Βραβεύθηκαν τα έργα ζωγραφικής των μαθητών του 1ου Παιδικού Σταθμού Πύργου
Επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση που διοργάνωσαν το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ. και η Ελληνική Εταιρεία Χημειοθεραπείας στην αίθουσα «Μίκης Θεοδωράκης» του Δήμου Παπάγου-Χολαργού, με την υποστήριξη του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Εβδομάδας Ευαισθητοποίησης για τα Αντιβιοτικά και τη Μικροβιακή Αντοχή του Π.Ο.Υ. (18-24 Νοεμβρίου), με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων από την έναρξη της πανελλήνιας εκστρατείας ενημέρωσης για την ορθή χρήση των αντιβιοτικών και την αξία των εμβολίων.
Κατά τη διάρκεια του επιστημονικού φόρουμ, ανάμεσα στους Δήμους που βραβεύτηκαν από τον πρόεδρο του Δικτύου και πρόεδρο του Ι.Σ.Α. κ. Γιώργο Πατούλη για τη συμβολή τους στην ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών και τη σημασία του εμβολιασμού, ήταν και ο Δήμος Πύργου. Ειδικότερα οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του 1ου Δημοτικού Παιδικού Σταθμού συμμετείχαν στον διαγωνισμό ζωγραφικής με τα έργα τους να αποσπούν τον θαυμασμό και τον έπαινο των διοργανωτών.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε αναφορά στη θλιβερή πρωτιά της Ελλάδας στην υπερκατανάλωση των αντιβιοτικών καθώς και στην μικροβιακή αντοχή, τόσο στην κοινότητα όσο και στα νοσοκομεία, ανάμεσα σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Το 16% των Ελλήνων προμηθεύεται από το φαρμακείο αντιβιοτικά χωρίς συνταγή, ενώ το 50% των νοσοκομειακών λοιμώξεων μπορεί να προληφθεί με τη συστηματική εφαρμογή των μέτρων πρόληψης
Οι Έλληνες πληρώνουν ακριβά αυτό το ρεκόρ, καθώς η χώρα μας είναι επίσης πρώτη σε απώλειες, με 2000 θανάτους από πολυανθεκτικά μικρόβια για το 2020, σε αντίθεση με τη Σουηδία, όπου με ισάριθμο πληθυσμό, ο αντίστοιχος αριθμός είναι 300 θάνατοι.
Το γεγονός αυτό καταδεικνύει ότι στην Ελλάδα έχει ξεπεραστεί το επιτρεπτό όριο χρήσης αντιβιοτικών, με αποτέλεσμα από όπλο στα χέρια της επιστήμης να αποβαίνουν σε αρκετές περιπτώσεις μοιραία για την ανθρώπινη ζωή, χάνοντας τη δραστικότητά τους.
(Δελτίο Τύπου)