Επίκαιρα

Τι φέρνει το κλασικό άνοιγμα των σχολείων - Το παράδειγμα από τις ΗΠΑ

Τι φέρνει το κλασικό άνοιγμα των σχολείων - Το παράδειγμα από τις ΗΠΑ
Το άνοιγμα των σχολείων έφτασε και πλέον κορυφώνεται η αγωνία των γονιών που θα στείλουν τα παιδιά τους στις τάξεις με τους ίδιους όρους όπως και τις περασμένες χρονιές, εν μέσω της μετάλλαξης Δέλτα. Το παράδειγμα από τις ΗΠΑ.
Μια ανάσα από το άνοιγμα των σχολείων στην Ελλάδα, τα στοιχεία από τις ΗΠΑ δείχνουν τεράστιες δυσκολίες και χιλιάδες κρούσματα σε παιδιά. Μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος», ο παιδίατρος Μάριος Ανδρέου σημείωσε ότι περίπου 1,5 εκατομμύριο μαθητές και φοιτητές είναι ευάλωτοι στη μετάλλαξη Δέλτα και εκτίμησε ότι περίπου το 30% των μαθητών μπορεί να μολυνθούν από τον ιό. Αυτό συνεπάγεται ότι ένας σημαντικός αριθμός παιδιών θα νοσηλευτεί, όπως σημείωσε ο γιατρός, ο οποίος μάλιστα τόνισε ότι ήδη περίπου 73.000 παιδιά έχουν μολυνθεί.

Αυτό που δεν περνάει απαρατήρητο είναι ότι τεράστια αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στις παιδικές ηλικίες αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ μετά το άνοιγμα των σχολείων.

Για επερχόμενη εθνική τραγωδία μιλούν οι ειδικοί στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με το ABC News, μόνο την περασμένη εβδομάδα περίπου 252.000 παιδιά βρέθηκαν θετικά στην Covid-19, ενώ τον τελευταίο μήνα, έχουν επιβεβαιωθεί περισσότερα από 750.000 περιστατικά που αφορούν παιδιά. Συνολικά από την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού, έχουν βρεθεί θετικά στον ιό περισσότερα από 5 εκατομμύρια παιδιά.

Στο θέμα αναφέρθηκε ο ομότιμος καθηγητής Γενετικής του ΑΠΘ Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης μιλώντας στο OPEN. «Στην Αμερική έχουν ανοίξει τα σχολεία και η κατάσταση είναι τραγική. Κι εμείς συζητάμε τι θα γίνει στα παιδιά μετά από 50 χρόνια. Αναμένουμε μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων με το άνοιγμα των σχολείων» σημείωσε ο καθηγητής και στη συνέχεια υποστήριξε ότι θα πρέπει να υποχρεωτικά να εμβολιαστούν οι δάσκαλοι αλλά και οι γονείς των παιδιών.

Τουλάχιστον 1.000 σχολεία σε 35 πολιτείες των ΗΠΑ έχουν σταματήσει τη δια ζώσης εκπαίδευση λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων του κορονοϊού από την αρχή του σχολικού έτους, σύμφωνα με το USA Today που επικαλείται μια υπηρεσία δεδομένων με έδρα τη Νέα Υόρκη που παρακολουθεί τις τάσεις επαναλειτουργίας των σχολείων Κ-12.

Τα σχολεία που απαριθμούνται έχουν κλείσει από μία ημέρα έως αρκετές εβδομάδες. Τα περισσότερα αξιοποίησαν την τηλεκπαίδευση. Άλλα έκλεισαν προσωρινά χωρίς οδηγίες.

Η επιδημιολογική εικόνα στην Ελλάδα δεν είναι καθόλου καλή και ειδικότερα τα στοιχεία είναι πολύ χειρότερα σε σχέση με το ίδιο διάστημα την περασμένη χρονιά. Το γεγονός προκαλεί μεγάλη ανησυχία αν σκεφτεί κανείς πως στις αρχές του 2020 τα σχολεία έκλεισαν και πάλι παρόλο που οι μαθητές με κορονοϊό ήταν πολύ λιγότεροι.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα δεδομένα που παρουσίασε το OPEN TV στο κεντρικό του δελτίο, ο μέσος όρος των κρουσμάτων της εβδομάδας το 2021 ανέρχεται σε 2.178, την ώρα που το 2020 σε μόλις 252.

Το ίδιο απογοητευτική είναι η κατάσταση σε ό,τι αφορά τους διασωληνωμένους. Χθες, Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου, οι ασθενείς στις ΜΕΘ ήταν 378, ενώ το 2020 ήταν μόλις 59.

Ωστόσο τα σχολεία ανοίγουν κανονικά και μία τάξη θα κλείνει μόνο αν αρρωστήσουν με covid τα μισά παιδιά. Το υπουργείο Παιδείας δικαιολογεί αυτή την απόφαση με τον εμβολιασμό των ενηλίκων και πλέον υπάρχει πίεση για εμβολιασμό των παιδιών, όμως αυτά τα μέτρα, όπως πολλές φορές έχει τονίσει το iEidiseis.gr, αφήνουν εκτός της εξίσωσης τα ίδια τα παιδιά.

Ποιος θέλει σε μια τάξη 25 παιδιών να αρρωστήσουν τα 13; Ακόμη και αν οι γονείς και οι παππούδες αυτών των παιδιών είναι εμβολιασμένοι...

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή σημείωσε πως υπάρχει το ενδεχόμενο να κλείσουν τα σχολεία σε περίπτωση που υποδείξουν κάτι τέτοιο οι ειδικοί. «Εάν και εφόσον υπάρχει έξαρση, εάν και εφόσον οι ειδικοί το υποδείξουν, προφανώς και τα σχολεία θα έχουν διαφορετικά πρωτόκολλα και ενδεχομένως κλείσιμο. Αλλά με το εάν και εφόσον, εμείς δεν μπορούμε ούτε πολιτική να ασκήσουμε, ούτε μέτρα να υποδείξουμε», τόνισε χαρακτηριστικά.

Η κ. Μακρή πρόσθεσε ότι με το άνοιγμα των σχολείων ενδεχομένως θα καταγραφεί αύξηση κρουσμάτων, αλλά θα είναι απότοκο των αυξημένων τεστ και όχι γιατί το σχολείο επιβαρύνει την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας και τη δημόσια υγεία.

Σχετικά με την οδηγία για κλείσιμο ενός τμήματος μόνο εάν τα κρούσματα φτάσουν «50% συν 1» η κ. Μακρή τόνισε ότι εάν κάποια στιγμή οι ειδικοί αποφανθούν ότι υπάρχουν ειδικά επιδημιολογικά δεδομένα και πρέπει να διαφοροποιηθεί «προφανώς και θα ακολουθήσουμε τις οδηγίες».

Για τις απουσίες σε περίπτωση που κάποιος γονέας επιλέξει να μην στείλει το παιδί του στο σχολείο εάν υπάρχει κρούσμα στο τμήμα του, επεσήμανε ότι «προφανώς και θα παίρνει απουσίες

Φωνές ειδικών να μην ανοίξουν τα σχολεία στις 13/9

Νέα μέτρα, ακόμη και lockdown προτείνει ο γιατρός – ερευνητής Γιώργος Παυλάκης, ώστε να μειωθούν τα κρούσματα κορονοϊού, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη να καταστεί υποχρεωτικός για όλους ο εμβολιασμός, ακόμη και για τα παιδια. Ζήτησε δε να μην ανοίξουν τα σχολεία την επόμενη εβδομάδα, ή να γίνεται το μάθημα έξω.

Όπως δήλωσε ο κ. Παυλάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η μετάλλαξη Δέλτα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σαν μια καινουργια πανδημία παρά σαν συνέχεια των προηγούμενων, λόγω της τεράστιας διαφοράς της μεταδοτικότητας. Έκανε δε την πρόβλεψη ότι το επόμενο κύμα θα «χτυπήσει» γρήγορα, λόγω του ανοίγματος των σχολείων, την επιστροφή στην εργασία και της επιδείνωσης του καιρού όσο πλησιάζουμε προς το χειμώνα. Εκτίμησε ότι θα καταγραφεί νέο ρεκόρ κρουσμάτων, γύρω στα 4.000.

«Η πιο έξυπνη πολιτική θα ήταν να γίνει τεράστια προσπάθεια να πέσουν τα κρούσματα ακόμα και με lockdown. Μια ακόμα λύση θα ήταν να μην αρχίσουν τα σχολεία την επόμενη εβδομάδα ή να γίνεται το μάθημα έξω, να μην μπουν τα παιδιά στις τάξεις», δήλωσε χαρακτηριστικά ο γιατρός και ερευνητής ΗΠΑ.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, Γιάννης Κωνσταντόπουλος, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι τα σχολεία θα ξανακλείσουν λόγω της αύξησης της νοσηρότητας στα παιδιά.

«Αν λάβουμε υπόψη τη μεταδοτικότητα του ιού στα παιδιά από τη μετάλλαξη Δέλτα, που το πρώτο τρίμηνο του έτους είχαμε νοσηρότητα της τάξεως του 6%-7% και τώρα έχουμε υπερβεί το 20% τον Αύγουστο, καταλαβαίνουμε ότι η νοσηρότητα αυξάνει πάρα πολύ γρήγορα. Όταν ανοίξουν τα σχολεία, θα πρέπει να φοράνε μάσκα, να αφήνουν πόρτες και παράθυρα ανοιχτά και θα έπρεπε ήδη να έχουμε αρχίσει τον εμβολιασμό ώστε τα παιδιά το επόμενο δίμηνο που θα είναι καλός ο καιρός και μέχρι τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο να ήταν με τις μάσκες. Αν δεν προχωρήσει ο εμβολιασμός, τα σχολεία θα ξανακλείσουν», ανέφερε.

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να κλείσουν τα σχολεία και να επιστρέψει η εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση για κάποια χρονική περίοδο, σε περίπτωση που παρατηρηθούν μεγάλες συρροές κρουσμάτων και βαριά νόσηση παιδιών. Πρόσθεσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ότι η κατάσταση είναι δυναμική και μπορεί να μπορεί να αλλάξει η οδηγία ότι δεν θα κλείνουν τμήματα αν δεν κολλήσει άνω του 50% των μαθητών.

Η καθηγήτρια εξήγησε ότι η αύξηση κρουσμάτων μπορεί να ξεκινήσει από τους νέους και τα παιδιά σχολικής ηλικίας και μέσω των σπιτιών τους να επεκταθεί και στις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες. Η καθηγήτρια πρόσθεσε ότι καθώς τα παιδιά και οι έφηβοι είναι πολύ σπάνιο να νοσήσουν βαριά, αρχικά μπορεί να μην υπάρξει επίπτωση στον αριθμό των διασωληνωμένων και των θυμάτων αλλά στη συνέχεια αν δεν αυξηθούν οι εμβολιασμοί, οι δύο αυτοί δείκτες θα επιδεινωθούν.

Οι αντιδράσεις των κομμάτων

Η γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Όλγα Γεροβασίλη, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ALPHA κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι το δόγμα της ατομικής ευθύνης ξαναεφαρμόζεται στο άνοιγμα των σχολείων και αυτή τη σχολική χρονιά.

«Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά στο άνοιγμα των σχολείων. Όμως τα σχολεία ανοίγουν όπως έκλεισαν! Βεβαίως και ο εμβολιασμός είναι το ένα μέτρο, το άλλο όμως, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι η αποστασιοποίηση. Είναι δυνατόν να ανοίγουν πάλι τα σχολεία χωρίς να έχουν αραιώσει οι μαθητές στην τάξη, που είναι το πιο απλό και απόλυτα στοιχειώδες; Επαφίεται τελικώς η έκβαση της μετάδοσης στην ατομική ευθύνη των μαθητών; Και μήπως συμπεριλαμβάνονται στους υπεύθυνους και τα παιδιά των μικρότερων ηλικιών που αντικειμενικά δυσκολεύονται να κρατήσουν αποστάσεις; Και από πάνω έχουμε και τον παραλογισμό ότι τα πολυπληθή τμήματα κλείνουν όταν μολυνθεί το 51% των μαθητών;», είπε η Όλγα Γεροβασίλη ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα ότι είναι υπέρ των ανοιχτών σχολείων και της διά ζώσης εκπαίδευσης, διερωτώμενη ωστόσο αν «μπορεί η ευθύνη των μαθητών να υποκαταστήσει την έλλειψη κυβερνητικής ευθύνης;».

Η γραμματέας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τάχθηκε επίσης υπέρ των εμβολίων.

«Για άλλη μια χρονιά τα σχολεία ανοίγουν με 25 και 27 παιδιά μέσα στις τάξεις σε μια περίοδο μάλιστα που έχουμε να κάνουμε με μια μετάλλαξη του ιού, τη Δέλτα, η οποία, όπως λένε οι επιστήμονες, είναι εξίσου επιθετική στα παιδιά» ανέφερε ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νάσος Ηλιόπουλος μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό των Χανίων. «Αυτό που θα έπρεπε να κάνει η κυβέρνηση είναι να “σπάσει” τις αίθουσες και όπου αυτό δεν είναι εφικτό, ειδικά για τα γυμνάσια και τα λύκεια να προχωρήσει στη λειτουργία τους πρωί-απόγευμα, ως έκτακτη λύση λόγω της πανδημίας» σημείωσε.

Σχολιάζοντας τα πρωτόκολλα λειτουργίας των σχολικών μονάδων όπως αυτά ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Παιδείας, στάθηκε ιδιαίτερα στην πρόβλεψη αναστολής λειτουργίας ενός τμήματος μόνο όταν εντοπίζονται κρούσματα στο 50%+1 των μαθητών. «Η κ. Λινού λέει ότι μπορεί με αυτό το πρωτόκολλο από κάθε τμήμα στην κοινότητα να έχουμε 100 με 150 κρούσματα» είπε και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «παίζει με ανθρώπινες ζωές» την οποία κάλεσε να πάρει πίσω τις εν λόγω αποφάσεις και «να προχωρήσει σε ουσιαστικά μέτρα για την υγειονομική ασφάλεια των σχολείων και -στην ίδια κατεύθυνση- να ενισχύσει τα σχολεία με νέο προσωπικό».

Οι τομεάρχες Παιδείας του κόμματος Νίκος Φίλης και Μερόπη Τζούφη ανέφεραν:«Μόλις λίγες ημέρες πριν το άνοιγμα των σχολείων, η κυβέρνηση αποδεικνύει πως δεν έχει διδαχτεί τίποτα από τα τελευταία δύο χρόνια πανδημίας και κλειστών σχολείων. Με την επιστημονική κοινότητα να ανησυχεί και το παράδειγμα των ΗΠΑ -όπου 252.000 παιδιά νόσησαν μετά το 1o κουδούνι- να τρομάζει, το υπουργείο Παιδείας διακινεί και πάλι παραπλανητικά στοιχεία για το μέσο όρο των μαθητών ανά τάξη.

Όμως η δημιουργική στατιστική και ο συμψηφισμός δεν αρκούν ώστε να κρυφτεί η πραγματικότητα: περίπου 1 εκατομμύριο παιδιά, ειδικά στα αστικά κέντρα, στοιβάζονται σε τάξεις των 18-30 μαθητών και το υπουργείο Παιδείας δεν έπραξε απολύτως τίποτα ώστε να επιτευχθεί η αραίωση του μαθητικού πληθυσμού. Αντιθέτως, πέρυσι η κυβέρνηση είχε προχωρήσει με νόμο στην αύξηση του αριθμού των μαθητών στα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά, ενώ φέτος προχωρά σε καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολείων, ακόμα και στην πυρόπληκτη Εύβοια.

Τα σχολεία πρόκειται να ανοίξουν με μόνο όπλο το εμβόλιο. Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC) για τη χώρα μας, μόνο το 5.1% των μαθητών έχει εμβολιαστεί. Άλλα ουσιαστικά μέτρα υγειονομικής προστασίας δεν υπάρχουν. Ούτε αξιόπιστος μηχανισμός ιχνηλάτησης, ούτε επιπρόσθετο προσωπικό καθαριότητας, ούτε -φυσικά- αραίωση των μαθητών. Θυμίζουμε ότι η Επιτροπή Ειδικών είχε προτείνει ως βασικό μέτρο αντιμετώπισης της πανδημίας στα σχολεία, τη μείωση του αριθμού των μαθητών - κάτι που αρνήθηκε η κυβέρνηση με επακόλουθο να μείνουν τα σχολεία κλειστά για το μεγαλύτερο διάστημα στην Ευρώπη.

Καλούμε το υπουργείο Παιδείας για πολλοστή φορά, έστω και την ύστατη στιγμή, να δείξει ότι κατανοεί τις συνθήκες και αντιλαμβάνεται τις ευθύνες του έναντι των μαθητών και εκπαιδευτικών, που έχουν μείνει μακριά από τα σχολεία τους σχεδόν επί ενάμιση χρόνο. Καλούμε επίσης τον πρόεδρο της Βουλής και τον πρόεδρο της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων να συγκαλέσουν κοινή συνεδρίαση με τη συμμετοχή των Εμπειρογνωμόνων, παρότι το αρνείται η κυβέρνηση».

Ο Παύλος Χρηστίδης από το ΚΙΝΑΛ τόνισε: «Για ακόμη μια φορά η κυβέρνηση επαναλαμβάνει τα ίδια λάθη, βάζοντας σε κίνδυνο μαθητές και γονείς. Ανοίγει τα σχολεία με 25 παιδιά ανά τάξη, με μοναδική άμυνα τα self tests. Τα δε πρωτόκολλα κλεισίματος μιας τάξης δημιουργούν μεγάλο κίνδυνο διασποράς. Έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας, αλλά δυστυχώς το υπουργείο κωφεύει».

ΚΚΕ: Να μην υπάρξει κι άλλη χαμένη χρονιά

Την απουσία ουσιαστικών μέτρων ασφαλείας σχολιάζει το ΚΚΕ σε σχετική του ανακοίνωση λέγοντας ότι η κυβέρνηση αρνείται αυτό που ζητάει ολόκληρος ο εκπαιδευτικός κόσμος. Δηλαδή να αραιώσουν οι τάξεις και να καλυφθούν όλα τα εκπαιδευτικά κενά.

«Αυτό που όλες και όλοι -εκτός της κυβέρνησης- θέλουν, είναι να μην υπάρξει άλλη μια χαμένη σχολική χρονιά, τα παιδιά να μην “κολλούν” στις οθόνες και να μην μεγαλώνει το άδικο μορφωτικό και κοινωνικό χάσμα ανάμεσα στους μαθητές. Ωστόσο, αυτό που όλες και όλοι βλέπουν, είναι ότι τα σχολεία ανοίγουν με πρωτόκολλα – λάστιχο, που δεν εξασφαλίζουν τις συνθήκες ώστε να προστατευτεί η υγεία μαθητών, εκπαιδευτικών και γονιών.

Αυτό που ο όλος ο εκπαιδευτικός κόσμος ζητάει -και η κυβέρνηση αρνείται- είναι να αραιώσουν οι σχολικές τάξεις, να καλυφτούν όλα τα κενά σε εκπαιδευτικούς τώρα, να στηριχτεί με κρατική ευθύνη το αναγκαίο επιστημονικό πρόγραμμα ενημέρωσης και εμβολιασμού.

Να σταματήσει να σφυρίζει αδιάφορα η κυβέρνηση και να λύσει τα προβλήματα εδώ και τώρα. Αυτή η κατάσταση δεν πάει άλλο!»

ΜέΡΑ25: «Οι συνταγές της Μητσοτάκης Α.Ε. παραμένουν οι ίδιες εγκληματικές και αποτυχημένες»

Το ΜέΡΑ25 κατηγορεί την κυβέρνηση ότι το άνοιγμα των σχολείων θα γίνει όπως ακριβώς και την προηγούμενη χρονιά, «χωρίς ουσιαστικά μέτρα προστασίας των μαθητών, των μαθητριών, των εκπαιδευτικών και των γονέων από την πανδημία του κορονοϊού, κάτι που με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει ξανά τα σχολεία να κλείσουν, όπως ήδη άφησε να εννοηθεί η νέα υφυπουργός Παιδείας» και προσθέτει:

«Από την προηγούμενη ακόμα έναρξη της σχολικής χρονιάς, αλλά και τώρα, ζητάει από την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη και το υπουργείο Παιδείας, να υπάρξουν τουλάχιστον έστω για τους μαθητές και τις μαθήτριες, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς, μαζικά δωρεάν δημόσια rapid test, ιδιαίτερα τώρα για την έναρξη της χρονιάς, αλλά και στη συνέχεια».

Το κόμμα καλεί την κυβέρνηση να μειώσει τον αριθμό των μαθητών και μαθητριών ανά τάξη, να επιτάξει ιδιωτικά κτίρια ώστε να χρησιμοποιηθούν για αίθουσες διδασκαλίας και να προσλάβει μόνιμους εκπαιδευτικούς.

«Δυστυχώς, οι συνταγές της Μητσοτάκης Α.Ε. παραμένουν οι ίδιες εγκληματικές και αποτυχημένες από την έναρξη της πανδημίας. Ευτυχώς όμως η μαθητική και φοιτητική κοινότητα, οι εκπαιδευτικοί, οι ακαδημαϊκοί και οι γονείς αντιδρούν, διεκδικούν και απαιτούν μια πραγματικά ασφαλή υγειονομικά χρονιά με σχολεία και πανεπιστήμια ανοιχτά» καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

Πηγή: iEidiseis.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup