Επίκαιρα

Ερυθρός Σταυρός: Η προστασία των ευάλωτων ομάδων από τις ψυχικές επιπτώσεις της πανδημίας

Ερυθρός Σταυρός: Η προστασία των ευάλωτων ομάδων από τις ψυχικές επιπτώσεις της πανδημίας

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός διοργάνωσε διαδικτυακή εκδήλωση, με εξαιρετικά υψηλή συμμετοχή κοινού, σχετικά με την διαχείριση των ψυχικών συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού και συγκεκριμένα αναφορικά με τις ευάλωτες ομάδες, όπως τα παιδιά, οι έφηβοι, οι ηλικιωμένοι, οι άστεγοι και άλλοι ευπαθείς πληθυσμοί.

Την εκδήλωση χαιρέτισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου η οποία στο μήνυμά της σημείωσε ότι «η υγειονομική κρίση που εξακολουθούμε να βιώνουμε δεν αφορά μόνο τη σωματική, αλλά και την ψυχική μας υγεία· δεν αφορά μόνο τις εμφανείς επιπτώσεις μιας ενδεχόμενης νόσησης αλλά και τις αφανείς, που μπορούν να γίνουν εξίσου βασανιστικές». «Μπροστά σε μια πραγματικότητα που συνδυάζει τις αναπόφευκτες συνθήκες του εγκλεισμού με την οικονομική ανασφάλεια και κυρίως με τη συρρίκνωση του ορίζοντα των προσδοκιών πολλών συμπολιτών μας, αισθανόμαστε ανυπεράσπιστοι. Αφήνουμε να κυριαρχήσουν στον ψυχικό μας βίο αισθήματα αδιεξόδου και απόγνωσης, αισθήματα τα οποία, στη συνέχεια, εκβάλλουν στον κοινωνικό, με ανυπολόγιστες συνέπειες για τη συνοχή της κοινότητας ή της οικογένειας.

Με αποτέλεσμα φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας, κακοποιητικές συμπεριφορές, διαμάχες μεταξύ κοινωνικών ομάδων, αυξημένη επιθετικότητα ή εγκληματικότητα». Επιπλέον, υπογράμμισε ότι «από αυτή την κατάσταση πληττόμαστε, λίγο ως πολύ, όλοι μας» αλλά «αυτοί που πλήττονται περισσότερο, ωστόσο, είναι οι πιο ευάλωτοι συμπολίτες μας: τα άτομα με αναπηρία, οι ηλικιωμένοι, οι άστεγοι, οι μετανάστες. Τα παιδιά και οι έφηβοι. Τα μέλη μονογονεϊκών οικογενειών. Και βέβαια, όσοι ήδη πάσχουν από ψυχικές ασθένειες, οι οποίες οξύνονται σε περιβάλλον ανασφάλειας και απομόνωσης». Η κ. Σακελλαροπούλου χαρακτήρισε «άκρως σημαντική» την εκδήλωση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού προσθέτοντας ότι «από την ίδρυσή του, πριν από εκατόν πενήντα περίπου χρόνια, ο Ερυθρός Σταυρός εργάζεται συστηματικά για την ανακούφιση 'όσων περισσοτέρων ανθρώπων μπορεί', ακολουθώντας το πρόταγμα του Ερρίκου Ντυνάν».

Χαιρετισμό μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος απηύθυνε επίσης ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων, ότι «με την πολύτιμη βοήθεια» του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού «η κυβέρνηση έχει μέχρι σήμερα καταφέρει να ελέγξει την πανδημία στις δομές φιλοξενίας, κρατώντας τον αριθμό των κρουσμάτων στο 1,4% του πληθυσμού, με 2 μόνο απώλειες ανθρώπινης ζωής» ενώ ανέφερε ότι ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός έχει δεσμευθεί ρητά «να παρέχει ψυχολογική υποστήριξη λόγω της πανδημίας του κορονοϊού σε ευάλωτες ομάδες προσφύγων και μεταναστών».

Σε επίσης βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ανέφερε ότι «οι πανδημίες μας δείχνουν με τον πλέον δραματικό τρόπο πως οι απειλές δεν μπορούν να σταματήσουν στα σύνορα». Περιγράφοντας μια σειρά από σύγχρονες απειλές, ο κ. Χρυσοχοΐδης υπογράμμισε ότι «υπάρχει μια έννοια που είναι κλειδί - και αυτή είναι η ευαλωτότητα».

«Μεμονωμένοι άνθρωποι αλλά και ευάλωτες ομάδες βιώνουν εντονότερα την ανασφάλεια» εξήγησε ο κ. Χρυσοχοΐδης, επισημαίνοντας ότι «το είδαμε και την περίοδο της πανδημίας, όπου οι πιο αδύναμοι, οι πιο ευάλωτοι ήταν αυτοί που ήταν και περισσότερο εκτεθειμένοι στον ίο» αλλά και σε κάθε μορφής βία. «Έχουμε ευθύνη να τους προστατεύσουμε» τόνισε ο κ. Χρυσοχοΐδης, με έμφαση στο στοιχείο της πρόληψης.

Σε παρέμβασή της, η υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη, υπογράμμισε ότι το θέμα της ψυχικής υγείας «βρίσκεται πολύ ψηλά στην ατζέντα» του υπουργείου. Η κ. Ράπτη υπενθύμισε ότι «στη διάρκεια της πανδημίας, οι ευάλωτες ομάδες βάλλονται πολύ περισσότερο, όχι μόνο από υγειονομική άποψη, αλλά και από οικονομική» και στόχος του υπουργείου Υγείας είναι «η ψυχοκοινωνική υποστήριξη αυτών των ευάλωτων ομάδων». «Σε αυτό το δύσκολο, απαιτητικό και καθημερινό αγώνα ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός έχει συνεισφέρει και συνεισφέρει καθημερινά με την πολύτιμη βοήθεια που παρέχει» είπε η κ. Ράπτη, εξηγώντας ότι με πρωτοβουλία του προέδρου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Αντώνιου Αυγερινού, ευπαθείς συμπολίτες μας λαμβάνουν βοήθεια για να μετακινηθούν προς και από τα εμβολιαστικά κέντρα «με ασφάλεια, ούτως ώστε να μπορέσουν να εμβολιαστούν».

Το υπουργείο Υγείας «έχει δημιουργήσει για τη στήριξη των συμπολιτών μας τη γραμμή 10306, που είναι η γραμμή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης για όλο το γενικό πληθυσμό, όπου ανώνυμα και εμπιστευτικά μπορεί κάποιος να τηλεφωνήσει και να ζητήσει ψυχολογική υποστήριξη καθ' όλη τη διάρκεια του 24ώρου» υπογράμμισε η κ. Ράπτη. Προσέθεσε δε, ότι οι οικογένειες μπορούν να λάβουν στήριξη για την αντιμετώπιση ζητημάτων σχετικών με τα παιδιά, καθώς με τη γραμμή συνεργάζεται, πέραν της ψυχιατρικής κλινικής του Αιγινητείου Νοσοκομείου και η μη κυβερνητική οργάνωση «Το Χαμόγελο του Παιδιού», προσφέροντας «ειδικές συμβουλές».

Εκπροσωπώντας το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, ο υφυπουργός 'Αγγελος Συρίγος, σημείωσε ότι «οι σοβαρές ψυχολογικές και ψυχοπαθολογικές επιπτώσεις της τρέχουσας πανδημίας είναι αδιαμφισβήτητες, και είναι κάτι που θα το δούμε σε βάθος χρόνου», ενώ εξέφρασε τον φόβο ότι «ο αντίκτυπος της πανδημίας είναι εκτεταμένος, κυρίως στις ομάδες εκείνες οι οποίες θίγονται από την ίδια την ασθένεια λιγότερο», δηλαδή οι νεώτεροι άνθρωποι οι οποίοι «όταν νοσούν, συνήθως δεν έχουν τραγικά αποτελέσματα, αλλά παρ' όλα αυτά, έχουν επωμιστεί ένα τεράστιο ψυχολογικό φορτίο από την υγειονομική κρίση». «Βλέπω την αγωνία για το μέλλον» είπε ο κ. Συρίγος αναφερόμενος στους φοιτητές, που λόγω της πανδημίας «εδώ και ένα χρόνο είναι εγκλωβισμένοι», προσθέτοντας ότι αναμένει με ενδιαφέρον τα αποτελέσματα της εκδήλωσης για την αντιμετώπιση των ψυχικών επιπτώσεων της πανδημίας.

Η διευθύντρια της Γραμματείας του Αρείου Πάγου, Αικατερίνη Φωτοπούλου διάβασε μήνυμα της προέδρου του Αρείου Πάγου, Αγγελικής Αλειφεροπούλου, αναφέροντας μεταξύ άλλων, ότι «είναι γνωστή σε όλους μας η ανθρωπιστική δραστηριότητα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, ο οποίος από την ίδρυση του μέχρι σήμερα, τόσο σε καιρό πολέμου, όσο σε καιρό ειρήνης, προσφέρει εθελοντικά και αφιλοκερδώς, βοήθεια προς το συνάνθρωπο που αντιμετωπίζει δυσκολίες».

Η πανδημία έχει «εκτός των άλλων γνωστών συνεπειών, επίπτωση στην ψυχική υγεία των ανθρώπων, όπως διαπίστωσε και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας» σημειώνει στο μήνυμά της η κ. Αλειφεροπούλου. «'Ανθρωποι που δεν αντιμετώπιζαν προβλήματα ψυχικής υγείας έχουν εμφανίσει άγχος, κατάθλιψη, αυπνία, εσωστρέφεια, απόσυρση λόγω της μακροχρόνιας απομόνωσης, της απώλειας εργασίας τους, των οικονομικών προβλημάτων» λέει η κ. Αλειφεροπούλου. «Επειδή η ψυχική και σωματική υγεία πάνε χέρι-χέρι, υπάρχει επείγουσα ανάγκη αντιμετώπισης των προβλημάτων ψυχικής υγείας, ειδικά των πιο ευάλωτων κοινωνικών στρωμάτων, ώστε να έχουν την απαιτούμενη φροντίδα» πρόσθεσε.

Μάλιστα, η κ. Αλειφεροπούλου προχώρησε στην πρόταση, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός «σε συνεργασία με τους δήμους και άλλους φορείς, να προσφέρει υπηρεσίες εκπαίδευσης ειδικών, κυρίως όμως υπηρεσίες συμβουλευτικής και ψυχολογικής υποστήριξης, μέσω διαδικτύου ή δια ζώσης, όταν αυτό επιτραπεί».

Η γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου, απέστειλε επίσης χαιρετισμό, στον οποίο σημείωσε ότι «είναι ιδιαίτερα συγκινητική η ευαισθησία με την οποία προσεγγίζει ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός θέματα όπως αυτό της προστασίας των ευάλωτων ομάδων από τις ψυχικές επιπτώσεις της πανδημίας». «Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, η πανδημία του κορονοϊού αποτελεί την μεγαλύτερη απειλή για την ψυχική υγεία μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο» υπογράμμισε η κ. Νικολάου.

«Για το λόγο αυτό πρωτοβουλίες όπως αυτή του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής και επαίνων» τόνισε. Η κ. Νικολάου στο μήνυμά της παρουσίασε επίσης κοινές δράσεις που έχει αναλάβει σε συνεργασία με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, ειδικά για την διαχείριση της υγειονομικής κρίσης στα σωφρονιστικά ιδρύματα.

Κλείνοντας με τις εισαγωγικές παρεμβάσεις, ο γενικός γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, Γεώργιος Σταμάτης, ο οποίος μάλιστα είναι εθελοντής του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στο σώμα των Σαμαρειτών-Διασωστών-Ναυαγοσωστών, μίλησε «για τις αξίες του παγκόσμιου ερυθροσταυρικού κινήματος», όπως «ο ανθρωπισμός, η αμεροληψία, η ιδιαιτερότητα, η ανεξαρτησία, ο εθελοντισμός, η ενότητα, η παγκοσμιότητα». Αναφερόμενος στα «200 χρόνια της απελευθέρωσης της χώρας μας από τον οθωμανικό ζυγό», ο κ. Σταμάτησε τόνισε ότι «ο Ερυθρός Σταυρός μαζί με την Εκκλησία, ήταν οι δύο πυλώνες που ουσιαστικά βοήθησαν τον ελληνικό λαό σε όλες τις κρίσεις τις οποίες βρήκε κατά καιρούς η χώρα μας».

«Μέσα σε 11 χρόνια ουσιαστικά, η χώρα μας διαχειρίστηκε την οικονομική, την προσφυγική και τώρα την πανδημική κρίση» είπε ο κ. Σταμάτης, προσθέτοντας ότι είναι «άξιο θαυμασμού ότι ο Ερυθρός Σταυρός, οι άνθρωποί του, υπήρξαν πρωτοπόροι δίπλα στον κάθε ευάλωτο, στον κάθε φτωχό, στον κάθε άστεγο συμπολίτη μας μέσα σε αυτές τις κρίσεις».

Ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Αντώνιος Αυγερινός ευχαρίστησε ξεχωριστά τα στελέχη της πολιτικής και δικαστικής εξουσίας, ενώ παρέθεσε στοιχεία για την συνεργασία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού με κάθε φορέα που εκπροσωπήθηκε, ανοίγοντας τις εργασίες της ημερίδας. Αξίζει να σημειωθεί ότι καθ' όλη τη διάρκεια της διοργάνωσης, η συμμετοχή του κοινού ήταν εξαιρετικά αυξημένη με βάση τα στατιστικά στοιχεία που εμφανίζονταν στον σύνδεσμο παρακολούθησης της ημερίδας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα