Μεγαλώνει η λίστα των εργαζομένων που θα εργάζονται τις Κυριακές. Οι αλλαγές μετά την ψήφιση του εργασιακού νομοσχεδίου. Τι λέει για την εργασία την Κυριακή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ανοιχτά καταστήματα την Κυριακή στην Ελλάδα, όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη, προανήγγειλε χθες από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Το εργασιακό νομοσχέδιο έγινε δεκτό επί της αρχής, επί των άρθρων και στο σύνολό του κατά πλειοψηφία.
«Στο εξής θα λειτουργούν Κυριακή και στην Ελλάδα όσες επιχειρήσεις λειτουργούν και στην υπόλοιπη Ευρώπη και δη στις Μεσογειακές χώρες. Όμως τα δικαιώματα των εργαζομένων είναι σταθερά. Η αμοιβή τους θα προσαυξάνεται κατά 75%» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του και υπογράμμισε ότι όσοι εργάζονται Κυριακές θα παίρνουν ρεπό: «Θα υπάρχει έξτρα ημέρα ξεκούρασης την επόμενη εβδομάδα».
Έτσι, με το νέο πλαίσιο προστίθενται οι εξής κλάδοι στη λίστα:
- υπηρεσίες ταχυδρομικών υπηρεσιών (courier),
- δραστηριότητες παραγωγής υγειονομικών ειδών ή νοσηλευτικών υλικών,
- παραγωγή, αποθήκευση, μεταφορά και διανομή φαρμάκων και παραϊατρικού υλικού,
- επιχειρήσεις εφοδιαστικής αλυσίδας («logistics»), ιδίως παραλαβής, αποθήκευσης, συλλογής και διανομής εμπορευμάτων, όπως και επισκευής και συντήρησης περονοφόρων και ανυψωτικών μηχανημάτων,
- κέντρα κοινών υπηρεσιών («shared services centers») ομίλων επιχειρήσεων, ιδίως στους τομείς της λογιστικής, του ανθρώπινου δυναμικού, της μισθοδοσίας, των Η/Υ (ΙΤ), της κανονιστικής συμμόρφωσης, των προμηθειών και άλλων,
- επιχειρήσεις ψηφιοποίησης έγχαρτου αρχείου,
- επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών τηλεφωνικού κέντρου εξυπηρέτησης και τεχνικής υποστήριξης πελατών,
- επιχειρήσεις παραγωγής έτοιμου σκυροδέματος και λατομείων, εξόρυξης ορυκτών και μεταλλευτικών δραστηριοτήτων,
- κέντρα δεδομένων («data centers») και εν γένει μηχανογραφικών κέντρων ομίλων επιχειρήσεων.
Τι λέει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον χρόνο εργασίας
Ο νόμιμος συνήθης χρόνος εργασίας είναι 40 ώρες. Ο χρόνος εργασίας διευθετείται με ανώτατη ημερήσια απασχόληση τις 10 ώρες, ενώ παράλληλα καθορίζεται το καθεστώς των υπερωριών και προσδιορίζεται η αμοιβή τους.
Σε επιχειρήσεις στις οποίες εφαρμόζεται συμβατικό ωράριο εργασίας 40 ωρών εβδομαδιαίως, ο εργαζόμενος μπορεί να απασχολείται πέντε επί πλέον ώρες την εβδομάδα κατά την κρίση του εργοδότη. Οι ώρες αυτές (41η, 42η, 43η, 44η και 45η) θεωρούνται ως υπερεργασία, αμείβονται με 20% επιπλέον του καταβαλλόμενου ωρομισθίου και δεν υπολογίζονται στα επιτρεπόμενα όρια υπερωριακής απασχόλησης.
Η εργασία πλέον των 45 ωρών εβδομαδιαίως θεωρείται υπερωριακή. Η νόμιμη υπερωριακή απασχόληση έως 120 ώρες τον χρόνο αμείβεται με προσαύξηση 40% και γίνεται κατόπιν ειδικής αδείας. Οι νόμιμες υπερωρίες πέραν των 120 ωρών αμείβονται με προσαύξηση 60%. Επίσης, σε περιόδους αυξημένης απασχόλησης, ο εργαζόμενος μπορεί να εργάζεται 2 ώρες ημερησίως περισσότερο και να εργασθεί 2 ώρες λιγότερο σε άλλες περιόδους, ή σωρευτικά να λάβει ημερήσια ανάπαυση μιας ημέρας (ρεπό). Η εργασία που παρέχεται την έκτη ημέρα της εβδομάδος, κατά παράβαση του συστήματος πενθήμερης εργασίας, ανεξάρτητα από τις προβλεπόμενες κυρώσεις, αμείβεται με το καταβαλλόμενο ημερομίσθιο προσαυξημένο κατά 30%.
Ο μέγιστος χρόνος εβδομαδιαίας εργασίας των μισθωτών δεν μπορεί να υπερβαίνει, ανά περίοδο το πολύ τεσσάρων μηνών, τις 48 ώρες κατά μέσο όρο συμπεριλαμβανομένων των υπερωριών. Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας σε τετράμηνη και ετήσια βάση καθορίζεται κατά σειρά προτεραιότητας με επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας ή με διμερείς συμφωνίες μεταξύ του εργοδότη και του επιχειρησιακού σωματείου ή του συμβουλίου των εργαζομένων. Οι περίοδοι ετήσιας άδειας μετ’ αποδοχών και οι περίοδοι αδείας και ασθενείας δεν συνεκτιμώνται ή είναι ουδέτερες όσον αφορά στον υπολογισμό του μέσου όρου. Με επιχειρησιακές και κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας μπορεί να καθορίζεται άλλο σύστημα διευθέτησης χρόνου εργασίας, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες του κλάδου ή της επιχείρησης.
Για κάθε περίοδο 24 ωρών, η ελάχιστη ανάπαυση δεν μπορεί να είναι κατώτερη από δώδεκα συνεχείς ώρες. Όταν ο χρόνος ημερήσιας εργασίας υπερβαίνει τις έξη ώρες, πρέπει να χορηγείται διάλειμμα τουλάχιστον 15 λεπτών, κατά τη διάρκεια του οποίου οι εργαζόμενοι δικαιούνται να απομακρυνθούν από τη θέση εργασίας τους.
Στους εργαζόμενους εξασφαλίζεται ανά εβδομάδα ελάχιστη περίοδος συνεχούς ανάπαυσης 24 ωρών, η οποία συμπεριλαμβάνει καταρχήν την Κυριακή, ανάλογα με τις ισχύουσες για κάθε κατηγορία εργαζομένων διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας.
Πηγή: iEidiseis.gr