

    Αυτό, όμως, που μας έκανε εντύπωση και μας έχει προβληματίσει ιδιαίτερα είναι το γεγονός ότι η ΔΕ του ΕΑΠ δεν έκανε καμία δήλωση για την επαγγελματική αναγνώριση των πτυχίων των ιδιωτικών κολεγίων, ενώ γνωρίζει ότι οι πτυχιούχοι του ΕΠΟ είναι εκτεθειμένοι και ίσως ήταν μια καλή ευκαιρία σε αυτή τη νομοθετική ρύθμιση να συμπεριληφθεί και ο ΕΠΟ, αφού υπάρχει και σχετική απόφαση της πρώην ΔΕ του ΕΑΠ, όπως προανέφερα.

    Να σημειώσω ότι η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ, καθώς και η Σύγκλητος του ΑΠΘ τάχθηκαν κατά της επαγγελματικής ισοδυναμίας των πτυχίων των κολεγίων, εκφράζοντας φόβους για την υποβάθμιση των σπουδών στα Ελληνικά Δημόσια Πανεπιστήμια.

    Εμείς θα συνεχίσουμε τη συλλογή υπογραφών και θα προχωρήσουμε και σε άλλες δράσεις, γνωστοποιώντας το θέμα σε κάθε κατεύθυνση και ζητώντας επιτέλους να σταματήσει αυτός ο διαχωρισμός, σε πτυχιούχους δύο ταχυτήτων.

    Παρόλο που διαπιστώσαμε ότι δεν έγινε καμία αναφορά στο ΕΑΠ, ανάμεσα στις δηλώσεις για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, ας ελπίσουμε ότι η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας θα επιληφθεί θετικά του θέματος, σύμφωνα με τις προεκλογικές δεσμεύσεις για «ακαδημαϊκά αυτόνομα, αυτοδιοικούμενα, ανταγωνιστικά και σύγχρονα ακαδημαϊκά ιδρύματα σε κοινό βηματισμό με την αγορά εργασίας”, σημείωσε η Πρόεδρος του Πανελληνίου Φοιτητικού Συλλόγου ΕΠΟ ΕΑΠ Μέμα Χαλιώτη, στο thesstoday.gr

    Τι ζητούν

    ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ

    ΣΤΟΝ «ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ» ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

    Προς τον Πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη

    Προς την Υπουργό Παιδείας, κ. Νίκη Κεραμέως

    Προς τον Υπουργό Εσωτερικών, κ. Τάκη Θεοδωρικάκο

    Οι φοιτητές και πτυχιούχοι του προγράμματος σπουδών στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό, της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών, του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου διαμαρτυρόμαστε για την ολιγωρία της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας και του Υπουργείου Εσωτερικών, σχετικά με τη ρύθμιση επαγγελματικών προσόντων των πτυχίων μας και την ισότιμη, με όλα τα ΑΕΙ, συμμετοχή μας στις προκηρύξεις του ΑΣΕΠ.

    Συνέπεια της αδιαφορίας της πολιτείας είναι ο αποκλεισμός χιλιάδων πτυχιούχων του ΕΠΟ από την αγορά εργασίας.

    Στην εποχή των νέων προκλήσεων και των γρήγορων ταχυτήτων, που απαιτούν συνεχή επιμόρφωση και επαγγελματική ευελιξία, χιλιάδες πτυχιούχοι του «Ευρωπαϊκού Πολιτισμού» του ΕΑΠ παραμένουν όμηροι αγκυλώσεων και μικρο-σκοπιμοτήτων των Υπουργείων Παιδείας και Εσωτερικών.

    Οι φοιτητές και πτυχιούχοι του ΕΠΟ διαμαρτυρόμαστε για τη μακροχρόνια απραξία των αρμοδίων και

    Απαιτούμε το συνταγματικό μας «δικαίωμα στη εργασία» και «πτυχία με αντίκρισμα και σύνδεση με την αγορά εργασίας»

    Καλούμε την Υπουργό Παιδείας να εγκρίνει, άμεσα, την απόφαση της ΔΕ του ΕΑΠ, για τα επαγγελματικά προσόντα των πτυχιούχων του ΕΠΟ και να προχωρήσει στην ένταξη του ΕΠΟ στο ΠΕ78.
    Είναι θέμα πολιτικής βούλησης.

    Καλούμε τον Υπουργό Εσωτερικών να ορίσει την ρητή και ονομαστική αναφορά του πτυχίου του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού στις προκηρύξεις του ΑΣΕΠ, στην κατηγορία Διοικητικού.

    Οι φοιτητές και πτυχιούχοι του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού Της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών Του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου

    ΣΥΛΛΟΓΗ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ-ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ

    ΣΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ/ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΥΣ ΤΟΥ ΕΠΟ

    Προς τον Πρόεδρο της ΔΕ του ΕΑΠ κ. Οδυσσέα Ζώρα

    Προς τον Αντιπρόεδρο Ακαδημαϊκών Θεμάτων του ΕΑΠ

    κ. Ευστάθιο Ευσταθόπουλο

    Οι φοιτητές και πτυχιούχοι του ΕΠΟ ζητάμε να υλοποιηθεί η από 4/7/19 απόφαση της ΔΕ του ΕΑΠ, σύμφωνα με την οποία αναλαμβάνει η Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών την επεξεργασία μιας πλήρους πρότασης για την μερική αναδιάρθρωση του ΠΣ στον ΕΠΟ, με στόχο την παροχή από το ίδρυμα πιστοποιητικού Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας στους πτυχιούχους, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4547/2018

    Οι φοιτητές και πτυχιούχοι του ΕΠΟ

    «Αρρυθμίες» με βιβλία, ΟΣΣ και εξ αποστάσεως προγράμματα σπουδών στα συμβατικά πανεπιστήμια

    Τα «αγκάθια» δεν σταματούν εδώ. Φέτος, όπως και πέρυσι εξάλλου, παρατηρήθηκε καθυστέρηση στην αποστολή των βιβλίων με αποτέλεσμα να προκαλούνται αρρυθμίες στους φοιτητές που συνήθως εντός του Νοεμβρίου καλούνται να δώσουν την πρώτη (υποχρεωτική) εργασία τους, με αποτέλεσμα κάποιοι να ζητούν δανεικά βιβλία, από παλαιότερους φοιτητές. Επίσης προκλήθηκε αναστάτωση και με τη διεξαγωγή των Ομαδικών Συμβουλευτικών Συναντήσεων όπου σε κάποιες περιπτώσεις Πατρινοί φοιτητές κλήθηκαν να μετακινηθούν στην Αθήνα για τη διεξαγωγή των ΟΣΣ, παρότι η Πάτρα είναι η έδρα του ΕΑΠ, παρότι υπάρχει εάν υπερσύγχρονο κτήριο στην Πάτρα και παρότι ενοικιάζονται σε άλλες πόλεις πόλεις κτήρια, με αυτό να συνεπάγεται επίσης χρόνο και χρήμα που δεν είναι αυτονόητα διαθέσιμα.

    Eνώ μέχρι πέρυσι ο απαιτούμενος αριθμός φοιτητών για τη δημιουργία δια ζώσης τμήματος ήταν 8 ξαφνικά φέτος αυξήθηκε σε 15. Οι πληγέντες φοιτητές οργανώθηκαν και έστειλαν επιστολή προς τον νέο πρόεδρο του ΕΑΠ Οδυσσέα-Ιωάννη Ζώρα, ζητώντας την επιστροφή στην πρότερη κατάσταση, κάτι που τελικά πέτυχαν. Όπως επεσήμαιναν, η εν λόγω αλλαγή έγινε απροειδοποίητα και την πληροφορήθηκαν μόλις την τελευταία στιγμή. Σύμφωνα με πληροφορίες του thebest.gr το φαινόμενο πήρε σημαντική έκταση και σε άλλες περιοχές όπως τα Γιάννενα, η Κρήτη, η Κομοτηνή κ.α., από όπου οι φοιτητές θα πρέπει να μεταβούν για εξετάσεις είτε στην Αθήνα, είτε στη Θεσσαλονίκη.

    Μεταξύ άλλων, οι φοιτητές της Πάτρας ανέφεραν στην επιστολή τους: "Εγείρονται ερωτηματικά για την τύχη αυτού του υπερσύγχρονου κτηρίου και ανησυχίες ότι οδηγείται σε αχρηστία και απαξίωση την ίδια στιγμή που ενοικιάζονται άλλοι χώροι σε άλλες πόλεις για να φιλοξενήσουν τις τελικές εξετάσεις, ενώ προσανατολίζεται μεθοδευμένα το ΕΑΠ στην κατάργηση των δια ζώσης ΟΣΣ και προκρίνεται η ηλεκτρονική παρακολούθηση".

    Είναι γεγονός ότι την ίδια ώρα το Πανεπιστήμιο νοικιάζει χώρους αλλού για συναντήσεις και εξετάσεις. Οι φόβοι για συρρίκνωση του ΕΑΠ επιτείνονται και από το γεγονός ότι η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως έχει προτείνει τη διάχυση εξ’ αποστάσεως σπουδών στα «συμβατικά» Πανεπιστήμια της χώρας. Κάτι που θα εκμηδενίσει επί της ουσίας το εναλλακτικό πλεονέκτημα του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.

    Αναλυτικά η επιστολή των φοιτητών, τα ονόματα των οποίων είναι στη διάθεση του thebest.gr, έχει ως εξής:

    "Κύριε Πρόεδρε,

    Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι κατά το φετινό ακαδημαϊκό έτος 2019 – 2020 στο ΕΑΠ και συγκεκριμένα στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό, έχουν υπάρξει αλλαγές που αφορούν άμεσα στους φοιτητές – και κυρίως τους φοιτητές με τόπο διαμονής την Πάτρα και την Δυτική Ελλάδα - τόσο ως προς τον τρόπο παρακολούθησης των ΟΣΣ, όσο και ως προς τον τόπο διεξαγωγής των τελικών εξετάσεων.

    Συγκεκριμένα παρότι δηλώσαμε όπως κάθε χρόνο ως πρώτη επιλογή τη δια ζώσης παρακολούθηση των ΟΣΣ, καθώς και ως τόπο διεξαγωγής των τελικών εξετάσεων την Πάτρα, η οποία εξάλλου είναι η έδρα του ΕΑΠ, διαπιστώνουμε – με μεγάλη καθυστέρηση και συγκεκριμένα λίγες μόλις μέρες πριν την πρώτη ΟΣΣ – ότι θα υποχρεωθούμε αφενός να παρακολουθήσουμε τις ΟΣΣ ηλεκτρονικά και αφετέρου ότι είμαστε αναγκασμένοι να μεταβούμε στην Αθήνα για τις τελικές εξετάσεις.

    Καθώς:

    1. Όταν ξεκινήσαμε τις σπουδές μας στο ΕΑΠ, λάβαμε την απόφαση αυτή με βάση συγκεκριμένες προδιαγραφές, οι οποίες σήμερα αναιρούνται χωρίς καμία προειδοποίηση και χωρίς καμία πρότερη ενημέρωση-διαβούλευση, και οι οποίες υποβαθμίζουν την ποιότητα των σπουδών μας, ενώ παράλληλα αυξάνουν το κόστος τους. Για παράδειγμα αναγκαζόμαστε να μετακινηθούμε στην Αθήνα και εκτός από το κόστος των μεταφορικών – για τα οποία δεν υπάρχει ούτε καν η πρόβλεψη του φοιτητικού πάσου, όπως συνέβαινε παλιότερα – θα πρέπει να επωμιστούμε και τη διαμονή, καθώς όπως γνωρίζετε, οι εξετάσεις είναι πολύωρες και προϋποθέτουν διαύγεια.

    2. Σημαντικός παράγοντας που συνέβαλε στην απόφαση να εγγραφούμε στο ΕΑΠ ήταν το ότι η έδρα του είναι στην Πάτρα, οπότε είχαμε την ευχέρεια να δώσουμε στην Πάτρα τόσο τις τελικές εξετάσεις, όσο και να παρακολουθήσουμε δια ζώσης τις ΟΣΣ επίσης στην Πάτρα.

    3. Την ίδια στιγμή που οι παρεχόμενες προς εμάς υπηρεσίες υποβαθμίζονται και άρα κοστίζουν λιγότερο στο ΕΑΠ, όπως για παράδειγμα η ηλεκτρονική παρακολούθηση των ΟΣΣ αντί των δια ζώσης συναντήσεων, η δική μας οικονομική συμμετοχή παραμένει η ίδια. Στο πλαίσιο υποβάθμισης των σπουδών μας θα θέλαμε να επισημάνουμε και το γεγονός ότι βρισκόμαστε στις αρχές Οκτώβρη και ακόμη δεν έχουμε λάβει τα βιβλία, ενώ καλούμαστε στα μέσα του Νοεμβρίου να παραδώσουμε τις πρώτες εργασίες!

    4. Έδρα του ΕΑΠ είναι η Πάτρα και, όπως γνωρίζετε, στεγάζεται στο κτήριο της Περιβόλας, για την ανέγερση και λειτουργία του οποίου έχει δαπανηθεί ένα ιδιαίτερα υψηλό ποσό. Εγείρονται ερωτηματικά για την τύχη αυτού του υπερσύγχρονου κτηρίου και ανησυχίες ότι οδηγείται σε αχρηστία και απαξίωση την ίδια στιγμή που ενοικιάζονται άλλοι χώροι σε άλλες πόλεις για να φιλοξενήσουν τις τελικές εξετάσεις, ενώ προσανατολίζεται μεθοδευμένα το ΕΑΠ στην κατάργηση των δια ζώσης ΟΣΣ και προκρίνεται η ηλεκτρονική παρακολούθηση. Σε αυτό το πλαίσιο πληροφορούμαστε ότι φέτος άλλαξε ο ελάχιστος αριθμός συμμετοχών για την δια ζώσης παρακολούθηση ΟΣΣ από 8 σε 15 άτομα. Επίσης πληροφορούμαστε ότι τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζουν οι φοιτητές και άλλων περιοχών όπως της Κρήτης και της Βόρειας Ελλάδας καθώς και σε άλλες θεματικές ενότητες.

    Κατόπιν των ανωτέρων σας καλούμε άμεσα να προβείτε στις αναγκαίες πρωτοβουλίες ώστε καταρχήν να μπορέσουμε να δώσουμε στην Πάτρα τις τελικές εξετάσεις και αφετέρου να παρακολουθήσουμε δια ζώσης τις ΟΣΣ στην Πάτρα. Επιφυλασσόμεθα για κάθε νόμιμο δικαίωμά μας.

    Η επιτροπή διεκδίκησης - φοιτητές των θεματικών ενοτήτων ΕΠΟ 11, ΕΠΟ12".

    Το αίτημα των φοιτητών ικανοποιήθηκε πως ενημερώθηκαν οι φοιτητές, συνεχίζονται κανονικά οι δια ζώσης συναντήσεις με τους καθηγητές στην Πάτρα, ενώ οι τελικές εξετάσεις θα διεξαχθούν στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου στην Πάτρα.

    Η εξέλιξη αυτή, έγινε δεκτή με ικανοποίηση από τους φοιτητές των εν λόγω δύο θεματικών ενοτήτων του Ανοικτού Πανεπιστημίου, καθώς πλέον δεν θα πρέπει να μεταβούν για εξετάσεις είτε στην Αθήνα, είτε στη Θεσσαλονίκη, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός και με την οικονομική επιβάρυνση που θα είχε αυτό. Υπενθυμίζεται ότι, οι φοιτητές είχαν στείλει και σχετική επιστολή προς τον πρόεδρο του ΕΑΠ ζητώντας την ανάκληση της σχετικής απόφασης, όπως και συνέβη.

    Ωστόσο το ίδιο δεν ίσχυσε για πατρινούς φοιτητές άλλων τμημάτων, όπως για παράδειγμα το τμήμα Δημόσιας Διοίκησης το οποίο όπως καταγγέλουν φοιτητές στο thebest.gr θα εξεταστεί στην Αθήνα.

    Ορκωμοσίες από τη νέα χρονιά

    Επίσης αργότερα από το συνηθισμένο θα γίνουν φέτος οι τελετές Ορκωμοσίας των Αποφοίτων προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων Σπουδών. Συνήθως τελούνταν τον Δεκέμβριο ωστόσο έχουν προγραμματιστεί για τον Ιανουάριο του 2020.

    Όπως ανακοινώθηκε σύμφωνα με την υπ. αριθμ. 447/22-10-2019 Συνεδρίαση της Δ.Ε., οι Τελετές Ορκωμοσίας για τα Προπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών και Απονομής Μεταπτυχιακών Τίτλων Ειδίκευσης για το Ακαδημαϊκό Έτος 2018-2019 σε Πάτρα και Θεσσαλονίκη, θα πραγματοποιηθούν ως εξής:

    Πάτρα

    11 Ιανουαρίου 2020 - Σχολή Θετικών Επιστημών & Τεχνολογίας

    11 Ιανουαρίου 2020 - Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών

    18 Ιανουαρίου 2020 - Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών

    19 Ιανουαρίου 2020 - Σχολή Κοινωνικών Επιστημών

    Θεσσαλονίκη

    25 Ιανουαρίου 2020

    26 Ιανουαρίου 2020

    Ο τρόπος δήλωσης πρόθεσης παρουσίας στις Τελετές καθώς και ο τρόπος επιλογής επιθυμητής πόλης θα σας γνωστοποιηθεί με ηλεκτρονικό μήνυμα που θα σας αποσταλεί από το αρμόδιο Τμήμα Μητρώου Φοιτητών το προσεχές διάστημα.

    Με την ολοκλήρωση της ανωτέρω διαδικασίας, θα ανακοινωθεί το αναλυτικό πρόγραμμα των Τελετών Ορκωμοσιών και Απονομής Μεταπτυχιακών Τίτλων Ειδίκευσης.

    Σας συγχαίρουμε για την ολοκλήρωση των Σπουδών σας και σας ευχόμαστε καλή σταδιοδρομία».

    Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο αποτέλεσε μια σημαντική τομή στα εκπαιδευτικά δεδομένα της χώρας δίνοντας την ευκαιρία σε πολλούς που δεν μπόρεσαν για οποιοδήποτε λόγο να εισαχθούν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, να λάβουν ένα πανεπιστημιακό πτυχίο και να διευρύνουν τις γνώσεις τους με προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα, αυξάνοντας παράλληλα τα προσόντα τους στην ολοένα και πιο απαιτητική αγορά εργασίας. Οι όποιες αδυναμίες και παραλείψεις δεν θα πρέπει να αποβούν σε βάρος του πρωτοποριακού χαρακτήρα του και του σημαντικού ρόλου του στην εκπαίδευση.

    Πηγή: TheBest.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ