Με σεμνότητα και λιτά λόγω της πανδημίας πραγματοποιήθηκαν στον Πύργο οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της διακοσιοστής εθνικής επετείου από την Επανάσταση του 1821.
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την Πανηγυρική Αρχιερατική Επίσημη Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγ. Νικολάου, παρουσία της υφυπουργού αρμόδιας για τη δημογραφική πολιτική και την οικογένεια Μαρίας Συρεγγέλα και φυσικά των εκπροσώπων των τοπικών πολιτικών και στρατιωτικών αρχών. Τον πανηγυρικό της ημέρας ανέγνωσε ο καθηγητής Γεώργιος Κουρκούτας.
Ακολούθησε στη συνέχεια η κατάθεση στεφάνων στο μνημείο Ηρώων από της εκπρόσωπο της Κυβέρνησης και τους εκπροσώπους των τοπικών αρχών και φορέων.
Σε δηλώσεις της μετά το πέρας της κατάθεσης στεφάνων η κα Συρεγγέλα ανέφερε χαρακτηριστικά τα εξής: "Η 25η Μαρτίου είναι το διαχρονικό σύμβολο για την θέληση των Ελλήνων και των Ελληνίδων να μάχονται για την λευτεριά τους και να κατακτήσουν τη θέση που τους αξίζει στο σύγχρονο κόσμο. Εμείς, η γενιά η δική μας οφείλει να παραδώσει στις επόμενες γενιές, στα παιδιά μας μία πατρίδα ισχυρή, αναγεννημένη, σε μία χώρα άσβεστο φάρο, με τις αξίες της ελευθερίας, της δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης, σε όλη την Ευρώπη και όλο τον κόσμο. Πάντα να έχουμε υπόψη μας ότι οτιδήποτε πετύχαμε, τα καλύτερα τα πετύχαμε μόνο όταν ήμασταν μονιασμένοι. Χρόνια πολλά σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες σε όλη τη γη".
Απαντώντας σε σχετική με το χαρτοφυλάκιό της ερώτηση τόνισε πως "... μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα θα ανακοινώσουμε το σχέδιο δράσης πάνω στα θέματα δημογραφικής πολιτικής και στα θέματα οικογένειας και σε κάθε περίπτωση επειδή μια δημογραφική πολιτική για να είναι διαχρονική πρέπει να είναι άρτια, συνεκτική και υπερκομματική. Γι’ αυτό βασικό μας εργαλείο είναι το πόρισμα της διακομματικής επιτροπής για την δημογραφική πολιτική που το είχαν συμφωνήσει η συντριπτική πλειοψηφία των κομμάτων του ελληνικού κοινοβουλίου. Πάνω σε αυτό θα βασιστούμε για να πάμε διαχρονικά άρτια, και συνεκτικά".
Η βουλευτής Ηλείας Διονυσία Αυγερινοπούλου από την πλευρά της ότι "... χρόνια πολλά σε όλους, σήμερα έχουμε μία διπλή εορτή την θρησκευτική μας εορτή αλλά και τα 200 χρόνια από την επανάσταση. Είναι μία γιορτή για όλη την Ελλάδα αλλά ιδιαίτερα για την Πελοπόννησο και την περιοχή μας γιατί η 25η Μαρτίου, είναι ημέρα κατά την οποία διευρύνθηκε η επανάσταση σε όλη την Πελοπόννησο. Η Ελλάδα μια χώρα που ξεκινάει από το Έψιλον έχει το τρίπτυχο επανάσταση, ελευθερία, ελπίδα. Τα ιδανικά τα οποία ενέπνευσαν τους Έλληνες τότε και τους συνέδεσαν με την άγια ιστορία τους, τους φιλέλληνες που βοήθησαν την επανάσταση του 1821 να πετύχει, είναι τα ίδια ιδανικά τα οποία εμπνέουν τους νέους Έλληνες σήμερα αλλά όλη την παγκοσμιότητα επίσης. Γι’ αυτό τον λόγο όλος ο κόσμος φωνάζει σήμερα ότι είμαστε όλοι Έλληνες. Και γι’ αυτό τον λόγο εμείς οι Έλληνες και εμείς οι Πελοποννήσιοι είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι. Χρόνια πολλά ζήτω το έθνος, ζήτω 25η Μαρτίου".
Ο βουλευτής Ηλείας Διονύσης Καλαματιανός σε δηλώσεις του τόνισε "... 200 χρόνια μετά την επανάσταση των Ελλήνων το 1821 τιμούμε τους προγόνους μας που με θάρρος και αποφασιστικότητα διεκδίκησαν την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού, διεκδίκησαν την ελευθερία και την ανεξαρτησία τους αλλά και την δημοκρατία, την λαϊκή κυριαρχία, την ισονομία, την δικαιοσύνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την διάκριση των εξουσιών όπως προκύπτει και από τα συνταγματικά κείμενα του αγώνα. Σήμερα που αντιμετωπίζουμε την υγειονομική και οικονομική κρίση, που αντιμετωπίζουμε την προκλητικότητα και την επιθετικότητα της Τουρκίας, εμπνεόμαστε από το παράδειγμά τους και αγωνιζόμαστε για την διατήρηση της εθνικής ανεξαρτησίας, της εθνικής μας κυριαρχίας, της ενίσχυσης της Δημοκρατίας, της ενίσχυσης του κράτους δικαίου, του κοινωνικού κράτους, του κράτους πρόνοιας αλλά και διεκδικούμε την ενίσχυση της δημόσιας υγείας, της δημόσιας παιδείας, διεκδικούμε την δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη, την παραγωγική ανασυγκρότηση και έτσι δικαιώνουμε τους δικούς τους αγώνες, τις δικές τους θυσίες. Χρόνια πολλά σε όλες και όλους όσοι γιορτάζουν σήμερα, χρόνια πολλά σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες".
Ο βουλευτής Ηλείας Μιχάλης Κατρίνης δήλωσε ότι "... 200 χρόνια πριν, μία χούφτα Έλληνες τόλμησαν και τα έβαλαν με μία ολόκληρη αυτοκρατορία. Και το έκαναν για να κερδίσουν την ελευθερία τους και κέρδισαν γιατί είχαν και πίστη και καρδιά. Σήμερα, το μήνυμα της επανάστασης του 1821 είναι επίκαιρο όσο ποτέ. Γιατί η ελευθερία και η εθνική ανεξαρτησία είναι ζήτημα μόνιμου αγώνα γιατί βασίζεται στην θέληση, την αποφασιστικότητα αλλά κυρίως την ενότητα του ελληνικού λαού".
Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος μετά το πέρας της κατάθεσης στεφάνων δήλωσε πως "... 200 χρόνια μετά την εθνική μας παλιγγενεσία οι προκλήσεις είναι διαφορετικές, αναμφίβολα όμως παραμένουν σημαντικές. Οφείλουμε να αγωνιζόμαστε για τα εθνικά μας ιδανικά, για τα πάτρια εδάφη μας για κάθε γραμμή της ιστορίας μας. Οι εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την επανάσταση, δεν μας δίνουν απλώς την δυνατότητα να αναπολήσουμε το ένδοξο παρελθόν μας, μας δίνουν την δυνατότητα να συνειδητοποιήσουμε συνολικά την ιστορική μας διαδρομή και να χαράξουμε την πορεία προς το μέλλον. Χρόνια πολλά σε όλους και σε όλες".
Τέλος ο δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος ανέφερε ότι "... τον απαιτούμενο συμβολισμό και σήμερα γιορτάσαμε την ιστορική μέρα της 25ης Μαρτίου 1821. Ελευθερία ή θάνατος τότε το μήνυμα, σήμερα δυστυχώς υπάρχει μία παράφραση του μηνύματος, θάνατος και όχι ελευθερία. Εννοώ δηλαδή, το μήνυμα της πανδημίας. Δυστυχώς η ελευθερία είναι και πάλι το ζητούμενο. Τότε ήταν η ελευθερία του έθνους σήμερα ζητάμε την ελευθερία του πολίτη απέναντι στους εχθρούς που κατασκεύασε η παράλογη αναζήτηση του ανθρώπου στο χώρο της απεριόριστης έρευνας, η οποία δεν εμπίπτει σε κανόνες ηθικής. Οι Έλληνες πάντα είναι ένας λαός ο όποιος ανατρέπει τα προγνωστικά των όποιων απαισιόδοξων, έτσι συνεχίζουμε και τώρα μέσα σε τρομερές δυσκολίες, μέσα στις δυσκολίες του μνημονίου, της πανδημίας, τις δυσκολίες των κακών γειτόνων, τις δυσκολίες των κακών συνηθειών που έχουμε σε περίοδο ειρήνης αλλά για μας υπάρχει ένα ΑΛΛΑ, ότι ανατρέπουμε όλα τα προγνωστικά. Είναι αυτό που έγραψε ο μέγιστος Θεοδωράκης ότι την ρωμιοσύνη μην την κλαις εκεί που δεν το περιμένεις να τη πετιέται. Και νομίζω ότι είναι ώρα να αλλάξουμε μυαλό, να αλλάξουμε νοοτροπίες και να καταλάβουμε το αυτονόητο, ότι μόνοι μας, με συλλογικότητα, με καθαρές σκέψεις και καθαρά χέρια μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα. Όλα τα υπόλοιπα είναι προφάσεις εν αμαρτίες, είναι συμπεριφορές παραπλανητικές. Καταλάβαμε ποιοι μας αγαπάνε και ποιοι δεν μας αγαπάνε. Ουσιαστικά είμαστε μόνοι μας στην ιστορία και γι’ αυτό γράφουμε ιστορία. Χρόνια πολλά σε όλους, είμαστε περήφανοι που είμαστε Έλληνες, που είμαστε απόγονοι αυτών των ηρώων και πρέπει να δικαιώσουμε αυτή την κληρονομιά".