Επίκαιρα

Παναγιωτόπουλος: Γιατί διαφωνώ με την επιτροπή στρατηγικού σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Πατρών

Παναγιωτόπουλος: Γιατί διαφωνώ με την επιτροπή στρατηγικού σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Πατρών

Η ευθύνη στο Υπουργείο Παιδείας

Είναι γνωστό στους Ηλείους ότι, από τον χρόνο δημιουργίας, τριτοβάθμιας σχολής και μέχρι σήμερα, το ακαδημαϊκό περιβάλλον ήταν διαρκώς και τραγικά μεταβαλλόμενο.

Ίσως είναι μοναδική περίπτωση στη χώρα , για να μην πω διεθνώς , στην ακαδημαϊκή ζωή, χωρίς να έχει σχεδόν ολοκληρωθεί ουσιαστικά ο κύκλος τετραετούς φοίτησης, στο τριτοβάθμιο τμήμα που εδρεύει στον Πύργο, να διακόπτεται η λειτουργία του και να ιδρύεται κάτι άλλο. Μέχρι σήμερα έχουν ιδρυθεί τέσσερα τμήματα, έχουν λειτουργήσει, έχουν φοιτήσει σε αυτά χιλιάδες φοιτητές και έχουν διακόψει τη λειτουργία τους με τραγικές συνέπειες στα παιδιά – φοιτητές της Ελληνικής κοινωνίας.

Πιο συγκεκριμένα για το τμήμα Μουσειολογίας,

Το τμήμα ιδρύθηκε και λειτούργησε το 2019 με εισακτέους 240 φοιτητές και το 2020 με 267 εισακτέους φοιτητές. Έχει όμως και την ευθύνη υλοποίησης του προγράμματος του πρώην τμήματος του ΤΕΙ Δυτ. Ελλάδας με 1100 επιπλέον φοιτητές που έχουν δύο ακαδημαϊκά έτη μπροστά τους για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.

Το τμήμα Μουσειολογίας δεν αποτελεί εξέλιξη του καταργηθέντος τμήματος ΤΕΙ, ούτε μεταφέρθηκε από αλλού, στον Πύργο. Είναι νέο τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών και μάλιστα «ανάδελφο». Ο ιδρυτικός του νόμος ( ν. 4610/19), επέτρεψε σε 4 μέλη ΔΕΠ (4 μόνιμους καθηγητές), την διακριτική ευχέρεια της επιλογής τμημάτων στην Πάτρα. Επιπλέον, δεν «δέσμευσε» το Πανεπιστήμιο Πατρών, να δώσει 4 νέες θέσεις από τις 38 θέσεις μονίμων καθηγητών που πήρε το 2019.

Το αποτέλεσμα γνωστό. Δύο μόνιμοι καθηγητές και λίγοι συμβασιούχοι διδάσκοντες. Στο χειμερινό εξάμηνο 2020, το μεγαλύτερο μέρος των μαθημάτων δεν έγινε.

Είναι αυτή, η αναγκαία ακαδημαϊκή λειτουργία; ΟΧΙ.

Νομιμοποιείται ο οποιοδήποτε φορέας ακόμη και η πολιτεία, να κρατά σε ιδιότυπη και καταστροφική αιχμαλωσία τους 1600 περίπου φοιτητές; ΟΧΙ

Είναι λύση η κατάργηση του τμήματος; ΟΧΙ , με προϋποθέσεις όμως.

Μπορεί η κοινωνία της Ηλείας (Πύργος) να στηρίξει την συμμετοχή της στον ακαδημαϊκό χάρτη; ΝΑΙ

Γιατί όμως δεν δημιουργήθηκαν τόσα χρόνια οι ακαδημαϊκές προϋποθέσεις, με τις γνωστές συνέπειες – αποτελέσματα πλέον; ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΝ ΜΕ ΕΙΛΙΚΡΙΝΙΑ ΟΛΟΙ. ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ

Οι εξελίξεις σήμερα και η διαφωνία μου με την επιτροπή του Πανεπιστημίου Πατρών

Η επιτροπή στρατηγικού σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Πατρών, σε χθεσινή συνεδρίασή της, πρότεινε μεταξύ άλλων, την συγχώνευση του τμήματος Μουσειολογίας με το τμήμα Ιστορίας - Αρχαιολογίας του Αγρινίου , με ταυτόχρονη μεταφορά της έδρας του στην Πάτρα.

Η συμμετοχή του γράφοντος και της Προέδρου του τμήματος στην συνεδρίαση, έδωσε την ευκαιρία να επαναληφθούν οι απόψεις μας που ήδη είχαν κατατεθεί γραπτώς από αρχές Οκτωβρίου 2020.

Θεωρώντας ότι συμβάλλω στον δημόσιο διάλογο αλλά και στην ανάγκη αφύπνισης της κοινωνίας της Ηλείας, παραθέτω τα επιχειρήματα που ανέπτυξα, διαφωνώντας ξεκάθαρα με την εν λόγω εισήγηση της επιτροπής για κατάργηση του τμήματος, με ταυτόχρονη τεκμηρίωση.

Διαφωνώ γιατί,

Σε μια χώρα με τόσο σημαντικό πολιτιστικό κεφάλαιο, όπως η Ελλάδα, οι δυνατότητες επεξεργασίας και ανάδειξης της υλικής και άυλης κληρονομιάς αποτελούν αποφασιστικές παραμέτρους για την ανάπτυξη τόσο του πνευματικού όσο και του παραγωγικού δυναμικού της χώρας. Το όραμα του Τμήματος Μουσειολογίας δυνητικά συνίσταται στην καλλιέργεια και προαγωγή της γνώσης για την αξιοποίηση της Μουσειολογίας ως εφαρμοσμένης επιστήμης, με απώτερο σκοπό την αειφόρο ανάπτυξη της πολιτιστικής κληρονομιάς. Αυτή άλλωστε θεωρώ ήταν η βούληση του κοινού νομοθέτη και της πολιτείας ιδιαίτερα.

Το τμήμα, σε εγγύτητα με εξέχοντες χώρους πολιτιστικής αναφοράς (Αρχαία Ολυμπία, Αρχαία Ήλιδα, Κάστρο Χλεμούτσι, Ναό Επικούριου Απόλλωνα κλπ), επιδιώκει την εννοιολογική διασύνδεση με τη φυσιογνωμία της περιοχής, «Ολυμπιακή Γη», ως «θύλακα» πολιτισμού και μπορεί να αποτελεί μια εκπαιδευτική οντότητα με πολυδιάστατο χαρακτήρα και διεξόδους: Να παρέχει στους φοιτητές τα απαραίτητα εκείνα εφόδια που θα τους διασφαλίσουν μια άρτια κατάρτιση για επιστημονική και επαγγελματική σταδιοδρομία στο γνωστικό αντικείμενο της μουσειολογίας, όπως αυτή μπορεί να υπηρετήσει τον Πολιτισμό και τις επιμέρους εκφάνσεις του εντός και εκτός Μουσείου. Να αποβλέπει στην επιστημονική μελέτη των χώρων πολιτιστικής αναφοράς και του Μουσείου ως πολυδύναμου χώρου έρευνας, φύλαξης και ανάδειξης του πολιτισμού, με παιδαγωγικό και ψυχαγωγικό χαρακτήρα. Από την άλλη πλευρά, να στοχεύσει στην ανάδειξη ενός σύγχρονου τρόπου πολιτισμικής διαχείρισης που λαμβάνει υπόψη και άλλες διεπιστημονικές πτυχές και επικαλείται τη χρήση σύγχρονων πρακτικών, συμπεριλαμβανομένων και των νέων τεχνολογιών.

Διαφωνώ γιατί,

Σε σχέση με το πρόγραμμα σπουδών - γνωστικό αντικείμενο του τμήματος Μουσειολογίας, χωρίς το τεκμήριο της γνώσης από πλευράς μου λόγω διαφορετικού επιστημονικού πεδίου αναφοράς, είναι εύκολο στον καθένα μας να διατρέξει το διαδίκτυο και να επιβεβαιώσει ότι το εν λόγω πρόγραμμα σπουδών - γνωστικό αντικείμενο του τμήματος Μουσειολογίας υπάρχει σε δεκάδες πανεπιστήμια ανά τον κόσμο σε προπτυχιακό επίπεδο και στη μορφή του τμήματος όπως για παράδειγμα: Museum Studies Program of Rochester Institute of Technology NY USA. - Art History / Museum Studies, University of Lethbridge, Canada. - Undergraduate Museum Studies program, Walsh University's Museum Studies, USA. - Art History and Museum Professions at the Fashion Institute of Technology SUNY, USA. - Museum Studies Program, University of British Columbia, Canada. - Museum Studies, University of IOWA, USA. - Culture and Heritage Management, City University, Hong Kong. - Museum and Classical Studies, University of Reading, England. - Museology, New Media and Museum Communication Programme from Università IULM Milan. - The Department of Museum Studies. Baylor University. Texas, USA. - Department of Museology, University of Turku and Åbo Akademi University. - Department of Museology, University of Calcutta, India. - Department of Museology, Faculty of Communication, Lithuania. - Department of Museology, Fudan University, China. - Department of Museology, Maharaja Sayajirao, University of Baroda, Baroda, India, και βέβαια σε πολλά άλλα.

Διαφωνώ γιατί,

Σε σχέση με τον τόπο (Πύργος Ηλείας) λειτουργίας του τμήματος και την εξ αυτού του λόγου διασπορά του Πανεπιστημίου Πατρών, δεν μπορώ παρά να αναφέρω ότι περισσότερα από τα μισά ελληνικά πανεπιστήμια έχουν διασπορά σε μεγαλύτερες αποστάσεις και με ιδιαίτερες δυσκολίες πρόσβασης, όπως για παράδειγμα τα πανεπιστήμια της νησιωτικής χώρας. Βέβαια είναι γνωστό ότι η χωροθέτηση είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της πολιτείας και ίσως είναι αναγκαίο να τεθεί σε συνολική βάση πιθανή αναπλαισίωση του ακαδημαϊκού χάρτη της Ελλάδας. Αυτό όμως ως στρατηγική επιλογή στο σύνολο των ΑΕΙ και όχι περιπτωσιολογικά και αποσπασματικά.

Διαφωνώ γιατί,

Σε σχέση με τις υποδομές του τμήματος (αίθουσες διδασκαλίας, χώροι πολλαπλών χρήσεων, αίθουσα βιβλιοθήκης, χώροι γραμματειακής υποστήριξης, αίθουσες εργαστηρίων, κ.ά. ) είναι γνωστό σε όλους ότι είναι σχετικά καινούριες, σε άριστη κατάσταση και υπερκαλύπτουν τις ανάγκες για την πλήρη ακαδημαϊκή ανάπτυξη του τμήματος σε σχέση με το πλήθος των φοιτητών. Ανάγκη υπάρχει για περαιτέρω εξοπλισμό που σχετίζεται με τη βελτίωση της λειτουργικότητας. Το τμήμα δε, είναι κοντά σε χώρους ιδιαίτερης πολιτισμικής αναφοράς εθνικού και διεθνούς ενδιαφέροντος (Μουσείο Αρχαίας Ολυμπίας, Αρχαίας Ήλιδας, Αρχαιολογικοί χώροι κ.ά.), είναι δηλαδή εντός της «Ολυμπιακής Γης». Το γνωστικό αντικείμενο που θεραπεύει είναι στον πλέον φυσικό και απόλυτα αντιστοιχιζόμενο χώρο με τις ανάγκες της μάθησης.

Διαφωνώ γιατί,

Σε σχέση με το εύρος βαθμολογίας εισαγωγής των φοιτητών στο τμήμα, παρατηρείται να βρίσκεται στο μέσο περίπου επίπεδο του πανεπιστημίου αν λάβουμε υπόψη ότι ακόμα και σε τμήματα, με ιδιαίτερη ακαδημαϊκή διαδρομή στον χρόνο, κατρακύλησαν οι βάσεις εισαγωγής τους. Είναι προφανές όμως ότι αυτό είναι ένα πολυπαραγοντικό γεγονός – ζήτημα και αφορά συνολικά την εκπαιδευτική πολιτική και την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Εν προκειμένω, το τμήμα έχει ένα χρόνο λειτουργίας και είναι ιδιαίτερα ανασφαλείς οι όποιες πρώιμες κρίσεις επί αυτού. Για την ενεργό συμμετοχή των φοιτητών, κατά το πρώτο έτος λειτουργίας του, εύκολα βεβαιώνεται από τους διδάσκοντες, από την γραμματεία και από την διοίκηση του τμήματος ότι ήταν πλήρης αριθμού.

Καταληκτικά ,

Ζητώ από το Υπουργείο Παιδείας επιτέλους να αντιδράσει, να πάψει να κωφεύει στο κάλεσμα των φοιτητών και της κοινωνίας της Ηλείας.

Φέρει ακεραία την ευθύνη για «ειδική γραμμή στήριξης» του Τμήματος Μουσειολογίας

- Την κατανομή τουλάχιστον οκτώ (8) θέσεων μελών ΔΕΠ (μόνιμοι καθηγητές)

- Την κατανομή τουλάχιστον μίας (1) θέσης ΕΤΕΠ

- Την πρόσληψη τουλάχιστον δύο (2) θέσεων διοικητικού προσωπικού

- Την ολοκλήρωση επιτέλους, της διαδικασίας μετάταξης σε θέση ΕΔΙΠ (μόνιμοι καθηγητές) του τμήματος, δύο εκπαιδευτικών, που εκκρεμεί, επτά μήνες, στο Υπουργείο Παιδείας .

Ζητώ από όλους να συμβάλουν στην δημιουργία υποδομών υποστήριξης και φοιτητικής μέριμνας, όπως έχουν όλα τα πανεπιστημιακά τμήματα στις περισσότερες πόλεις της χώρας.

Ζητώ πράξεις με αποτελέσματα και όχι μόνο δηλώσεις και φωτογραφίες.

Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για άλλη μια ήττα της Ηλείας.

Παναγιωτόπουλος Γιώργος

Αν. Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών

Δημοτικός Σύμβουλος Ανδραβίδας Κυλλήνης

(Δελτίο Τύπου)

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup