Σε επιφυλακή έχουν τεθεί οι αρχές της Πολιτικής Προστασίας στη Δυτ. Ελλάδα και την Ηλεία για τον κινέζικο πύραυλο, ο οποίος αναμένεται να εισέλθει ανεξέλεγκτα στην ατμόσφαιρα της γης τις επόμενες ώρες (με πιθανότερη χρονική στιγμή τα ξημερώματα της Κυριακής) και τα θραύσματα του οποίου αναμένεται να συντριβούν κάπου μεταξύ 41.5°Β και 41.5°Ν παραλλήλου.
Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας εξέδωσε απόψε NOTAM, καθώς η Ελλάδα βρίσκεται μεσα στη ζώνη επικινδυνότητας και η ισχύς του, δηλαδή το διάστημα επιφυλακής ειναι απο σήμερα Σάββατο 8/5 21:12 βράδυ, τοπική ώρα, μέχρι αύριο Κυριακή 9/5 μεσημέρι 12:46.
Τα περισσότερα διαστημικά αντικείμενα καίγονται κατά την είσοδό τους στην ατμόσφαιρα της Γης και αυτό αναμένεται να συμβεί και με το μεγαλύτερο τμήμα του πυραύλου. Ωστόσο, κάποια από τα εξαρτήματά του, όπως οι οδεύσεις των αερίων και οι δεξαμενές καυσίμων είναι κατασκευασμένα έτσι ώστε να αντέχουν στις υψηλές θερμοκρασίες και αυτά αναμένεται ότι θα φθάσουν ώς την επιφάνεια της Γης.
Η Ελλάδα βρίσκεται στο βορειότερο άκρο της πιθανής ζώνης εισόδου. Η ζώνη εκτείνεται από τον 40ό παράλληλο βορείως του Ισημερινού (στο ύψος της Θεσσαλονίκης) ώς τον 40ό παράλληλο νοτίως του Ισημερινού (στο ύψος της Νέας Ζηλανδίας).
Με βάση τον νόμο των πιθανοτήτων, το διαστημικό αντικείμενο θα πέσει είτε σε θάλασσα είτε σε κάποια ακατοίκητη περιοχή, ενώ αν η είσοδός του στην ατμόσφαιρα γίνει νύχτα, θα είναι θεαματική.
Δείτε εδώ την τροχιά του κινέζικου πυραύλου
Σχετική ανάρτηση έκανε στα social media και ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης.
«Κινεζικός πύραυλος απειλεί να πέσει… στα κεφάλια μας»
Λοιπόν, με τις τελευταίες εκτιμήσεις και στοιχεία, η Ελλάδα είναι σε μια από τις πιθανές «τελικές» τροχιές στην ανεξέλεγκτη πτώση του κινεζικού πυραύλου στη γη, στις επόμενες 05 έως 20 ώρες. Ο λόγος για το όχημα Long March 5B, που μετέφερε στο διάστημα το πρώτο κομμάτι του διαστημικού σταθμού που κατασκευάζει το Πεκίνο
Έχει ύψος 10όροφου κτηρίου και βάρος 22 τόνων κι έρχεται πάνω μας με ταχύτητα μεγαλύτερη των 20.000 χλμ την ώρα.
Κατά βάση τα διαστημικά σκουπίδια που εισέρχονται στην γήινη ατμόσφαιρα καταστρέφονται από την τριβή αλλά αυτό μπορεί να μην συμβεί με τον 22 τόνων πύραυλο και κάποια κομμάτια του και μάλιστα μεγάλα να… επιβιώσουν με κίνδυνο να πέσουν σε κάποια κατοικημένη περιοχή.
Το πιθανότερο είναι να πέσει στη θάλασσα και το μεγαλύτερο μέρος «θα καεί» αλλά, όχι όλο. Είναι πλέον καθαρά θέμα τύχης.
Με δεδομένο ότι η Κίνα θα κατασκευάσει τον διαστημικό της σταθμό εκτοξεύοντας ξεχωριστά το κάθε κομμάτι του εγείρονται ανησυχίες για παρόμοιες καταστάσεις με τους πυραύλους που θα χρησιμοποιούνται κάθε φορά στην μεταφορά.
**) Και για να ηρεμήσετε
«Δεν έρχεται το τέλος του κόσμου. Δεν νομίζω ότι πρέπει να ληφθούν κάποια μέτρα προστασίας. Η πιθανότητα να προκαλέσει κάποιο θραύσμα μια υλική ζημιά ή πολύ περισσότερο να χτυπήσει κάποιο άνθρωπο είναι από εξαιρετικά μικρή ως αμελητέα. Εγώ δεν θα έχανα ούτε ένα δευτερόλεπτο ύπνου ανησυχώντας για τον πύραυλο» δηλώνει ο Τζόναθαν Μακ Ντάουελ, αστροφυσικός στο Κέντρο Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ" καταλήγει η ανάρτηση του κ. Τσελέντη.