Σάββατο, 22 Μαϊος 2021 08:34

Με σφραγίδα Κεραμέως η ταφόπλακα στην Τριτοβάθμια - “Μην τολμήσει κανένας να περάσει από την Ηλεία”

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Το σύνολο των αιρετών της Ηλείας και την πλειοψηφία των κατοίκων του νομού, έβαλε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στην Ηλεία με την σφραγίδα της Νίκης Κεραμέως που με τον πλέον επίσημο τρόπο έβαλε την ταφόπλακα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση του νομού.

Και είναι και ειρωνικός ο τρόπος της κυρίας υπουργού Παιδείας, όταν αντί τμημάτων ΑΕΙ υποσχέθηκε Θεματικό ΙΕΚ στην Αμαλιάδα και Μεταπτυχιακό τμήμα στην Αρχ. Ολυμπία. Όσο για την πρωτεύουσα του νομού τον Πύργο, αυτή μάλλον την αγνόησε παντελώς, αφού δεν ανακοίνωσε τίποτα στη θέση της Μουσειολογίας.

Η κα Κεραμέως “πάτησε” πάνω σε στοιχεία του Πανεπιστημίου που δείχνουν πως το ποσοστό αποφοίτησης στη μουσειολογία ειναι της τάξης του 5% και το έθεσε ως κριτήριο αποτελεσματικότητας προς τους φοιτητές. Δεν ανέφερε όμως πουθενά την πορεία απαξίωσης που χάραξε με το σχέδιο Αθηνά η προηγούμενη κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και η ηγεσία του Πανεπιστημίου Πατρών, όταν η Ηλεία διέθετε ισχυρά και επιτυχημένα τμήματα όπως το Πληροφορικής και ΜΜΕ που ουσιαστικά ήταν το τμήμα που αφορούσε τον κλάδο των New Media, δηλαδή το μέλλον της ενημέρωσης. Ούτε επίσης σκέφτηκε στη λογική των διορθωτικών κινήσεων σε επίπεδο Πανεπιστημίου Πατρών, ώστε να ζωντανέψει τα τμήματα που υπάρχουν ή να διαμορφώσει διαφορετικά αλλά δίκαια για όλες τις περιοχές τον ακαδημαϊκό χάρτη…

Και εν τέλει σε αυτά που ανέφερε η υπουργός Παιδείας, η βουλευτής Ηλείας Διονυσία Αυγερινοπούλου, φάνηκε τις προηγούμενες ημέρες “καλύτερα διαβασμένη” αφού επί της ουσίας τα όσα ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας χθες, τα παρουσίασε πριν λίγες ημέρες η βουλευτής, ως βαρυσήμαντες προτάσεις που θα βγάλουν ενισχυμένη την Ηλεία στον ακαδημαϊκό χάρτη. Αλλά η Ηλεία έπιασε πάτο και σε αυτό το πεδίο…

Γιαννόπουλος: “Ανασύνταξη δυνάμεων και διεκδίκηση”

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος μίλησε για τα όσα συνέβησαν στη συνάντηση με την υπουργό Παιδείας.

“Στη συνάντηση που είχαμε με την υπουργό κα Κεραμέως, δεν προέκυψε κάποια ευχάριστη εξέλιξη για την τριτοβάθμια στην Ηλεία. Θέσαμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο το πρόβλημα και μεταφέραμε στην υπουργό την έκδηλη οργή και αγανάκτηση που επικρατεί στην Ηλειακή κοινωνία, σχετικά με την εξέλιξη αυτή. Μια εξέλιξη που έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά αρνητικών εξελίξεων για τον τόπο μας, που επιτείνουν αυτό το αίσθημα αγανάκτησης και αν θέλετε το αίσθημα αδικίας που υπάρχει σε όλους μας. Προσωπικά αυτό που έθεσα στην υπουργό ήταν το εξής. Αναμφίβολα και θεωρώ ότι συμφωνούμε όλοι σε αυτό, υπάρχει επιτακτική ανάγκη να προχωρήσουμε επιτέλους στην χώρα μας σε ένα ουσιαστικό εξορθολογισμό του ακαδημαϊκού χάρτη. Όμως αυτός ο εξορθολογισμός προωθήθηκε θεωρώ με συγκεκριμένο τρόπο από το πανεπιστήμιο Πατρών και από την αρχή, με έναν τρόπο που θεωρώ ότι μας αδικεί. Με έναν τρόπο που στοχοποιεί την Ηλεία και φυσικά μας εξαφανίζει από την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Αυτό θα πρέπει να το λάβει σοβαρά υπόψη της η υπουργός. Μετέφερα την αγωνία μου και την ανάγκη μου να μη συντελεστεί αυτή η φοβερή αδικία. Η αλήθεια είναι ότι η κ. Κεραμέως μας εξέθεσε κάποιους αριθμούς όσο κι αν δε μας αρέσει, οι αριθμοί αυτή είναι αμείλικτοι. Έθεσε λοιπόν υπόψη, τα στοιχεία που είχαμε ήδη στη διάθεσή μας και τα έχει η σύγκλητος που έχουν να κάνουν με την ελάχιστη βάση εισαγωγής στα τμήματα αυτά αλλά και τα ποσοστά αποφοίτησης από τις σχολές αυτές. Έθεσε δε το ρητορικό ερώτημα… “Θέλετε τα παιδιά μας να μπαίνουν σε σχολές και να μην αποφοιτούν;”

Επειδή θέλω να είμαι ειλικρινής αυτό είναι πράγματι μία διάσταση που δεν μπορούμε να την παρακάμψουμε. Ανέφερα όμως στην κυρία υπουργό, ότι τα τμήματα αυτά απαξιώθηκαν όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα από το πανεπιστήμιο Πατρών. Το πανεπιστήμιο Πατρών ουδέποτε προώθησε και ούτε θέλησε να έχει μία ουσιαστική εξακτίνωση”.

Ο κ. Γιαννόπουλος αναφέρθηκε και στην συνάντηση με την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ κα Γεννηματά που μέσα από το θεσμικό της ρόλο θα αναδείξει το θέμα στη Βουλή.

“Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας, θα ανασυγκροτήσουμε τις δυνάμεις μας και θα δούμε σε πιο πλαίσιο θα προχωρήσουμε τις επόμενες ημέρες

Λυμπέρης: “Να μην τολμήσει κανένας να περάσει από την Ηλεία…”

Με την πιο σκληρή γλώσσα μίλησε ο δήμαρχος Ήλιδας Γιάννης Λυμπέρης, μετά τη χθεσινή συνάντηση με τη Νίκη Κεραμέως και τον υφυπουργό της Άγγελο Συρίγο

Δυστυχώς πρέπει να πληροφορήσω τον Λαό της Ήλιδας και της Ηλείας πως οι «μάσκες» της περιβόητης μεταρρύθμισης της κυρίας Κεραμέως «έπεσαν»! Όταν ρωτήσαμε την Υπουργό Παιδείας, γιατί η μεταρρύθμιση σταμάτησε στον Πύργο και την Αμαλιάδα, μας απάντησε ότι είχε ξεκινήσει καταργώντας τις σχολές που ίδρυε ο νόμος Γαβρόγλου, όπως Νομική στην Πάτρα, ΤΕΦΦΑ στον Πύργο κ.α.

Όταν της είπαμε τι θα γίνει με τις υπόλοιπες που είχε ιδρύσει ο ίδιος νόμος – Γαβρόγλου-, όπως η Σχολή Γεωπονίας στην Αιτωλοακαρνανία, η κ. Κεραμέως δεν μας απάντησε.

Όταν της είπαμε πως οι βάσεις στη Σχολή Γεωπονίας του Μεσολογγίου ήταν χαμηλότερες από αυτές τις Αμαλιάδας και πάλι δεν μας απάντησε. Όταν τη ρωτήσαμε να μας εξηγήσει με ποια δεδομένα κλείνει η σχολή της Αμαλιάδας, από τη στιγμή που το 50% της γεωργικής παραγωγής της Περιφέρειας είναι στην Ηλεία και πάλι δεν μας είπε.

Μήπως λοιπόν η κ. Κεραμέως και η περιβόητη μεταρρύθμιση βασίστηκε στον «μπάρμπα στην Κορώνη» που εμείς χθες ονομάζαμε «Κύριο Βαρεμένο» και σήμερα μπορεί να λέγεται «κύριος Λιβανός ή κύριος Γεραπετρίτης…»;

Αυτή είναι οι πολιτικοί μεταρρυθμιστές της Χώρας. Αυτοί που με τους «μπαρμπάδες στην Κορώνη» και τους … κουμπάρους έχουν καταφέρει να διώξουν τα παιδιά μας, από την Πατρίδα τους.

Αυτοί δημιούργησαν το συγκεκριμένο έκτρωμα και έχουν μετατρέψει ένα κομμάτι της Χώρας, το νομό Ηλείας σε «φτωχό συγγενή» αφενός της Αχαΐας και αφετέρου της Πελοποννήσου.

Εμείς δεν είμαστε Έλληνες για όλους αυτούς. Εμείς δεν έχουμε ούτε δρόμο, ούτε νοσοκομεία για να πάρουμε μια απλή αντιβίωση.

Μας είπαν λοιπόν, πως θα μας δώσουν ΕΠΑΛ και ΙΕΚ στην Αμαλιάδα. Εμείς όλα αυτά τα έχουμε από το 2014 όταν δημιουργήθηκε ο ΤΕΙ Γεωπονίας στην πόλη. Μάλλον θα πρέπει να καταργήσουμε το ΕΠΑΛ και το ΙΕΚ που έχουν αντικείμενο τη γεωργική παραγωγή και να δημιουργήσουμε νέα που θα παράγουν «ημίονους ράτσας», γιατί γι’ αυτό μας προορίζουν και να φτιάξουμε ένα εργαστήριο που θα κατασκευάζει … τσάπες, αξίνες και κασμάδες!

Ξεκινάμε έναν ανένδοτο αγώνα για να τους πούμε πως είμαστε Έλληνες. Είμαστε άνθρωποι ! Να τους πούμε "έως εδώ και μη παρέκει" ! Να μην τολμήσει κανένας να περάσει από την Ηλεία…

Αντωνακόπουλος: "Προκατειλημμένοι με την Ηλεία"

Ο δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος λίγη ώρα μετά τη συνάντηση στο υπουργείο Παιδείας αναφέρθηκε στα όσα ο ίδιος αντιλήφθηκε. “Δυστυχώς επαληθεύσαμε τα χειρότερα σενάρια, είμαστε ανένδοτοι, προετοιμασμένοι να χτυπήσουμε - ο ΣΥΡΙΖΑ πλέον - την πανεπιστημιακή ύπαρξη στον Πύργο, κλείνουν τις σχολές, τα τμήματα περνούν γρήγορα τα διατάγματα. Προαποφασισμένοι μόνο για την Ηλεία. Πουθενά στην υπόλοιπη χώρα τέτοια πολιτική. Από ότι φαίνεται αυτή η μεταρρύθμιση εν ονόματι της χώρας έγινε μόνο στην Ηλεία. Είπαμε τα επιχειρήματα μας, διαφωνήσαμε λεκτικά, συγκρουστήκαμε, αλλά δυστυχώς χτυπούσαμε σε μη ανοιχτές πόρτες. Θεωρώ ότι πρέπει να είμαστε συνεπείς στις αποφάσεις των δύο συμβουλίων Πύργου Αμαλιάδας, κινητοποιήσεις και αγώνες.

Αρχικά το μεσημέρι συναντηθήκαμε με την κα Γεννηματά και μετά στις τέσσερις είχαμε συνάντηση με την κα Κεραμέως και τον υφυπουργό τον κ. Συρίγο στο υπουργείο Παιδείας. Αίτημά μας ήταν να μην προχωρήσουν στην έκδοση διατάγματος για την κατάργηση των δύο τμημάτων αλλά δεν εισακουστήκαμε σε τίποτα. Ίσα-ίσα που είχαν μαζέψει διάφορα επιχειρήματα αστεία βέβαια, διότι αυτά που μας έλεγαν ισχύουν για 70-80 τμήματα σε όλη τη χώρα και μόνο τα δικά μας τμήματα βρήκαν να χτυπήσουν. Ήταν μία προκατειλημμένη κατάσταση.

Συναντήθηκε η πολιτική του υπουργείου μαζί με τις αλύτρωτες επιθυμίες του λόμπι της Πάτρας. Η Πάτρα είναι μία φοιτητούπολη, καταλαβαίνετε ότι πρέπει να μαζευτούν τα τμήματα γύρω-γύρω γιατί αυτοί οι 2000 ή 3000 φοιτητές που θα λείψουν από την Πάτρα των άλλων τμημάτων που θα αναπτυχθούν στην Ηλεία και στην Αιτωλοακαρνανία είναι γι’ αυτούς ένα έσοδο. Αυτή είναι η σκληρή και κυνική πραγματικότητα”…

Γεωργιόπουλος: “Κλιμακώνουμε τη διεκδίκηση”

Ο δήμαρχος Αρχ. Ολυμπίας Γιώργος Γεωργιόπουλος από την πλευρά του δεν έμεινε ικανοποιημένος με τα όσα άκουσε στο υπουργείο Παιδείας, ακόμα και αν αυτά περιλαμβάνουν μεταπτυχιακό στην Αρχ. Ολυμπία.

“Καταθέσαμε όλες τις γνωστές και δίκαιες προτάσεις και αιτιάσεις της Ηλείας γύρω από το ζήτημα της διακοπής λειτουργία των δύο πανεπιστημιακών τμημάτων. Δηλώσαμε για μια ακόμα φορά ότι η λεγόμενη μεταρρύθμιση δεν είναι μεταρρύθμιση, όταν εξαντλείται στην διακοπή λειτουργίας των δύο τμημάτων της Ηλείας.

Και ταυτόχρονα δηλώσαμε τον μεγάλο προβληματισμό μας για τη συνολική εγκατάλειψη του νομού στο ζήτημα του αυτοκινητοδρόμου στο ζήτημα του τρένου στο ζήτημα της υποβάθμισης των νοσοκομείων.

Ακούσαμε τα επιχειρήματα που ακούμε όλο το τελευταίο διάστημα είτε από τον Πρύτανη και τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Πατρών, είτε από χείλη υπηρεσιακών παραγόντων. Δεν μας έπεισαν.

Οι προτάσεις τους οι οποίες εξαντλούνται στην πρόθεση για δημιουργία ενός πρότυπου κέντρου επαγγελματικής κατάρτισης γεωπονικής κατεύθυνσης στην Αμαλιάδα που προφανώς καμία σχέση δεν έχει με την τριτοβάθμια εκπαίδευση και σε μια μελλοντική και αόριστη δήλωση για τμήματα μεταπτυχιακού και ίσως προπτυχιακού επιπέδου γύρω από το πολιτιστικό κεφάλαιο και απόθεμα της Αρχαίας Ολυμπίας. Και αυτό στο επίπεδο προφανώς των προθέσεων και μελλοντικών υποσχέσεων. Είναι προφανές ότι το μέτωπο παραμένει αρραγές, σταθερό και διεκδικητικό και θα συνεχίσουμε όλοι μαζί μέσα από κοινές αποφάσεις για το πως θα κλιμακώσουμε αυτή μας τη διεκδίκηση”.

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 22 Μαϊος 2021 12:40

Σχετικά Άρθρα

  • Έλληνες του εξωτερικού: Τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου ξεκινούν οι εξετάσεις για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση
    Έλληνες του εξωτερικού: Τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου ξεκινούν οι εξετάσεις για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

    Δείτε το πρόγραμμα και τα εξεταστικά κέντρα

    Ανακοινώθηκε το Πρόγραμμα και τα Εξεταστικά κέντρα για τις εξετάσεις μαθημάτων γενικής παιδείας, ομάδων προσανατολισμού, ειδικών και μουσικών μαθημάτων, υποψηφίων της ειδικής κατηγορίας «Ελλήνων του εξωτερικού και τέκνων Ελλήνων υπαλλήλων που υπηρετούν στο εξωτερικό», για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, έτους 2024.
    Από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ανακοινώνονται συγκεντρωτικά όλες οι πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα και τα Εξεταστικά κέντρα για τις εξετάσεις μαθημάτων γενικής παιδείας, ομάδων προσανατολισμού, ειδικών και μουσικών μαθημάτων, υποψηφίων της ειδικής κατηγορίας «Ελλήνων του εξωτερικού και τέκνων Ελλήνων υπαλλήλων που υπηρετούν στο εξωτερικό», για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, έτους 2024, καθώς και η προθεσμία υγειονομικής εξέτασης και πρακτικής δοκιμασίας των υποψηφίων για εισαγωγή στα ΤΕΦΑΑ.

    Α. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΟΜΑΔΩΝ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΕΤΟΥΣ 2024
    pinakas-1
    pinakas-2

    Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται για όλα τα μαθήματα η 16.00 μ.μ. Η προσέλευση των υποψηφίων στις αίθουσες εξέτασης γίνεται 30 λεπτά τουλάχιστον πριν από την έναρξη των εξετάσεων.

    Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος ορίζεται σε τρεις (3) ώρες.

    Β. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΕΙΔΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΤΟΥΣ 2024
    pinakas-3
    pinakas-4
    pinakas-4

    Η προσέλευση των υποψηφίων στις αίθουσες εξέτασης γίνεται 30 λεπτά τουλάχιστον πριν από την έναρξη των εξετάσεων. Η διάρκεια εξέτασης για τα μαθήματα:

    - των ξένων γλωσσών είναι τρεις (3) ώρες,
    - των Σχεδίων ( Ελεύθερο και Γραμμικό) είναι έξι (6) ώρες,
    - για το μουσικό μάθημα «Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία» η εξέταση της φωνητικής ή οργανικής μουσικής
    διαρκεί 4΄ έως 6΄ λεπτά ανά υποψήφιο.
    - για το μουσικό μάθημα «Μουσική Αντίληψη, Θεωρία και Αρμονία», η εξέταση συνολικά έχει διάρκεια
    τρεις (3) ώρες και 30΄ λεπτά.

    Γ1. ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΟΜΑΔΩΝ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ

    Οι εξετάσεις σ’ όλα τα μαθήματα, διενεργούνται στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη σύμφωνα με τη δήλωση του κάθε υποψηφίου. Οι υποψήφιοι θα παραλάβουν το Δελτίο Εξεταζομένου τους, από το εξεταστικό κέντρο, στο οποίο θα προσέλθουν για εξετάσεις, την ημέρα έναρξης των εξετάσεων.

    Τα εξεταστικά κέντρα για τη διεξαγωγή των εξετάσεων Γενικής Παιδείας και Ομάδων Προσανατολισμού θα λειτουργήσουν :

    1) Στην Αθήνα και συγκεκριμένα:
    α) 15ο ΓΕΛ Αθηνών (Κυψέλης 46 και Παξών, 11362, τηλ. 2108238552) στο οποίο θα εξεταστούν όλοι οι υποψήφιοι των οποίων τα επώνυμα αρχίζουν από Α μέχρι και Λ
    β) 26ο ΓΕΛ Αθηνών (Μαρασλή 10, Τ.Κ 10676, τηλ: 2107247387) στο οποίο θα εξεταστούν οι υποψήφιοι των οποίων τα επώνυμα αρχίζουν από Μ μέχρι και Ω
    2) Στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα:
    α) 1ο ΓΕΛ Ευόσμου (Νεμέας & Θαλείας, Εύοσμος Θεσσαλονίκης Τ.Κ.56224, τηλ.2310768147) στο οποίο θα εξεταστούν οι υποψήφιοι των οποίων τα επώνυμα αρχίζουν από Α μέχρι και Καπ
    β) 1ο ΓΕΛ Σταυρούπολης (Πεσόντων Ηρώων 2, Θεσσαλονίκη, Τ.Κ.56430, τηλ. 2310656387) στο οποίο θα εξεταστούν οι υποψήφιοι των οποίων τα επώνυμα αρχίζουν από Καρ μέχρι και Ν
    γ) 2ο ΓΕΛ Συκεών (Σπάρτακου 24, Συκιές Θεσσαλονίκης, Τ.Κ.56626, τηλ.2310202091) στο οποίο θα εξεταστούν οι υποψήφιοι των οποίων τα επώνυμα αρχίζουν από Ξ μέχρι και Ω

    Γ2. ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ.

    α) 15ο ΓΕΛ Αθηνών (Κυψέλης 46 και Παξών, 11362, τηλ. 2108238552)
    β) 1ο ΓΕΛ Ευόσμου (Νεμέας & Θαλείας, Εύοσμος Θεσσαλονίκης Τ.Κ.56224, τηλ.2310768147)
    Γ3. ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΤΩΝ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ «ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ, ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΑΡΜΟΝΙΑ» και «ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΚΑΙ ΕΡΜΗΝΕΙΑ»
    Ειδικά για το μάθημα Μουσική Αντίληψη, Θεωρία και Αρμονία οι εξετάσεις για όλους τους υποψηφίους (συμπεριλαμβανομένων και των υποψηφίων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες) θα διενεργηθούν στο κτήριο του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, οδός Ανδρέα Παπανδρέου 37, Μαρούσι.
    Εξεταστικό κέντρο για το μουσικό μάθημα «Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία» ορίζεται στην Αθήνα, το Μουσικό Γυμνάσιο Παλλήνης (ΘΕΣΗ ΜΑΡΙΖΑ - ΠΑΛΛΗΝΗ, Τ.Κ. 15351, Παλλήνη, τηλ.2106668547, 2106668794) της Δ/νσης Δ.Ε. Ανατολικής Αττικής στο οποίο θα εξεταστούν όλοι οι υποψήφιοι.

    Δ. ΕΞΕΤΑΣΗ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ

    Οι υποψήφιοι με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες της ειδικής κατηγορίας «Ελλήνων του εξωτερικού και τέκνων Ελλήνων υπαλλήλων που υπηρετούν στο εξωτερικό», εξετάζονται (προφορικά) στα μαθήματα γενικής παιδείας, ομάδων προσανατολισμού όπως και στα ειδικά μαθήματα, εφόσον έχουν αποστείλει τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά, σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει ήδη ανακοινωθεί, τις ίδιες ώρες και ημέρες, στο 50ο Γυμνάσιο Αθηνών (Χατζηαποστόλου 74-76 και Δόρδου 10443, Αθήνα, τηλ. 210 5136686) από επιτροπή που θα λειτουργήσει στην Αθήνα.

    Ε. ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΦΑΑ

    Η Υγειονομική Εξέταση και Πρακτική Δοκιμασία (αγωνίσματα) των υποψηφίων της ειδικής κατηγορίας «Ελλήνων του εξωτερικού και τέκνων Ελλήνων υπαλλήλων που υπηρετούν στο εξωτερικό», για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) ακαδ. έτους 2024-25 θα διεξαχθεί το διάστημα από την Παρασκευή 13-9-2024 μέχρι και την Παρασκευή 20-9-2024 σε επιτροπές στην Αθήνα με έδρα τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Α’ Αθήνας (Χίου 16-18, Τ.Κ.10438 Αθήνα, τηλ. 214-4069221) και στη Θεσσαλονίκη με έδρα τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης (Κολοκοτρώνη 22,Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης Τ.Κ.56430 Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310-605703). Οι υποψήφιοι θα πρέπει να προσέλθουν στην αρμόδια Επιτροπή υγειονομικής εξέτασης και πρακτικής δοκιμασίας, προκειμένου να δηλώσουν τις ημέρες συμμετοχής στις πρακτικές δοκιμασίες. Οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν μαζί τους υποχρεωτικά το δελτίο εξεταζομένου και κατά προτίμηση και την αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο.

    ΣΤ. ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ

    1. Κατά την εξέταση στο «Γραμμικό Σχέδιο» δίνεται στους υποψηφίους χαρτί σχεδίασης, που οι εξωτερικές του διαστάσεις είναι 50 Χ 70 εκ. και οι εσωτερικές διαστάσεις, στις οποίες γίνεται η σχεδίαση, 50 Χ 58 εκ.. Για τον λόγο αυτό, ο υποψήφιος πρέπει να έχει μαζί του στις εξετάσεις πινακίδα σχεδίασης, διαστάσεων ανάλογων με το χαρτί σχεδίασης και τα απαραίτητα για τη σχεδίαση όργανα και υλικά, δηλαδή χαρτί πρόχειρο σχεδίασης (ρυζόχαρτο ή άλλο), μολύβια με διαφορετική σκληρότητα για διαφορετικά πάχη γραμμών, όργανα για σχεδίαση με μολύβι ή με σινική μελάνη, ταυ ή παραλληλογράφο, τρίγωνα σχεδίασης, κοινό υποδεκάμετρο και τα λοιπά αναγκαία μέσα σχεδίασης (διαβήτη, καμπυλόγραμμο, γομολάστιχα, ασπίδα σβησίματος, ξύστρα - καμπάνα κλπ.).

    Επίσης μπορεί να χρησιμοποιήσει μεγεθυντικό φακό. Απαγορεύεται, όμως, να χρησιμοποιεί συστήματα σχεδίασης, δηλαδή ειδικά εκτυπωτικά μηχανήματα γραφής και σχεδίασης γραμμάτων, ζελατίνες ή μεταλλικά στοιχεία τυποποιημένων γραμμάτων, αυτοκόλλητα (ράστερ, λετρασέτ κλπ.) γραμμάτων ή γραμμοσκιάσεων και κλιμακόμετρα (υποδεκάμετρα σε διάφορες κλίμακες, ένα : είκοσι, ένα : πενήντα κλπ.), μοιρογνωμόνιο, καθώς και υπολογιστικές μηχανές (κομπιούτερς).

    2. Κατά την εξέταση στο «Ελεύθερο Σχέδιο», δίνεται στους υποψηφίους χαρτί σχεδίασης, που οι εξωτερικές του διαστάσεις είναι 50 Χ 70 εκ. και οι εσωτερικές διαστάσεις, στις οποίες γίνεται η σχεδίαση, 50 Χ 50 εκ.. Για τον λόγο αυτό, ο υποψήφιος πρέπει να έχει μαζί του στις εξετάσεις πινακίδα σχεδίασης, διαστάσεων ανάλογων με το χαρτί σχεδίασης. Η σχεδίαση γίνεται με μολύβια. Ο υποψήφιος πρέπει να έχει μαζί του, εκτός από την πινακίδα, μολύβια μαλακά και σκληρά, γομολάστιχα, ξύστρα. Επίσης, επιτρέπεται η χρήση βελόνας μετρήματος κα νήματος στάθμης, ενώ δεν επιτρέπεται η χρήση οργάνων σχεδίασης και η χρήση σπρέι.

    Ζ. ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΟΥΣΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

    Για το μάθημα «Μουσική Αντίληψη, Θεωρία και Αρμονία» διευκρινίσεις έχουν αναρτηθεί στον ιστότοπο του ΥΠΑΙΘΑ.

    Για το μάθημα «Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία», οι υποψήφιοι θα πρέπει να φέρουν μαζί τους τα μουσικά όργανα στα οποία θα εξεταστούν, εκτός από τα μουσικά όργανα πιάνο και ευρωπαϊκά κρουστά, τα οποία θα υπάρχουν στο χώρο εξέτασης τους.

    Για την εξέταση των έργων των α) «Κλασική, Δυτικοευρωπαϊκή μουσική», β) «Τζάζ και Δημοφιλής μουσική» ειδών μουσικής, καθώς και των έργων Βυζαντινής Ψαλτικής του είδους «Λαϊκή – Παραδοσιακή Μουσική και Βυζαντινή Ψαλτική», οι υποψήφιοι έχουν το δικαίωμα χρήσης δικής τους παρτιτούρας, αντίγραφο της οποίας επιπλέον πρέπει υποχρεωτικά να παραδώσουν (μέσω ενός επιτηρητή) και στους εξεταστές.

    Διευκρινίσεις έχουν αναρτηθεί στον ιστότοπο του ΥΠΑΙΘΑ.

    Οι υποψήφιοι κατά την εξέτασή τους δεν θα πρέπει να φέρουν μαζί τους κινητά τηλέφωνα.

    Πηγή: Protothema.gr

  • Δήμος Ήλιδας: Η Τοπική Κοινότητα Χαβαρίου τίμησε τους επιτυχόντες της στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση
    Δήμος Ήλιδας: Η Τοπική Κοινότητα Χαβαρίου τίμησε τους επιτυχόντες της στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

    Τους επιτυχόντες στην τριτοβάθμια εκπαίδευση από το Χάβαρι για τη σχολική χρονιά 2022 – 2023, βράβευσε σε μία όμορφη εκδήλωση η Τοπική Κοινότητα Χαβαρίου, σε συνεργασία με τον Δήμο Ήλιδας.

    Η βράβευση πραγματοποιήθηκε παρουσία των ίδιων των φοιτητών σήμερα, των γονέων τους και των κατοίκων της κοινότητας, στο Μπεκιάρειο Πνευματικό Κέντρο Χαβαρίου.

    Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης βραβεύτηκαν παιδιά που διέμεναν τα ίδια στο Χάβαρι, αλλά και παιδιά που έλκουν την καταγωγής τους από την κοινότητα.

    Τόσο, ο πρόεδρος της Τ.Κ. κ. Δημήτρης Γκρίλλας, όσο και ο Δήμαρχος Ήλιδας κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος εξήραν τα παιδιά για την επιτυχία τους, αλλά και τους γονείς που στάθηκαν όλο το διάστημα της προετοιμασίας τους στο πλευρό τους.

    Ο κύριος Χριστοδουλόπουλος επεσήμανε ότι, η νέα τους ακαδημαϊκή ζωή αποτελεί το μεγαλύτερο εφόδια που λαμβάνουν για το μέλλον.

    Οι έπαινοι που δόθηκαν συνοδεύονταν από ένα συμβολικό ποσό για το κάθε παιδί, το οποίο συνελέγη με τη συμβολή φορέων, χορηγών και κατοίκων του χωριού.

    xavari ilida vrev 2

    xavari ilida vrev 3

    xavari ilida vrev 4

    xavari ilida vrev 5

    xavari ilida vrev 6

    xavari ilida vrev 7

    xavari ilida vrev 8

    xavari ilida vrev 9

    xavari ilida vrev 10

    (Δελτίο Τύπου)

  • Αγγίζει το όνειρο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης η Αρχ. Ολυμπία - Ιδρύεται ελληνόφωνο & αγγλόφωνο Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών 4ετούς φοίτησης
    Αγγίζει το όνειρο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης η Αρχ. Ολυμπία - Ιδρύεται ελληνόφωνο & αγγλόφωνο Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών 4ετούς φοίτησης

    Πιο κοντά από κάθε άλλη φορά βρίσκεται το όνειρο δημιουργίας Σχολής Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Αρχαία Ολυμπία, όπως διαπιστώθηκε σε διαδικτυακή συνάντηση μεταξύ Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, Πανεπιστημίου Πατρών και Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας.

    Στην τηλεδιάσκεψη κεντρικό θέμα συζήτησης ήταν το Μνημόνιο Συνεργασίας των τεσσάρων φορέων στην προοπτική δημιουργίας Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών τετραετούς φοίτησης, ελληνόφωνου και αγγλόφωνου, στην Αρχαία Ολυμπία, για την υπογραφή του οποίου έχουν ήδη λάβει αποφάσεις τόσο η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών όσο και η Εφορεία της Δ.Ο.Α. και ο Περιφερειάρχης, ενώ επίκειται η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αρχαίας Ολυμπίας.

    Στην τηλεδιάσκεψη πήραν μέρος ο Περιφερειάρχης κ. Νεκτάριος Φαρμάκης, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Χρήστος Μπούρας, ο Πρόεδρος της Δ.Ο.Α. κ. Ισίδωρος Κούβελος, ο Αντιπρόεδρος κ. Διονύσιος Γάγγας, ο νυν και ο νέος Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας κ.κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος και Αριστείδης Παναγιωτόπουλος αντίστοιχα και ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Γιώργος Παναγιωτόπουλος. Αποφασίστηκε η συγκρότηση επιτροπής η οποία θα τρέξει τις απαιτούμενες διαδικασίες και θα βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας. Ορίζοντας λειτουργίας της Σχολής έχει τεθεί ο Σεπτέμβριος του 2025.

    Τι προβλέπει το Μνημόνιο

    Όπως είναι γνωστό, το μνημόνιο προβλέπει ότι για τη στέγαση της Σχολής θα χρησιμοποιηθούν οι εγκαταστάσεις της ΔΟΑ , στον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας έχουν παραχωρηθεί, με ενέργειες του κ. Γεωργιόπουλου, τα παλιά ξενοδοχεία «Απόλλων» και «Ξένιος Ζευς». Το Πανεπιστήμιο Πατρών, με τη συνδρομή της ΔΟΑ, θα αναλάβει το ακαδημαϊκό μέρος της συνεργασίας, ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας και η Διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία θα αναλάβουν την κτηριακή και υλικοτεχνική υποστήριξη για την υλοποίηση των μαθημάτων, την στέγαση του διδακτικού και διοικητικού προσωπικού και την φοιτητική μέριμνα (όσον αφορά το Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας αναφέρονται καταρχήν το Πρώην Ξενοδοχείο “ΑΠΟΛΛΩΝ”, το Κτίριο του πρώην ΜΟΤΕΛ «ΞΕΝΙΟΣ ΖΕΥΣ» και άλλες αναγκαίες υποδομές στην Αρχαία Ολυμπία και όσον αφορά την ΔΟΑ αναφέρονται οι Εγκαταστάσεις της για διδασκαλία, διαμονή, διατροφή, άθληση, κλπ.), και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα λάβει μέριμνα και θα εξετάσει την ένταξη έργων και δράσεων στο Περιφερειακό Πρόγραμμα Δυτικής Ελλάδας (ΟΧΕ, ΒΑΑ κλπ) στο πλαίσιο της υλοποίησης και λειτουργίας της καταρχήν συμφωνίας των μελών για ίδρυση Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών με έδρα την Αρχαία Ολυμπία και αντικείμενο τις Ολυμπιακές Σπουδές, όπως έχει συζητηθεί με τον Υπουργό Παιδείας Θρησκευμάτων & Αθλητισμού.

    Ο απερχόμενος Δήμαρχος κ. Γεωργιόπουλος, μετά το τέλος της τηλεδιάσκεψης, ανέφερε τα εξής:

    Ημέρα δικαίωσης για την Ολυμπία

    «Σήμερα είναι μια ξεχωριστή μέρα, μια μέρα δικαίωσης για την Ολυμπία. Διότι δημιουργούνται οι προϋποθέσεις ώστε να μετατραπεί η Αρχαία Ολυμπία σε εστία Παιδείας και Πολιτισμού. Είναι μια μέρα δικαίωσης για τον σχεδιασμό μας και τις προσπάθειές μας, τις κοπιώδεις διεκδικήσεις των παλιών ξενοδοχείων «Απόλλων» και «Ξένιος Ζευς» που για δεκαετίες παρέμεναν ανεκμετάλλευτα και που τελικώς περιήλθαν στον Δήμο και θα αξιοποιηθούν με τον καλύτερο τρόπο σε μια περίοδο δύσκολη για τις δομές της Ηλείας σε συνεργασία με τον Πρύτανη ώθηση έδωσε το ενδιαφέρον του κ. Κούβελου. Θα παρακολουθώ το θέμα αυτό από οποιαδήποτε θέση, ακόμη και ως απλός ιδιώτης γιατί αγαπάμε τον τόπο μας και έχουμε προσπαθήσει πάρα πολύ για την ανάπτυξή του. Η Ολυμπία μπορεί να μετατραπεί σε μια πανεπιστημιούπολη τα επόμενα χρόνια και αυτό θα απαιτήσει τη συνδρομή όλων. Ευχαριστώ όλους όσους συνέβαλαν και εργάστηκαν για να γίνει πράξει αυτό το όνειρο δεκαετιών για τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας. Τέλος, επειδή στον Δήμο πρέπει να υπάρχει συνέχεια, εύχομαι ο νέος Δήμαρχος κ. Παναγιωτόπουλος να συνεχίσει να υπηρετεί με συνέπεια αυτό το σκοπό».

    Αντίστοιχα ο νέος Δήμαρχος κ. Παναγιωτόπουλος, δήλωσε: «Νιώθω πραγματικά τυχερός που αυτή η μεγάλη μέρα για την Αρχαία Ολυμπία με βρίσκει λίγο πριν την ανάληψη των καθηκόντων μου στο “τιμόνι” του Δήμου. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους για αυτή τη μεγάλη στιγμή που ανατέλλει για την Ολυμπία μας. Ευχαριστώ και τον Γιώργο Γεωργιόπουλο, του οποίου η συνδρομή θα είναι πολύτιμη και πιστεύω ότι θα είναι δίπλα μας να βοηθήσει με την εμπειρία και τις γνώσεις του. Από την πλευρά μου και ευρύτερα ως νέα Δημοτική Αρχή θα εργαστούμε όσο το δυνατόν καλύτερα ώστε να έχουμε άμεσα αποτελέσματα, γιατί η Αυτοδιοίκηση πρέπει να χαρακτηρίζεται από αμεσότητα και αποτελεσματικότητα».

    (Δελτίο Τύπου)

  • Μέχρι το τέλος της χρονιάς θα έχουν καθοριστεί τα κριτήρια για τα ξένα, μη-κρατικά πανεπιστήμια
    Μέχρι το τέλος της χρονιάς θα έχουν καθοριστεί τα κριτήρια για τα ξένα, μη-κρατικά πανεπιστήμια

    Μέχρι τα τέλη του 2023 αναμένεται να έχουν «κλειδώσει» τα κριτήρια της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης για την ίδρυση και λειτουργία ξένων, μη-κρατικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα, σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Παιδείας.

    Νωρίτερα, σύμφωνα με πηγές του ΑΠΕ-ΜΠΕ, θα προηγηθεί σχετική νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου, με την οποία αναμένεται να ανατεθεί και επίσημα στην ΕΘΑΑΕ η διαδικασία καθορισμού των κριτηρίων.

    Από πλευράς ΕΘΑΑΕ, πάντως, έχει αρχίσει τώρα μία σχετική προεργασία. «Θα πρέπει να δούμε ποια κριτήρια θα πρέπει να πληρούνται για το εάν μία εκπαιδευτική οντότητα μπορεί να λειτουργήσει ως πανεπιστήμιο», εξήγησε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Περικλής Μήτκας, πρόεδρος του Ανωτάτου Συμβουλίου της ΕΘΑΑΕ. Χαρακτήρισε την ίδρυση ενός ξένου, μη-κρατικού πανεπιστημίου «σύνθετη υπόθεση», καθώς θα πρέπει να ληφθούν υπ' όψιν πολλοί παράγοντες, όπως οι υποδομές (αίθουσες και εργαστήρια) και ο τρόπος επιλογής καθηγητών, αλλά και η διασφάλιση της βιωσιμότητας και της ανάπτυξής του.

    Όπως ξεκαθάρισε ο κ. Μήτκας, η ΕΘΑΑΕ θα κινηθεί στο πλαίσιο διεθνών πρακτικών για παρόμοιες διαδικασίες, κάνοντας τις απαραίτητες προσαρμογές στα δεδομένα της Ελλάδας.
    Ήδη, έχει ξεκαθαριστεί από πλευράς υπουργείου Παιδείας, ότι τα κριτήρια θα είναι πολύ αυστηρά και θα ελεγχθούν όλες οι λεπτομέρειες του πλαισίου ίδρυσης και λειτουργίας, αφού στόχος είναι το πτυχίο των πανεπιστημίων αυτών να είναι και ακαδημαϊκά και επαγγελματικά ισότιμο με εκείνο των ελληνικών, δημόσιων ΑΕΙ. Θα είναι, δηλαδή, διακριτά από τα κολέγια, που παρέχουν πτυχία με ισοδυναμία επαγγελματικών προσόντων μόνο.

    Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Παιδείας, το ενδιαφέρον από πανεπιστήμια του εξωτερικού είναι ήδη εκπεφρασμένο για την παρουσία τους στην Ελλάδα και υπάρχουν ήδη προτάσεις. «Αυτό που μένει, είναι να "ξεκλειδώσει" η θεσμική παράμετρος», ανέφερε χαρακτηριστικά. Όπως επεσήμανε, το άρθρο 28 του Συντάγματος σε συνάρτηση με κείμενα έγκριτων συνταγματολόγων και το ενωσιακό δίκαιο και επικουρούμενο από διεθνείς συμβάσεις μπορεί να παρακάμψει την αναθεώρηση του άρθρου 16 και να επιτρέψει την παρουσία ξένων, μη-κρατικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα.

    Το άρθρο 28 αναφέρει ότι «οι γενικά παραδεδεγμένοι κανόνες του διεθνούς δικαίου, καθώς και οι διεθνείς συμβάσεις, από την επικύρωσή τους με νόμο και τη θέση τους σε ισχύ, σύμφωνα με τους όρους καθεμιάς, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του εσωτερικού ελληνικού δικαίου και υπερισχύουν από κάθε άλλη αντίθετη διάταξη νόμου. H εφαρμογή των κανόνων του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συμβάσεων στους αλλοδαπούς τελεί πάντοτε υπό τον όρο της αμοιβαιότητας».

    Όπως αναφέρεται σε ερμηνευτική δήλωση που προστέθηκε από την Αναθεώρηση του 2001, το άρθρο 28 αποτελεί θεμέλιο για τη συμμετοχή της Ελλάδας στις διαδικασίες της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

    Έτσι, η θέσπιση κριτηρίων ίδρυσης και λειτουργίας, σε συνδυασμό με τη «συνδρομή» του άρθρου 28, θα επιτρέψει -σε πρώτη φάση τουλάχιστον- την παρουσία παραρτημάτων ευρωπαϊκών πανεπιστημίων στην Ελλάδα.
    «Βγαίνουμε από μία εσωστρεφή, εθελοτυφλική προσέγγιση της Ανώτατης Εκπαίδευσης», σημείωσε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Γενικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης, Οδυσσέας Ζώρας. «Τα πράγματα αλλάζουν στην Ευρώπη με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, είναι ώρα να προσαρμοστούμε στα ευρωπαϊκά δρώμενα», πρόσθεσε, αναφερόμενος και στη διαδικασία αναθεώρησης του άρθρου 16 μελλοντικά.

    Επεσήμανε, δε, τον όρο αμοιβαιότητας που περιέχει το άρθρο 28, για να τονίσει ότι παράλληλα, εφ'όσον υπάρξουν οι απαραίτητες διακρατικές συμφωνίες, τα ελληνικά πανεπιστήμια θα έχουν κι εκείνα τη δυνατότητα να έχουν παρουσία στις ευρωπαϊκές χώρες.
    Πάντως, από πλευράς ελληνικών ΑΕΙ, σύμφωνα με πηγές που πρόσκεινται στη Σύνοδο των Πρυτάνεων, προτεραιότητα και βασικός στόχος παραμένει η ενδυνάμωση των δημόσιων πανεπιστημίων.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • Δημιουργούνται στην Αρχαία Ολυμπία εστίες παιδείας και δομές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης
    Δημιουργούνται στην Αρχαία Ολυμπία εστίες παιδείας και δομές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης

    Στόχος να καταστεί διεθνής πολιτιστικός, πνευματικός, αθλητικός και εκπαιδευτικός πόλος, λέει ο δήμαρχος Γ. Γεωργιόπουλος

    Εστίες παιδείας και δομές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αναμένεται να λειτουργήσουν στην Αρχαία Ολυμπία, μετά την απόφαση του Δ.Σ του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων για την παραχώρηση στον δήμο του κτιρίου του πρώην ξενοδοχείου «Απόλλων».

    Μάλιστα, όπως τονίζει ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Γιώργος Γεωργιόπουλος, σε επιστολή του προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, «η Δημοτική Αρχή επιχειρεί να υλοποιήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που θα συμβάλει στην ανάδειξη της Αρχαίας Ολυμπίας καθιστώντας την διεθνή πολιτιστικό, πνευματικό, αθλητικό και εκπαιδευτικό πόλο».

    Σύμφωνα με τον δήμο, έχει ήδη υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Πατρών, του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, με σκοπό τη δημιουργία ξενόγλωσσου μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών, η οποία έχει εγκριθεί από τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Πατρών.

    Παράλληλα, έχει συσταθεί και θα λειτουργήσει ινστιτούτο επιμόρφωσης αθλητικών στελεχών, υπό την επιστημονική εποπτεία του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με βασικό σκοπό την διαρκή επιμόρφωση των αθλητικών στελεχών.

    Επίσης, το Πανεπιστήμιο Πατρών διερευνά τη δυνατότητα δημιουργίας ξενόγλωσσης σχολής προπτυχιακού προγράμματος σπουδών.

    Στην αναγκαιότητα ίδρυσης των εστιών παιδείας και των δομών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αναφέρεται αναλυτικά στην επιστολή που έστειλε προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Γιώργος Γεωργιόπουλος, για την παραχώρηση του κτιρίου.

    Ειδικότερα, ο δήμαρχος επισημαίνει, μεταξύ άλλων, στην επιστολή του:

    «Η Ολυμπία, εδώ και 3.000 χρόνια, αποτελεί έναν τόπο παγκόσμιας σημασίας για την ιστορία του πολιτισμού, ένα σύμβολο οικουμενικών αξιών, που θα συνεχίζει να καταυγάζει και στο μέλλον πανανθρώπινα ιδεώδη. Αυτά τα υψηλά πνευματικά, ηθικά και πολιτισμικά χαρακτηριστικά της, την καθιστούν έναν τόπο ιδιαίτερα ελκυστικό σε νέους κυρίως ανθρώπους, σε τρόπο ώστε εκπαιδευτικά ιδρύματα και πολιτιστικοί οργανισμοί απ΄ όλο τον κόσμο να αναζητούν τη διοργάνωση στην Ολυμπία συνεδρίων, συμποσίων, επιστημονικών και εκπαιδευτικών εκδηλώσεων. Δυστυχώς όμως σε αναντιστοιχία με την υψηλή πολιτισμική και ιστορική σημασία της περιοχής, δεν διαθέτουμε σχεδόν καμία υποδομή που να υποστηρίζει και να αναδεικνύει τον αξιακό χαρακτήρα και το παγκόσμιο κύρος της. Το τελευταίο διάστημα, ως Δημοτική Αρχή, βρισκόμαστε σε τακτική διαβούλευση και συνεργασία με την πολιτεία, δηλαδή τα υπουργεία Πολιτισμού και Παιδείας, καθώς και με τα Πανεπιστήμια Πατρών, Λευκωσίας και Πελοποννήσου, για την ίδρυση και λειτουργία στην Αρχαία Ολυμπία, δομών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και εστιών παιδείας».

    Επίσης, ο Γιώργος Γεωργιόπουλος τονίζει ότι «σε αυτό το πλαίσιο η Δημοτική Αρχή αντιλαμβανόμενη την πολιτική και ηθική υποχρέωση και ευθύνη της, έναντι της παγκόσμιας σημασίας αυτού του τόπου και της αξίας του εθνικού κεφαλαίου, του Brand Ολυμπία, επιχειρεί να υλοποιήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης της περιοχής και να δημιουργήσει, μεταξύ άλλων, εκείνες τις δομές και τις υποδομές που θα συμβάλλουν στην ανάδειξη της Αρχαίας Ολυμπίας καθιστώντας την διεθνή πολιτιστικό, πνευματικό, αθλητικό και εκπαιδευτικό πόλο».

    Μάλιστα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο δήμαρχος, «προς επίτευξη του σκοπού αυτού έχουμε συμφωνήσει με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στη χρηματοδότηση όλων των έργων υποδομών πολιτισμού, αθλητισμού και παιδείας, μέσω μιας βιώσιμης αστικής ανάπτυξης και μιας ολοκληρωμένης χωρικής επένδυσης».

    Επιπλέον, συνεχίζει ο Γιώργος Γεωργιόπουλος, «η κυβέρνηση έχει εκπονήσει και εγκρίνει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανασυγκρότησης της περιοχής, η παρουσίαση του οποίου, έγινε επισήμως από την κυβέρνηση τον περασμένο Απρίλιο».

    Όσον αφορά στο κτίριο, το οποίο βρίσκεται στο κέντρο της Αρχαίας Ολυμπίας και έχει έκταση 1.450,00 τ.μ., σύμφωνα με την απόφαση του Δ.Σ του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, θα παραχωρηθεί άνευ ανταλλάγματος, για χρονική περίοδο 40 ετών, με δυνατότητα επέκτασης άλλων 10 ετών.

    Μετά την απόφαση αυτή, αναμένεται να υπάρξει Κοινή Υπουργική Απόφαση από τους υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομικών, να συνταχθεί η σύμβαση παραχώρησης, να εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο Αρχαίας Ολυμπίας και να υπογραφεί από τον δήμαρχο και τον πρόεδρο του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • Έρευνα: Οι καλές σχολές στην Ελλάδα είναι μόνο για τα ανώτερα κοινωνικά στρώματα – Τεράστια τα ποσά που ξοδεύουν οι γονείς σε ιδιαίτερα
    Έρευνα: Οι καλές σχολές στην Ελλάδα είναι μόνο για τα ανώτερα κοινωνικά στρώματα – Τεράστια τα ποσά που ξοδεύουν οι γονείς σε ιδιαίτερα

    Οι σχολές υψηλής ζήτησης στην Ελλάδα καταλαμβάνονται από τα παιδιά των ανώτερων κοινωνικών στρωμάτων. Οι γονείς ξοδεύουν πάνω από 900 εκατομμύρια ευρώ (0,5% του ΑΕΠ) για ιδιαίτερα μαθήματα κάθε χρόνο.

    Οι μαθητές που προέρχονται από οικογένειες επαγγελματιών έχουν σημαντικά υψηλότερα ποσοστά συμμετοχής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση εξαρτάται από τις επιδόσεις στις πανελλαδικές εξετάσεις, ωστόσο, υπάρχουν διάφορα εμπόδια στην ισότιμη πρόσβαση. Σχολές με υψηλή ζήτηση (Ιατρική, Νομική, Πολυτεχνικές σχολές) καλύπτονται κυρίως από ανώτερα και ανώτερα-μεσαία στρώματα, ενώ σχολές με λιγότερο ελπιδοφόρες προοπτικές παρακολουθούνται κυρίως από φοιτητές που προέρχονται από κατώτερα/κατώτερα-μεσαία στρώματα.

    Ως εκ τούτου, είναι δυσκολότερο για τους μειονεκτούντες μαθητές να βελτιώσουν τη σχετική κοινωνική τους θέση εντός της γενιάς τους, παρά την απόλυτη βελτίωση σε σύγκριση με τα εκπαιδευτικά επιτεύγματα των γονιών τους. Οι παραπάνω διαπιστώσεις προέρχονται από μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) με θέμα «Διαγενεακή Κινητικότητα στην Εκπαίδευση»: Κοινωνικο-οικονομικoί παράγοντες που καθορίζουν τις επιδόσεις και τα επαγγελματικά σχέδια των μαθητών στην Ελλάδα (συγγραφική ομάδα: Νίκος Βέττας (ΙΟΒΕ, ΟΠΑ) Svetoslav Danchev (IOBE, ACG) Γεώργιος Γατόπουλος (ΙΟΒΕ, ACG) Νίκη Καλαβρέζου (ΙΟΒΕ))

    Βασικά συμπεράσματα της έρευνας

    Η ανισότητα έχει μετατοπιστεί σε ανώτερα εκπαιδευτικά επίπεδα, όπως τα μεταπτυχιακά προγράμματα (που συχνά απαιτούν δίδακτρα) και τα διδακτορικά. Μεγάλο μέρος του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος λειτουργεί σε κατάσταση απομόνωσης από τις πραγματικές ανάγκες της οικονομίας και της αγοράς εργασίας. Στον ιδιωτικό τομέα, η διαφορά στην πιθανότητα εύρεσης εργασίας είναι περιορισμένη για επίπεδα εκπαίδευσης χαμηλότερα από το μεταπτυχιακό (η συσχέτιση είναι ισχυρότερη στον δημόσιο τομέα).

    Επίσης, η μεταδευτεροβάθμια, μη-τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν φαίνεται να βελτιώνει τις πιθανότητες απασχόλησης, σε σύγκριση με την ανώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (ΙΟΒΕ, 2018). Πολύ μεγάλες δαπάνες νοικοκυριών για φροντιστήρια που προετοιμάζουν τους μαθητές για τις πανελλαδικές εξετάσεις που διασφαλίζουν την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Παράλληλα, τα ιδιωτικά μαθήματα γίνονται ολοένα και πιο διαδεδομένα και στους μικρότερους σε ηλικία μαθητές. Υπολογίζεται ότι τα νοικοκυριά με παιδιά στην κατώτερη και ανώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση δαπανούσαν ετησίως πάνω από 900 εκατομμύρια ευρώ (0,5% του ΑΕΠ) για ιδιαίτερα μαθήματα εν μέσω κρίσης (το 2016) - εξαιρουμένων των διδάκτρων των ιδιωτικών σχολείων (ΙΟΒΕ, 2019). Το 70% των παιδιών που γεννηθήκαν τη δεκαετία του 1980 στην Ελλάδα πετύχαν υψηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης από τους γονείς τους, ως αποτέλεσμα της σημαντικής διεύρυνσης του εκπαιδευτικού συστήματος τις τελευταίες 4 δεκαετίες στη χώρα.

    Με βάση τον συγκεκριμένο δείκτη απολυτής διαγενεακής κινητικότητας στην εκπαίδευση, η Ελλάδα κατατάσσεται υψηλά σε διεθνείς κατατάξεις (10η θέση αναμεσά σε 36 οικονομίες υψηλού εισοδήματος). Ωστόσο, η διεύρυνση του εκπαιδευτικού συστήματος δεν οδήγησε σε σημαντική μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων.

    Η πιθανότητα ένα παιδί που γεννήθηκε από γονείς με σχετικά χαμηλό μορφωτικό επίπεδο (στο κάτω μισό της κατανομής) να λάβει πολύ υψηλό μορφωτικό επίπεδο (δηλ. να βρεθεί στο υψηλότατο τεταρτημόριο της κατανομής) περιορίζεται σε 14% στην Ελλάδα. Με βάση τη συγκεκριμένη πιθανότητα, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 31η ανάμεσα σε 36 οικονομίες υψηλού εισοδήματος. Οι επιδόσεις των 15-χρονων μαθητών στο Πρόγραμμα PISA αλλά και τα μελλοντικά τους σχέδια συσχετίζονται με την κοινωνικοοικονομική θέση των γονέων, η οποία διοχετεύεται στα παιδιά κυρίως μεσω πολιτιστικών και εκπαιδευτικών οδών και αγαθών, του βαθμού συναισθηματικής υποστήριξης, αλλά και μέσω του τύπου των σχολείων στα οποία φοιτούν οι μαθητές (δημόσια ή ιδιωτικά).

    Πηγή: ethnos.gr

  • Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης: Βραβεύονται οι επιτυχόντες μαθητές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση
    Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης: Βραβεύονται οι επιτυχόντες μαθητές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

    Τους επιτυχόντες μαθητές των Λυκείων που πέτυχαν την είσοδό τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων θα βραβεύσει ο Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης. Συγκεκριμένα, θα γίνουν τρεις τελετές βράβευσης:

    - την Τρίτη 18/04/23, και ώρα 19:00, στο Σινέ Άστρον στα Λεχαινά
    - την Τετάρτη 19/04/23, και ώρα 18:00,στηνΔημοτική Βιβλιοθήκη Ανδραβίδας
    - την Πέμπτη 20/04/23, και ώρα 19:00, στην αίθουσα του πρώην Δημαρχείου Βάρδας.
    (Δελτίο Τύπου)
  • Σε απόγνωση χιλιάδες φοιτητές και απόφοιτοι Γεωπονικών σχολών - Ανάμεσά τους και της Αμαλιάδας
    Σε απόγνωση χιλιάδες φοιτητές και απόφοιτοι Γεωπονικών σχολών - Ανάμεσά τους και της Αμαλιάδας

    Η πολιτεία δεν τους αναγνωρίζει τα επαγγελματικά δικαιώματα, που δικαιούνται. Με καταλήψεις και καταγγελίες αντιδρούν οι φοιτητές και οι σχολές της Γεωπονικής.

    Τα λάθη και τις παραλείψεις υπουργών πληρώνουν χιλιάδες απόφοιτοι και φοιτητές Γεωπονικών σχολών καθώς ακόμη και σήμερα δεν αναγνωρίζονται τα πτυχία τους ως πενταετούς φοίτησης και τα επαγγελματικά τους δικαιωμάτων καταδικάζοντάς σε ανεργία τους νέους και τις σχολές σε μαρασμό. Ανάμεσά τους και όσοι επέλεξαν το Τμήμα Γεωπονίας της Αμαλιάδας που πλέον συνενώθηκε με άλλα τμήματα από το Μεσολόγγι και δημιουργήθηκε η Σχολή Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών.

    Οι φοιτητές δηλώνουν όμηροι μιας κατάφωρης αδικίας και ζητούν την άμεση αναγνώριση των τμημάτων στον ίδιο βαθμό και στο ίδιο επίπεδο με τις άλλες Πανεπιστημιακές Γεωπονικές Σχολές της χώρας. Οι φοιτητές των τμημάτων Γεωπονίας από επτά πανεπιστήμια της χώρας καταγγέλλουν την άρνηση των υπουργείων να εκδώσουν επαγγελματικά δικαιώματα στα νεοϊδρυθέντα γεωπονικά τμήματα.

    Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα τμήματα Γεωπονίας του πανεπιστημίου της Πάτρας στο Μεσολόγγι. Οι φοιτητές μάλιστα ξεκίνησαν κατάληψη από τις 16 του μήνα ως ένδειξη διαμαρτυρίας όπως λένε «στην άρνηση των υπεύθυνων υπουργών και της κυβέρνησης να υποβάλλουν προς ψήφιση στην βουλή την αναγνώριση του πτυχίου και της Γεωπονικής Σχολής ως 5ετούς φοίτησης, με αποτέλεσμα ανύπαρκτα επαγγελματικά δικαιώματα. Με αυτή την αφορμή, ο πανεπιστημιακός χώρος θα παραμείνει υπό κατάληψη, έως ότου ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας». Το θέμα αυτό αφορά τους φοιτητές και πτυχιούχους των σχολών Γεωπονίας που «αναβαθμίστηκαν» το 2019 μετά την κατάργηση των ΤΕΙ αλλά κανείς δεν πρόβλεψε το πρόβλημα με τα επαγγελματικά τους δικαιώματα με αποτέλεσμα σήμερα να έχουμε φοιτητές «δυο ταχυτήτων» από ίδιες σχολές.

    Οι φοιτητές όλων αυτών των τμημάτων έχουν στείλει προς την κυβέρνηση δεκάδες επιστολές διαμαρτυρίας αλλά κανείς δεν τους ακούει. Ζητούν θεσμική παρέμβαση ώστε να υποβληθεί άμεσα νομοθετική ρύθμιση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που να συμπεριλαμβάνει τα συγκεκριμένα τμήματα με όλα τα πενταετή Πανεπιστημιακά Τμήματα. Σχετική επιστολή έστειλε στο υπουργείο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ο πρύτανης του πανεπιστημίου Πάτρας κ. Χρήστος Μπούρας, προκειμένου να ενημερώσει για το πρόβλημα και να ζητήσει λύση.

    foitites patra2

    Η επιστολή του πρύτανη για τα επαγγελματικά δικαιώματα αποφοίτων της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών

    Στην επιστολή του ο πρύτανης αναφέρει ότι : Η Σχολή Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών απαρτίζεται σήμερα από τέσσερα Τμήματα (Αειφορικής Γεωργίας, Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων, Γεωπονίας και Αλιείας & Υδατοκαλλιεργειών), τα οποία προέκυψαν από τη συγχώνευση, που έλαβε χώρα με το Π.Δ. 52/2022 και περιλαμβάνουν και τους απόφοιτους των πρώην Τμημάτων 5ετούς φοίτησης (πρώην Τμήμα Γεωπονίας με έδρα την Αμαλιάδα, πρώην Τμήμα Επιστήμης Βιοσυστημάτων και Γεωργικής Μηχανικής με έδρα το Μεσολόγγι, και πρώην Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής, με έδρα το Μεσολόγγι).

    Όλα τα παραπάνω Τμήματα ιδρύθηκαν ως πενταετή Πανεπιστημιακά Τμήματα της νεοσύστατης Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών το Μάϊο του 2019 (Νόμος 4610/2019 ΦΕΚ 70/Α/7-5-2019) και έχουν αυτή τη στιγμή πλέον των 3500 ενεργών φοιτητών. Τα τέσσερα Τμήματα της Σχολής υλοποιούν σύγχρονα Προπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών πενταετούς διάρκειας, ενώ η επιτυχής ολοκλήρωση των Προπτυχιακών Σπουδών αναμένεται να αποδώσει στους αποφοίτους τους πτυχίο ισοδύναμο με ενιαίο και αδιάσπαστο Τίτλο Σπουδών Μεταπτυχιακού Επιπέδου (Integrated Master’s) που έχει αντιστοιχηθεί στο Επίπεδο 7 του Εθνικού και του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων, όπως όλα τα Διπλώματα Master’s πανευρωπαϊκά. Μέχρι σήμερα, στους πτυχιούχους των πρώην και νυν Τμημάτων της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών δεν αποδίδονται τα Επαγγελματικά Δικαιώματα του ΠΕ Γεωπόνου. Με το Π.Δ. 344/2000 «Άσκηση του επαγγέλματος του γεωτεχνικού» (Α’ 297) για πρώτη φορά καθορίστηκαν τα επαγγελματικά δικαιώματα των γεωτεχνικών από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

    Με την παράγραφο 4 του άρθρου 41 του ν. 4262/2014 (Α’ 114) τροποποιήθηκε το παραπάνω άρθρο του Π.Δ., εξειδικεύοντας αφενός τη δυνατότητα άσκησης του επαγγέλματος του γεωτεχνικού για κάθε επιμέρους επιστημονικό κλάδο (γεωπόνοι, δασολόγοι, κτηνίατροι, γεωλόγοι και ιχθυολόγοι), καθορίζοντας αφετέρου την προέλευση των συγκεκριμένων πτυχιούχων/δικαιούχων. Με βάση τα παραπάνω, η άσκηση του επαγγέλματος του Γεωπόνου επιτρέπεται μόνο στους πτυχιούχους Γεωπόνους των ιδρυμάτων του πανεπιστημιακού τομέα της ημεδαπής που αναφέρονται στο άρθρο 41 του ν. 4262/2014, χωρίς όμως να περιλαμβάνει τα πρώην και νυν Τμήματα της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών. Ως εκ τούτου, οι απόφοιτοι αυτών των Τμημάτων δεν μπορούν να εγγραφούν στο ΓΕΩΤΕΕ και να εκδώσουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Οι απόφοιτοί μας στερούνται επαγγελματικών δικαιωμάτων Γεωπόνου που δικαιωματικά θα έπρεπε να τους παρέχονται από τη συντεταγμένη πολιτεία.

    Η κατάσταση αυτή τους δημιουργεί σοβαρά οικονομικά προβλήματα, καθώς και θέματα επαγγελματικών ανισοτήτων και κοινωνικών αποκλεισμών, ενώ μπορεί να καταδικάσουν σε μαρασμό και αποσύνθεση τη Σχολή Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών που εδρεύει στην Αιτωλοακαρνανία. Επισημαίνεται ότι το ΓΕΩΤΕΕ, με σχετικό έγγραφό του (ΑΠ 4238/26-06-2021), έχει εκφράσει τη σύμφωνη γνώμη να συμπεριληφθούν τα συναφή Τμήματα στα Τμήματα των οποίων οι απόφοιτοι εγγράφονται στο ΓΕΩΤΕΕ και ασκούν το επάγγελμα του Γεωπόνου, καθώς παράλληλα επισημαίνει την ανάγκη επιτάχυνσης και ολοκλήρωσης των σχετικών νομοθετικών ρυθμίσεων δεδομένου ότι έχει ήδη γίνει δέκτης αιτήσεων εγγραφής σε αυτό ως Μελών των Πτυχιούχων των Πανεπιστημιακών Τμημάτων που ιδρύθηκαν μεταγενέστερα της υπάρχουσας σχετικής νομοθεσίας (Π.Δ. 344/2000 και άρθρο 41 του ν. 4262/2014). Με βάση τα παραπάνω, ζητάμε τη θεσμική σας παρέμβαση ώστε να υποβληθεί άμεσα νομοθετική ρύθμιση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που να τροποποιεί την περίπτωση α’ της παραγράφου 1 του άρθρου 1 του Π.Δ. 344/2000 (Α ́ 297) (όπως τροποποιήθηκε με την παράγραφο 4 του άρθρου 41 του ν. 4262/2014 (Α’ 114) και ισχύει) ώστε να συμπεριλαμβάνει τη Σχολή Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών, με όλα τα πενταετή Πανεπιστημιακά Τμήματα νυν και πρώην που προαναφέρθηκαν.

    Tα αιτήματα των φοιτητών της Πάτρας

    Στις 16/03/23, αποφασίστηκε ομόφωνα, από τους φοιτητές όλων των τμημάτων Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Πατρών με έδρα το Μεσολόγγι, παρέμβαση με γενική κατάληψη του πανεπιστημιακού χώρου ως ένδειξη διαμαρτυρίας για: Την άρνηση των υπεύθυνων υπουργών και της κυβέρνησης να υποβάλλουν προς ψήφιση στην βουλή την αναγνώριση του πτυχίου και της Γεωπονικής Σχολής ως 5ετούς φοίτησης, με αποτέλεσμα ανύπαρκτα επαγγελματικά δικαιώματα. Με αυτή την αφορμή, ο πανεπιστημιακός χώρος θα παραμείνει υπό κατάληψη, έως ότου ικανοποιηθούν τα παρακάτω αιτήματα:

    - Αναγνώριση του πτυχίου ως 5ετούς φοίτησης για όλα τα τμήματα της Γεωπονικής Σχολής

    - Αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων για τους απόφοιτους των τμημάτων

    - Ένταξη των αποφοίτων στο ΓΕΩΤ.Ε.Ε.

    Η διαμαρτυρία αυτή είναι το τελευταίο μέσο που διαθέτουμε μετά την αδιαφορία των αρμόδιων φορέων για το μέλλον των φοιτητριών και φοιτητών, την αδιαφορία για το μέλλον της Σχολής και της πόλης που μας φιλοξενεί. Οι εκπρόσωποι των φοιτητών της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών.

    Οι καταγγελίες φοιτητών Γεωπονίας, από 7 πανεπιστήμια

    Οι φοιτητές των τμημάτων Γεωπονίας από επτά πανεπιστήμια της χώρας καταγγέλλουν την άρνηση των υπουργείων να εκδώσουν επαγγελματικά δικαιώματα στα νεοϊδρυθέντα γεωπονικά τμήματα. «Γεωπονία δύο ταχυτήτων λοιπόν. Για ακόμα μια φορά γινόμαστε μάρτυρες ενός τραγελαφικού θιάσου όπου η κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία αρνούνται πεισματικά εδώ και πέντε χρόνια να εκδώσουν επαγγελματικά δικαιώματα στα νεοϊδρυθέντα γεωπονικά τμήματα. Νεοϊδρυθέντα, τρόπος του λέγειν καθότι έχουν μεσολαβήσει ήδη 5 χρόνια από το μακρινό 2019 από την πανεπιστημιοποίηση των ΑΤΕΙ ,όπου όλα τα τότε τμήματα Τεχνολόγων Γεωπόνων μετεξελίχθηκαν σε 5ετή σύγχρονα Τμήματα Γεωπονίας σύμφωνα με τις διατάξεις των νόμων 4559/2018, 4589/2019 και 4610/2019.

    Στην παρούσα επιστολή συνυπογράφουν όλοι οι φοιτητικοί σύλλογοι των νέων 5ετών γεωπονικών τμημάτων. Χιλιάδες φοιτητές βρίσκονται όμηροι αυτής της κατάφορης αδικίας. Σπουδάζουν δηλαδή σε Ανώτατα κρατικά εκπαιδευτικά ιδρύματα που το ίδιο το κράτος, με νόμους του κράτους ίδρυσε, τα οποία δεν χορηγούν επαγγελματικά δικαιώματα, τίτλο, integrated Master, πρόσβαση στο Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος και σαφώς πρόσβαση σε διαγωνισμούς του δημοσίου και στην αγορά εργασίας. Μερικές εκατοντάδες είναι πλέον οι απόφοιτοι αυτών των τμημάτων, οι οποίοι μετά λύπης τους διαπιστώνουν ότι το πτυχίο που με τόσο κόπο και θυσίες απέκτησαν, δεν έχει καμία χρησιμότητα και αναγνώριση. Σκεφτείτε δε, ότι το πτυχίο αυτών τον τμημάτων δεν αποδίδει καν τον τίτλο του γεωπόνου στον/στην απόφοιτο.

    Τμήματα τα οποία ήδη έχουν αξιολογηθεί με Α από την ΕΘΑΑΕ (ΔΙΠΑΕ, ΕΛΜΕΠΑ) δεν αναγνωρίζονται από το κράτος. Να τονιστεί ότι παραδοσιακά γεωπονικά πχ ΑΠΘ και ΓΠΑ αξιολογήθηκαν με Β. Σύμφωνη γνώμη έχει διατυπώσει και το ΓΕΩΤΕΕ για την αναγνώριση των πτυχίων και την αποδοχή των αποφοίτων στα μητρώα του. Είναι καιρός λοιπόν, η Ελληνική Πολιτεία να προβεί σε ΑΜΕΣΗ αναγνώριση των τμημάτων αυτών, στον ίδιο βαθμό και στο ίδιο επίπεδο με τις άλλες Πανεπιστημιακές Γεωπονικές Σχολές. Είμαστε αποφασισμένοι σε συνεννόηση να κινηθούμε νομικά εάν και εφόσον δεν ικανοποιηθεί το δίκαιο αίτημα μας. Οι εκλογές άλλωστε είναι κοντά και όλοι θα μετρηθούμε.

    Ας το έχουν στο νου τους. Την επιστολή συνυπογράφουν σύσσωμοι οι φοιτητικοί σύλλογοι των παρακάτω νεοϊδρυθέντων γεωπονικών τμημάτων: Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών, Τμήμα Γεωπονίας. Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, Σχολή Γεωπονικών Επιστημών, Τμήμα Γεωπονίας. Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, Σχολή Γεωπονικών Επιστημών, Τμήμα Γεωπονίας. Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Σχολή Γεωπονικών Επιστημών: Τμήμα Γεωπονίας-Αγροτεχνολογίας. Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Σχολή Γεωπονίας, Τμήμα Γεωπονίας. Πανεπιστήμιο Πατρών, Σχολή Γεωπονικών Επιστημών: Τμήμα Αειφορικής Γεωργίας, Τμήμα Γεωπονίας. Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Σχολής Γεωπονίας και Τροφίμων, Τμήμα Γεωπονίας».

    Πηγή: ieidiseis.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο