Ήταν το 2013 όταν το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Δ. Πύργου ξεκίνησε τη λειτουργία του. Ο πρώτος χρόνος μετρούσε μόλις λίγες γυναίκες. Τα στόματα τότε παρέμεναν κλειστά. Σήμερα περί τις 500 γυναίκες από την Ηλεία έχουν περάσει την πόρτα του Κέντρου και έχουν δεχτεί τις υπηρεσίες και τη φροντίδα του επιστημονικού προσωπικού. Γυναίκες που έχουν υποστεί οποιαδήποτε μορφή έμφυλης βίας από συζύγους, συντρόφους ακόμη και μητέρες από τα παιδιά τους.
Ο Ψυχολόγος Παναγιώτης Γεωργακόπουλος, ο Κοινωνικός Λειτουργός Χρήστος Τουμπέκης, ο Κοινωνιολόγος Θοδωρής Γιαννόπουλος και η διοικητικός υπάλληλος Κατερίνα Καρκούλια είναι η «ψυχή» του Κέντρου. Πάντα έτοιμοι να αντιμετωπίσουν κάθε περίπτωση και να προσφέρουν πολύτιμη φροντίδα, συμβουλευτική και να κατευθύνουν την κάθε γυναίκα, είτε είναι μόνη είτε με τα παιδιά της σε ένα ασφαλές μέλλον.
Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα κατά της έμφυλης βίας ο Παναγιώτης Γεωργακόπουλος και ο Θοδωρής Γιαννόπουλος, μιλούν στο ilialive.gr για τα περιστατικά που έχουν αντιμετωπίσει και σκιαγραφούν το προφίλ των γυναικών-θυμάτων που έχουν περάσει το κατώφλι του Συμβουλευτικού Κέντρου.
Ποιες είναι οι γυναίκες θύματα έμφυλης βίας στις οποίες απευθύνονται οι υπηρεσίες του Κέντρου; Είναι γυναίκες που υφίστανται ή έχουν υποστεί ή έχουν απειληθεί να υποστούν,
σωματική- λεκτική- ψυχολογική-σεξουαλική κακοποίηση κοινωνική ή οικονομική βία, σεξουαλική παρενόχληση, βιασμό, που είναι θύματα trafficking (σωματεμπορίας και διακίνησης), stalking (εξακολουθητικής παρενοχλιτικης συμπεριφοράς) καθώς και θύματα διαδικτυακών μορφών βίας όπως παρενόχληση μέσω internet/ εξευτελισμός/ εκδικητική πορνογραφία κτλ.
Όταν μιλούν οι αριθμοί
- Το Συμβουλευτικό Κέντρο έχει δεχτεί στο σύνολο 460 περιστατικά. Από αυτά το 75% είναι περιστατικά έμφυλης βίας ενώ το υπόλοιπο 25% είναι πολλαπλών διακρίσεων.
- Το μεγαλύτερο ποσοστό αιτημάτων παρεχόμενων υπηρεσιών αφορούσε στην ψυχολογική υποστήριξη. Ακολουθεί η κοινωνική και νομική στήριξη, αιτήματα για φιλοξενία, εργασιακή συμβουλευτική καθώς πολλές περιπτώσεις πληροφόρησης.
- Το ποσοστό του 25% που ανήκει στην κατηγορία πολλαπλών διακρίσεων απευθύνθηκαν στο Κέντρο για να αντιμετωπίσουν διάφορα κοινωνικά ,οικονομικά και οικογενειακά προβλήματα, όπως: διαχείρισης προβληματικών συμπεριφορών των παιδιών, διαχείριση θεμάτων πένθους, διαζυγίου, αντιμετώπιση καθημερινών δυσκολιών στις υποχρεώσεις της οικογενείας, της εργασίας, στην προβληματική επικοινωνία με το σύζυγο, στην δυσκολία αντιμετώπισης σχέσεων με συναδέλφους , διαχείριση κρίσεων άγχους /πανικού. Επιπλέον έχουν υποστηριχτεί εξειδικευμένα και εξατομικευμένα, γυναίκες που αιτούνταν κοινωνική στήριξη, για κοινωνικά και οικογενειακά επιδόματα, προγράμματα απασχόλησης και επιχειρηματικότητας, προγράμματα επιδοτούμενης απασχόλησης ευπαθών ομάδων κλπ.
- Το 75% των ωφελουμένων είναι θύματα περιστατικών βίας. Η συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας κατά 87% και άλλες κατηγορίες κατά 13%.
«Στατιστικά η ενδοοικογενειακή βία αποτελεί το μεγαλύτερο ποσοστό στις κατηγορίες έμφυλης βίας» δηλώνει στο ilialive.gr ο Κοινωνιολόγος του Κέντρου, Θοδωρής Γιαννόπουλος. «Και δεν αφορά μόνο τις γυναίκες, αλλά κάθε μέλος της οικογενείας. Ούτε μόνο τα παντρεμένα ζευγάρια αλλά αυτά που συμβιώνουν. Φυσικά το μεγαλύτερο ποσοστό των θυμάτων είναι γυναίκες».
Το προφίλ των ωφελούμενων-θύματα ενδοκοιγενειακής βίας
- Η συντριπτική πλειοψηφία των γυναικών, το 91% είναι Ελληνίδες. Από άλλες εθνικότητες ακολουθούν γυναίκες Αλβανικής καταγωγής, οι οποίες βιώνουν σοβαρά προβλήματα κακοποιητικών συμπεριφορών.
- Το 43% είναι έγγαμες και οι περισσότερες με παιδιά. Ακολούθου γυναίκες σε διάσταση ή διαζευγμένες , ανύπαντρες και σε σχέση συμβίωσης.
**Αξίζει να σημειωθεί ότι σε πολλές περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας, το φαινόμενο συνεχίζεται και μετά το διαζύγιο ή το χωρισμό με τον πρώην σύζυγο ή σύντροφο. Επίσης, το μεγαλύτερο ποσοστό των γυναικών φτάνουν να καταγγείλουν τη βία μετά από μακροχρόνιο ιστορικό κακοποίησης.
Μορφωτικό επίπεδο
Η πλειοψηφία των γυναικών-θυμάτων έχουν μόρφωση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Ακολουθεί η υποχρεωτική ,το Δημοτικό και τέλος η Τριτοβάθμια. Λίγες είναι με μεταπτυχιακό και ελάχιστες αναλφάβητες.
Επαγγελματική κατάσταση
- Το 69% είναι άνεργες ή εργάζονται με επισφαλή ή μαύρη εργασία (όπως φύλαξη ηλικιωμένων, εστίαση κτλ) ή απασχολούνται στην επιχείρηση του συζύγου π.χ. αγρότισσες. Οι υπόλοιπες είναι εργαζόμενες ή συνταξιούχες.
- Η μεγάλη πλειοψηφία έχει σημαντικό οικονομικό πρόβλημα και είναι ένας ένας από τους σημαντικούς ανασταλτικούς παράγοντες στο να πάρουν την απόφαση να αντιδράσουν.
* Σημαντικό επίσης ότι οι περισσότερες δεν έχουν υποστηρικτικό περιβάλλον από την πατρική οικογένεια, είτε οικονομικά είτε ηθικά.
Η ηλικία των γυναικών
-Το 53% είναι μεταξύ 26-45 ετών, το 38% μεταξύ 46-60 ετών ενώ το υπόλοιπο 9% είναι άνω των 60 και κάτω των 25ετών.
Η σχέση με το δράστη
- Κατά 62% δράστης είναι ο σύζυγος, κατά 27% ο σύντροφος, και το υπόλοιπο ποσοστό άλλο μέλος της οικογενείας/νοικοκυριού ή τρίτο πρόσωπο.
«Γενικά αυτό πού ισχύει, είναι πως και στους θύτες και στα θύματα, δεν υπάρχει συγκεκριμένο προφίλ. Μπορεί να είναι ο οποιοσδήποτε και η οποιαδήποτε. Γυναίκες κάθε ηλικίας , κάθε κοινωνικού, μορφωτικού, πνευματικού και οικονομικού επίπεδου. Από κάθε επαγγελματικό κλάδο και από κάθε εθνικότητα» συνεχίζει ο κ. Γιαννόπουλος.
«Το πρόβλημα της έμφυλης βίας είναι διαχρονικό. Είναι ένα φαινόμενο σκοτεινό που συμβαίνει πίσω από κλειστές πόρτες. Οι αίτιες που το προκαλούν έχει να κάνει με την αναπαραγωγή των παραδοσιακών προτύπων της πατριαρχικής κοινωνίας, των κοινωνικών στερεότυπων για την εικόνα και τη συμπεριφορά των φύλων, τις σχέσεις εξουσίας και τα σεξιστικά πρότυπα που υιοθετούν και τα δυο φύλα σε πολλές περιπτώσεις. Κάτι που βλέπουμε και στη νέα γενιά που θα είναι οι αυριανοί σύζυγοι και γονείς. Γι’ αυτό από τις βασικές μας δράσεις είναι η ενημέρωση σε σχολεία αλλά και συλλόγους γονέων».
«Οι γυναίκες παραδειγματίζονται η μία από την άλλη και μιλάνε»
Τα περιστατικά αυξάνονται για τον απλούστατο λόγο ότι προβάλλονται, εξηγεί ο ψυχολόγος του Κέντρου Παναγιώτης Γεωργακόπουλος «Τα προηγούμενα χρόνια δεν ήταν τόσο προβεβλημένο το γεγονός. Υπήρχε η γυναικεία κακοποίηση, η έμφυλη βία και οι διακρίσεις. Απλά η προβολή σήμερα είναι πιο μεγάλη. Είναι πάρα πολύ σημαντικό όμως αυτό γιατί φαίνεται ότι πλέον δεν είναι ένα φαινόμενο που συμβαίνει πίσω από κλειστές πόρτες και η μία γυναίκα παραδειγματίζεται από την άλλη και σιγά-σιγά μιλάνε».
Ο κ. Γεωργακόπουλος μας μιλά για τις γυναίκες που ζητούν βοήθεια από το προσωπικό του κέντρου και μας λέει ότι «Έρχονται γυναίκες που έχουν υποστεί οποιαδήποτε μορφή έμφυλης βίας από συζύγους, συντρόφους ακόμη και μητέρες από τα παιδιά τους. Ή στον εργασιακό χώρο από εργοδότες ή συναδέλφους και γενικότερα γυναίκες οι οποίες υφίστανται οποιαδήποτε μορφή διάκρισης. Μπορούν να λάβουν τις υπηρεσίες του κέντρου, ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη, νομική και εργασιακή συμβουλευτική καθώς και φιλοξενία σε περιπτώσεις που είναι υψηλής επικινδυνότητας. Μια γυναίκα η οποία βρίσκεται σε κίνδυνο μετά από εδώ μπορεί να ακολουθήσει όλες τις συμβουλές που θα της δώσουμε, είναι κάποια βήματα που θα την οδηγήσουν πιο κοντά στο στόχο της που είναι η ανεξαρτητοποίησή της και η επανένταξή της στην κοινωνία με όρους πιο ανθρώπινους που ζούσε προηγουμένως. Οι ξενώνες φιλοξενίας είναι δωρεάν παίρνει υποστήριξη αυτή και τα παιδιά της για να μπορέσει να επανενταχθεί στην κοινωνία».
Όσο για τον βαθμό δυσκολίας που έχουν κάποιες περιπτώσεις, η απάντησή του είναι αφοπλιστική: «Με δυσκολία δεν διαχειρίστηκα τίποτα την ώρα που ήρθε το περιστατικό. Με δυσκολία το διαχειρίστηκα μετά, σε προσωπικό επίπεδο, όταν έφυγε… Για το λόγο αυτό μάλιστα λειτουργεί τα τελευταία δύο χρόνια και ο θεσμός της ψυχολογικής εποπτείας από το ΚΕΘΙ, δηλαδή την ψυχολογική υποστήριξη των στελεχών ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν σε τέτοια περιστατικά. Η αλήθεια είναι ότι υπήρχαν περιστατικά που δεν ήταν απλά, «γροθιά» στο στομάχι αλλά περιστατικά που ούτε σε βιβλίο τα έχουμε διαβάσει ούτε σε ταινία τα έχουμε δει… Παρ’ όλα αυτά, η αναγέννηση ενός ανθρώπου τα σβήνει όλα….
Παρουσίαση Κέντρου
Το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Δήμου Πύργου ανήκει σε ένα πανελλαδικό ΔΙΚΤΥΟ ΔΟΜΩΝ για την υποστήριξη των γυναικών, με 41 Συμβουλευτικά Κέντρα ,20 ξενώνες φιλοξενίας και την 24ωρη τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης 15900
Είναι η μονή εξειδικευμένη δομή στο νόμο Ηλείας για την υποστήριξη των γυναικών που χρήζουν ψυχολογικής και κοινωνικής στήριξης, νομικής και εργασιακής συμβουλευτικής και φιλοξενίας.
Οι υπηρεσίες του κέντρου είναι δωρεάν και διέπονται από τους κανονισμούς του απορρήτου και τις προστασίας των προσωπικών δεδομένων.
Δ/νση : Γυμνασιάρχου Δούκα & Ξάνθου, Πύργος
Τηλ: 26210 20532
Ωράριο: Δευτέρα-Παρασκευή 08.00-16.00