Επίκαιρα

Επιστολή συλλόγου φοιτητών ΔΟΕΠ & ΤΜ στον Μητσοτάκη για την κατάργηση του τμήματος Μουσειολογίας

Επιστολή συλλόγου φοιτητών ΔΟΕΠ & ΤΜ στον Μητσοτάκη για την κατάργηση του τμήματος Μουσειολογίας

Επιστολή συλλόγου φοιτητών ΔΟΕΠ & ΤΜ στον Πρωθυπουργό για την κατάργηση του τμήματος Μουσειολογίας

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ

Εμείς οι φοιτητές του πολύπαθου πρώην τμήματος «Διοίκησης Οικονομίας και Επικοινωνίας Πολιτιστικών και Τουριστικών Μονάδων» με έδρα τον Πύργο Ηλείας απευθυνόμαστε σε εσάς ως την τελευταία μας ελπίδα, ώστε να δώσετε μια οριστική λύση στο μείζων πρόβλημα που αντιμετωπίζει η φοιτητική μας κοινότητα και αυτό είναι η κατάργηση του Τμήματος Μουσειολογίας στο οποίο και έχουμε ενσωματωθεί.

Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες, ώστε να βρεθεί μια άμεση και οριστική λύση, στο μείζων ζήτημα που αντιμετωπίζει η φοιτητική μας κοινότητα και να μην επιτρέψετε την κατάργηση του Τμήματος Μουσειολογίας με έδρα τον Πύργο Ηλείας, στο οποίο έχει ενσωματωθεί και το δικό μας τμήμα, σύμφωνα με το Νόμο 4610/19 περί Συνέργειας Πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι ενώ φοιτούμε σε σύνολο 1500 φοιτητές.

Κύριε Πρωθυπουργέ

Στις 12/06/2019 επιλέξατε να ξεκινήσετε την περιοδεία σας στην Ηλεία, από την Αρχαία Ολυμπία τονίζοντας την σπουδαιότητα αυτού του τόπου και όχι άδικα.

Στον χαιρετισμό σας κάνατε ιδιαίτερη αναφορά στην Αρχαία Ολυμπία, επισημαίνοντας τα εξής: «Χαίρομαι που ξεκινώ σήμερα την περιοδεία μου στο νομό Ηλείας από την Αρχαία Ολυμπία, αυτόν τον τόσο σπουδαίο τόπο, έναν τόπο, ο οποίος είναι ταυτισμένος με την ιστορία της πατρίδας μας, έναν τόπο που πρέπει να αναδειχθεί σε μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα, όχι μόνο της Ολυμπίας, όχι μόνο της Ηλείας, όχι μόνο της Δυτικής Ελλάδος, αλλά και ολόκληρης της χώρας».

Σε απόσταση αναπνοής από την Αρχαία Ολυμπία στον Πύργο εδρεύει, για ευνόητους λόγους, το μοναδικό σε επίπεδο Προπτυχιακών σπουδών Τμήμα Μουσειολογίας της χώρας μας.

Σας γνωρίζουμε πως το συγκεκριμένο Τμήμα είναι 6ο σε σειρά προτίμησης από τα 35 του Πανεπιστημίου Πατρών, με δυναμικό 500 περίπου φοιτητών στα μόλις δύο έτη λειτουργίας του.

Παρόλα αυτά δεν του δίνεται η δυνατότητα ανάπτυξής του, ούτε καν η ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου σπουδών.

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων στις 7/11/2019 παρόλο που ανέστειλε την λειτουργία 37 νέων τμημάτων, δεν ανέστειλε την λειτουργία και του Τμήματος Μουσειολογίας, αναγνωρίζοντας την ορθή και απαραίτητη λειτουργία αυτού στην σημερινή του έδρα.

Σύμφωνα με τον ανωτέρω νόμο δόθηκε η δυνατότητα μετακίνησης 4 μονίμων διδασκόντων από το πρώην Τμήμα ΔΟΕΠ&ΤΜ προς το Πανεπιστήμιο Πατρών. Οι θέσεις αυτές δεν αναπληρώθηκαν ποτέ από το Πανεπιστήμιο, όπως είναι το ηθικό και το δίκαιο.

Επίσης δεν διατέθηκε ούτε μία θέση από τις 38 που δόθηκαν το 2019 από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, ούτε βέβαια και από τις 35 το 2020.

Αποτέλεσμα αυτού είναι να αποδυναμωθεί το Τμήμα μας, αφού σήμερα διαθέτει μόνο 2 μέλη ΔΕΠ.

Την πλήρη και αποκλειστική ευθύνη για την έλλειψη καθηγητών, φέρει το Πανεπιστήμιο Πατρών, καθώς ούτε οι προηγούμενες αλλά ούτε και οι σημερινές Πρυτανικές αρχές μερίμνησαν, ώστε να στελεχωθεί επαρκώς το Τμήμα Μουσειολογίας, το αντίθετο μάλιστα.

Οι σημερινές Πρυτανικές αρχές,πριν ακόμα εκλεγούν,αλλά και κατά τη διάρκεια διοίκησής τους έως και σήμερα έχουν στοχοποιήσει το Τμήμα , εμάς τους ίδιους καθώς και μια ολόκληρη πόλη, μιλώντας δημόσια με απαξιωτικό τρόπο για ένα Τμήμα στην μέση του τίποτα, χωρίς καθηγητές, χωρίς υποδομές, με φοιτητές κάτω του μέσου όρου σε σχέση με τους φοιτητές άλλων Τμημάτων του Πανεπιστημίου Πατρών.

Σας ενημερώνουμε πως στο Τμήμα Μουσειολογίας ο πρώτος εισακτέος έχει εισαχθεί με 16 .975 μόρια και ο τελευταίος με 5.450 όπως αναφέρει και η ίδια Επιτροπή Στρατηγικού Σχεδιασμού στην εισήγησή της, ενώ υπάρχουν Τμήματα στην έδρα του Πανεπιστημίου Πατρών, με βάση εισαγωγής τα 1725 μόρια, επίσης Τμήματα της Περιφέρειάς του με μόλις 875 μόρια.

Όπως και ο ίδιος γνωρίζετε, η πόλη του Πύργου δεν είναι βεβαίως σε καμία περίπτωση η μέση του τίποτα.

Είναι μια πόλη που διαθέτει Αρχαιολογικό Μουσείο με σπουδαία εκθέματα, Δημοτικό Θέατρο, απίστευτα έργα του Τσίλλερ.

Επίσης έχει το πλεονέκτημα της άμεσης πρόσβασης σε χώρους απαράμιλλης ιστορικής αξίας, όπως η Αρχαία Ολυμπία, ο Επικούρειος Απόλλωνας και η Αρχαία Ήλιδα.

Από τις αρχές του Νοεμβρίου όλη η φοιτητική μας κοινότητα βιώνουμε πρωτόγνωρες και απίστευτα δυσάρεστες για εμάς και τις οικογένειές μας καταστάσεις, καθώς για πρώτη φορά βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα τόσο σοβαρό ζήτημα.

Από τον Νοέμβριο βιώνουμε την πλήρη απαξίωση από το Πανεπιστήμιο Πατρών, αρνούμενοι να μας διαθέσουν τον απαραίτητο αριθμό διδασκόντων. Για τον λόγο αυτό στις 28/12/2020 είχαμε απευθυνθεί με επιστολή μας στην γενική Γραμματεία σας.

Η τεράστια αυτή έλλειψη, είχε ως αποτέλεσμα να μην διδαχθούμε τον μεγαλύτερο αριθμό μαθημάτων, ακόμα και να μην διδαχθούμε καθόλου μαθήματα, όπως στην κατεύθυνση της Επικοινωνίας του Ζ΄ εξαμήνου φοίτησης.

Οι Πρυτανικές αρχές αρνούνταν πεισματικά να κατανείμουν θέσεις συμβασιούχων στο Τμήμα Μουσειολογίας, μεταφέροντας μόνιμα την ευθύνη στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να επωμιστούμε τα μαθήματα που δεν διδαχθήκαμε, για το εαρινό εξάμηνο και να μην μπορούμε να πραγματοποιήσουμε την Πρακτικής μας άσκηση ή να αναλάβουμε Διπλωματική εργασία.

Όλη αυτή η κατάσταση μας πηγαίνει πίσω στις σπουδές μας χωρίς να φέρουμε εμείς την παραμικρή ευθύνη. Δεν ζητήσαμε εμείς ενσωμάτωση με το Πανεπιστήμιο Πατρών ας μας άφηναν να τελειώσουμε τις σπουδές μας στην σχολή και την πόλη που είχαμε επιλέξει γι αυτό.

Έπειτα από έναν τιτάνιο αγώνα και αφού είχε ολοκληρωθεί το Χειμερινό εξάμηνο, το Πανεπιστήμιο Πατρών βρήκε και κατένειμε θέσεις διδακτορικών υποτρόφων έως και το Εαρινό εξάμηνο του Ακαδημαϊκού έτους 2021-2022 για τους φοιτητές του πρώην Τμήματος Διοίκησης Οικονομίας Επικοινωνίας Πολιτιστικών και Τουριστικών Μονάδων.

Αυτό όμως δεν εξασφαλίζει ότι θα καταφέρουμε να ολοκληρώσουμε τις σπουδές μας στο Τμήμα που φοιτούμε, πάνω στο γνωστικό αντικείμενο που σπουδάζουμε και την πόλη που έχουμε επιλέξει, καθώς καμία επίσημη διαβεβαίωση δεν μας δίνεται από το Πανεπιστήμιο Πατρών για την μέριμνα που έχει λάβει για τους φοιτητές του πρώην Τμήματος ΔΟΕΠ&ΤΜ στην πιθανότητα κατάργησης του Τμήματος Μουσειολογίας.

Δεν συμπεριληφθήκαμε καν στην εισήγηση της Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Πατρών.

Στα ερωτήματά μας για το ποια μέριμνα έχει λάβει το Πανεπιστήμιο για εμάς καμία επίσημη απάντηση δεν έχουμε λάβει ως και αυτή την στιγμή.

Από τα τοπικά μέσα ενημερωθήκαμε ότι το Πανεπιστήμιο ανέφερε πως πρώτα θα ψηφιστεί ο Νόμος και έπειτα θα δουν τι θα πράξουν για εμάς.

Απορίας άξιο είναι το γεγονός, πώς το Πανεπιστήμιο Πατρών είναι σίγουρο πως θα ψηφιστεί Νόμος.

Ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, με την επίκληση του Άρθρου 5 του Νόμου 4485/2017, ισχυρίστηκε πως το Πανεπιστήμιο Πατρών αποφασίζει για το μέλλον των Τμημάτων και το Υπουργείο απλά συμφωνεί, ενώ στην πραγματικότητα ισχύει το ακριβώς αντίθετο.

Το Πανεπιστήμιο προτείνει και το Υπουργείο αποφασίζει σύμφωνα με τον ανωτέρω Νόμο.

Επίσης σύμφωνα με τις δηλώσεις του κου Υφυπουργού, έπειτα από τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τοπικούς φορείς και αφορούσε στο μέλλον των Πανεπιστημιακών Τμημάτων στον Νομό Ηλείας, θεωρεί τελειωμένη υπόθεση την κατάργηση της Μουσειολογίας.

Όλα αυτά έχουν φέρει μεγάλη αναστάτωση στην φοιτητική μας κοινότητα, καθώς είναι σχεδόν βέβαιο, πως η κατάργηση του μοναδικού Τμήματος Μουσειολογίας της χώρας έχει ήδη ληφθεί .

Όπως και το 2019 έτσι και σήμερα αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς.

Εμείς όμως επωμιζόμαστε πάντα τις συνέπειες των αποφάσεών τους και πάντα χωρίς να ευθυνόμαστε.

Κυρίαρχη αρμοδιότητα των Υπουργείων Παιδείας και των Πανεπιστημίων σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου, είναι η φοιτητική μέριμνα.

Δυστυχώς σήμερα δεν βλέπουμε κάτι τέτοιο σε ότι αφορά τους φοιτητές του Τμήματός μας.

Αντιθέτως βιώνουμε την απαξίωση και την αδιαφορία τόσο για εμάς, όσο και για τις οικογένειές μας που στερούνται για τις δικές μας σπουδές.

Η κατάργηση του Τμήματος Μουσειολογίας και η μεταφορά του στην Πάτρα μέσω την απορρόφησής του από το Τμήμα Ιστορίας -Αρχαιολογίας του Αγρινίου, είναι μια απόφαση άδικη και παράλογη για εμάς και μοναδική σε όλα τα Πανεπιστήμια της Ελλάδος.

Δεν νοείται το μοναδικό τμήμα Μουσειολογίας της χώρας να ενσωματωθεί σε ένα τμήμα που εδρεύει σε μια πόλη το Αγρίνιο που είναι μακριά από αρχαιολογικούς χώρους με ιδιαίτερα σημαντική αξία.

Θα μπορούσε κάλλιστα να έχει προταθεί, το Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας να μεταφερθεί στον Πύργο όπου και η έδρα του τμήματος Μουσειολογίας και να αποτελούν μια ακαδημαϊκή ενότητα, στην πόλη που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την Αρχαία Ολυμπία, την Αρχαία Ήλιδα και τον Επικούρειο Απόλλωνα.

Σας παρακαλούμε να μην επιτρέψετε να πραγματοποιηθεί αυτή η κατάφωρη αδικία εις βάρος μας.

Σας καλούμε να πράξετε τα δέοντα, ώστε αυτό το μοναδικό Τμήμα Μουσειολογίας της χώρας μας, να παραμείνει ως έχει στην έδρα του, την πόλη του Πύργου και να βοηθήσετε στην πλήρη στελέχωσή του με μόνιμο διδακτικό προσωπικό, ώστε όχι μόνο να μην καταργηθεί αλλά και να αναπτυχθεί όπως και του αξίζει.

Εμείς οι φοιτητές του πρώην Τμήματος Διοίκησης Οικονομίας Επικοινωνίας Πολιτιστικών και Τουριστικών Μονάδων, εναποθέτουμε όλες τις ελπίδες μας σε εσάς προκειμένου να μην συντελεστεί αυτό το έγκλημα.

Παρακαλούμε να μην μας αγνοήσετε.

Με εκτίμηση

Σύλλογος φοιτητών πρώην Τμήματος Διοίκησης Οικονομίας Επικοινωνίας Πολιτιστικών και Τουριστικών Μονάδων

(Δελτίο Τύπου)

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup