Επίκαιρα

«Καμπανάκι» από τον Γώγο για όλη την κεντρική Μακεδονία - Πιθανή η λήψη μέτρων

«Καμπανάκι» από τον Γώγο για όλη την κεντρική Μακεδονία - Πιθανή η λήψη μέτρων
Ο αυξημένος αριθμός των κρουσμάτων, ο χαμηλός βαθμός εμβολιαστικής κάλυψης, αλλά και ο μικρός αριθμός κλινών στην κεντρική Μακεδονία και κυρίως στη Θεσσαλονίκη δείχνουν ότι είναι πολύ πιθανό το ενδεχόμενο λήψης μέτρων σύμφωνα με τον Χαράλαμπο Γώγο.
Για την επιδημιολογική κατάσταση στην κεντρική Μακεδονία, τα κρούσματα στα παιδιά και την ανάκληση της απόφασης για διενέργεια rapid test των εμβολιασμένων πριν την επίσκεψη σε οδοντίατρο μίλησε ο Χαράλαμπος Γώγος στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega».
«Η επιδημία βρίσκεται σε ένα επίπεδο ικανοποιητικό. Παρατηρούμε όμως στην κεντρική Μακεδονία τα πράγματα είναι διαφορετικά. Στην Κεντρική Μακεδονία δεν πέφτουν οι καμπύλες και σταθεροποιήθηκαν σε υψηλό ποσοστό. Έχουμε την εμπειρία του προηγούμενου χειμώνα που είχαμε ταχεία διασπορά. Υπάρχει χαμηλός βαθμός εμβολιαστικής κάλυψης σε πολλές περιοχές της βόρειας Ελλάδας. Τα νοσοκομεία είναι μικρά, διεσπαρμένα και έχουν μικρή δυνατότητα νοσηλείας. Είναι μεγάλη η πίεση στις μονάδες της Θεσσαλονίκης» σημείωσε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης μέτρων στην συμπρωτεύουσα. «Δεν είναι μόνο ο αριθμός των κρουσμάτων, αλλά και η δυνατότητα νοσηλείας. Αυτά θα εξεταστούν από την Επιτροπή», είπε χαρακτηριστικά.

«Η Δέλτα δεν κοιτά ηλικίες»

Όσον αφορά στο γεγονός ότι πολλά παιδιά νοσούν από κορονοϊό, ο κ. Γώγος, έκανε λόγο ότι τα παιδιά αποτελούν «επίνοσο» πληθυσμό, επειδή είναι ανεμβολίαστα. «Όσο ο πληθυσμός είναι ανεμβολίαστος, τόσο αυξάνει η πιθανότητα νόσησης». Σύμφωνα με τον καθηγητή, το 30% των καθημερινών κρουσμάτων, «που μπορεί να μεγαλώσει και άλλο» αφορά στις μικρές ηλικίες. «Η μετάλλαξη Δέλτα δεν κοιτά ηλικίες, τις χτυπά όλες», τόνισε χαρακτηριστικά.

Οδοντίατροι

Τέλος, ο κ. Γώγος σχολίασε την απόφαση - η οποία εντέλει ανακλήθηκε - να κάνουν rapid test οι εμβολιασμένοι και μοριακό οι ανεμβολίαστοι για να επισκεφθούν οδοντίατρους.

«Στη φάση που βρισκόμαστε τώρα οι αποφάσεις έχουν να κάνουν και με τη διασπορά του ιου και την προστασία της νοσηλείας. Στις περιπτώσεις που γίνονται επεμβατικές πράξεις, δημιουργείται αερόλυμα, το οποίο έχει μεγάλη πιθανότητα μετάδοσης» ανέφερε.

«Ο οδοντίατρος καθορίζει κατά πόσο η πράξη που θα πράξει μπορεί να δημιουργήσει αερόλυμα που δημιουργεί προβλήματα και αν αυτή η πράξη έχει δυνάμει δημιουργία αερολύματος πρέπει να γίνει rapid» πρόσθεσε, κάνοντας λόγο ότι για απονεύρωση και καθαρισμό, «που δεν παράγουν αερόλυμα δεν χρειάζεται rapid test».

Πηγή: iEidiseis.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup