Επίκαιρα

Τηλεργασία: Μειώνεται στο 20% το ποσοστό σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Τηλεργασία: Μειώνεται στο 20% το ποσοστό σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Στο 20% η υποχρεωτική τηλεργασία – Τι προβλέπει η νέα ΚΥΑ για τα self test - Τι αλλάζει από σήμερα έως και τη Δευτέρα 7 Ιουνίου

Νέες δραστηριότητες επανεκκινούν από σήμερα στο πλαίσιο της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων για τη διασπορά της Covid-19 στη χώρα. Συγκεκριμένα από σήμερα επαναλειτουργούν τα γυμναστήρια σε όλη την επικράτεια, ενώ μειώνεται και το ποσοστό της τηλεργασίας στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
Ο αριθμός των εργαζομένων με τηλεργασία καθορίζεται με βάση τη φύση των καθηκόντων των εργαζομένων και τις ανάγκες κάθε υπηρεσίας σε ποσοστό 20% του αριθμού των υπαλλήλων που έχει προσδιοριστεί με το πλάνο εργασιών κάθε υπηρεσίας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, η τηλεργασία έχει οικειοθελή χαρακτήρα για τον φορέα και τον τηλεργαζόμενο, μόνιμο υπάλληλο ή υπάλληλο αορίστου ή ορισμένου χρόνου στον δημόσιο τομέα, συμπεριλαμβανομένων των απασχολούμενων με σύμβαση έμμισθης εντολής. Σε περίπτωση κινδύνου της δημόσιας υγείας και εκτάκτων συνθηκών και αναγκών ο υπάλληλος οφείλει να αποδεχθεί την πρόταση του φορέα για τηλεργασία.
Οι ρυθμίσεις για την τηλεργασία αφορούν όλους τους φορείς του δημοσίου τομέα και ειδικότερα περιλαμβάνουν τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, τα εκτός αυτής νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, καθώς και τις εκτός αυτής δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς (ΔΕΚΟ).
Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι με τηλεργασία έχουν τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες υποχρεώσεις με τους υπαλλήλους που εργάζονται με φυσική παρουσία στο γραφείο, δηλαδή μισθό, ωράριο εργασίας, ασφάλιση, άδειες κλπ.

Η παροχή εξ αποστάσεως εργασίας μπορεί να παρασχεθεί από το σπίτι ή από άλλο σταθερό χώρο, όπου εγκαθίσταται ο λεγόμενος Σταθμός Τηλεργασίας.

Ο υπάλληλος, εφόσον το επιθυμεί, μπορεί να χρησιμοποιεί τον προσωπικό του τεχνολογικό εξοπλισμό. Προβλέπεται επίσης, ότι ο φορέας αναλαμβάνει να διασφαλίσει την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που χρησιμοποιούνται και υποβάλλονται από τον τηλεργαζόμενο.

Οι θέσεις εργασίας που προορίζονται για τηλεργασία καθορίζονται από τον προϊστάμενο της κάθε Διεύθυνσης ή του κάθε Αυτοτελούς Τμήματος του φορέα, δύο φορές τον χρόνο, στο τέλος του κάθε εξαμήνου
Οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν στον προϊστάμενο της Διεύθυνσης όπου ανήκουν, έγγραφο αίτημα, στο οποίο αναφέρονται ο αριθμός των ημερών και το συνολικό χρονικό διάστημα που επιθυμούν να τηλεργαστούν και τη διεύθυνση του τόπου παροχής της τηλεργασίας. Στο αίτημα ο υπάλληλος δηλώνει αν επιθυμεί να λάβει Σταθμό Τηλεργασίας και μπορεί να προτείνει, κατ’ εξαίρεση, διαφορετικές ώρες έναρξης και λήξης του νόμιμου ωραρίου απασχόλησής του.

Ο προϊστάμενος παραλήπτης του αιτήματος έχει προθεσμία 10 ημέρες για να απαντήσει, αφού λάβει υπόψη τις υπηρεσιακές ανάγκες, την εύρυθμη λειτουργία της υπηρεσίας και τα καθήκοντα του υπαλλήλου. Σε περίπτωση κινδύνου υγείας ή προβλημάτων υγείας (μόνιμων ή πρόσκαιρων), ο φορέας οφείλει να αποδεχθεί το αίτημα για παροχή εργασίας εξ αποστάσεως.
Πηγή: Protothema.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup