Πέμπτη, 06 Μαϊος 2021 09:06

Ζαχάρω: Οι προσδοκίες των επαγγελματιών της εστίασης για την επιστροφή του κλάδου

Γράφτηκε από τον

Του Γιώργου Κατσάμπουλα

Κόσμος και επαγγελματίες δεν έβλεπαν την ώρα για την έναρξη της εστίασης και επιτέλους, ύστερα από σχεδόν έξι μήνες, η στιγμή έφτασε για την έναρξη της εστίασης και για την επαναφορά ενός μεγάλου κομματιού της καθημερινότητας του κόσμου. Ανταποκρίθηκε, όμως, η κίνηση της αγοράς στις προσδοκίες των επαγγελματιών;

Mpampis nikolopoylos

“Όχι δεν ανταποκρίθηκε. Πιστεύαμε ότι θα είχε κόσμο, αλλά δεν είχαν έρθει αρκετοί ετεροδημότες ή και αν είχαν έρθει δεν βγήκαν. Δεν ήταν τα πράγματα όπως έπρεπε. Ο κόσμος είναι φοβισμένος, με αποτέλεσμα η κίνηση να είναι περιορισμένη. Όσον αφορά την νεολαία δεν υπάρχει πρόβλημα, αλλά ο μεγάλος ηλικιακά κόσμος είναι ακόμα προβληματισμένος με την κατάσταση. Από εδώ και πέρα πιστεύω μόνο τα Σαββατοκύριακα θα έχουμε δουλειά. Επίσης, ορισμένα μέτρα για την εστίαση δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες μας. Για παράδειγμα, το ωράριο, μολονότι δεν μας επηρέασε αυτή την φορά, όσο καλοκαιριάζει και ο κόσμος θα βγαίνει στις παραλίες, θα ετοιμάζεται για την βραδινή του έξοδο και πιο αργά. Όταν όμως, εμείς κλείνουμε από τις 23:00, δεν μπορούμε να δουλέψουμε όσο θέλουμε”, εξηγεί ο κ. Μπάμπης Νικολακόπουλος, ιδιοκτήτης καταστήματος εστίασης.

Ο περιορισμός των μετακινήσεων από νομό σε νομό, με τους ετεροδημότες να μην δηλώνουν βροντερό παρόν, η απαγόρευση της μουσικής, το περιορισμένο ωράριο, με τα καταστήματα να κλείνουν από τις 23:00, συνετέλεσαν για μια καλή, αλλά χλιαρή αρχή για την έναρξη της εστίασης. Οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων δήλωσαν τον προβληματισμό τους.

panagiotopoulou aleksandra

Η Αλεξάνδρα Παναγιωτοπούλου, ιδιοκτήτρια καταστήματος εστίασης, επισήμανε ότι “ “Την πρώτη μέρα ο κόσμος ήταν μουδιασμένος και ίσως ακόμα λίγο φοβισμένος. Από την δεύτερη μέρα όμως, η κίνηση είχε περισσότερη ροή και είχαμε και περισσότερο κόσμο. Αν κρίνουμε με τις προηγούμενες χρονιές, τότε κάθε πέρσι και καλύτερα, για τα τωρινά δεδομένα ήταν μια καλή αρχή και ευελπιστούμε να συνεχίσει με αυτό το τρόπο”.

panagiwtis mpantounas

Ο Παναγιώτης Μπαντούνας, ιδιοκτήτης καταστήματος εστίασης, δήλωσε μεταξύ άλλων: “Η έναρξη της εστίασης δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες μας. Ισχύουν κάποιοι περιορισμοί, οι οποίοι βάζουν φρένο στην κίνηση. Αρχικά, δεν επιτρέπονταν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό με αποτέλεσμα να μην κατέβουν ετεροδημότες και η αγορά να υπολειτουργεί. Το ωράριο δεν βοηθάει, δεν επιτρέπεται η μουσική. Είναι κάποια μέτρα τα οποία βάζουν φρένο στις βλέψεις μας. Επίσης, ο κόσμος είναι ακόμα λίγο φοβισμένος. Για τα μαγαζιά της πλατείας, τα οποία δουλεύουν περισσότερο με οικογένειες και όχι τόσο με νέους είναι δύσκολα”.

xristina kanni

Η Χριστίνα Καννή, ιδιοκτήτρια καταστήματος εστίασης, παρά τον ενθουσιασμό της για την έναρξη των καταστημάτων, δεν έκρυψε τον προβληματισμό της: “Σύμφωνα με τα τωρινά δεδομένα η κίνηση ήταν ικανοποιητική. Ωστόσο, ο κόσμος ακόμα φοβάται. Επίσης, οι μετακινήσεις από νομό σε νομό δεν επιτρέπονταν με αποτέλεσμα να μην κατέβουν ετεροδημότες και να μην υπάρχει πολύ κίνηση στην αγορά. Ήταν μια καλή αρχή, αλλά όσο υπάρχουν αυτοί οι περιορισμοί η κίνηση θα είναι περιορισμένη”.

givrgos xronopoulos

“Την Δευτέρα που ξεκίνησε η εστίαση ήταν καλά, αλλά δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες μας. Είχε ένταση, αλλά την Τρίτη είχε περισσότερο κίνηση. Ο κόσμος όμως είναι ακόμα φοβισμένος. Σήμερα, για παράδειγμα που είναι εργάσιμη μέρα, είμαστε χαλαρά. Ευελπιστούμε από εδώ και πέρα να έχει περισσότερη ροή”, δήλωσε ο Γιώργος Χρονόπουλος, ιδιοκτήτης καταστήματος εστίασης.

Παρά την έναρξη των καταστημάτων, η κίνηση της αγοράς δεν ήταν αντιπροσωπευτική των προσδοκιών. Η αρχή, όμως, έγινε και με συγκρατημένη αισιοδοξία η εικόνα της αγοράς θα επανέλθει στην αρχική της κατάσταση.

estiasi zaxaro 2

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 06 Μαϊος 2021 11:41

Σχετικά Άρθρα

  • Ζαχάρω: Ένας τραυματίας σε εκτροπή ΙΧ στο δρόμο για την παραλία Ζαχάρω: Ένας τραυματίας σε εκτροπή ΙΧ στο δρόμο για την παραλία

    Ηλικιωμένος έχασε τον έλεγχο του οχήματός του και ανετράπη επί της οδού

    Ένας άντρας τραυματίστηκε σε τροχαίο που συνέβη το βράδυ της Πέμπτης, στην Ζαχάρω.

    Το ατύχημα συνέβη περίπου στις εννέα στο δρόμο που οδηγεί από το κέντρο της πόλης στην παραλία, λίγο μετά το γυμνάσιο.

    Το αυτοκίνητο που οδηγούσε εξετράπη της πορείας του, προσέκρουσε και σε σταθμευμένο όχημα και ανετράπη επί της οδού με αποτέλεσμα να εγκλωβιστεί ο οδηγός.

    Κινητοποιήθηκαν τέσσερα οχήματα του Π.Κ. Κρεστένων και ένα της Π.Υ. Πύργου με επικεφαλής το διοικητή του Π.Κ. Κρεστένων Κώστα Δρακόπουλο, για τον απεγκλωβισμό του οδηγού, ηλικίας περίπου 80 ετών.

    Με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

    Troxaio Zaxaro 31 2

    Troxaio Zaxaro 31 3

    Troxaio Zaxaro 31 4

     

  • Νέες συνήθειες στην εστίαση – Μειώθηκαν οι έξοδοι, αυξήθηκαν delivery και γρήγορο φαγητό
    Νέες συνήθειες στην εστίαση – Μειώθηκαν οι έξοδοι, αυξήθηκαν delivery και γρήγορο φαγητό

    Λιγότερες έξοδοι για φαγητό, μικρότερες παραγγελίες, περισσότερο delivery, γρήγορο φαγητό και κατανάλωση αλκοολούχων στο σπίτι. Η εικόνα που διαμορφώθηκε στον κλάδο της εστίασης λόγω των νέων συνηθειών που απέκτησαν οι Έλληνες εν μέσω ακρίβειας, διαφέρει σημαντικά από εκείνη των προηγούμενων ετών στη χώρα μας.

    Με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία για τη μέση ετήσια δαπάνη των Ελλήνων στην εστίαση, όπως προκύπτει από την έρευνα του ΙΕΛΚΑ, αυτή διαμορφώθηκε στα 866 ευρώ το 2023. Σε σχέση με τον αμέσως προηγούμενο χρόνο που έφτανε τα 697 ευρώ παρουσιάζεται αυξημένη, ωστόσο στη διαφορά αυτή θα πρέπει να συνυπολογιστούν και οι ανατιμήσεις που έγιναν στους καταλόγους το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα καθώς ο πληθωρισμός στην κατηγορία της εστίασης διαμορφώθηκε στο 6,8%. Την ίδια στιγμή, η μέση ετήσια κατά κεφαλήν δαπάνη, παρά τις υψηλότερες τιμές του 2023, ήταν μειωμένη κατά 6% σε σχέση με μία 15ετία νωρίτερα, καθώς το 2009 έφτανε τα 918 ευρώ.

    Από τις δαπάνες που κάνουν οι Έλληνες για φαγητό απέξω, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, ένα σημαντικό ποσοστό κατευθύνεται πλέον στο γρήγορο φαγητό αλλά και στο φαγητό σε πακέτο ή delivery. Σε σχέση με το 2009, η μέση ετήσια κατά κεφαλήν δαπάνη στην κατηγορία «πρόχειρα φαγητά σε ταχυφαγεία ή για φαγητό σε πακέτο» έχει σχεδόν τριπλασιαστεί, από τα 53,48 ευρώ στα 151,90 ευρώ, το 2023. Σε αυτή την άνοδο θα πρέπει φυσικά να συνυπολογιστεί και η ανάπτυξη που γνώρισε στη διάρκεια αυτής της 15ετίας ο κλάδος του delivery, προσφέροντας πλέον και περισσότερες επιλογές αλλά και μεγαλύτερη ευκολία στις παραγγελίες των καταναλωτών. Σημαντική πάντως ήταν η άνοδος της μέσης δαπάνης και σε ετήσια βάση, σε σχέση το 2022 δηλαδή, όταν οι Έλληνες ξόδευαν κατά μέσο όρο 108,89 ευρώ.

    Αυξήθηκε η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών στο σπίτι

    Η περικοπή των εξόδων όχι μόνο για φαγητό αλλά και για ποτό αποτυπώνεται και στην άνοδο που καταγράφεται στις πωλήσεις των αλκοολούχων ποτών, με τους καταναλωτές να στρέφονται στην οικονομικότερη λύση της κατανάλωσης στο σπίτι, αντί για τα καταστήματα εστίασης. Έτσι, οι δαπάνες των Ελλήνων για οινοπνευματώδη ποτά εμφανίζονται αυξημένες τόσο σε ετήσια βάση, όσο και σε σύγκριση με το 2009. Σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ, η μέση ετήσια κατά κεφαλήν δαπάνη για οινοπνευματώδη ποτά το 2023 διαμορφώθηκε στα 136,25 ευρώ, έναντι 118,49 ευρώ το 2022 και 70,42 ευρώ το 2009. Την ίδια στιγμή, με βάση τα στοιχεία της εταιρείας Circana για τις πωλήσεις των σούπερ μάρκετ στο 8μηνο του 2024, η κατηγορία των αλκοολούχων ποτών εμφάνισε τη μεγαλύτερη -μεταξύ των υπολοίπων - ανάπτυξη σε όγκο, της τάξεως του 7,8%, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρσι.

    Με βάση την παραπάνω εικόνα, την οποία διαπιστώνουν και οι ίδιοι οι επαγγελματίες της εστίασης στα καταστήματά τους, αναζητείται από πλευρά τους, ουσιαστικά, μία «χρυσή ισορροπία», όπως επισημαίνουν στελέχη του κλάδου στο CNN Greece. Από τη μία πλευρά, σημειώνουν, αντιμετωπίζουν το αυξημένο λειτουργικό κόστος - λόγω κυρίως των υψηλών τιμών των πρώτων υλών και της ενέργειας - και από την άλλη, το γεγονός ότι μέρος μόνο των αυξήσεων αυτών μετακυλίονται στις τιμές των καταλόγων, προκειμένου να μην είναι «αποτρεπτικές» για τους καταναλωτές.

    Πηγή: cnn.gr

  • Ηλεία: Ελπιδοφόρα αύξηση σε εστίαση και κρατήσεις καταλυμάτων Ιούλιο & Αύγουστο 2024
    Ηλεία: Ελπιδοφόρα αύξηση σε εστίαση και κρατήσεις καταλυμάτων Ιούλιο & Αύγουστο 2024

    Τα υψηλότερα ποσοστά στη Δυτική Ελλάδα

    Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

    Ενθαρρυντικές είναι οι ενδείξεις, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) αναφορικά με τους κλάδους της εστίασης και των καταλυμάτων στο νομό Ηλείας την καλοκαιρινή περίοδο που βάζουν την περιοχή. Για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο υπήρξε ανοδική πορεία της τάξεως του 13,5% και 5,5% συγκριτικά με το ίδιο διάστημα της προηγούμενη χρονιάς με την Ηλεία να σημειώνει τους πιο ανοδικούς δείκτες σε σύγκριση με τις άλλες Περειφερειακές Ενότητες της Δυτικής Ελλάδας.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το πλήθος των επιχειρήσεων στους κλάδους των Καταλυμάτων και των Υπηρεσιών Εστίασης ανέρχεται στην Ηλεία στις 1.407. Ο κύκλος εργασιών για το 2023 συνολικά άγγιξε τα 96.106.533 ευρώ με τη συμμετοχή του νομού στο συνολικό κύκλο εργασιών της χώρας να ανέρχεται στο 0.5%. Την ίδια στιγμή, στην Αχαΐα ο αριθμός των επιχειρήσεων στους παραπάνω κλάδους είναι 2.190 με κύκλο εργασιών 212.858.747 ευρώ που μεταφράζεται σε συμμετοχή 1,1% του συνολικού κύκλου εργασιών, ενώ στην Αιτωλοακαρνανία οι 1.936 επιχειρήσεις έκαναν κύκλο εργασιών 122.288.739 ευρώ με 0,6% συμμετοχή.

    Ανοδική η πορεία το 2024

    Τα πρώτα δείγματα για το 2024 μιλούν για μια ανοδική πορεία, που δημιουργεί ελπίδες για το τουριστικό μέλλον της Ηλείας. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι στο νομό σημειώθηκαν τα πιο υψηλά ποσοστά σε σχέση με τις άλλες δύο Περιφερειακές Ενότητες (Αχαΐα-Αιτωλοακαρνανία).

    Όπως δείχνουν οι αριθμοί, τον περασμένο Ιούλιο ο κύκλος εργασιών των συγκεκριμένων επιχειρήσεων ανήλθε στα 6.765.743 ευρώ ενώ τον Ιούλιο 2023 στα 5.963.521 ευρώ σημειώνοντας μια αυξητική μεταβολή της τάξεως του 13,5% για το συγκεκριμένο διάστημα. Τον Αύγουστο του 2024 οι οικονομικοί δείκτες ανήλθαν στα 8.660.415 έναντι 8.208.598 ευρώ για τον Αύγουστο του 2023 με θετικό πρόσημο 5,5%.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο διάστημα, η Ηλεία σημείωσε την υψηλότερη ανοδική μεταβολή των δεικτών σε σχέση με τις άλλες δύο Περιφερειακές Ενότητες της Δυτικής Ελλάδας. Έτσι, στην Αχαΐα τον Ιούλιο του 23 ο κύκλος εργασιών ανήλθε στα 6.925.385 ευρώ ενώ τον ίδιο μήνα του 24 υπήρξε μια μικρή άνοδο με 6.975.905 ευρώ που μεταφράζεται σε μόλις 0,7% άνοδο ενώ για το μήνα Αύγουστο της ίδιας περιόδου το ποσοστό ανέρχεται στο 9,6% με κύκλο εργασιών για το 2023, 7.662.405 ευρώ και το 2024 8.394.455 ευρώ.

    Αντίστοιχα στην Αιτωλοακαρνανία τον Ιούλιο του 2023 ο κύκλος εργασιών ήταν στα 3.973.307 ευρώ με τον Ιούλιο του 2024 να ανεβαίνει μόλις στα 4.052.211 ευρώ με ποσοστό 2 %, ενώ ο Αύγουστος του 2023 έκλεισε με κύκλο εργασιών στα 4.610.080 και ο αντίστοιχος του 2024 με μια μικρή άνοδο στα 4.773.429 που μεταφράζεται σε 3,5%.

  • Ζαχάρω: Σημαντική η μείωση ελαιολάδου στην περιοχή λόγω ακραίων καιρικών συνθηκών - Αγγίζει το 30% η πτώση
    Ζαχάρω: Σημαντική η μείωση ελαιολάδου στην περιοχή λόγω ακραίων καιρικών συνθηκών - Αγγίζει το 30% η πτώση

    Ενέργειες για τη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος

    Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

    Τις συνέπειες των ακραίων καιρικών φαινομένων και της παρατεταμένης ανομβρίας καλούνται να πληρώσουν και φέτος οι ελαιοκαλλιεργητές στη Ζαχάρω. Οι πρώτες εκτιμήσεις μιλούν για σημαντική μείωση της παραγωγής ελαιολάδου που αγγίζει έως και το 30% από μια ήδη κακή περσινή χρονιά, με σημαντικές συνέπειες στο εισόδημα των αγροτών, που για την πλειοψηφία αποτελεί την κύρια και μοναδική πηγή εισοδήματος.

    Την ίδια στιγμή, ο Δήμαρχος Ζαχάρως, Κώστας Μητρόπουλος, αφουγκραζόμενος τα προβλήματα και την ανησυχία του αγροτικού κόσμου της περιοχής, προωθεί σειρά ενεργειών προς τα αρμόδια Υπουργεία και Φορείς για την αποζημίωση των αγροτών.

    Στο Δήμο Ζαχάρως καλλιεργούνται περίπου 1.800.000 ελαιόδεντρα (1.100.000 στη Δ.Ε. Ζαχάρως και 700.000 στη Δ.Ε. Φιγαλείας). Όπως σημειώνει ο κ. Μητρόπουλος, οι δυσκολίες, λόγω καιρικών συνθηκών, είναι ήδη ορατές κυρίως στις ημιορεινές περιοχές, όπου το πότισμα δεν είναι εύκολη διαδικασία, με αποτέλεσμα την επικράτηση έντονου προβληματισμού.

    «Οι πρώτες εκτιμήσεις μιλούν για σημαντική μείωση της παραγωγής ελαιολάδου, που αγγίζει και το 30% σύμφωνα με υπολογισμούς των καλλιεργητών» δηλώνει στο ilialive.gr ο Δήμαρχος Ζαχάρως, σημειώνοντας ότι «οι βροχές που έπεσαν τον προηγούμενο μήνα δεν κάλυψαν όλη την περιοχή αλλά κι εκεί που έπεσαν, υπήρξαν διακυμάνσεις, με αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση στην παραγωγή. Εμείς από την πλευρά μας έχουμε ήδη αποστείλει όλα τα απαραίτητα αιτήματα προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τον ΕΛΓΑ κ.α. ώστε κλιμάκιο γεωπόνων να επισκεφθεί σύντομα την περιοχή, να καταγράψει τις ζημιές και τις απώλειες ώστε οι ελαιοκαλλιεργητές να αποζημιωθούν όσο το δυνατό συντομότερα» καταλήγει ο κ. Μητρόπουλος.

  • ΙΕΛΚΑ: Πού ξοδεύουν τα χρήματα τους τα νοικοκυριά - Το 10% πάει στην εστίαση
    ΙΕΛΚΑ: Πού ξοδεύουν τα χρήματα τους τα νοικοκυριά - Το 10% πάει στην εστίαση

    Στα 22 δισ. ευρώ εκτιμάται η ετήσια δαπάνη των Ελλήνων για είδη παντοπωλείου, ενώ το 10% των ετήσιων αγορών των νοικοκυριών πάει στην εστίαση, σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ)

    Με αφορμή και την ημέρα διατροφής 2024, το ΙΕΛΚΑ κάνει λόγο για σημαντικές αλλαγές στη διατροφή τη τελευταία δεκαπενταετία όσον αφορά τις δαπάνες και τη κατανάλωση σε ποσότητες, με αξιοσημείωτες μειώσεις στην κατανάλωση πρωτεϊνών, γαλακτοκομικών, ελαιόλαδου, φρέσκων φρούτων.

    Αναλυτικά, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ανάλυσης η δαπάνη κατά κεφαλήν σε είδη παντοπωλείου διαμορφώθηκε το 2023 στα 2,144 ευρώ αυξημένη κατά 3,37% σε σχέση με το 2022 κάτι που αποδίδεται στον συνδυασμό των ανατιμήσεων και της μείωσης στον όγκο αγορών των νοικοκυριών, και κατά 10,69% σε σχέση με το 2009 τη χρονιά πριν την έναρξη της πρώτης δημοσιονομικής κρίσης.

    Με βάση τα στοιχεία αυτά εκτιμάται ότι η συνολική δαπάνη των Ελλήνων για είδη παντοπωλείου το 2023 ανέρχεται σε 21,6 δισ. ευρώ (έναντι 22,1 δισ. ευρώ το 2009).

    Το ποσό αυτό περιλαμβάνει μόνο τη δαπάνη των Ελλήνων (π.χ. όχι τη δαπάνη μέσω Ho.Re.Ca., τουρισμού, εστίασης κλπ) και αφορά μόνο τα είδη παντοπωλείου (π.χ. δεν περιλαμβάνονται λοιπά είδη που βρίσκονται σε καταστήματα σουπερμάρκετ όπως γραφική ύλη, είδη για κατοικίδια, βρεφικό γάλα, είδη bazaar, καπνός κλπ).

    Συγκεκριμένα η δαπάνη για τρόφιμα διαμορφώθηκε σε 1,670 ευρώ ανά έτος κατά κεφαλήν και ποσοστό 19,58% των συνολικών δαπανών, η δαπάνη για άλλα είδη παντοπωλείου σε 474 ευρώ και 5,56% και η εστίαση σε 866 ευρώ και 10,15%.

    1728557151663-921370316-1.jpg

    Συνολικά οι βασικές δαπάνες της διατροφής, του παντοπωλείου, της εστίασης, του ηλεκτρισμού και των υγρών καυσίμων αντιπροσωπεύουν το 44,61% των συνολικών δαπανών το 2023, έναντι 37,90% το 2009.

    Όπως φαίνεται από μία σε μεγαλύτερο βάθος ανάλυση, η δαπάνη ανά κατηγορία αγαθών έχει διαφοροποιηθεί αρκετά στις επιμέρους κατηγορίες προϊόντων κάτι το οποίο αποδίδεται στις αλλαγές σε καταναλωτικές και διατροφικές συνήθειες.

    Τα στοιχεία της χρηματικής δαπάνης

    Τα στοιχεία της χρηματικής δαπάνης δείχνουν πως η αύξηση στη δαπάνη των αγορών σε βασικές πηγές υδατανθράκων, ενδεικτικά αύξηση της δαπάνης για ψωμί κατά 10% το 2023 σε σχέση με το 2022 και κατά 23% σε σχέση με το 2009. Ανάλογη αύξηση και για τα ζυμαρικά κατά 10% και 23% αντίστοιχα.

    Αλλαγές καταγράφηκαν και στην αναλογία της δαπάνης για πηγές πρωτεϊνης

    Ενδεικτικά το μοσχαρίσιο κρέας και το κρέας από αιγοπρόβατα αν και διαχρονικά παρουσιάζει μείωση κατά 13% και 2% αντίστοιχα, το 2023 παρουσίασε αύξηση κατά 6% και 64%. Αντίθετα το χοιρινό και το κοτόπουλο παρουσιάζουν διαχρονικά αύξηση.

    Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στα γαλακτοκομικά, με το πλήρες γάλα να παρουσιάζει μείωση σε αντίθεση με το γάλα με χαμηλά λιπαρά, τα αυγά και τα τυροκομικά.

    Παράλληλα σημειώνεται:

    • Αύξηση της δαπάνης για ελαιόλαδο κατά 28% το 2023 έναντι του 2022, αλλά μόλις κατά 7% σε σχέση με το 2009.

    • Αύξηση της δαπάνης για φρούτα 14%, για λαχανικά 15% σε σχέση με το 2009, αλλά με σταθεροποίηση για τα όσπρια και τους ξηρούς καρπούς.

    • Αύξηση της δαπάνης για καφέ κατά 6% και για τα αλκοολούχα ποτά από 9% έως 21%.

    • Αύξηση της δαπάνης για τα προϊόντα μη τροφίμων, την οικιακή και προσωπική φροντίδα κατά 16%, αλλά παραμένει μειωμένη σε σχέση με το 2009.

    Ισχυρή αύξηση σε εστίαση και ενοίκια

    Η αγορά της εστίασης παρουσιάζει αύξηση κατά σχεδόν 40% το 2023 σε σχέση με το 2022, αλλά ιδιαίτερα μεγάλη αύξηση παρουσιάζει το φαγητό σε πακέτα.

    Η σημαντική αύξηση της δαπάνης για φαγητό εκτός σπιτιού στην Ελλάδα συνάδει με παγκόσμιες τάσεις, όπου παρατηρείται αύξηση στη ζήτηση έτοιμων γευμάτων και φαγητού σε πακέτο.

    4.jpg

    Τέλος, όσον αφορά τις υπόλοιπες αγορές, τα ενοίκια κατέγραψαν την μεγαλύτερη αύξηση το 2023 κατά 16%, αλλά ο ηλεκτρισμός έχει την μεγαλύτερη αύξηση διαχρονικά κατά 74% σε σχέση με το 2009.

    Σημειώνεται όμως ότι αυτές οι αυξήσεις δεν ακολούθησαν την πορεία της κατανάλωσης και έχουν να κάνουν αποκλειστικά με την αξία των αγορών αυτών.

    2.jpg
    3.jpg

    Καταναλώθηκαν μικρότερες ποσότητες

    Ακόμα πιο ενδιαφέροντα είναι τα στοιχεία της κατανάλωσης σε ποσότητες τα οποία καταγράφουν μεγάλες μεταβολές πλέον σε επίπεδο διατροφής.

    Συγκεκριμένα, τα στοιχεία δείχνουν πως η μηνιαία κατανάλωση κατά κεφαλήν σε ψωμί και είδη αρτοποιίας παρουσιάζει μείωση κατά 6% σε περίπου 4 κιλά μηνιαίως.

    Παράλληλα, μείωση καταγράφεται και στην κατανάλωση των βασικών ζωικών πρωτεϊνών κατά περίπου 16%, με περίπου 6 κιλά λιγότερο κρέας ανά έτος με εξαίρεση τα πουλερικά τα οποία παρουσιάζουν αύξηση (είναι άλλωστε πιο οικονομική λύση).

    • Μείωση στα γαλακτοκομικά και ιδιαίτερα στο φρέσκο γάλα κατά 42% με εξαίρεση το γάλα με χαμηλά λιπαρά και τα αυγά.

    • Μείωση στην κατανάλωση ελαιόλαδου κατά περίπου 35% και κατά 7% μόνο το 2023. Περίπου 5 λίτρα λιγότερο ελαιόλαδο ανά έτος κατά κεφαλήν.

    • Μείωση στα φρέσκα φρούτα κατά 11% περίπου, με μείωση κατά 10 κιλό λιγότερα ανά έτος φρούτα.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Ο Δήμος Ζαχάρως τοποθέτησε τρεις χημικές τουαλέτες κατά μήκος της λαϊκής αγοράς στη Ζαχάρω
    Ο Δήμος Ζαχάρως τοποθέτησε τρεις χημικές τουαλέτες κατά μήκος της λαϊκής αγοράς στη Ζαχάρω

    Σας ενημερώνουμε ότι σε συνέχεια των κανόνων που έχει πάρει η Δημοτική Αρχή για την δημόσια υγεία , τοποθετήθηκαν τρεις(3) χημικές τουαλέτες κατά μήκος της Λαϊκής Αγοράς Ζαχάρως, στα εξής σημεία:

    1. Στην αρχή της λαϊκής αγοράς (αριστερό σημείο-αρχή παραγωγών)
    2. Απέναντι από την παλιά εφορία
    3. Στο τέλος της λαϊκής αγοράς (έναντι χώρου παρκινγκ)

    Η συμβολή όλων μας για την τήρηση των υγειονομικών κανόνων είναι ιδιαίτερα σημαντική. Οφείλουμε όλοι να τηρούμε καθαρή την πόλη μας και την λαϊκή αγορά.

    dimos zaxaros xim toualetes 2.jpg

    (Δελτίο Τύπου)

  • Σουβλάκι μόνο για λίγους: Θα «φλερτάρει» με τα 5 ευρώ μετά τις αυξήσεις «φωτιά» και την ηλεκτρονική κάρτα εργασίας
    Σουβλάκι μόνο για λίγους: Θα «φλερτάρει» με τα 5 ευρώ μετά τις αυξήσεις «φωτιά» και την ηλεκτρονική κάρτα εργασίας

    Είδος... πολυτελείας τείνει να γίνει το σουβλάκι με τους επιχειρηματίες και τους εμπόρους της αγοράς να εκτιμούν πως πολύ σύντομα θα φλερτάρει με τα 4,5 Ευρώ στην Αθήνα και με τα 6 ευρώ στη Θεσσαλονίκη.

    Η αύξηση των πρώτων υλών (στο κρέας, στις πατάτες και στα ζαρζαβατικά), το μεγάλο ενεργειακό κόστος των επιχειρήσεων σε συνδυασμό με την έλλειψη προσωπικού, την άνοδο των ημερομισθίων και την είσοδο της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας θα εκτοξεύσουν την τιμή τόσο στο τυλιχτό σουβλάκι όσο και στο τεμαχιακό, δηλαδή, τα σκέτα καλαμάκια.

    Αύξηση 20%

    Σήμερα στην Αθήνα και στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας τα τυλιχτά πωλούνται από 3,20 έως 3,60 ανάλογα την επιχείρηση, την περιοχή, την ποιότητα, την ποσότητα και τον ανταγωνισμό και το τεμαχιακό κυμαίνεται από 2 έως 2,30 ευρώ έκαστο. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς μέχρι τα Χριστούγεννα και κυρίως από τη στιγμή που θα εφαρμοστεί η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας τα τυλιχτά θα φτάσουν 4,20 με 4,50 ευρώ και τα τεμαχιακά από 2,5 έως 2,7 Ευρώ.

    Στα 6 Ευρώ στη Θεσσαλονίκη

    Ξεχωριστή περίπτωση είναι η Θεσσαλονίκη όπου η ποσότητα των προϊόντων στο κάθε τυλιχτό σουβλάκι είναι διπλάσια και τριπλάσια σε σχέση με την Αθήνα και σήμερα κοστίζει από 4,5 έως 5 ευρώ. Μετά τις αυξήσεις θα αγγίζει ίσως και ξεπεράσει τα 6 ευρώ και ήδη πολλοί επιχειρηματίες βάζουν νερό στο κρασί τους μειώνοντας τις μερίδες ώστε να απορροφήσουν τις αυξήσεις.

    Αυξήσεις 15% στο κρέας

    «Μόνο τα κρέατα έχουν αυξηθεί 15% το τελευταίο δίμηνο. Τεράστια είναι η αύξηση στις τιμές της πατάτας που είναι βασικό συστατικό αλλά και των λαχανικών όπως ντομάτα, κρεμμύδι και ότι άλλο περιέχει ένα σουβλάκι. Ειδικά μετά το άνυδρο καλοκαίρι τα λαχανικά έχουν αυξηθεί δραματικά. Δεν αναφέρομαι στις διάφορες σάλτσες. Υπολογίστε επίσης τις τιμές του ρεύματος που παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Σημειώστε ακόμα την έλλειψη προσωπικού που ανεβάζουν τα μεροκάματα. Τους τελευταίους μήνες όλες αυτές τις αυξήσεις τις έχουν απορροφήσει οι επιχειρήσεις καθώς όπως αντιλαμβάνεστε δε μπορούμε να αλλάζουμε κάθε μέρα τους τιμοκαταλόγους όπως ενδεχομένως κάνουν στα σούπερ μάρκετ. Ενόψει της χειμερινής σεζόν όλοι οι επιχειρηματίες θα κάνουν τους λογαριασμούς τους και θα διαπιστώσουν πως δεν θα βγαίνουν και θα πρέπει να προβούν στις αυξήσεις. Ναι, πιστεύω πως σύντομα το τυλιχτό σουβλάκι που γνωρίζουμε όλοι θα φτάσει μέχρι και 4,5 ευρώ», λέει στο ethnos.gr ο Αναστάσιος Μοναστηριώτης ιδιοκτήτης δύο επιχειρήσεων με συνολικό προσωπικό 68 εργαζομένους.

    Η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας

    «Ένας από τους βασικούς παράγοντες που θα ανεβάσει το κόστος μιας επιχείρησης είναι η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας. Ο λόγος είναι απλός. Σήμερα οι επιχειρηματίες για να αποσβέσουν τις ζημιές δεν είναι καθ΄ όλα νόμιμοι. Με την ηλεκτρονική κάρτα εργασίας που όλα θα είναι ξεκάθαρα και θα ελέγχεται ανά πάσα στιγμή το προσωπικό και θα πέφτουν πρόστιμα οι επιχειρηματίες θα πρέπει να συμμορφωθούν ανεβάζοντας το κόστος λειτουργίας σε ασφαλιστικές εισφορές, μεροκάματα, υπερωρίες κλπ. Επίσης οι επιχειρήσεις με πολυάριθμο προσωπικό θα αντιμετωπίσουν και λειτουργικά προβλήματα εφαρμογής του μέτρου. Ο εργαζόμενος θα πρέπει να αφήνει το σερβίρισμα και να ασχολείται με τον έλεγχο του ωραρίου του. Το ίδιο πρέπει να κάνει και ο επιχειρηματίας», λέει ο λογιστής Γεράσιμος Παπαδάτος.

    Πιο ευάλωτες οι μεγαλές επιχειρήσεις

    «Εάν η επιχείρηση είναι οικογενειακή αυτό ας υποθέσουμε πως μπορεί να ελεγχθεί. Εάν η επιχείρηση έχει πολυάριθμο προσωπικό αυτό είναι πρακτικά αδύνατο να συντονίζεται εν ώρα φόρτου εργασίας. Επομένως χρειάζεται ένας ειδικευμένος υπάλληλος που θα επωμιστεί με αυτή την ευθύνη. Η επί πλέον θέση εργασίας και οι υποδομές είναι ένα επι πλέον κόστος και όσο πιο πολλοί εργαζόμενοι υπάρχουν τόσο πιο μεγάλη είναι η διαδικασία», προσθέτει ο Γεράσιμος Παπαδάτος.

    «Δεν μπορεί να είναι φτηνό το σουβλάκι»

    Όπως τονίζει ο Αναστάσιος Μοναστηριώτης: «Με τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα στην αγορά το σουβλάκι δε μπορεί να είναι πλέον φτηνό. Μέσα στην τιμή που πρέπει να έχει το σουβλάκι περιλαμβάνεται το 25% κόστος μισθοδοσίας, το 35% του κόστους των πρώτων υλών, το 15% των παγίων και περίπου ένα 10% οι επισφάλειες, συντηρήσεις, διαφήμιση. Από 8% έως 10% είναι το κέρδος. Εάν τα υπολογίσετε με τις τιμές που υπάρχουν σήμερα το 3,40 και το 3,60 είναι πλέον ασύμφορο».

    «Ξεκαθάρισμα το 2025»

    «Εκτιμώ δε πως πολύ σύντομα πολλές επιχειρήσεις εστίασης θα αναγκαστούν να κλείσουν. Πολλές από αυτές έχουν τζίρο αλλά έχουν τεράστια κόστη και εν τέλει ζημιές που μετακυλίονται ή καλύπτονται. Αυτό δε μπορεί να συνεχιστεί, επομένως θεωρώ το 2025 θα είναι μία χρονιά που θα γίνει ξεκαθάρισμα στον κλάδο μας».

    Πηγή: ethnos.gr

  • Π.Ε. Ηλείας: Ενημερωτική συνάντηση για το Πολεοδομικό Σχέδιο στην Ζαχάρω
    Π.Ε. Ηλείας: Ενημερωτική συνάντηση για το Πολεοδομικό Σχέδιο στην Ζαχάρω

    Το πολεοδομικό σχέδιο της Ηλείας ήταν το αντικείμενο της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης στον δήμο Ζαχάρως με την συμμετοχή μεταξύ άλλων του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ηλείας, Νίκου Κοροβέση, του δημάρχου Ζαχάρως, Κώστα Μητρόπουλου και του εκπροσώπου της μελετητικής εταιρείας που έχει αναλάβει την εκπόνηση του στρατηγικού σχεδίου, Σωτήρη Λιάρου.

    Όπως τονίστηκε, σχετικά με τον δήμο Ζαχάρως, έχει διαπιστωθεί πρόβλημα στο σχέδιο πόλης γι’ αυτό και θα ξεκινήσει μια μελέτη επέκτασής του. Από την πλευρά του, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας, τόνισε ότι το Προεδρικό Διάταγμα για τον Κυπαρισσιακό Κόλπο και τις περιοχές ΝΑTURA, δημιουργεί προβλήματα και περιορισμούς, κάτι το οποίο επιβεβαιώθηκε και από τους υπόλοιπους συμμετέχοντες στην συζήτηση.

    Παράλληλα, αναφέρθηκε η αναγκαιότητα επέκτασης των οικισμών καθώς η οριοθέτηση τους έχει γίνει με νόμο του 1923 και ως παράδειγμα αναφέρθηκε η κοινότητα του Αγίου Νικολάου που είναι χαρακτηρισμένη NATURA.

    Σε ό,τι αφορά την μελέτη στρατηγικού σχεδιασμού που θα εκπονηθεί, τονίστηκε πως θα έχει πλάνο εικοσαετίας και αφού πάρει ΦΕΚ και ελεγχθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας, θα υπάρχει εντός της πρώτης πενταετίας προοπτική αναθεώρησης με παρεμβάσεις και θα δοθούν οι απαραίτητες κατευθύνσεις μέσα από το σχέδιο ώστε να εκπονηθούν μελέτες ανά περιοχή.

    Η συγκεκριμένη μελέτη θα περιλαμβάνει δύο φάσεις. Η πρώτη – στην οποία βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή - είναι η ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης και τα εναλλακτικά σενάρια και η δεύτερη θα είναι η τελική πρόταση. Μάλιστα, αναφέρθηκε ότι για να επισπευσθούν οι διαδικασίες θα συσταθούν μελέτες και επιτροπές παρακολούθησης από τους δήμους.

    Η μελέτη στρατηγικού σχεδιασμού θα είναι προσανατολισμένη τόσο στον πρωτογενή όσο και στον τριτογενή τομέα, γεγονός που σημαίνει πως το πολεοδομικό σχέδιο δεν θα αφορά μόνο οικίες αλλά και επιχειρήσεις.

    Σκοπός, όπως τονίστηκε, είναι η επίσπευση των διαδικασιών προκειμένου οι πολεοδομικές άδειες και οτιδήποτε άλλο προκύπτει, να γίνεται πλέον αυτοματοποιημένα και γρήγορα χωρίς κωλυσιεργίες και τεράστια αναμονή των πολιτών.

    Με δεδομένο μάλιστα, πως προτεραιότητα της μελέτης είναι ο σεβασμός στην φύση και το περιβάλλον, αναφέρθηκε πως θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία με την ΕΤΑΔ όπως επίσης και ότι θα περιλαμβάνει την αναβάθμιση κάποιων σχεδίων διαχείρισης εκτάκτων αναγκών και ζητήματα οριοθέτησης οικισμών.

    pe ilias poleod zaxaro 3

    pe ilias poleod zaxaro 2

    pe ilias poleod zaxaro 4

    (Δελτίο Τύπου)

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ