Επίκαιρα

Ηλεία: Ναι στην κατάργηση των πλαστικών μιας χρήσης στην εστίαση - “Αγκάθι” οι εναλλακτικές λύσεις

Ηλεία: Ναι στην κατάργηση των πλαστικών μιας χρήσης στην εστίαση - “Αγκάθι” οι εναλλακτικές λύσεις

Δέκα είδη πλαστικών προϊόντων μίας χρήσης καταργήθηκαν από τις, 3 Ιουλίου, στο πλαίσιο και της ευρωπαϊκής οδηγάς, που η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες που υιοθέτησε. Το μέτρο αυτό ξεκινά πρώτα από το χώρο της λιανικής πώλησης και θα περάσει και σε εφαρμογή για την εστίαση που είναι ένας μεγάλος καταναλωτής των ειδών αυτών, από την 1η Ιανουαρίου 2022. Την ώρα που γίνεται αυτό το πρώτο βήμα, οι εκπρόσωποι της εστίασης στην Ηλεία, δηλώνουν πρόθυμοι για το βήμα αυτό, αλλά ζητούν να υπάρξουν άλλες προσιτές λύσεις που θα καλύψουν το κενό που θα δημιουργήσει η απαγόρευση των πλαστικών προϊόντων μιας χρήσης.

Τι καταργήθηκε:

Ειδικότερα, από το Σάββατο, τα 10 είδη που καταργούνται είναι:

-πλαστικά μαχαιροπίρουνα (πιρούνια, κουτάλια, μαχαίρια, ξυλάκια φαγητού),
-πλαστικά πιάτα
-πλαστικά καλαμάκια,
-πλαστικούς αναδευτήρες ποτών,
-πλαστικές μπατονέτες,
-πλαστικά στηρίγματα μπαλονιών,
-περιέκτες τροφίμων κατασκευασμένοι από διογκωμένο πολυστυρένιο (όπως φελιζόλ), περιέκτες ποτών από διογκωμένο πολυστυρένιο (όπως φελιζόλ) καθώς και τα καπάκια και τα καλύμματά τους, κυπελλάκια για ποτά από διογκωμένο πολυστυρένιο (όπως φελιζόλ) καθώς και τα καπάκια και καλύμματά τους.
-όλα τα προϊόντα που κατασκευάζονται από οξοδιασπώμενη πλαστική ύλη (όπως σακούλες και περιέκτες τροφίμων από οξοδιασπώμενη πλαστική ύλη).

Από πότε ισχύει η απαγόρευση

Άμεσα ισχύει η απαγόρευση παραγωγής και πώλησης για όλους, με μεταβατική περίοδο στις επιχειρήσεις λιανικής μέχρι να εξαντλήσουν το στόκ που διαθέτουν.

Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, θα υπάρξει επιβολή προστίμων για όσους δεν συμμορφώνονται, ενώ όσοι φέρνουν δικό τους σκεύος θα δικαιούνται ειδικής έκπτωσης στο προϊόν. Αμεσα ισχύει επίσης η υποχρέωση διάθεσης δωρεάν πόσιμου νερού από κοινόχρηστες βρύσες σε δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις και σε δημοτικές παιδιές χαρές, μέσω των ΟΤΑ.

Επίσης εισάγονται νέες απαιτήσεις σήμανσης για:

-τα πλαστικά ποτήρια,
-τα υγρά μαντηλάκια,
-τα είδη προσωπικής υγιεινής και
-τα καπνικά προϊόντα
-θα ενημερώνει ότι το προϊόν περιέχει πλαστική ύλη, ότι μπορεί να βλάψει το περιβάλλον εάν απορριφθεί ανεξέλεγκτα και ποιες είναι οι επιλογές διάθεσης που πρέπει να αποφεύγονται.

Από 3 Ιουλίου 2023 επεκτείνεται η σήμανση και στα άλλα προϊόντα

Από 1η Ιανουαρίου 2022 οι επιχειρήσεις μαζικής εστίασης θα επιβαρύνονται για τα πλαστικά ποτήρια και τους περιέκτες τροφίμων μιας χρήσης με εισφορά προστασίας του περιβάλλοντος (4 λεπτά πλέον ΦΠΑ) ανά τεμάχιο προϊόντος, με ανταποδοτικό χαρακτήρα. Τα έσοδα θα αποδίδονται στο Πράσινο Ταμείο για δράσεις για το περιβάλλον. Υποχρεούνται να διαθέτουν επαναχρησιμοποιούμενα εναλλακτικά προϊόντα στον καταναλωτή στο σημείο πώλησης.

Τέλος, το 2023 θα λειτουργήσει σύστημα εγγυοδοσίας για τις πλαστικές φιάλες. Ο πολίτης θα επιβαρύνεται με ένα τέλος κατά την αγορά του προϊόντος, που θα του επιστρέφεται με την άδεια φιάλη. Το οικονομικό αυτό κίνητρο θα βοηθήσει στην γρήγορη επίτευξη του στόχου της ανακύκλωσης των φιαλών.

Υπέρ του περιβάλλοντος - Αναζητούν εναλλακτικές οι Ηλείοι στην εστίαση

Οι εκπρόσωποι της εστίασης στον Πύργο, μίλησαν για αυτό το πρώτο βήμα που έγινε και που θα επιφέρει τους επόμενους μήνες αλλαγές. Σαφώς και τάσσονται υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος, όμως αναζητούν και οι ίδιοι τις λύσεις εκείνες που δεν θα επιβαρύνουν το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων.

tzamalis

Ο πρόεδρος του Σωματείου Εστίασης Πύργου “Ο Διόνυσος” Νίκος Τζαμαλής σχολιάζοντας τις πιθανές λύσεις τόνισε πως “… τα βιοδιασπώμενα θα έχουν διπλάσιο κόστος για τις επιχειρήσεις. Σαν μαγαζιά θα πρέπει να το ακολουθήσουμε γιατί είναι νόμος δυστυχώς δεν υπάρχει άλλη παράταση. Το κόστος όπως σε πολλά αλλά πράγματα οι περισσότεροι συνάδελφοι δεν θα το περάσουν στους πελάτες γιατί όλο αυτό γίνεται σε μια δύσκολη περίοδο για την εστίαση.

theodorakopoulos

Ο Σάκης Θεωδορακόπουλος από το “Δε Μονκ” σημείωσε ότι “… είμαστε υπέρ στο να καταργηθούν αλλά να βρεθούν λύσεις γιατί μέχρι στιγμής τα βιοδιασπώμενα που υπάρχουν δεν είναι πρακτικά ώστε να μπορούμε να δουλέψουμε όπως με ένα πλαστικό καλαμάκι. Ανά 10 λεπτά το καλαμάκι του πελάτη θα θέλει αλλαγή”.…

karampalis

Ο Νίκος Καράμπαλης από το Corte Cafe, τόνισε πως “… αυτό με τα καλαμάκια έπρεπε να έχει γίνει χρόνια τώρα, έπρεπε να αλλάξει, οτιδήποτε υπάρχει σε πλαστικό καθώς δημιουργεί πάρα πολλά προβλήματα. Από εκεί και πέρα εξαρτάται από το οικονομικό πως θα κινηθεί η αγορά, το κόστος που θα έχουν διότι δεν υπάρχουν πολλές επιλογές. Δεν ξέρουμε βέβαια κατά πόσο θα συμφέρει ή οχι. Βέβαια πρέπει όλοι να προσπαθήσουμε πάνω σε αυτή την κατεύθυνση και να προσπαθήσουμε να κάνουμε κι εμείς ότι καλύτερο μπορούμε. Πρέπει να υπάρξουν προτάσεις, να υπάρξει μία κινητοποίηση έτσι ώστε να μπορέσουν και οι καταστηματάρχες να έχουν κάποιες επιλογές και να μπορέσουν και να ανταποκριθούν πάνω σε αυτό. Γιατί μην ξεχνάμε ότι μετά την πανδημία έχουν όλα αλλάξει προς το χειρότερο και αυτό είναι ένα μειονέκτημα. Υπάρχει δηλαδή ότι αρνητικό έχει φέρει η πανδημία και έρχονται να προστεθούν κι άλλα τα οποία μόνο κόστος φέρνουν προς το παρόν και όχι κέρδος. Από εκεί και ύστερα με κατάλληλο ψάξιμο πιστεύω και σωστή ενημέρωση κάτι θα γίνει. Ο κόσμος όμως πρέπει να το συνειδητοποιήσει αυτό και να το βάλει στη ζωή του ότι με την ανακύκλωση και με την προσπάθεια του καθενός σε ό,τι αφορά το περιβάλλον όλα θα γίνουν καλύτερα”.

Xristopoulos

Ο Τρύφωνας Χριστόπουλος από το “Μικρό Καφέ” δήλωσε πως “… για τα νέα μέτρα θεωρώ ότι είναι αρκετά καλό, θα έπρεπε να έχει γίνει καιρό πριν, εμείς έχουμε σιγά σιγά ξεκινήσει με τα χάρτινα ποτηράκια, το πρόβλημα θα είναι λίγο βέβαια στο καλαμάκι αν θα είναι μπαμπού ή βιοδιασπώμενο και με την τιμή, γιατί δεν παράγουμε εδώ στην Ελλάδα μπαμπού. Θεωρώ ότι είναι κάτι καλό, θα είναι καλό και για την ανακύκλωση, ο νομός μας έχει μείνει πίσω στο θέμα της ανακύκλωσης. Κάποια ενημέρωση προς το παρόν από το κράτος δεν έχουμε, ότι έχουμε διαβάσει από το ίντερνετ και σε διάφορα sites. Το μέτρο είναι πάντως θετικό αλλά περιμένουμε μία ενημέρωση για να δούμε τι θα γίνει και πως θα πάει όλο αυτό. Το μόνο θέμα που προκύπτει για εμάς είναι το κόστος, να είναι δηλαδή οικονομικό και να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε”…

tomaropoulos

O Αλέκος Τομαρόπουλος από το Black Rabbit Cafe σημείωσε πως “… σε ό,τι έχει σχέση με την κατάργηση γενικά των πλαστικών το μόνο σίγουρο είναι ότι είναι μία μεταβατική περίοδος, οποιαδήποτε αλλαγή είναι σε μεταβατικό στάδιο εχει τα κενά της, θα είναι ένα πολύ καλό μέτρο παγκοσμίως. Γιατί στα πλαστικά, η αποσύνθεση τους είναι πάρα πολύ αργή και κάνει πάρα πολύ κακό στον πλανήτη μας. Από εκεί και πέρα το τι κόστος θα έχει, πρέπει να το εξετάσουμε λίγο διαφορετικά. Ενημέρωση ως πολίτης και ως επαγγελματίας ακόμα δεν έχω, πιστεύω ότι θα μας δώσουν εντός των ημερών μία κατεύθυνση και θα μπορούμε κι εμείς να πράξουμε ανάλογα. Αν όμως το μέτρο αυτό είναι επιβαρυντικό οικονομικά, μόνο κακό θα έχει να κάνει. Αυτό βέβαια θα το δούμε, θα το αξιολογήσουμε και ανάλογα θα πράξουμε”.

papadopoulou

Τέλος η Ιωάννα Παπαδόπουλου από τον “Ακροβάτη” δήλωσε ότι “… σίγουρα είναι μία ενδιαφέρουσα προσέγγιση της κατάστασης και για το θέμα της κλιματικής αλλαγής, η ανακύκλωση είναι κάτι που πρέπει να συμβεί και σε αυτή τη χώρα αλλά νομίζω ότι θα έπρεπε να υπάρχει μία καλύτερη ενημέρωση και να είναι και πιο προετοιμασμένοι όλοι οι προμηθευτές και οι άνθρωποι αυτοί που θα μας έφερναν τα συγκεκριμένα προϊόντα. Να μπορούμε να προμηθευτούμε δηλαδή τα βιοδιασπώμενα ή τα επαναχρησιμοποιούμενα όπως και τα μπαμπού τα οποία βέβαια είναι η ακριβή λύση. Να υπάρχει επίσης μεγαλύτερη και πιο ξεκάθαρη ενημέρωση από την πλευρά της κυβέρνησης έτσι ώστε να είμαστε κι εμείς έτοιμοι να κάνουμε αυτή την μετάβαση. Συμφωνούμε όμως με αυτό το μετρό, κάποια στιγμή και σε αυτή τη χώρα πρέπει να μπούμε σε αυτήν τη διαδικασία από την στιγμή που δεν είμαστε ικανοί να ξεχωρίσουμε τι ανακυκλώνεται και τι δεν ανακυκλώνεται, σίγουρα να μην μπορείς καν να τα βρεις στην αγορά θα είναι μία λύση για το θέμα της ανακύκλωσης. Απλώς θα έπρεπε να είναι πιο προετοιμασμένη η κατάσταση αυτή για την μετάβαση, έτσι ώστε να είναι και πιο εύκολο για εμάς”…

kalamakia 2

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup