«Θα κάνουμε το καθήκον μας, ώστε οι συμπολίτες μας στην Δυτική Ελλάδα να είναι ασφαλείς», τονίζει η περιφερειακή συντονίστρια Πολιτικής Προστασίας, Ευσταθία Γιαννιά, μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τόσο για τον ρόλο της στην Δυτική Ελλάδα, όσο και για τον ρόλο του περιφερειακού κέντρου Πολιτικής Προστασίας.
Μάλιστα, όπως επισημαίνει, «για πρώτη φορά συστήνεται και στην Δυτική Ελλάδα ένας αποκεντρωμένος μηχανισμός διαχείρισης κρίσεων και αντιμετώπισης κινδύνων, όπως επίσης και σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, οι οποίες πλέον θωρακίζονται, ώστε να έχουν την απαραίτητη οργάνωση και τον συντονισμό, προκειμένου να ανταποκρίνονται άμεσα και αποτελεσματικά σε κάθε φυσική και τεχνολογική καταστροφή ή απειλή».
Παράλληλα, σημειώνει ότι «δίνεται ιδιαίτερο βάρος στα ζητήματα της πρόληψης», αναφέροντας χαρακτηριστικά, ότι «ο όλος σχεδιασμός του εθνικού μηχανισμού διαχείρισης κρίσεων και αντιμετώπισης κινδύνων έχει ως πεμπτουσία του την πρόληψη και την ετοιμότητα, με την προσθήκη ενός ακόμα σταδίου στο σύστημα διαβάθμισης της ετοιμότητας, αυτό δηλαδή της επιφυλακής των δυνάμεων, ενώ αναβαθμίζεται και το σύστημα του εθελοντισμού».
Ειδικότερα, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η Ευσταθία Γιαννιά για τον ρόλο του περιφερειακού συντονιστή Πολιτικής Προστασίας, καθώς και του περιφερειακού κέντρου Πολιτικής Προστασίας Δυτικής Ελλάδας, αναφέρει:
«Ο νέος νόμος που ψηφίστηκε το 2020, αποτυπώνει τον εθνικό μηχανισμό διαχείρισης κρίσεων και αντιμετώπισης κινδύνων, δηλαδή ένα ολιστικό μοντέλο Πολιτικής Προστασίας, σύμφωνα και με τα διεθνή πρότυπα. Ουσιαστικά η Πολιτική Προστασία ανασχεδιάστηκε και μετασχηματίζεται, με δομές και δράσεις που ποτέ στο παρελθόν δεν είχε η χώρα μας.
Σ’ αυτό συμβάλλουν τα περιφερειακά επιχειρησιακά κέντρα Πολιτικής Προστασίας, μεταξύ αυτών και της Δυτικής Ελλάδας, τα οποία θα είναι οργανωμένα και αυτάρκη σε μέσα και ανθρώπινο δυναμικό, καθώς από την άμεση παρέμβαση, κρίνεται και το καλύτερο αποτέλεσμα».
Όσον αφορά τον ρόλο του περιφερειακού συντονιστή Δυτικής Ελλάδας, η Ευσταθία Γιαννιά λέει ότι «έχει την ευθύνη του συντονισμού όλων των φορέων της Πολιτικής Προστασίας και διασφαλίζει την συνεργασία, τη συνέργια και τη διαλειτουργικότητα μεταξύ τους». «Μια καταστροφή», συνεχίζει, «μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες αν δεν τεθεί σύντομα υπό έλεγχο, για αυτό είναι κρίσιμο να υπάρχει συντονισμός και συνεργασία, ώστε να αποκλείεται η αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων, διότι όλες οι πληροφορίες και όλοι οι πόροι πρέπει να αξιοποιούνται ορθολογικά και με χρηστή διαχείριση, ιδιαίτερα όταν αφορούν ανθρώπινες ζωές».
Απαντώντας στο ερώτημα το πώς θα δουν ο πολίτες της Δυτικής Ελλάδας να αναπτύσσεται ο περιφερειακός μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας, η Ευσταθία Γιαννιά λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «ο νόμος ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο του 2020, αλλά μερικές μέρες αργότερα η πανδημία της Covid - 19 έπληξε ολόκληρο τον πλανήτη και όπως ήταν φυσικό, όλες οι δυνάμεις της πολιτείας επικεντρώθηκαν στην αντιμετώπιση της πανδημίας».
«Αυτό είχε ως αποτέλεσμα», όπως σημειώνει, «να μην έχει πλήρως υλοποιηθεί ο νόμος, ωστόσο μέσα σ’ αυτή την παγκόσμια υγειονομική κρίση, γίνεται μια τεράστια προσπάθεια και βήμα - βήμα χτίζεται όλος αυτός ο μηχανισμός, που θα επιτρέπει την έγκαιρη και αποτελεσματική αντίδραση, μέχρι το πιο απομακρυσμένο σημείο».
Μάλιστα, αναφερόμενη στην παρούσα αντιπυρική περίοδο, που έχει ήδη ξεκινήσει, επισημαίνει ότι «λειτουργούμε με τον προηγούμενο σχεδιασμό, ωστόσο άμεση προτεραιότητα της πολιτείας είναι σύντομα ο εθνικός μηχανισμός να λειτουργήσει στο σύνολό του».
Σχετικά με τον προληπτικό ρόλο που θα έχει η Πολιτική Προστασία, η Ευσταθία Γιαννιά λέει χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «όλος ο σχεδιασμός του εθνικού μηχανισμού έχει ως πεμπτουσία του την πρόληψη και την ετοιμότητα, σε αντίθεση με την ισχύουσα μέχρι σήμερα νομοθεσία, το βάρος της οποίας έπεφτε κυρίως στην καταστολή».
Ταυτόχρονα, υπογραμμίζει ότι «προβλέπονται αλλαγές και στη λειτουργία της Πολιτικής Προστασίας, με την προσθήκη ενός ακόμα σταδίου στο σύστημα διαβάθμισης της ετοιμότητας των δυνάμεων, αυτό δηλαδή της επιφυλακής» και εξηγεί: «Για τις ημέρες υψηλού κινδύνου, ανάλογα με τα καιρικά φαινόμενα λόγω του επαπειλούμενου κινδύνου, οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας δεν θα περιμένουν να ειδοποιηθούν όπως ίσχυε μέχρι σήμερα, αλλά θα είναι στις θέσεις τους, ώστε να λειτουργήσουν άμεσα και αποτρεπτικά.
Επίσης, αναβαθμίζεται το σύστημα του εθελοντισμού Πολιτικής Προστασίας, ώστε να λειτουργεί οργανωμένα και στην πρόληψη. Και βεβαίως η όλη αναβάθμιση της υλικοτεχνικής υποδομής και του εξοπλισμού, στοχεύει απολύτως στο να έχει η Πολιτική Προστασία όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που θα επιτρέπουν να δρα προληπτικά».
Όσον αφορά τα επιχειρησιακά κέντρα Πολιτικής Προστασίας, τονίζει ότι «έχουν σχεδιαστεί να διαθέτουν τα εργαλεία και την υλικοτεχνική υποστήριξη, που βοηθούν και στην πρόληψη».
Σχετικά με τον περιφερειακό σχεδιασμό για το 2021, η Ευσταθία Γιαννιά, λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «ο σχεδιασμός έχει ολοκληρωθεί», και συμπληρώνει: «Η αντιπυρική περίοδος είναι ήδη σε εξέλιξη και η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, διαθέτει όλους τους πόρους της, σε ανθρώπινο δυναμικό, υλικά και μέσα για την υποστήριξη του έργου της Πολιτικής Προστασίας. Για τον περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη και όλους τους ανθρώπους της Πολιτικής Προστασίας, απόλυτη προτεραιότητά μας είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και του φυσικού μας περιβάλλοντος. Ευελπιστούμε σύντομα να ολοκληρωθεί ο κύκλος της πανδημίας, που θα δώσει χώρο να λειτουργήσει σε όλη του την έκταση ο εθνικός μηχανισμός».
Η Ευσταθία Γιαννιά είναι αντιστράτηγος εν αποστρατεία της Ελληνικής Αστυνομίας. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου «Διακυβέρνηση και Δημόσιες Πολιτικές» του τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, πτυχιούχος του τμήματος Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ) και της σχολής αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ.
Επίσης, επιλέχθηκε ως η πρώτη γυναίκα αστυνομικός να συμμετάσχει σε αποστολή εκπαίδευσης στις ΗΠΑ με αντικείμενο τη «Διαχείριση κρίσεων - διαπραγματεύσεις», ενώ ήταν μεταξύ των 20 πρώτων αξιωματικών που στελέχωσαν το 2002, τη νεοϊδρυθείσα ομάδα διαπραγματευτών στην ΕΛ.ΑΣ. Στη διάρκεια της πολυετούς καριέρας της υπηρέτησε σε θέσεις υψηλής ευθύνης και έχει χειριστεί κρίσιμες καταστάσεις.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ