Πέμπτη, 01 Ιουλίου 2021 08:24

Self test: Ξανά δωρεάν από τα φαρμακεία – Ποιοι θα μπορούν να τα προμηθεύονται

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Δεν υποχρεούνται να διενεργούν αυτοδιαγνωστικό έλεγχο οι εμβολιασμένοι

Χωρίς self-test προσέρχονται στους χώρους εργασίας τους από τη Δευτέρα οι πλήρως εμβολιασμένοι εργαζόμενοι, όπως είχε επιβεβαιώσει από το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Ωστόσο, τα φαρμακεία θα διαθέτουν self test σε εβδομαδιαία βάση και δωρεάν για τους πολίτες τουλάχιστον μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.

Self test: Αρχίζει ξανά η δωρεάν διάθεση στα φαρμακεία

Από σήμερα 1η Ιουλίου, αρχίζει εκ νέου η διάθεση των δωρεάν self test στα φαρμακεία όλης της χώρας.

Αναλυτικότερα, οι εργαζόμενοι στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα καθώς και οι νέοι 18-30 ετών θα μπορούν να προμηθεύονται εφάπαξ τα 4 δωρεάν self test (ένα για κάθε εβδομάδα) που τους αναλογούν για τον μήνα Ιούλιο με την επίδειξη του ΑΜΚΑ τους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΗΔΙΚΑ το Σύστημα Διάθεσης Self-Test θα επαναλειτουργήσει από την Πέμπτη 1/7/2021 και ώρα 8:00 έως και το Σάββατο 10/7/2021 και ώρα 17:00, με προσωρινή διακοπή της λειτουργίας του από το Σάββατο 3/7/2021 και ώρα 17:00 έως τη Δευτέρα 5/7/2021 και ώρα 8:00.

Πάντως για την ομαλή προμήθεια των δωρεάν self test, οι δικαιούχοι καλούνται να τα παραλαμβάνουν κατά τις τακτικές ώρες λειτουργίας των φαρμακείων και όχι κατά τη διάρκεια της εφημερίας/διανυκτέρευσης.

Πηγή: ethnos.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 01 Ιουλίου 2021 08:40

Σχετικά Άρθρα

  • Διευκρινίσεις του υπουργείου Υγείας σχετικά με τα self test για τον καρκίνο του παχέος εντέρου
    Διευκρινίσεις του υπουργείου Υγείας σχετικά με τα self test για τον καρκίνο του παχέος εντέρου

    Σε διευκρινίσεις προχωρά το υπουργείο υγείας σχετικά με τα self-test για τον Καρκίνο του Παχέος Εντέρου, έπειτα από δημοσιεύματα που περιέχουν ελλιπείς ή ανακριβείς πληροφορίες, τονίζει σε ανακοίνωση του.

    Το Υπουργείο Υγείας ενημερώνει τους πολίτες ότι η υλοποίηση του προγράμματος πρόληψης για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, γίνεται σύμφωνα με τις επιστημονικές οδηγίες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας (ΕΕΔΥ), η οποία θεσμοθετήθηκε με τον νόμο 4675/2020 και αποτελεί το επίσημο γνωμοδοτικό όργανο του Υπουργείου Υγείας για τα θέματα Δημόσιας Υγείας, όπως ο προσυμπτωματικός έλεγχος του καρκίνου του παχέος εντέρου αλλά και τα υπόλοιπα προγράμματα προληπτικών εξετάσεων.

    Μέλη της Επιτροπής είναι εγνωσμένου κύρους ιατροί, Καθηγητές Πανεπιστημίου και ειδικοί στα θέματα της Δημόσιας Υγείας. Ειδικά για τον καρκίνο του παχέος εντέρου (όπως άλλωστε και για κάθε άλλο πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων) η Επιτροπή συνεργάστηκε με ομάδα εξειδικευμένων Γαστρεντερολόγων, ανάμεσα τους και Καθηγητές Πανεπιστημίου, όπως και η Πρόεδρος της Ελληνικής Γαστρεντερολογικής Εταιρείας. Επιπλέον, η Επιτροπή αλλά και το Υπουργείο Υγείας συνεργάστηκε με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο για την υλοποίηση του προγράμματος.

    Η Επιτροπή, διαμόρφωσε το πρωτόκολλο σύμφωνα με το οποίο το πρόγραμμα αφορά σε όλους τους πολίτες 50-69 ετών και διαθέτουν ΑΜΚΑ, είτε είναι ασφαλισμένοι είτε ανασφάλιστοι.

    Σύμφωνα με τις οδηγίες της Επιτροπής, το πρόγραμμα περιλαμβάνει τα παρακάτω βήματα:

    1. Διενέργεια Self-Test (Αυτοδιαγνωστικός Έλεγχος).
    2. Τα είδη των self test που χρησιμοποιούνται στο πρόγραμμα είναι αυτά τα οποία σύστησε η Επιτροπή των ειδικών, έχουν υψηλή αξιοπιστία, είναι εγκεκριμένα από τον ΕΟΦ και ακριβώς για αυτό, ο ΕΟΦ υπαγορεύει στο Υπουργείο Υγείας ποια συμπεριλαμβάνονται.
    3. Ειδικότερα, το Υπουργείο Υγείας έχει υιοθετήσει την χρήση τεστ FIT και FOB, όπως συνιστούν όλοι οι διεθνείς οργανισμοί (CDC, WHO). Επιπλέον, σχετικά με αναφορές που κάνουν λόγο στην εξέταση Mayer κοπράνων, διευκρινίζεται ότι η Mayer κοπράνων δεν είναι ειδική για την ανίχνευση ανθρώπινης αιμοσφαιρίνης, ενώ η χρήση της θα οδηγούσε σε περισσότερα ψευδώς θετικά αποτελέσματα. Ακόμα και τα εργαστήρια έχουν σταματήσει να χρησιμοποιούν την παλιά Mayer κοπράνων και χρησιμοποιούν αντίστοιχα τεστ με αυτά του προγράμματος. Η λίστα με τα self test που χρησιμοποιούνται στο πρόγραμμα βρίσκεται στον παρακάτω σύνδεσμο: https://colon.gov.gr/plirofories-gia-farmakopoioys/

    Τόσο το Υπουργείο Υγείας όσο και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος αλλά και οι ειδικοί γαστρεντερολόγοι, επισημαίνουν ότι τα self test ανιχνεύουν την παρουσία αιμορραγίας στα κόπρανα, που αποτελεί βασικό παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση του καρκίνου του παχέος εντέρου. Το self test δεν ανιχνεύει το αν ένας πολίτης έχει καρκίνο ή όχι. Η παρουσία αιμορραγίας στα κόπρανα μπορεί να οφείλεται σε διαφορετικές αιτίες και για τον λόγο αυτό, η Επιτροπή έχει δώσει την οδηγία όταν ένας πολίτης έχει θετικό τεστ, να γίνεται κλινική εκτίμηση από γαστρεντερολόγο. Για τους πολίτες που έχουν θετικό τεστ, εκδίδεται αυτόματα ηλεκτρονικό παραπεμπτικό επίσκεψης σε γαστρεντερολόγο.

    1. Επίσκεψη σε γαστρεντερολόγο. Ο γαστρεντερολόγος κάνει την κλινική εκτίμηση του ατόμου λαμβάνοντας υπόψη τα σχετικά συμπτώματα, το ιστορικό και κάθε άλλη πληροφορία ώστε να αποφασίσει αν χρειάζεται να γίνει κολονοσκόπηση. Εφόσον ο ιατρός κρίνει ότι πρέπει να γίνει η εξέταση, τότε εκδίδεται αυτόματα το ηλεκτρονικό παραπεμπτικό για την εξέταση, αλλά και η συνταγή για την προμήθεια των καθαρτικών σκευασμάτων που απαιτούνται για την προετοιμασία πριν την κολονοσκόπηση.

    3.Διενέργεια κολονοσκόπησης. Ο πολίτης κάνει την εξέταση της κολονοσκόπησης και σε περίπτωση ευρημάτων, εφόσον είναι εφικτό αφαιρούνται επιτόπου και προχωρά η δειγματοληψία για βιοψία.

    Θα πρέπει να σημειωθεί ότι όλες οι εξετάσεις (self test, επίσκεψη στον γαστρεντερολόγο, προμήθεια καθαρτικού, κολονοσκόπηση, βιοψία) είναι δωρεάν για όλους τους δικαιούχους ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, ενώ δε χρειάζεται καμία συνταγογράφηση. Οι δικαιούχοι λαμβάνουν έτοιμο το παραπεμπτικό τους και το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να κλείσουν το ραντεβού τους, εύκολα και γρήγορα.

    Με το Εθνικό Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου του Καρκίνου του Παχέος Εντέρου, στόχος είναι η έγκαιρη ανίχνευση των προ-καρκινικών αλλοιώσεων ή ακόμα και της νόσου αυτής καθ’ αυτής, με σκοπό την άμεση παρέμβαση και θεραπεία. Εάν οι αδενωματώδεις πολύποδες ή η πιθανή νεοπλασία διαγνωστούν και διαχειριστούν σε αρχικό στάδιο έχουν ίαση 100%, καθιστώντας την πρόωρη ανίχνευση εξαιρετικά ουσιώδη.

    Το Υπουργείο Υγείας ενθαρρύνει όλους τους πολίτες να εκμεταλλευτούν αυτές τις δωρεάν εξετάσεις που μπορούν να τους σώσουν τη ζωή. Είναι κρίσιμο αυτές οι υπηρεσίες να μη γίνονται αντικείμενο πολιτικής ή συνδικαλιστικής εκμετάλλευσης, αλλά να παλέψουμε όλοι μαζί, η Πολιτεία, οι επαγγελματίες υγείας, και οι πολίτες, ώστε να έχουμε υψηλά ποσοστά συμμετοχής και να μη θρηνούμε συμπολίτες μας από ασθένειες που μπορούν να προληφθούν αποτελεσματικά όταν εντοπίζονται έγκαιρα. Αυτή είναι η ανεκτίμητη αξία της Πρόληψης: μας χαρίζει υγεία για να χαρούμε τη ζωή με τους ανθρώπους που αγαπάμε.

    Πηγή: cnn.gr

  • Self tests καρκίνου παχέως εντέρου: Τι να κάνετε εάν βγει θετικό – Τι λέει η Παγώνη στο OPEN
    Self tests καρκίνου παχέως εντέρου: Τι να κάνετε εάν βγει θετικό – Τι λέει η Παγώνη στο OPEN

    Στα self test για τον καρκίνο του παχέος εντέρου αναφέρθηκε με δηλώσεις της η Ματίνα Παγώνη, επιχειρώντας να καθησυχάσει τους πολίτες, τονίζοντας πως σε περίπτωση που βγει θετικό, ο καθένας θα πρέπει να απευθυνθεί στον γιατρό του και όχι να σπεύσει σε κάποιο νοσοκομείο.

    «Χρειάζεται ψυχραιμία και να μιλήσουμε με τον γιατρό μας»

    «Υπάρχει ένας πανικός και έχουμε πολλά μηνύματα από τον κόσμο. Όταν το τεστ βγει θετικό δεν σημαίνει τίποτα. Δεν είναι υποχρεωτικό να έχει καρκίνο κάποιος. Πολλές φλεγμονώδεις νόσοι, μπορούν να βγάλουν θετικό το τεστ. Ψυχραιμία! Δεν σημαίνει ότι με θετικό τεστ κάποιος έχει καρκίνο. Πρέπει να κλείσουμε ραντεβού με τον γιατρό μας, παίρνουμε το τεστ, βλέπει το ιστορικό μας και μας καθοδηγεί για να κλείσουμε ραντεβού για κολονοσκόπηση. Δεν τρέχουμε κατευθείαν στο νοσοκομεία. Είναι αδύνατον να κάνουμε αμέσως κολονοσκόπηση χωρίς ραντεβού. Είναι πιθανόν το 80% των θετικών τεστ, να μην είναι ακριβή», ανέφερε αρχικά η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.

    «Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ένα είδος που έχουμε ίαση σε μεγάλο ποσοστό. Δεν χρειάζεται πανικός. Έρχονται άνθρωποι στο νοσοκομείο πανικόβλητοι για να κάνουν κολονοσκόπηση. Κάναμε πρόταση για να υπάρχουν συγκεκριμένα νοσοκομεία που θα πηγαίνουν όσοι θέλουν να κάνουν κολονοσκόπηση. Χρειάζεται μια διαδικασία για να γίνει η εξέταση. Χρειάζεται καθαρό έντερο για να μπορέσει να κάνει τη δουλειά του ο γιατρός. Δεν πάμε αμέσως μετά το τεστ να κάνουμε κολονοσκόπηση», κατέληξε η Ματίνα Παγώνη.

    Πηγή: cnn.gr

  • Πάνω από 620.000 αντιγριπικοί εμβολιασμοί - 130.000 self test για τον καρκίνο του παχέος εντέρου
    Πάνω από 620.000 αντιγριπικοί εμβολιασμοί - 130.000 self test για τον καρκίνο του παχέος εντέρου

    Προχωράνε με γοργούς ρυθμούς οι αντιγριπικοί εμβολιασμοί, οι οποίοι έχουν φτάσει τους 623.000 μέχρι σήμερα και σκοπός είναι να διενεργηθούν συνολικά 3,4 εκατομμύρια.

    Την ίδια ώρα, 130.000 self test διενεργήθηκαν για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, εκ των οποίων τα 1.000 ήταν θετικά. Οι δικαιούχοι, που είναι άνθρωποι ηλικίας 50 - 69 ετών, ανέρχονται σε 3.000.000. Μέχρι και την Τετάρτη (23/10) είχαν σταλεί 1.400.000 SMS και η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του μήνα, όπως ενημέρωσε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου Απόστολος Βαλτάς, σε συνέντευξη Τύπου.

    Όπως σημείωσε ο ίδιος, ο αντιγριπικός εμβολιασμός έχει ως στόχο τον περιορισμό της μετάδοσης του ιού της γρίπης και την πρόληψη της εμφάνισης σοβαρών επιπλοκών μετά από λοίμωξη από τον ιό. Στοχεύει ιδιαίτερα στην προστασία της υγείας ηλικιωμένων, ασθενών με χρόνιες παθήσεις, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, το άσθμα και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, πολύ μικρών παιδιών και εγκύων.

    Σε αυτές τις κατηγορίες ασθενών, η σοβαρή νόσηση είναι περισσότερο πιθανή. Ο εμβολιασμός συνιστάται και σε εργαζόμενους σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας και σε ειδικούς πληθυσμούς (πχ νεοσύλλεκτοι).

    Κάλυψη τουλάχιστον του 75% των ευπαθών

    Προκειμένου να είναι αποτελεσματικός ο αντιγριπικός εμβολιασμός, η ΕΕ έχει θέσει ως στόχο την κάλυψη τουλάχιστον του 75% των ατόμων που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση.

    Η χώρα μας υπολείπεται αυτού του ποσοστού κατά το 1/3, με εμβολιαστική κάλυψη, που συνήθως κινείται λίγο κάτω από το 50%. Έχει παρατηρηθεί ότι χώρες στις οποίες οι φαρμακοποιοί συμμετέχουν ενεργά στην αντιεμβολιαστική εκστρατεία, εμφανίζουν αυξημένα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού.

    Καρκίνος του παχέος εντέρου: Στους τρεις συχνότερα εμφανιζόμενους

    Ο καρκίνος του παχέος εντέρου ανήκει στους τρεις συχνότερα εμφανιζόμενους τύπους καρκίνου παγκοσμίως είπε χαρακτηριστικά ο Κωνσταντίνος Κάσσανδρος, κοινοτικός φαρμακοποιός, μέλος του ΔΣ του Φαρμακευτικού Συλλόγου Χαλκιδικής.

    Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα αποτελεί μία από τις κυριότερες αιτίες θανάτου από καρκίνο, με 2.416 καταγεγραμμένους θανάτους το 2021, που οφείλονταν σε κακοήθη νεοπλάσματα του παχέος εντέρου.

    Η ασθένεια φαίνεται να πλήττει κυρίως άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, με την ηλικία να μην αποτελεί τον μοναδικό επιβαρυντικό παράγοντα. Το γεγονός ότι ο καρκίνος του παχέος εντέρου μπορεί να θεραπευτεί πλήρως όταν ανιχνευθεί σε πρώιμο στάδιο, καθιστά καθοριστικό τον ρόλο της έγκαιρης διάγνωσής του. Το Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης «Προλαμβάνω», αποτελώντας το πρώτο οργανωμένο, συστηματικό πρόγραμμα διενέργειας συγκεκριμένων προληπτικών εξετάσεων οριζόντια, έχει ως στόχο να μειώσει τη θνησιμότητα από τον καρκίνο του παχέος εντέρου μέσω του έγκαιρου εντοπισμού του.

    Πόσο ακριβή είναι τα τεστ

    Τα τεστ FIT (Fecal Immunochemical Test ή τεστ ανοσοχημικού ελέγχου κοπράνων) που χρησιμοποιούνται για την ανίχνευση ανθρώπινης αιμοσφαιρίνης στα κόπρανα παρουσιάζουν υψηλή ευαισθησία (πάνω από 90%). Αυτή η ευαισθησία επιτρέπει τη διάγνωση πρώιμων σταδίων καρκίνου και πολύποδων, μειώνοντας τις πιθανότητες για ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα.

    Κύρια χαρακτηριστικά του προγράμματος:

    • Διάρκεια ειδοποίησης:

    Οι πολίτες ηλικίας 50-69 ετών, σε διάστημα 4 μηνών από τη λήψη του ενημερωτικού μηνύματος, μπορούν να προμηθευτούν δωρεάν ένα κιτ FIT από τα συνεργαζόμενα φαρμακεία με τη χρήση του ΑΜΚΑ τους.

    • Παροχή self-test:

    Το self-test που διανέμεται είναι εύκολο στη χρήση και μπορεί να γίνει στο σπίτι, συλλέγοντας ένα μικρό δείγμα κοπράνων για ανάλυση. Ο πολίτης θα ενημερώνει το φαρμακείο από το οποίο προμηθεύτηκε το τεστ, για το αποτέλεσμά του.

    • Καταχώρηση αποτελέσματος:

    Σε κάθε περίπτωση πρέπει να τονίζεται η σημασία της καταχώρησης του αποτελέσματος του self-test, ύστερα από τη διενέργειά του. Όταν το αποτέλεσμα του τεστ είναι αρνητικό, το πρόγραμμα τερματίζεται, ενώ σε περίπτωση άκυρου αποτελέσματος, ο πολίτης δικαιούται άπαξ ένα επιπλέον δωρεάν self-test.

    • Παρακολούθηση σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος:

    Αντίθετα, σε περίπτωση καταχώρησης θετικού αποτελέσματος παρέχεται στον πολίτη η δυνατότητα δωρεάν επίσκεψης σε γαστρεντερολόγο για περαιτέρω αξιολόγηση εντός δύο μηνών. Εάν κριθεί απαραίτητο, παραπέμπεται για διαγνωστική κολονοσκόπηση, κατά την οποία είναι δυνατόν να αφαιρεθούν οι πολύποδες ή να ληφθούν δείγματα για βιοψία.

    • Τρόπος διεξαγωγής του self-test:

    Η εκτέλεση του τεστ είναι απλή. Οι πολίτες πρέπει να συλλέξουν κόπρανα, που δεν έχουν έρθει σε επαφή με νερό ή ούρα, χρησιμοποιώντας το παρεχόμενο κιτ. Το δείγμα πρέπει να ληφθεί από πέντε διαφορετικά σημεία, ώστε να εξασφαλιστεί η ακρίβεια της ανάλυσης. Το δείγμα αναμιγνύεται με το διάλυμα του κιτ και τοποθετούνται λίγες σταγόνες στη συσκευή εξέτασης. Τα αποτελέσματα εμφανίζονται σε λίγα λεπτά: ένα θετικό αποτέλεσμα υποδεικνύει την παρουσία αιμοσφαιρίνης στα κόπρανα και την ανάγκη για περαιτέρω διερεύνηση.

    Καταλήγοντας, σημείωσε πως οι φαρμακοποιοί διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη διάθεση των τεστ, στην ενημέρωση των δικαιούχων και στη λεπτομερή επεξήγηση της ορθής διαδικασίας διενέργειάς του στο σπίτι από τους πολίτες.

    Επίσης είναι επιφορτισμένοι με την καταχώρηση του αποτελέσματος στη σχετική πλατφόρμα καθώς και με την καθοδήγηση των πολιτών, στις περιπτώσεις με θετικό αποτέλεσμα τεστ, για τα επόμενα βήματα. Εξασφαλίζουν κατά αυτόν τον τρόπο ότι τα άτομα με θετικό αποτέλεσμα τεστ παραπέμπονται σε γαστρεντερολόγο για περαιτέρω αξιολόγηση.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο: Απομένουν 10 ημέρες για τις αιτήσεις - Πώς γίνεται η διαδικασία
    Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο: Απομένουν 10 ημέρες για τις αιτήσεις - Πώς γίνεται η διαδικασία

    Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για να εκπνεύσει σε 10 ημέρες η διαδικασία ένταξης στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο

    Μέχρι τις 3 Οκτωβρίου έχουν προθεσμία για να υποβάλουν αίτηση όσοι επιθυμούν να ενταχθούν στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο.

    Όπως αναφέρει και η ανακοίνωση της ΗΔΙΚΑ για το κοινωνικό τιμολόγιο:

    • Οι αιτήσεις του ΚΟΤ και του Μητρώου Ευάλωτων Πελατών ελέγχονται βάσει:
    • Της φορολογικής δήλωσης 2023, όσον αφορά εισοδήματα και σύνθεση νοικοκυριού.
    • Της τελευταίας εκκαθάρισης ΕΝΦΙΑ (2023), όσον αφορά ακίνητη περιουσία.

    Οι πολίτες οι οποίοι υπέβαλαν αίτηση από την 03/08/2024, και πριν την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης ΕΝΦΙΑ 2024 και οι οποίοι έχουν μεταβολές στην ακίνητη περιουσία τους μέσα στο 2023 (εκκαθάριση ΕΝΦΙΑ 2024), μπορούν αν θέλουν, να κάνουν νέα αίτηση, η οποία θα ελεγχθεί, όσον αφορά την ακίνητη περιουσία, βάσει της τελευταίας εκκαθάρισης ΕΝΦΙΑ (2024).

    Υπενθυμίζεται ότι:

    Οι πολίτες μπορούν να υποβάλουν αίτηση οποιαδήποτε στιγμή επιθυμούν εντός του έτους (αφού πρώτα ακυρώσουν ήδη υπάρχουσα υποβληθείσα αίτηση).

    Με την παρέλευση διμήνου από τη λήξη της διορίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων (από 03/08/2024 έως και 03/10/2024), όσοι από τους εν ενεργεία δικαιούχους δεν έχουν υποβάλλει νέα αίτηση, θα απενταχθούν αυτόματα από το ΚΟΤ.

    Oι δικαιούχοι θα πρέπει να υποβάλλουν εκ νέου αίτηση μέχρι και 03/10/2024, αλλιώς θα απενταχθούν αυτόματα από το ΚΟΤ.

    Μετά την καταληκτική ημερομηνία για τις αιτήσεις στο ΚΟΤ, όσοι δεν έχουν υποβάλει αίτηση θα αφαιρεθούν αυτόματα από το πρόγραμμα, και θα χρεώνονται με τις αυξημένες τιμές που ισχύουν για τους υπόλοιπους καταναλωτές.

    Προϋποθέσεις ένταξης στο ΚΟΤ

    Οι δικαιούχοι του ΚΟΤ-Α πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια εισοδήματος, περιουσίας και διαμονής, όπως ορίζονται στη νομοθεσία.

    Οι δικαιούχοι του ΚΟΤ-Β πρέπει να πληρούν τα εξής κριτήρια:

    • Ετήσιο εισόδημα που κυμαίνεται από 9.000 έως 31.500 ευρώ, ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού.
    • Συνολική αξία ακίνητης περιουσίας έως 120.000 ευρώ για μονοπρόσωπα νοικοκυριά, με ανώτατο όριο τα 180.000 ευρώ

      Διαδικασία Υποβολής Αίτησης

      • Επιβεβαιώστε τον ΑΜΚΑ και συναινέστε στην επεξεργασία των απαραίτητων στοιχείων.
      • Επιλέξτε την κατηγορία του ΚΟΤ για την οποία κάνετε αίτηση.
      • Εισαγάγετε τον αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και τα στοιχεία επικοινωνίας.
      • Για το ΚΟΤ-Α απαιτείται εγκεκριμένη αίτηση ΚΕΑ, ενώ για το ΚΟΤ-Β απαιτείται η συγκατάθεση των φιλοξενούμενων ατόμων.
      • Αν πληροίτε τα κριτήρια, θα λάβετε ενημέρωση για την κατανάλωση και τα δικαιώματα σας.

      για πολυπρόσωπα.

    • Τα μέλη του νοικοκυριού να μην εμπίπτουν σε πολυτελή διαβίωση ή να δηλώνουν δαπάνες για πολυτελείς υπηρεσίες.

    Τα 6 βήματα

    Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να προχωρήσουν στα εξής 6 βήματα:


    Βήμα 1. Με την είσοδό σας στο σύστημα θα σας ζητηθεί να επιβεβαιώσετε τον ΑΜΚΑ σας και να συναινέσετε στην επεξεργασία των στοιχείων που απαιτούνται (τα δικά σας, του/της συζύγου και των προστατευόμενων τέκνων σας).

    Βήμα 2. Μετά την συναίνεση σας, εμφανίζεται φόρμα που αναφέρει κάποια προσωπικά στοιχεία σας. Επιλέξτε για ποιο ΚΟΤ θέλετε να κάνετε αίτηση.

    Βήμα 3. Απαραίτητη είναι η συμπλήρωση αριθμού παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης απαιτείται το e-mail και ένας αριθμός κινητού τηλεφώνου που θα χρησιμοποιηθούν για αποστολή τυχόν ειδοποιήσεων.

    Βήμα 4. Για αιτήσεις ΚΟΤ-Α απαιτείται να έχετε εγκεκριμένη αίτηση ΚΕΑ. Δεν ισχύει πλέον η απαίτηση επικαιροποιημένης αίτησης ΚΕΑ το τελευταίο δίμηνο. Αρκεί να υπάρχει ενεργή εγκεκριμένη αίτηση. Για ΚΟΤ-Α δεν απαιτείται η συγκατάθεση των φιλοξενούμενων ατόμων γιατί έχει δοθεί στο ΚΕΑ.

    Για αιτήσεις ΚΟΤ-Β ή ένταξης στο Μητρώο Ευάλωτων Πελατών, σε περίπτωση που το νοικοκυριό σας έχει και ενήλικα φιλοξενούμενα μέλη, για να δείτε αν πληροίτε τα κριτήρια απαιτείται η συγκατάθεση των φιλοξενούμενων ατόμων μέσω των κωδικών τους Taxisnet για την προσπέλαση των στοιχείων τους από την Α.Α.Δ.Ε. Αν για κάποιο άτομο απαιτείται συναίνεση αναφέρεται ευκρινώς.

    Βήμα 5. Εφόσον έχουν δοθεί όλες οι τυχόν απαιτούμενες συναινέσεις των ενήλικων μελών του νοικοκυριού σας, και έχουν συμπληρωθεί όλα τα απαιτούμενα πεδία, εμφανίζεται η πληροφορία αναφορικά με το εάν πληροίτε τα κριτήρια ή όχι.

    Βήμα 6. Για να καταστείτε δικαιούχος πρέπει να πατήσετε το κουμπί [Υποβολή Αίτησης]. Εάν πληροίτε τα κριτήρια του ΚΟΤ, εμφανίζεται και το όριο τετραμηνιαίας κατανάλωσης για τιμολόγηση με το ΚΟΤ που αιτηθήκατε. Στην αντίθετη περίπτωση, εμφανίζονται οι λόγοι απόρριψης αναλυτικά.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Μεσσηνία: Κατακόρυφη αύξηση σε rapid και self test στην Καλαμάτα - Μεγάλες ελλείψεις σε παιδικά φάρμακα
    Μεσσηνία: Κατακόρυφη αύξηση σε rapid και self test στην Καλαμάτα - Μεγάλες ελλείψεις σε παιδικά φάρμακα

    Τεράστια είναι η αύξηση στη διενέργεια self και rapid test από τους πολίτες της Καλαμάτας, σε σύγκριση με το διάστημα πριν από τις γιορτές. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι με συμπτώματα που επιλέγουν πλέον τα διπλά self test (για κορονοϊό και γρίπη), ώστε να γνωρίζουν από ποιον από τους δύο ιούς νοσούν. Όπως ανέφερε στην «Ε» ο πρώην αντιπρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μεσσηνίας και νυν μέλος του Παύλος Μπουζιάνης, η εξέλιξη αυτή είναι απότοκος της μεγάλης θετικότητας από τη διασπορά των ιών, η οποία αυξήθηκε δραματικά το διάστημα των γιορτών. «Η ζήτηση για self test κορονοϊού πολλαπλασιάστηκε, όπως και για τα τεστ που αφορούν την γρίπη τύπου Α και Β. Ακόμα, ζήτηση παρατηρείται και στα τεστ στρεπτοκόκκου, παρότι στην προκειμένη περίπτωση, προσωπικά προτείνω να πηγαίνουν οι γονείς τα παιδιά τους στα μικροβιολογικά κέντρα για να είναι απολύτως βέβαιοι» σημείωσε, τονίζοντας πως μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς υπήρξε έλλειψη στα τεστ, με αποτέλεσμα σε ορισμένα φαρμακεία της Καλαμάτας να τελειώσουν ακόμα και μέσα σε μια μέρα τα διαθέσιμα πακέτα.

    ΤΑ ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΥΠΟΧΡΩΤΙΚΑ ΤΕΣΤ

    «Οι μετακινήσεις του κόσμου και οι συναντήσεις στα τραπέζια κατά την περίοδο των γιορτών συνετέλεσαν στην αύξηση της ζήτησης σε τεστ λόγω των κρουσμάτων που προέκυψαν, ενώ στο πλαίσιο των προνοητικότητας δεν ήταν λίγοι εκείνοι που αγόραζαν τεστ προληπτικά για να γνωρίζουν αν είναι θετικοί ή όχι, ώστε να μην κολλήσουν και τους υπόλοιπους. Παράλληλα, δεδομένου πως αρκετός κόσμος ταξίδεψε σε άλλα μέρη της Ελλάδας και στο εξωτερικό, επιστρέφοντας έσπευσαν να διαπιστώσουν αν είναι αρνητικοί, πριν συναντήσουν συγγενείς όπου σε πολλές περιπτώσεις είναι μεγαλύτερης ηλικίας» συμπλήρωσε, προσθέτοντας πως κάποιοι παίρνουν τα τεστ για να τα κάνουν σπίτι τους και άλλοι θέλουν να τα κάνουν στα φαρμακεία, σε μορφή rapid, νιώθοντας μεγαλύτερη ασφάλεια και σιγουριά. «Επιπλέον, υπάρχουν ανεμβολίαστοι που εργάζονται σε δομές υγείας και χρειάζονται το rapid test για να προσέλθουν στην εργασία τους, ενώ λόγω της έξαρσης ιατρεία ζητούν το σχετικό αρνητικό τεστ από τον ασθενή ώστε να πραγματοποιήσει την επίσκεψη του» συμπλήρωσε. Σε ότι έχει να κάνει με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, και αν η επιστροφή τους στα θρανία μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων συνδυάστηκε με κάποια τεστ, ο Παύλος Μπουζιάνης παρατήρησε πως δεν σημειώθηκε μεγάλο ενδιαφέρον στο σκέλος αυτό, παρά μόνο σε ελάχιστες περιπτώσεις.

    ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΜΑΣΚΕΣ

    Αναφορικά με τη χρήση μάσκας και αν τις τελευταίες εβδομάδες αυξήθηκε η ζήτησή της ύστερα και από την σύσταση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για εφαρμογή της στους κλειστούς χώρους, ο ίδιος επισήμανε πως οι πωλήσεις ανέβηκαν αλλά όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό όπως τα τεστ, μιας και η χρήση δεν είναι υποχρεωτική, παρά μόνο σε χώρους υγείας. «Μάσκα χρησιμοποιούν περισσότερο άνθρωποι που έχουν κάποια σοβαρά προβλήματα υγείας ή έχουν στο οικογενειακό τους περιβάλλον ηλικιωμένα άτομα που πρέπει να προφυλάξουν» πληροφόρησε.

    ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ

    Στο ίδιο κλίμα, ιδιαίτερα αυξημένη παρουσιάζεται η ζήτηση για αντιιικά φάρμακα και βιταμίνες, λόγω της έξαρσης των ιώσεων. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τον κ. Μπουζιάνη, το μεγαλύτερο πρόβλημα σε ότι έχει να κάνει με τις ελλείψεις εντοπίζεται σε φάρμακα για παιδιά που προορίζονται για τις λοιμώξεις, με κύριο παράδειγμα τα εισπνεόμενα και τα αντιβιοτικά σιρόπια. «Αποτέλεσμα αυτού είναι αρκετοί γονείς να επισκέπτονται διάφορα φαρμακεία μέχρι να εξυπηρετηθούν, αν και η έλλειψη αφορά όλα και όχι μεμονωμένα κάποια» υπογράμμισε, αποδίδοντας την εξέλιξη αυτή στις εταιρείες όπου λόγω κόστους προτιμούν να τα στέλνουν σε άλλες αγορές. «Κατά γενική ομολογία είμαστε φθηνή χώρα στην πώληση φαρμάκων, τη στιγμή που ένα εισπνεόμενο πωλείται 12 ευρώ στη χώρα μας και στην Αγγλία για παράδειγμα 53 ευρώ. Ετσι, η εκάστοτε εταιρεία προτιμάει να το εξάγει στη χώρα που έχει συμφέρον» πρόσθεσε.

    ΑΡΓΗΣΕ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ Ο ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ

    Από πλευράς αντιγριπικού εμβολιασμού, ο Παύλος Μπουζιάνης ενημέρωσε πως παρατηρήθηκε μια χαλαρότητα το προηγούμενο διάστημα, πιθανότητα και λόγω του κορεσμού του κόσμου από την πίεση των προηγούμενων χρόνων και τις ανάλογες συστάσεις για αυτό του covid. «Τις δύο τελευταίες εβδομάδες ωστόσο οι εμβολιασμοί για τη γρίπη έχουν αυξηθεί, απόρροια κατά τη γνώμη μου της αύξησης των ιώσεων και του φόβου που έχει προκαλέσει. Βέβαια, μέχρι και τις γιορτές είχαμε καλοκαιρία, οπότε οι χειμωνιάτικες πλέον θερμοκρασίες συντελούν και αυτές ώστε ο κόσμος να αρχίσει τον εμβολιασμό, παρότι η πλειοψηφία γνωρίζει πως χρειάζονται 2-3 εβδομάδες για να αναπτυχθούν αντισώματα» διευκρίνισε, υπενθυμίζοντας πως πλέον, με το νέο μέτρο της Κυβέρνησης, οι πολίτες μπορούν μόνο με τον ΑΜΚΑ τους να επισκεφθούν ένα φαρμακείο και να προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους, δίχως κάποιο κόστος, δεδομένου πως προέκυπτε στο παρελθόν οικονομική επιβάρυνση για να γράψει κάποιος εξωτερικός γιατρός το εμβόλιο. «Είναι προφανές πως αν δεν γίνονταν εμβολιασμοί στα φαρμακεία ο αριθμός τους κάθε χρόνο θα ήταν σαφώς μικρότερος, γεγονός που φαίνεται να γνωρίζει η Κυβέρνηση, καθώς επεξεργάζεται τη διενέργεια εμβολιασμού και για τον κορονοϊό στα φαρμακεία» κατέληξε.

    Πηγή: Εleftheriaonline.gr

  • Αγαπηδάκη για κορονοϊό: Όλα έτοιμα για τους εμβολιασμούς στα φαρμακεία - Πώς θα γίνει πράξη
    Αγαπηδάκη για κορονοϊό: Όλα έτοιμα για τους εμβολιασμούς στα φαρμακεία - Πώς θα γίνει πράξη

    «Είμαστε σε διαδικασία να προχωρήσουμε τον εμβολιασμό για τον κορονοϊό και στα φαρμακεία», είπε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη το πρωί της Παρασκευής μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

    Πώς θα γίνει στην πράξη

    Όπως διευκρίνισε η ίδια, «αυτό επιδιώκουμε. Είμαστε σε διαδικασία με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο για να δούμε πώς θα γίνει αυτό ακριβώς επιχειρησιακά και το επόμενο διάστημα θα ανακοινώσουμε τις λεπτομέρειες. Η πολιτική βούληση είναι να το κάνουμε ακόμα πιο εύκολο για όλους τους πολίτες» είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενη στους εμβολιασμούς κατά του covid από τα φαρμακεία».

    Ανησυχία για τα αυξημένα κρούσματα

    Σε ό,τι αφορά τα αυξημένα κρούσματα κορονοϊού και τις νοσηλείες στα νοσοκομεία, η κ. Αγαπηδάκη σημείωσε: «Είχαμε αύξηση στις απλές κλίνες γιατί έχουμε πολλαπλές λοιμώξεις και η γρίπη προκαλεί πολύ πιο βαριά νόσηση. Ωστόσο υπάρχει από χθες τάση αποκλιμάκωσης με τάση σταθεροποίησης. Μέσα σε λίγες μέρες έχουν διπλασιαστεί οι εμβολιασμοί για κορονοϊό».

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Κοινωνικό τιμολόγιο: Έτοιμη η ΗΔΙΚΑ για τις αιτήσεις στο νέο ΚΟΤ
    Κοινωνικό τιμολόγιο: Έτοιμη η ΗΔΙΚΑ για τις αιτήσεις στο νέο ΚΟΤ
    Μια νέα κατηγορία στον τομέα του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ Γ) για την ηλεκτρική ενέργεια, δημιουργήθηκε για να πετύχει σημαντική μείωση του κόστους ενέργειας για πολύτεκνες οικογένειες.

    Για να ενταχθούν στην ειδική αυτή χρέωση, ισχύουν διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια, ενώ δεν λαμβάνονται υπόψη περιουσιακά κριτήρια. Σύμφωνα με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρο Σκυλακάκη, η πλατφόρμα για τις αιτήσεις θα είναι διαθέσιμη από την 1η Φεβρουαρίου 2024.

    Η σχετική απόφαση υπογράφηκε από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρο Σκυλακάκη, και την υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, στο πλαίσιο των προηγούμενων μέτρων που ανακοινώθηκαν τον περασμένο Νοέμβριο από την κυβέρνηση.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η απόφαση εισάγει το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο ΚΟΤ Γ - Ειδικό Τιμολόγιο Πολυτέκνων. Στα πλαίσια αυτού του τιμολογίου, παρέχεται μειωμένη τιμή ρεύματος για οικιακή χρήση στις οικογένειες με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα και περισσότερα.

    Συγκεκριμένα, η έκπτωση αφορά το ποσοστό 10 λεπτών ανά kWh στη χρέωση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, εστιάζοντας αποκλειστικά στην κύρια κατοικία. Όσον αφορά τα εισοδηματικά κριτήρια, για οικογένεια με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα, το ανώτατο ετήσιο εισόδημα ορίζεται στα 50.000 ευρώ, με προσθήκη 2.500 ευρώ για κάθε επιπλέον εξαρτώμενο τέκνο, φτάνοντας τα 70.000 ευρώ.

    Επιπλέον, παρέχονται ποσά για οικογένειες με άτομα με αναπηρία ή ανάγκη μηχανικής υποστήριξης, καθώς και διευρυμένα όρια κατανάλωσης για τη χορήγηση της έκπτωσης, ενώ οι δικαιούχοι επωφελούνται από έκπτωση λόγω εξοικονόμησης ενέργειας, που δεν υπερβαίνει το 20% της βασικής έκπτωσης.

    Τέλος, η απόφαση τροποποιεί το καθεστώς απαλλαγής από ρυθμιζόμενες χρεώσεις για τη χρήση του συστήματος και το δίκτυο. Οι δικαιούχοι του ΚΟΤ Γ απαλλάσσονται από το μεταβλητό σκέλος της χρέωσης, ενώ οι δικαιούχοι του ΚΟΤ Β απαλλάσσονται από το πάγιο και σταθερό σκέλος των χρεώσεων.

    Η ένταξη στο ΚΟΤ Γ θα γίνεται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΗΔΙΚΑ, με την υποβολή πιστοποιητικών και τη διαλειτουργικότητα του ιστότοπου με τις αρμόδιες υπηρεσίες.

    Πηγή: dnews.gr

  • ΕΟΠΥΥ: Φρένο στη συνταγογράφηση εξετάσεων- Δείτε αναλυτικά ποιες και πότε θα αποζημιώνονται
    ΕΟΠΥΥ: Φρένο στη συνταγογράφηση εξετάσεων- Δείτε αναλυτικά ποιες και πότε θα αποζημιώνονται

    Η συνταγογράφηση εκτός των χρονικών ορίων που θέτει η υπουργική απόφαση, θα αποκλείει την αποζημίωση της εξέτασης από τον ΕΟΠΥΥ

    «Κόφτες» στην καταχρηστική συνταγογράφηση εξετάσεων ενεργοποίησαν ο ΕΟΠΥΥ και η ΗΔΙΚΑ.

    Ειδικότερα, και όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός τέθηκε σε εφαρμογή στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης (ΣΗΣ) της ΗΔΙΚΑ υπουργική απόφαση που αφορά την υλοποίηση μέτρων ελέγχου της συνταγογράφησης και εκτέλεσης εργαστηριακών εξετάσεων (πρόκειται για την υπ΄αρ. ΕΑΛΕ/Γ.Π. 43167/01.09.2022 ( ΦΕΚ Β΄4630)).

    Ο ΕΟΠΥΥ υπογραμμίζει ότι προχώρησε στην εφαρμογή της υπουργικής απόφασης, λαμβάνοντας υπόψη το πάγιο αίτημα των Ιατρικών Συλλόγων για έγκαιρο και προληπτικό έλεγχο των εργαστηριακών εξετάσεων. «Η ενεργοποίηση των συγκεκριμένων μέτρων συμπεριλαμβάνεται και στις προτάσεις της Ομάδας Εργασίας του Υπουργείου Υγείας, σχετικά με τον περιορισμό της δαπάνης των διαγνωστικών εξετάσεων, στην οποία συμμετείχαν και σύλλογοι εργαστηριακών ιατρών» αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο ΕΟΠΥΥ.

    Προσθέτει, δε, πως διασφαλίζεται η αποζημίωση των αιτιολογημένων και απαραίτητων εξετάσεων για την υγεία των ασφαλισμένων.

    «Ο ΕΟΠΥΥ σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την πρόσβαση των δικαιούχων του σε υπηρεσίες Υγείας, αλλά και για την αντιμετώπιση φαινομένων καταχρηστικής συνταγογράφησης που είναι επιζήμια τόσο για τα οικονομικά των δικαιούχων μας όσο και για τα οικονομικά μεγέθη στην Υγεία» καταλήγει η ανακοίνωση του Οργανισμού.

    Τι προβλέπει η υπουργική απόφαση
    Σύμφωνα με όσα προβλέπονται στην υπουργική απόφαση και τα οποία ενσωματώθηκαν στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, για τον ίδιο ΑΜΚΑ ασφαλισμένου επιτρέπεται η συνταγογράφηση και εκτέλεση της ίδιας εξέτασης μια φορά εντός διαστήματος 20 ημερών.

    Για τις μια σειρά από εξετάσεις, το ανωτέρω χρονικό διάστημα διαμορφώνεται ως εξής:

    i.Ανά τέσσερις (4) ημέρες:

    -Γενική Αίματος

    -Χολερυθρίνη

    -CPK, CPK-MB

    -Ηλεκτρολύτες (Κάλιο, Νάτριο, Ασβέστιο)

    -Σάκχαρο

    -Ουρία

    -Κρεατινίνη

    -Αμυλάση

    -INR, PT,PTT

    -Β-Χοριακή Γοναδοτροπίνη

    -Γενική Ούρων

    -CRP ποσοτικό

    -Ακτινογραφίες ανά όργανο με πάθηση

    -Μικροσκοπική εξέταση εκκρίματος για γονόκοκκο, για σπειροχαίτη, για μαλακό έλκος, για Nicolas Favre, για τριχομονάδες, για μύκητες, για χλωρίδες, για ελαστικές ίνες, κρυστάλλου Curghaman, ηωσινόφιλα, για άγκιστρα εχινόκοκκου, για Hansen, για Koch κατά παραγγελία.

    ii.Ανά εξήντα (60) ημέρες:

    -Βιταμίνη Β12

    -Προσδιορισμός Φυλλικού Οξέος

    -Χοληστερόλη (CHL)

    -Χοληστερόλη υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνών (HD-CHOLESTEROL)

    -Χοληστερόλη χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνών (LDL-CHOLESTEROL)

    -Τριγλυκερίδια αίματος.

    iii.Ανά ενενήντα (90) ημέρες:

    Γλυκοζυλιωμένη Αιμοσφαιρίνη (HbA1c).

    Εξαιρούνται: ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 1 (icd10:

    E10 – ινσουλινοεξαρτώμενος σακχαρώδης διαβήτης), η Κύηση (icd10: Z32, Z32.1) και ο Διαβήτης Κύησης (icd10: 0.24, 024.0, 024.1, 024.2, 024.3, 024.4, 024.9).

    iv.Ανά έξι (6) μήνες:

    -ΟΛΙΚΗ 25 (ΟΗ) ΒΙΤΑΜΙΝΗ D

    -1,25 Διυδροξυ – Βιταμίνη D3 ορού (1,25 (ΟΗ^3)

    -Ομοκυστεΐνη.

    v.Ανά έτος:

    -Προσδιορισμός λιποπρωτεϊνης α (LPa)

    -Αντι-θυρεοσφαιρινικά αντισώματα antiG)

    -Αντισώματα έναντι της θυρεοειδικής υπεροξειδάσης anti-TPO)

    -Ελεύθερη τριωδιοθυρονίνη (FT3).

    Η συνταγογράφηση κατά παρέκκλιση των ανωτέρω χρονικών περιόδων που ορίζονται επιτρέπεται, όμως σε αυτή την περίπτωση, εκδίδεται παραπεμπτικό με την ένδειξη «Δεν αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ σε Ιδιώτη Πάροχο», οπότε και θα πρέπει να εκτελεστεί μόνο σε δημόσια δομή».

    Πηγή: ygeiamou.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο