Επίκαιρα

Κορωνοϊός: Η χειρότερη μέρα της πανδημίας - Στο «κόκκινο» περιφέρεια και νησιά

Κορωνοϊός: Η χειρότερη μέρα της πανδημίας - Στο «κόκκινο» περιφέρεια και νησιά

Μαύρο ρεκόρ οι 4.608 νέες μολύνσεις που καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο στη χώρα μας - Φόβοι για περαιτέρω έκρηξη μετά την επιστροφή των εκδρομέων του Αυγούστου - Ελεγχόμενη η διασπορά σε Αττική και Θεσσαλονίκη - «Βουλιάζουν» Πελοπόννησος και Κρήτη - Αυξάνονται εισαγωγές και διασωληνωμένοι

Στην πιο δύσκολη ημέρα από την έναρξη της πανδημίας εξελίχθηκε για τη χώρα μας η προτελευταία Τρίτη του Αυγούστου, αφού το «μαύρο» ρεκόρ των 4.608 νέων κρουσμάτων αποτυπώνει με τον αιχμηρό τρόπο τη ζοφερή εξέλιξη του τέταρτου κύματος. εΤο προηγούμενο ρεκόρ για το 2021 είχ σημειωθεί στις 30 Μαρτίου με 4.340 κρούσματα, ενώ για το 2020 ο μεγαλύτερος αριθμός διαγνώσεων που σημειώθηκε ήταν τα 3.316 στις 12 Νοεμβρίου, εν μέσω lockdown και δεύτερου κύματος.
Ολόκληρη η επικράτεια «βάλλεται» από υψηλότατα επίπεδα διασποράς, όπως δείχνει ο σημερινός επιδημιολογικός χάρτης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Σε αυτόν βρίσκονται οι 72 από τις 74 συνολικά Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) της χώρας και οι 12 από αυτές, μάλιστα, κινούνται σε τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων. Αρνητική εξαίρεση αποτελεί η Αττική, όπου το τελευταίο 24ωρο εντοπίστηκαν 1.096 νέες λοιμώξεις, με τον αριθμό να γίνεται τετραψήφιος έπειτα 14 ημέρες (1.238 στις 10 Αυγούστου).

Ελεγχόμενη η διασπορά σε Αττική και Θεσσαλονίκη - «Βουλιάζουν» Πελοπόννησος και Κρήτη

Από ένα νέο ρεκόρ διαγνωστικών ελέγχων προέκυψε ο αριθμός κρουσμάτων κορωνοϊού της σημερινής ημέρας που πλέον κόβει το νήμα στον μαραθώνιο της πανδημίας. Συγκεκριμένα, το τελευταίο 24ωρο πραγματοποιήθηκαν 121.881 διαγνωστικοί έλεγχοι (23.867 μοριακά και 98.014 rapid τεστ), οι οποίοι ανέδειξαν τη σημαντική διασπορά που λαμβάνει χώρα τις τελευταίες εβδομάδες σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Μπορεί στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα η πανδημία να διατηρείται ακόμα σε σχετικά ελεγχόμενα επίπεδα, αφού στο κέντρο της Αθήνας εντοπίστηκαν σήμερα 259 νέες λοιμώξεις και στη Θεσσαλονίκη 402, ωστόσο Πελοπόννησος και Κρήτη είναι οι περιοχές που «βουλιάζουν» από νέα κρούσματα.

Η Πελοπόννησος έχει μπει εδώ και αρκετές ημέρες στο μικροσκόπιο των ειδικών λόγω της μεγάλης εξάπλωσης που παρατηρείται στην περιοχή και η σημερινή εικόνα δικαιολογεί στο έπακρο την ανησυχία. Συνολικά στην Πελοπόνησσο εντοπίστηκαν το τελευταίο 24ωρο 591 νέα κρούσματα, με την αρνητική πρωτιά να κατέχει η Ηλεία με 232 διαγνώσεις. Εξαιρετικά επιβαρυμένη, όμως, δείχνει η κατάσταση σταθερά και στην Αχαΐα (184) και στη Μεσσηνία (146), ενώ σε σαφώς ηπιότερα επίπεδα κινούνται η Λακωνία (31), η Αρκαδία (16) και η Αργολίδα (13).
Εξίσου μεγάλη είναι η αγωνία της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και για την Κρήτη, όπου σήμερα συγκεντρώνονται 344 κρούσματα, τα 161 εκ των οποίων στο Ηράκλειο, 89 στα Χανιά, 60 στο Ρέθυμνο και 34 στο Λασίθι. Για τις τρεις από τις τέσσερις ΠΕ της Μεγαλονήσου (Ηράκλειο, Ρέθυμνο και Άγιος Νικόλαος), μάλιστα, τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων είναι εξαιρετικά δυσοίωνα. Σύμφωνα με αυτά, στις τρεις περιοχές καταγράφηκε αύξηση της τάξης του 246%, 215% και 200% αντίστοιχα στο ιικό φορτίο των λυμάτων την εβδομάδα 16-22 Αυγούστου σε σχέση με την εβδομάδα 9-15 Αυγούστου. Οριακή μείωση (29%) καταγράφηκε μόνο στην ΠΕ Χανίων.

Στο «κόκκινο» η επαρχία και τα νησιά – Αυξάνονται εισαγωγές και διασωληνωμένοι

Και από την υπόλοιπη Ελλάδα, όμως, η εικόνα δε μπορεί να προσφέρει αισιοδοξία. Το τελευταίο 24ωρο στην Καβάλα εντοπίστηκαν 128 νέα κρούσματα, ενώ σε παρόμοια επίπεδα κινήθηκαν Κοζάνη (114), Λάρισα (104) και Αιτωλοακαρνανία (84). Και από τον εργαστηριακό έλεγχο στα αστικά λύματα, όμως, η κατάσταση μοιάζει ανεξέλεγκτη σε αρκετές ακόμα περιοχές, με εκρηκτική αύξηση να καταγράφεται στα Ιωάννινα (292%), στην Ξάνθη (282%), στην Αλεξανδρούπολη (160%), αλλά και στη Λάρισα (152%).

Από την υπόλοιπη νησιωτική χώρα (εκτός της Κρήτης) ξεχωρίζει παραδοσιακά η Εύβοια με 105 νέες λοιμώξεις σήμερα, αλλά και η Ρόδος (122), όπου εντοπίζεται σημαντικό πρόβλημα τις τελευταίες εβδομάδες. Κέρκυρα (68), Νάξος (39), Λευκάδα (33), Λέσβος (32), Σαντορίνη (28), Ζάκυνθος (27), Ικαρία (21), Κάλυμνος (18), Σάμος και Χίος (16) διατηρούν σταθερά τη θέση τους στον επιδημιολογικό πίνακα του ΕΟΔΥ, ενώ τα νησιά του Αργοσαρωνικού συνεχίζουν να προκαλούν ανησυχία με τα 45 νέα κρούσματα.

Όσο για τους «σκληρούς δείκτες» της πανδημίας, ούτε εκεί μπορεί να προκύψει κάποια ελπίδα για αποτροπή της περαιτέρω πίεσης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) το επόμενο διάστημα. Οι διασωληνωμένοι ασθενείς ανήλθαν σήμερα σε 326, οι εισαγωγές έφτασαν τις 293, ενώ 32 συμπολίτες μας κατέληξαν από τη λοίμωξη COVID-19.
Πηγή: Protothema.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις