Ευρισκόμενοι μέσα στην Αναστάσιμη περίοδο αγαπητοί μoυ Χριστιανοί, η Ορθόδοξη Εκκλησία μας κάθε χρόνο γιορτάζει, την Παρασκευή της Διακαινησίμου εβδομάδος, την εορτή της Ζωοδόχου ή Ζωηφόρου Πηγής. Η εορτή αυτή καθιερώθηκε στη Κων/πολη, τον 5ο αιώνα, υπό του βασιλέως Λέοντος Α΄ του Θρακός (457-474), του επικαλουμένου Μακέ(λ)λη, όταν ανευρέθη αγίασμα της Παναγίας, πλησίον του οποίου ο Βασιλεύς έκτισε ναό μεγαλοπρεπή αφιερωμένο στη Ζωοδόχο ή Ζωηφόρο Πηγή, (δηλαδή την Παναγία μας).
Η Παναγία μας ονομάζεται έτσι, γιατί δέχθηκε μέσα στα σπλάχνα της, τον χορηγό και εξουσιαστή της ζωής τον Χριστό. Έτσι για το αγίασμα που ανέβλυζε συνεχώς και παρείχε ιάσεις δίπλα στο ναό δεν μπορούσε να υπάρξει καλύτερο όνομα. Τα εγκαίνια του ναού αυτού ετελέσθησαν την Παρασκευή της Διακαινησίμου εβδομάδος και έκτοτε καθιερώθηκε να γιορτάζει η Εκκλησία μας τη μνήμη των εγκαινίων αυτού του ναού κάθε χρόνο την ίδια μέρα. Ο ναός αυτός υπέστη κατά καιρούς διάφορες καταστροφές από σεισμούς και επιδρομές εχθρών, με μεγαλύτερη καταστροφή κατά την τουρκοκρατία, οπότε κατεδαφίσθη ολοσχερώς. Ανοικοδομήθηκε και πάλι το 1833-1834 (εντός 15 μηνών) επί σουλτάνου Μαχμούτ του Β΄ και πατριάρχου Κωνσταντίου του Α΄. Είναι ο γνωστός ναός της Ζωοδόχου Πηγής του Μπαλουκλή. Ο περιηγητής Gerlach (1576) αναφέρει για πρώτη φορά τους θρυλικούς ιχθύς εκ των οποίων προήλθε και η τουρκική ονομασία Μπαλουκλή.
Έτσι την Παναγία μας, που την τιμάμε όλη την διάρκεια της Σαρακοστής με την ακολουθία των Χαιρετισμών, την τιμάμε και αμέσως μετά την Ανάσταση με τη γιορτή της Ζωοδόχου Πηγής. Θα λέγαμε ότι η γιορτή αυτή είναι και η πρώτη Θεομητορική γιορτή μετά την Ανάσταση του Χριστού. Και η γιορτή αυτή δεν είναι τόσο η ανάμνηση του σπουδαίου αυτού γεγονότος, της ευρέσεως δηλαδή του αγιάσματος της Παναγίας μας και της ανεγέρσεως του ναού, όσο ένας πανηγυρισμός και μία υπενθύμιση της ζωντανής πραγματικότητας, ότι η Παναγία μας κατ’ άνθρωπον είναι η πηγή της ζωής. Ότι ο Χριστός είναι η αληθινή ζωή. Ότι ο Χριστός μας είναι ο χορηγός της ζωής!
H Zωοδόχος Πηγή μας υπενθυμίζει τα θαύματα, που έκανε η Παναγία στον Ιερό Ναό της Ζωοδόχου Πηγής στο «Μπαλουκλή», έξω από την δυτική πύλη της Σηλυβρίας, όπου υπήρχαν τα λεγόμενα "παλάτια των πηγών" στα οποία οι Βυζαντινοί Αυτοκράτορες παραθέριζαν την Άνοιξη, στον τόπο εκείνο που προκαλεί συγκίνηση και δέος σε κάθε Έλληνα. Aκόμη και σήμερα Tούρκοι και Tουρκάλες πηγαίνουν στην Εκκλησία αυτή της Kωνσταντινουπόλεως, παίρνουν αγιασμένο νερό και θεραπεύονται. Σήμερα στην αυλή της Ζωοδόχου Πηγής βρίσκονται οι τάφοι των Οικουμενικών Πατριαρχών. Το δε αγίασμα βρίσκεται στον υπόγειο Ναό και αποτελείται από μαρμαρόκτιστη πηγή, το νερό της οποίας θεωρείται αγιασμένο. Από εδώ διαδόθηκε ο τύπος της Παναγίας Ζωοδόχου Πηγής σε όλο τον Ορθόδοξο Χριστιανικό κόσμο! Μεγάλη η χάρη της, να είναι βοήθεια σε όλους μας και όπως η Παναγία έγινε Ναός και φιλοξένησε τον πλάστη και δημιουργό του κόσμου, θα πρέπει να γίνουμε κι εμείς ναοί του Παναγίου Πνεύματος, κατά τον Απόστολο Παύλο. Ολόκληρη η ζωή μας, θα πρέπει να είναι μέσα στον Ναό του Θεού!
Αγαπητοί μου Χριστιανοί, μπορεί γύρω μας να υπάρχει ο οδοστρωτήρας της αθεΐας και της απιστίας, εμείς όμως δεν φοβόμαστε γιατί έχουμε τον Αναστημένο Χριστό! Ο λόγος του Χριστού είναι χαρακτηριστικός, «ου γαρ εισί δύο ή τρεις συνηγμένοι εις το εμόν όνομα, εκεί ειμί εν μέσω αυτών». Έχουμε λοιπόν την ευλογία να δεχόμαστε την ευλογία και τη δωρεά του Αναστάντος Κυρίου μας και της Υπεραγίας Θεοτόκου της Ζωοδόχου Πηγής. Η Παναγία να ενισχύσει την πατρίδα μας, να μας δώσει φρόνημα γενναίο να εκκλησιοποιηθούμε και να αποκτήσουμε Ορθόδοξο φρόνημα καθώς επίσης Χριστιανικό τρόπο ζωής και μέθοδο θεραπείας, προκειμένου να βρεθούμε στην αιώνια ζωή!
(Δελτίο Τύπου)