Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου 2021 08:14

Αγωγός Ερυμάνθου: Αποκαταστάθηκε η βλάβη - Σταδιακά η ομαλοποιείται η υδροδότηση

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Αργά το βράδυ της Πέμπτης αποκαταστάθηκε η βλάβη που προκλήθηκε στον αγωγό ύδρευσης του Ερυμάνθου, στο ύψος του Πλατάνου, το πρωί της ίδιας ημέρας.

Η υδροδότηση σήμερα αναμένεται να ομαλοποιηθεί σταδιακά στην πόλη του Πύργου και την Αρχαία Ολυμπία και αργότερα στα χωριά της δημοτικής ενότητας Ιάρδανού.

Ο πρόεδρος του Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Ερυμάνθου Νίκος Κοτσώνης αναμένεται να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου για να μιλήσει για τα προβλήματα που υπάρχουν στον αγωγό ύδρευσης του Ερυμάνθου.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου 2021 16:37

Σχετικά Άρθρα

  • SOS για το νερό: Τα αποθέματα του Ερυμάνθου φτάνουν αλλά με προσοχή - Μόνο για οικιακή χρήση
    SOS για το νερό: Τα αποθέματα του Ερυμάνθου φτάνουν αλλά με προσοχή - Μόνο για οικιακή χρήση

    Προσπάθεια να επιλυθούν τα προβλήματα υδροδότησης κοινοτήτων

    Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

    Με τον καύσωνα διαρκείας να κορυφώνεται, η ανησυχία στρέφεται στα αποθέματα νερού και την σωστή κατανάλωσή του προς αποφυγή προβλημάτων. Τόσο η διοίκηση του Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Ερυμάνθου όσο και της ΔΕΥΑ Πύργου διαβεβαιώνουν ότι τα αποθέματα είναι επαρκή, κρούοντας συγχρόνως το κώδωνα του κινδύνου για την υπερκατανάλωση, υπογραμμίζοντας ότι το νερό πρέπει να χρησιμοποιηθεί μόνο για οικιακή χρήση για να κυλήσει ομαλά η επόμενη περίοδος.

    Παράλληλα, οι τεχνικές υπηρεσίες των φορέων, σε πρόσφατη αυτοψία που διενήργησαν προσανατολίζονται σε μελέτες και νέα έργα για να δοθεί λύση στην μειωμένη ή και διακεκομμένη υδροδότηση κοινοτήτων, κυρίως στη Δ.Ε. Ιάρδανου.

    Οι οδηγίες είναι σαφής: να μην γίνεται άσκοπη χρήση νερού όσο οι θερμοκρασίες στην περιοχή χτυπάνε «κόκκινο» αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Παρ’ ότι τα αποθέματα νερού στο διυλιστήριο του Ερυμάνθου είναι επαρκή, όπως διαβεβαιώνουν στο ilialive.gr, οι πρόεδροι των παραπάνω φορέων, ωστόσο τα προβλήματα υδροδότησης σε συγκεκριμένες κοινότητες δεν έχουν αποφευχθεί.

    Liakopoulos 1

    «Τα αποθέματα φτάνουν αλλά με προσοχή» δηλώνει στο ilialive.gr ο πρόεδρος του Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Ερυμάνθου Βασίλης Λιακόπουλος. «Πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή και ιδιαίτερα προσεκτικοί στην κατανάλωση. Να μην υπάρχει κατασπατάληση του νερού και να μην χρησιμοποιείται άσκοπα, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, και λόγω αύξησης των θερμοκρασιών, που η ζήτηση είναι αυξημένη. Ο Ερύμανθος έχει νερό να διαθέσει, δεν έχουμε πρόβλημα. Εμείς από την πλευρά μας κάνουμε ότι απαιτείται για την καλή λειτουργία του διυλιστηρίου ώστε να παρέχεται απρόσκοπτα νερό σε όλες τις κοινότητες».

    Αναφορικά με το πρόβλημα υδροδότησης που έχει προκύψει σε κοινότητες της Δ.Ε. Ιάρδανου, ο κ. Λιακόπουλος τονίζει ότι οφείλεται στην υψομετρική διαφορά και γίνονται άμεσα προσπάθειες για την επίλυσή του. «Υπάρχει ένα πρόβλημα στα πιο υψηλά, υψομετρικά, χωριά. Ναι μεν υπάρχει επάρκεια αλλά αν οι πρώτες κοινότητες κατασπαταλούν το νερό, δεν φτάνει για τα υπόλοιπα χωριά. Κάποιες ώρες της ημέρας ενδεχομένως να έχουν πρόβλημα. Και δυστυχώς αυτό το φαινόμενο παρουσιάζεται κάθε χρόνο, όχι μόνο τώρα. Σε άμεση συνεννόηση και συνεργασία με τη ΔΕΥΑ Πύργου, τεχνικοί και των δύο εταιρειών, επισκέφτηκαν την περασμένη Παρασκευή τις κοινότητες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα και αποφασίστηκε να εκπονηθεί μελέτη και να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα».

    Ρούλα Τζανέτου «Σε κάποιες κοινότητες δεν επαρκεί το νερό».

    Παρά την επάρκεια νερού από τον Ερύμανθο, η πρόεδρος της ΔΕΥΑ Πύργου Ρούλα Αλικάκη-Τζανέτου τονίζει το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν ορισμένες κοινότητες. Η ίδια, όπως δηλώνει παρακάτω, το αποδίδει στο γεγονός ότι ο κεντρικός αγωγός που τροφοδοτεί την πόλη και τις κοινότητες, τροφοδοτεί και δύο κοινότητες της Αρχαίας Ολυμπίας, με αποτέλεσμα να μην φτάνει στον Δήμο Πύργου η απαιτούμενη ποσότητα.

    Tzanetou 11

    Αναφερόμενη στις κοινότητες που αντιμετωπίζουν προβλήματα υδροδότησης, η κ. Τζανέτου ενημερώνει ότι στους Αγ. Αποστόλους φαίνεται να έχει λυθεί, στον Ελαιώνα και τον Αμπελώνα δόθηκε νερό με γεωτρήσεις-που ήδη υπήρχαν- κατόπιν αναλύσεων σε πιστοποιημένο εργαστήριο. Τα προβλήματα παραμένουν στις κοινότητες της Βροχίτσας και του Βουνάργου ενώ πρόσφατα εμφανίστηκαν στα Φοναίτικα και τη Ξυλοκέρα.

    «Έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα σοβαρό πρόβλημα καθώς, ενώ υπάρχει επάρκεια νερού από τον Ερύμανθο, κάποιες κοινότητες δεν καλύπτονται μένοντας ορισμένες ώρες της ημέρας χωρίς υδροδότηση. Η μέτρηση του κεντρικού υδρομετρητή που έρχεται από τον Ερύμανθο και βρίσκεται στο Πελόπιο, μας δείχνει να είναι από 600 έως 650 κυβικά/ώρα. Σε αυτές τις μετρήσεις περιλαμβάνονται και η υδροδότηση για το Στρέφι και το Σμίλα, δύο κοινότητες της Αρχαίας Ολυμπίας. Άρα μειώνονται τα κυβικά που παίρνουμε, όταν οι ανάγκες των 30 χωριών συν της πόλης κυμαίνονται στα 900 κυβικά/ώρα. Εξετάζουμε με μεγάλη προσοχή το θέμα, είμαστε σε διαρκή επικοινωνία και συνεργασία με την διοίκηση του Διαβαθμιδικού Συνδέσμου και με τεχνικούς για να δοθεί λύση. Σίγουρα οφείλεται και στην υπερ κατανάλωση και πρέπει να δούμε πώς θα το αντιμετωπίσουμε».

    Τέλος, η κ. Τζανέτου ζητά για άλλη μια φορά από τους δημότες να κάνουν λελογισμένη χρήση νερού αμιγώς για οικιακή χρήση και ανάγκες ανθρώπινης κατανάλωσης και να αποφεύγουν την αλόγιστη σπατάλη.

    Φωτογραφία: Freepik/tksonique

  • Πύργος: Αποκαταστάθηκε η βλάβη στον αγωγό του Ερυμάνθου - Μετά τις εννέα η ομαλοποίηση στην υδροδότηση
    Πύργος: Αποκαταστάθηκε η βλάβη στον αγωγό του Ερυμάνθου - Μετά τις εννέα η ομαλοποίηση στην υδροδότηση

    Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αποκατάστασης της βλάβης του αγωγού ύδρευσης από τον Ερύμανθο, που παρουσιάστηκε προχθές το βράδυ στην περιοχή του Πλατάνου.

    Αργά το μεσημέρι με ήπια ροή ξεκίνησε η τροφοδοσία του αγωγού και η πλήρης επαναφορά του δικτύου αναμένεται μετά τις εννέα το βράδυ για την πόλη του Πύργου και κάποιες ώρες αργότερα για τα χωριά.

  • Μεγάλη η βλάβη στον αγωγό ύδρευσης του Ερυμάνθου - Το απόγευμα της Παρασκευής η αποκατάσταση της υδροδότησης

    Αρκετά δύσκολη στην επισκευή της είναι η βλάβη που έχει προκύψει από χθες το βράδυ στον αγωγό ύδρευσης του Ερυμάνθου, στο ύψος του Πλατάνου.

    Το ilialive.gr επικοινώνησε με στέλεχος της ΔΕΥΑ Πύργου και από την έως τώρα πληροφόρηση που υπάρχει, τα συνεργεία αποκατάστασης της βλάβης εργάζονται αδιάκοπα, ώστε έως το πρωί να έχει επισκευαστεί η βλάβη στον αγωγό και στη συνέχεια να επανέλθει σταδιακά η υδροδότηση στους δήμους Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας.

    Χρονικά η αποκατάσταση της υδροδότησης τοποθετείται στο απόγευμα της Παρασκευής.

    Στον Πύργο γίνεται προσπάθεια κάλυψης των αναγκών τουλάχιστον για τα χαμηλά σημεία της πόλης από την πηγή της Αύρας. Τα ψηλότερα σημεία έχουν μείνει χωρίς νερό από την πρώτη στιγμή, ενώ και τα χωριά του Πύργου, θα έχουν νερό έως ότου αδειάσουν οι δεξαμενές τους.

    Στα πιο απομακρυσμένα χωριά του δικτύου όπως είναι αυτά της Δ.Ε. Ιαρδάνου, η αποκατάσταση της υδροδότησης, θα καθυστερήσει λίγο παραπάνω.

  • Χωρίς νερό Πύργος και χωριά λόγω βλάβης στον αγωγό ύδρευσης του Ερυμάνθου
    Χωρίς νερό Πύργος και χωριά λόγω βλάβης στον αγωγό ύδρευσης του Ερυμάνθου

    Για άλλη μια φορά οι πολίτες του Πύργου και των χωριών θα ταλαιπωρηθούν καθώς παρουσιάστηκε βλάβη στον αγωγό ύδρευσης του Ερυμάνθου, στην περιοχή μεταξύ Πελοπίου και Πλατάνου.

    Δυστυχώς το έργο συνεχίζει να παρουσιάζει προβλήματα. Ήδη οι βρύσες στην πόλη του Πύργου έχουν στερέψει, ενώ τις επόμενες ώρες το ίδιο θα συμβεί και στα χωριά μόλις αδειάσουν οι δεξαμενές αποθήκευσης.

    Η αποκατάσταση της υδροδότησης αναμένεται αργά το βράδυ για την πόλη του Πύργου και αύριο το πρωί για τα πιο απομακρυσμένα χωριά του δικτύου, εντός των ορίων του δήμου Πύργου.

    Σύμφωνα και με την ανακοίνωση που εξέδωσε η ΔΕΥΑ Πύργου

    "Σας ανακοινώνουμε ότι μετά από ενημέρωση τού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου λόγω επισκευής βλάβης στο δίκτυο ύδρευσης του Ερυμάνθου, θα υπάρχει γενική διακοπή νερού στην πόλη του Πύργου και στα Δημοτικά Διαμερίσματα.

    Η υδροδότηση αναμένεται να αποκατασταθεί κατά τις βραδυνές ώρες".

    vlavi pelopio2

    vlavi pelopio3

    vlavi pelopio4

  • Ν. Κοροβέσης- Ν. Κοτσώνης: Μόνο η συνεργασία μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων μπορεί να δώσει αποτελέσματα προς όφελος των πολιτών
    Ν. Κοροβέσης- Ν. Κοτσώνης: Μόνο η συνεργασία μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων μπορεί να δώσει αποτελέσματα προς όφελος των πολιτών

    Καθαρισμός στον ταμιευτήρα του Ερυμάνθου από την Περιφέρεια για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια!

    Την ομαλή και ποιοτική λειτουργία του έργου ύδρευσης από τον Ερύμανθο θωρακίζει τις τελευταίες ημέρες ο Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Ύδρευσης, καθώς ξεκίνησαν εργασίες καθαρισμού στον ταμιευτήρα, για πρώτη φορά σε συνεργασία με την Περιφέρεια, αφού οι τελευταίες νεροποντές αλλά και οι περσινές πυρκαγιές αλλοίωσαν το φυσικό φιλτράρισμα. Παρέμβαση εξαιρετικά σημαντική που θα βοηθήσει καθοριστικά στην διύλιση του νερού και αφορά μέρος του έργου που υλοποιείται απο την Περιφέρεια στο πλαίσιο της εργολαβίας των 9 εκατ. ευρώ που αφορούν αντιπλημμυρικά έργα στον Αλφειό.

    Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Νίκος Κοτσώνης, μετά τις περσινές πυρκαγιές αλλά και τις νεροποντές, κατέβηκε λάσπη και στάχτη, η οποία επηρέασε τον ταμιευτήρα και για αυτό συναποφασίστηκε με την περιφέρεια ο άμεσος καθαρισμός του.

    “ Το αποτέλεσμα ήταν να επιδεινωθεί το πρόβλημα στον ταμιευτήρα του Ερυμάνθου γεμίζοντας το χώρο με λάσπη. Εξαιτίας αυτού, το νερό δεν μπορούσε να διυληθεί όπως γινόταν πριν με φυσικό τρόπο περνώντας μέσα από χοντρό χαλίκι γιατί οι οδοί είχαν φράξει από τη λάσπη. Απευθυνθήκαμε στην Περιφέρεια και συγκριμένα στον Aντιπεριφερειάρχη κ. Νίκο Κοροβέση που είναι και μέλος του Δ.Σ του Διαβαθμιδικού, ο οποίος έδειξε τρομερό ενδιαφέρον για την λύση του προβλήματος. Σε αυτό το σημείο θέλω να ευχαριστήσω και τον Περιφερειάρχη κ. Νεκτάριο Φαρμάκη ο οποίος έδειξε γρήγορα αντανακλαστικά, κατάλαβε αμέσως το πρόβλημα και έδωσε λύση. Οι κινήσεις που προανέφερα αποδεικνύουν ότι μόνο μέσα από την συνεργασία των εμπλεκομένων φορέων μπορούν να δοθούν λύσεις προς όφελος του πολίτη. Ο Διαβαθμιδικός είναι ένα έργο μείζοντος σημασίας και απαιτεί σεβασμό εκ μέρους μας, έτσι ώστε όταν αποχωρήσουμε από τις θέσεις ευθύνης, να έχουμε παραδώσει κάτι καλύτερο και πιο άρτιο από αυτό που παραλάβαμε.”

    Από την πλευρά του ο Aντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Νίκος Κοροβέσης ως μέλος του Δ.Σ του Διαβαθμιδικού εκ μέρους της Περιφέρειας, δήλωσε ότι “ Ο καθαρισμός αυτός στον ταμιευτήρα στο διυλιστήριο Ερυμάνθου, που μέσω του αγωγού υδροδοτεί τους δήμους Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας στο μεγαλύτερο ποσοστό, πραγματοποιείται για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης αφουγκράστηκε το πρόβλημα που έθεσε ο Διαβαθμιδικός και ο πρόεδρος του Νίκος Κοτσώνης και μεριμνήσαμε άμεσα για την υλοποίηση των εργασιών, ώστε να μπει νέα κροκάλα για να διευθετηθεί το πρόβλημα. Είναι γεγονός ότι μόνο με την συνεργασία των αρμόδιων φορέων μπορούν να δοθούν τάχιστα λύσεις και η Περιφέρεια είναι πάντα παρούσα σε όλα τα έργα που αφορούν την ποιότητα ζωής των κατοίκων.”

    (Δελτίο Τύπου)

  • Ηλεία: Επιδιορθώθηκε η βλάβη στον αγωγό ύδρευσης του Ερυμάνθου - Σταδιακά η αποκατάσταση της υδροδότησης
    Ηλεία: Επιδιορθώθηκε η βλάβη στον αγωγό ύδρευσης του Ερυμάνθου - Σταδιακά η αποκατάσταση της υδροδότησης

    Αποκαθίσταται σταδιακά η υδροδότηση από τον αγωγό ύδρευσης του Ερυμάνθου μετά την βλάβη που προκλήθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής.

    Από νωρίς το πρωί τα συνεργεία του Διαβαθμιδικού Συνδέσμου, εντόπισαν το πρόβλημα στην περιοχή του Πλατάνου και προχώρησαν έως το απόγευμα στην επισκευή.

    Η ροή του νερού στον αγωγό ξεκίνησε μετά τις εφτά το απόγευμα και έως το πρωί αναμένεται να έχει ομαλοποιηθεί η υδροδότηση σε όλα τα σημεία των δήμων Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας.

  • Διακοπή υδροδότησης στον αγωγό Ερυμάνθου - Ο σεισμός επιδείνωσε βλάβη
    Διακοπή υδροδότησης στον αγωγό Ερυμάνθου - Ο σεισμός επιδείνωσε βλάβη

    Σε διακοπή της υδροδότησης μέσω του αγωγού του Ερυμάνθου, προχώρησε το πρωί της Κυριακής ο Διαβαθμιδικός Σύνδεσμός, λόγω βλάβης στον Πλάτανο.

    Σε σημείο που υπήρχε μικρό πρόβλημα, η σεισμική δόνηση που σημειώθηκε στη μια τα ξημερώματα στην Ιτέα και έγινε αισθητή στην Ηλεία, φαίνεται πως επιδείνωσε την κατάσταση.

    Λίγα λεπτά αργότερα, το σύστημα που καταγράφει τα δεδομένα στον αγωγό, εντόπισε το πρόβλημα.

    Από πολύ νωρίς το πρωί τα συνεργεία του Διαβαθμιδικού έχουν ξεκινήσει την αποκατάσταση της βλάβης και η αποκατάσταση της υδροδότησης αναμένεται να γίνει έως το βράδυ.

    Έτσι οι δήμοι Πύργου και Αρχ. Ολυμπίας θα επηρεαστούν για το διάστημα αυτό.

    Η Ανακοίνωση της ΔΕΥΑΠ - Διακοπή υδροδότησης λόγω βλάβης του αγωγού Ερυμάνθου

    Η ΔΕΥΑ Πύργου ενημερώνει-κατόπιν ενημέρωσης που είχε απο τον Διβαθμιδικό Σύνδεσμο Ερυμάνθου-πως λόγω βλάβης στον αγωγό του Ερυμάνθου στο σημείο της τ.κ. Πλατάνου υπάρχει πρόβλημα υδροδότησης και σε τοπικές κοινότητες του Δήμου Πύργου.

    Γίνονται προσπάθειες αποκατάστασης της βλάβης από συνεργεία του Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Ερυμάνθου ώστε να λυθεί σύντομα το πρόβλημα.

    Ζητούμε την κατανόησή σας για άλλη μια φορά.

    Θα σας ενημερώσουμε για την εξέλιξη των εργασιών.

    Εκ της ΔΕΥΑΠ .

    * φωτογραφία αρχείου

  • Έργο ύδρευσης από τον Ερύμανθο: Πρωτοφανής η ζημιά στο διυλιστήριο - Οδεύουμε στην οικονομική καταστροφή με τις παρούσες συνθήκες
    Έργο ύδρευσης από τον Ερύμανθο: Πρωτοφανής η ζημιά στο διυλιστήριο - Οδεύουμε στην οικονομική καταστροφή με τις παρούσες συνθήκες

    Σε κίνδυνο βρίσκεται το κορυφαίο έργο ύδρευσης στην Ηλεία, το διυλιστήριο και ο αγωγός ύδρευσης του Ερυμάνθου. Με αφορμή το πρόσφατο πρόβλημα που προκλήθηκε από φερτά υλικά στο ποτάμι και στο διυλιστήριο ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Ύδευσης ν. Ηλείας κ.κ. Νίκος Κοτσώνης και Νίκος Μαρούντας, παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου χθες όπου ανέλυσαν όχι μόνο το πρόσφατο πρόβλημα αλλά και πολλά άλλα που συσσωρεύονται και απειλούν την ύπαρξη του έργου.

    Εν ολίγοις, το έργο απειλείται τεχνικά από τη φύση αν δεν υπάρξουν παρεμβάσεις, ενεργειακά από την γενικότερη ενεργειακή κρίση και οικονομικά από τα χρέη που δυστυχώς αυξάνονται υπό τις παρούσες συνθήκες και το υψηλό κόστος της ενέργειας.

    Ο κ. Κοτσώνης αναφέρθηκε στην πρωτοφανή στα 12 χρόνια λειτουργίας του διυλιστηρίου, βλάβη, εξαιτίας των φερτών υλικών στον ποταμό Ερύμανθο. “Δεν είχε ξανά συμβεί, πρώτη φορά το αντιμετώπισε και η εταιρεία που έχει την συντήρηση του εργοστασίου, δηλαδή κινήθηκαν σε αχαρτογράφητα νερά. Μετά τις περσινές φωτιές κατέβασε πάρα πολλή λάσπη. Τις τελευταίες μέρες λοιπόν ως αποτέλεσμα των έντονων βροχοπτώσεων σε συνδυασμό με τις καλοκαιρινές πυρκαγιές στους ορεινούς όγκους διέλευσης του ποταμού Ερυμάνθου, παρατηρήθηκε ακραία αύξηση των τιμών θολότητας του ακατέργαστου νερού που οφείλεται κυρίως στην στάχτη που παρασύρθηκε από τη βροχή στο ποτάμι. Η πρώτη και άμεση συνέπεια ήταν να γίνει σταδιακή απόφραξη του διαβαθμισμένου χαλκόφιλτρου στο έργο υδρομάστευσης και η πτώση της στάθμης κάτω του κατώτατου ορίου στο φρεάτιο αναρρόφησης των αντλιών. Παράλληλα παρατηρήθηκε ραγδαία επιδείνωση της ποσότητας και της ποιότητας του ακατέργαστου νερού ως προς την θολότητα τουλάχιστον, κάτι που ελέγχεται online. Η εισερχόμενη θολότητα δεν ήταν συνήθης αλλά τα αιωρούμενα και τα διαλυόμενα στερεά ήταν τόσο μικρού μεγέθους που δεν συγκρατούνταν από τα φίλτρα άμμου και η θολότητα εξόδου από τις καθιζήσεις περνούσε σχεδόν ατόφια στην έξοδο. Ο μηχανικός υπεύθυνος της λειτουργίας ήταν παρών όλο το εικοσιτετράωρο στο διυλιστήριο, αύξησε στο μέγιστο την δοσολογία των χημικών, ώστε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα και αφετέρου κινητοποίησε μηχανισμό επέμβασης στο έργο υδροληψίας, στο οποίο είχε φράξει και η δυνατότητα άντλησης ακατέργαστου είχε σχεδόν μηδενιστεί” ανέφερε ο κ. Κοτσώνης.

    diavath 3

    Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Διαβαθμιδικού, ενδεικτικό της κατάστασης ήταν το γεγονός ότι για τις ανάγκες της διύλισης εκεί που απαιτείται ποσότητα τεσσάρων κυβικών μέτρα σε ένα μήνα, καταναλώθηκαν έξι κυβικά μέτρα σε μόλις τρεις ημέρες.

    “Καταλαβαίνετε ότι ήταν πλέον αδύνατο όλο αυτό να διυλιστεί. Κινηθήκαμε άμεσα, σταματήσαμε να δίνουμε νερό πλέον στον Πύργο και την Αρχαία Ολυμπία, πήραμε δείγματα και τα πήγαμε στο χημείο για να κάνουμε αναλύσεις” εξήγησε.

    Η αύξηση στο μαγγάνιο και το σιδηρο

    Οι μετρήσεις που έγιναν κατ’ επανάληψη έδειξαν πως μετά την κατάσταση που διαμορφώθηκε, το ποσοστό του μαγγανίου στο νερό έφτασε στο 4,4 από το 0,05 ή το 0,01 που ήταν πριν το ποσοστό, ενώ και ο σίδηρος είχε αυξηθεί και αυτός από το το 0,20 στο 0,38. Υπό αυτές τις συνθήκες το νερό ήταν επικίνδυνο για κατανάλωση.

    “Οι αναλύσεις συνεχιζόταν, κάναμε τέσσερις αναλύσεις σε όλη την ημέρα, την τελευταία την κάναμε το βράδυ, αλλά σιγά-σιγά όσο περνούσε η μέρα καθάριζε το νερό και από την θολότητα. Η τελευταία ανάλυση έγινε το βράδυ 1 Σεπτεμβρίου και βρήκαμε 0,01 κάτω και από τα φυσιολογικά όρια που δουλεύαμε. Έπρεπε λοιπόν να μπούμε σε μία διαδικασία μετά να ξεπλύνουμε τις δεξαμενές στο Βασιλάκι, να πλύνουμε τον αγωγό από το Λούβρο μέχρι το Βασιλάκι, ήταν μια χρονοβόρα διαδικασία και γι’ αυτό καθυστερήσαμε. Μπορώ να πω όμως ότι έγινε και πολύ γρήγορα γιατί μέσα σε 15 – 20 ώρες, καταφέραμε και φτιάξαμε όλα αυτά τα πράγματα και μπορέσαμε και δώσαμε νερό στον κόσμο. Εδώ θέλω να τονίσω ότι, επειδή διάβασα κάτι δημοσιεύματα κυρίως στο facebook από πολίτες που έριχναν την ευθύνη κυρίως στον Δήμο Πύργου και τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, δε φταίει κανένας από τους φορείς αυτούς. Ήταν ένα φυσικό φαινόμενο και υπόλογος για όλα αυτά είναι μόνο το διυλιστήριο με εκπρόσωπο εμένα και τον αντιπρόεδρο τον κ. Μαρούντα. Ό,τι θέλει ο κόσμος μπορεί να ρωτάει και δε χρειάζεται να ρίξει ούτε ευθύνες στον κ. Αντωνακόπουλο, ούτε ευθύνες στον κ. Γεωργιόπουλο, διότι δεν φταίνε αυτοί”.

    Ο κ. Κοτσώνης εξήγησε ότι διυλιστήριο και αγωγός λειτουργούν και πάλι κανονικά, επανήλθε η υδροδότηση με καλής ποιότητας νερό. “Ένα νερό που το προτείνω ανεπιφύλακτα να το πίνει ο κόσμος. Έτσι επιτυγχάνουμε οικονομία σε κάθε νοικοκυριό να μην αγοράζει νερό και προστατεύουμε το περιβάλλον από τα πλαστικά. Θεωρώ ότι λειτουργήσαμε άμεσα και το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό. Ήταν ένα φαινόμενο που συνέβη για πρώτη φορά, δεν ξέρω αν θα ξανά συμβεί. Ψάχνουμε να βρούμε και εμεις την αιτία, έχουμε εστιάσει ότι οφείλεται στις συνέπειες της περσινής πυρκαγιάς, αλλά μπορεί να φταίει οτιδήποτε. Είμαστε σε συνεχή παρακολούθηση πάνω σε αυτό, το εργοστάσιο εκεί πάνω έχει πάρα πολλά προβλήματα τα συζητάμε κάθε μέρα με τον κ. Μαρούντα” είπε ο κ. Κοτσώνης.

    Πολλά τα προβλήματα και τα χρέη

    Ένα από τα βασικά προβλήματα στη λειτουργία του διυλιστηρίου είναι τα φερτά υλικά που έχουν γεμίσει την κοίτη του ποταμού Ερυμάνθου. Εκεί χρειάζεται άμεση παρέμβαση καθώς η σημερινή διαμόρφωση της κοίτης οδηγεί στο εργοστάσιο και με την κακοκαιρία του χειμώνα είναι εξαιρετικά πιθανό να απειληθούν οι υποδομές. “Το διυλιστήριο είναι ένα μεγάλο έργο, πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με πολύ σεβασμό. Πλέον είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τους πολίτες. Υδρεύει 100.000 κόσμο και δεν πρέπει να το αφήσουμε στην τύχη του, όπως ήταν. Νομίζω ότι η σημερινή διοίκηση έχει αναδείξει το πρόβλημα. Εμείς προσπαθούμε να κάνουμε κάτι και δεν θέλω να ευλογήσω τα γένια μου” σχολίασε και ζήτησε από την Περιφέρεια να παρέμβει για τον καθαρισμό του ποταμού.

    Ένα άλλο πολύ σημαντικό πρόβλημα που απειλεί τη βιωσιμότητα του έργου είναι τα χρέη προς τη ΔΕΗ αλλά και το κόστος της ενέργειας που διαρκώς αυξάνεται. Τον Αύγουστο του 2020 ο μηνιαίος λογαριασμός του ηλεκτρικού ρεύματος ήταν 64.000 ευρώ, τον ίδιο μήνα το 2021 ήταν 74.000 ευρώ και φέτος… 1520.000 ευρώ. “Έχουμε δηλαδή μία αύξηση στο κόστος ενέργειας σχεδόν 100%. Είναι δύσκολο να πληρωθεί με τα χρήματα που εισπράττουμε, γιατί είναι ελάχιστα τα χρήματα και δε φτάνουν ούτε για τα βασικά. Κάθε μήνα δίνουμε έναντι για το ρεύμα συν τις υπόλοιπες υποχρεώσεις και δε γίνεται εξόφληση. Με αποτέλεσμα το 1.200.000 ευρώ που βρήκαμε χρέος στην ΔΕΗ, να έχει ανέβει. Νομίζω ότι πρέπει να σκύψει πάνω η Περιφέρεια κατά βάση που μπορεί να κινηθεί και πιο άνετα και είναι και ο ανάδοχος του έργου”.

    Σημείωσε πως η τιμή του κυβικού είναι η φθηνότερη στην Ελλάδα με 0,15 ευρώ το κυβικό, ενώ αλλού στην Ελλάδα είναι είτε 0,80 ευρώ είτε πάλι 1 ευρώ. “Είναι πολύ χαμηλά και δεν έχουμε σκοπό να ανεβάσουμε αλλά πρέπει να βρεθεί μία λύση εκ των έσω. Είδα προχθές τον κ. Μαρινάκη που έκανε δηλώσεις για τις ΔΕΥΑ που έχουν προβλήματα από ότι κατάλαβα αυτό είναι αλυσίδα και έχουν όλοι προβλήματα. Όλοι όμως πάνε τα προβλήματα πίσω και δεν προσπαθεί κανείς να βρει λύση” σημείωσε.

    “Στα τρία χρόνια που είμαι εδώ εγώ πρόεδρος, κοντεύουμε να φτάσουμε τα 2 εκατομμύρια € χρέος. Από την άλλη όμως έχουν μειωθεί πάρα πολύ ζημιές στον αγωγό, αλλά θεωρώ ότι με την δική μας διοίκηση η τελευταία ζημιά του αγωγού του Ερύμανθου ήταν στις 27 Ιανουαρίου. Από τότε δεν έχουμε άλλη ζημιά και χαίρομαι γι’ αυτό γιατί εγώ στεναχωριέμαι πάρα πολύ όταν με παίρνουν τηλέφωνο και μου λένε ότι δεν έχω νερό να πλυθώ” δήλωσε ο κ. Κοτσώνη.

    Επισήμανε πως ο αγωγός έχει κάποια προβλήματα τα οποία γίνεται προσπάθεια να θεραπευτούν, καθώς το κόστος για την αντικατάστασή του είναι τεράστιο αγγίζοντας τα 15 εκατ. Ευρώ.

    “Αυτό που μας ενδιαφέρει τώρα και κινούμαστε με την διοίκηση, είναι να μειώσουμε το κόστος ενέργειας. Γιατί αν δεν μειώσουμε το κόστος ενέργειας, οι συνέπειες για τον Διαβαθμιδικό θα είναι πολύ δύσκολες. Δεν μπορούμε να πάρουμε χρήματα από πουθενά, ο μόνος τρόπος είναι η αύξηση του νερού, κάτι τέτοιο δεν το θέλουμε, δεν το δεχόμαστε γιατί όλοι οι πολίτες έχουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Άρα λοιπόν, εστιάσουμε στο φωτοβολταϊκό πάρκο, που θέλουμε να κάνουμε και να έχουμε μία μείωση στο κόστος ενέργειας 35 με 40 %, για να μπορέσουμε να καλύψουμε τουλάχιστον την αύξηση. Γιατί πριν την αύξηση της ενέργειας, λέγαμε να μειώσουμε το χρέος. Τώρα κινούμαστε στο πλαίσιο του να πληρώσουμε την αύξηση της ενέργειας. Άρα λοιπόν το χρέος θα παραμείνει και με κάποιον άλλο τρόπο μέσω του κράτους, του υπουργείου να γίνει κάτι” εξήγησε ο πρόεδρος του Διαβαθμιδικού.

    Συμπλήρωσε ακόμα πως πέρυσι τα δημοτικά συμβούλια Πύργο και Αρχ. Ολυμπίας ψήφισαν να καταργηθεί το τέλος Ερυμάνθου. “Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μία μείωση μόνο για αυτή την χρονιά 300.000 € από τα έσοδα του Διαβαθμιδικού. Δηλαδή θα πάρουμε 300.000 λιγότερα. Παίρναμε από το Δήμο Πύργου 250.000 συν άλλα 50 – 55.000 ευρώ από το Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι μείον τα 300.000 € που δεν πρόκειται να μπουν και ήμασταν ήδη μείον στο ταμείο μας από πριν, σκεφτείτε ότι και του χρόνου θα λείψουν 600.000 ευρώ, διότι θα καταργηθεί το άλλο ενάμιση ευρώ και πάμε στα 3 €. Αυτά τα χρήματα πως θα πληρωθούν; Δηλαδή θεωρώ ότι οδεύουμε οικονομικά προς την καταστροφή. Αν γίνει μία μελέτη θα δούμε ότι δεν υπάρχει βιωσιμότητα” κατέληξε ο κ. Κοτσώνης

    “Αγκάθι” το ενεργειακό κόστος

    Ο αντιπρόεδρος του Διαβαθμιδικού και πρόεδρος της ΔΕΥΑ Αρχ. Ολυμπίας Νίκος Μαρούντας, τόνισε ότι η ζημιά που προκλήθηκε ήταν διπλή και σημαντική. “Έγινε στο σημείο υδροληψίας και το νερό στην θολότητα του ήταν αρκετά υψηλή δηλαδή πολλαπλάσια του κανονικού. Πράγματι, αντιμετωπίστηκε άμεσα, εκτιμούμε ότι το εργοστάσιο, η εταιρεία η οποία συντηρεί και επεξεργάζεται το νερό, έδρασε γρήγορα Σε συνεννόηση μαζί μας και εκεί που πιστεύαμε ότι το νερό θα καθυστερήσει περισσότερο πράγματι μπήκε στους αγωγούς καθαρό την επόμενη μέρα το βράδυ” είπε ο κ. Μαρούντας για την πρόσφατη βλάβη.

    diavath 2

    Στάθηκε όμως στο θέμα του ενεργειακού κόστους αλλά και του χρέους προς τη ΔΕΗ, που μπορεί να αποβεί μοιραίο καθώς οι συνθήκες δεν βοηθούν στην αποπληρωμή του, αντιθέτως οδηγούν την διόγκωση του. “Αυτό που μας ανησυχεί είναι το ενεργειακό κόστος, φτάσαμε σε σημείο εκεί που είχαμε ένα χρέος 1.200.000 ευρώ, να μην μπορούμε να αποπληρώσουμε αυτό το χρέος και εκτιμώ ότι σε λίγο καιρό αν συνεχιστεί έτσι αυτό θα διπλασιαστεί. Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν να φτιάξουμε γρήγορα το φωτοβολταϊκό πάρκο, αλλά βέβαια μέχρι να γίνει αυτό καταλαβαίνετε ότι η οφειλή προς την ΔΕΗ θα αυξάνεται. Βλέπουμε μία προσπάθεια που γίνεται από την κυβέρνηση να ενισχύσει τις ΔΕΥΑ για να μπορούν να πληρώνουν τις οφειλές του στο Διαβαθμιδικό όμως μέχρι τώρα δεν έχουμε κάτι σίγουρο και χειροπιαστό. Αν συνεχίσει έτσι, εδώ και ένα χρόνο η κυβέρνηση να μένει μόνο στα λόγια καταλαβαίνετε ότι ο Διαβαθμιδικό θα βρίσκεται στον αέρα στην οφειλές του και επομένως και η ΔΕΥΑ. Και επειδή αυτά είναι όλα ανταποδοτικά, δηλαδή ο Διαβαθμιδικός στηρίζεται στα έσοδα των δύο ΔΕΥΑ και οι ΔΕΥΑ στηρίζονται στα έσοδα των πελατών. Γιατί το νερό πωλείται και εισπράττεται, καταλαβαίνετε ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε άλλο. Θα έρθει η ώρα που η ΔΕΥΑ θα κατεβάσει διακόπτες και επομένως εκεί θα καταλάβουν οι πολίτες αυτό που έγινε προχθές, το πόσο σημαντικό είναι αυτό το έργο. Γιατί πολλοί προσποιούνται ότι δεν έχουν χρήματα και δεν πληρώνουν τους λογαριασμούς τους. Και όχι μόνο δεν πληρώνουν, αλλά δεν προσέρχονται και καθόλου προκειμένου να κάνουν μία ρύθμιση” είπε ο αντιπρόεδρος του Διαβαθμιδικού για τους κακοπληρωτές.

    “Τίθενται δύο ζητήματα. Εφόσον αυτά τα πράγματα είναι ανταποδοτικά και οι πολίτες δεν δείχνουν προθυμία στην εξόφληση των λογαριασμών, χρήματα δεν μπαίνουν στα ταμεία, επομένως το έργο δεν θα μπορέσει να συντηρηθεί αύριο και κάποια στιγμή υπάρχει κίνδυνος να σταματήσει να λειτουργεί. Είναι μονόδρομος, οι πολίτες να έρθουν να πληρώσουν, οι ΔΕΥΑ να πληρώνουν το Διαβαθμιδικό για να μπορεί να δουλέψει ο Διαβαθμιδικός και το εργοστάσιο και να δίνει νερό στους 100.000 συμπολίτες μας.
    Σε εμάς στη ΔΕΥΑ Αρχ. Ολυμπίας, έληξαν οι προθεσμίες που είχαμε δώσει δύο χρόνια τώρα. Τρεις προθεσμίες είχαμε δώσει, λόγω του κορονοϊού και λόγω της περσινής πυρκαγιάς, ήδη είμαστε στην φάση περαίωσης των στοιχείων των καταναλωτών για να στείλουμε τις οφειλές στην ΔΟΥ και σιγά-σιγά θα αρχίσουμε το φθινόπωρο διακοπές σε αυτούς που δεν έχουν πατήσει το πόδι τους καθόλου στην ΔΕΥΑ για εξόφληση των λογαριασμών.

    Ο κ. Μαρούντας τόνισε πως μελετά η ΔΕΥΑ Αρχ. Ολυμπίας την αύξηση της τιμής του νερού, που είναι το πιο φθηνό στη χώρα. “Είναι εξευτελιστική η τιμή στην οποία υπάρχει το νερό και μετά τις πολλαπλάσιες τιμές σε όλα τα είδη και όλα τα υλικά που χειριζόμαστε εμείς, θεωρείται αδιανόητο να μην προβείς έστω και κατ’ ελάχιστον σε μία υπερτιμολόγηση, έναν εξορθολογισμό. Διότι βλέπετε από τον καιρό που έγινε ο “Καποδίστριας”, ότι άλλες τιμές υπάρχουν σε χωριά που είναι στην πρώην δημοτική ενότητα ακόμα και στα πάγια ακόμα και στις τιμές των χωριών, αυτά τα πράγματα δεν έπρεπε να γίνουν από την ίδια χρονιά που έγινε ο “Καποδίστριας”. Επομένως λοιπόν εμείς προχωράμε σε αυτή την κατεύθυνση”.

    Ο κ. Μαρούντας συνέχισε λέγοντας ότι “… το πρώτο καμπανάκι το χτυπήσαμε, η πρώτη προθεσμία που δώσαμε στους πολίτες με 4000 προσωπικές επιστολές, πέραν των λογαριασμών που κάθε τρίμηνο – τετράμηνο ή εξάμηνο εκδίδονται. Με προσωπικές επιστολές που στείλαμε τον Ιανουάριο του 2020 ζητούσαμε να έρθουν μέχρι τέλη Φεβρουαρίου του 20 να κάνουν κάποια ρύθμιση και να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς. Όμως μετά από επτά μέρες στις 7 Μαρτίου έγινε το πρώτο κλείσιμο για τον κορονοϊό, οπότε κι εμείς αισθανθήκαμε ότι δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι περισσότερο και μείναμε άπραγοι. Δώσαμε μετά την ίδια χρονιά δεύτερη προθεσμία, την ίδια χρονιά πάλι με επιστολές άλλες 4000 επιστολές, όπου πληρώναμε και τα τέλη για το ταχυδρομείο, μέχρι τέλη Οκτωβρίου του ίδιου έτους να έρθουν και πάλι οι πολίτες αλλά αρχές Νοεμβρίου θυμάστε ότι είχαμε το καινούργιο κλείσιμο. Δώσαμε τότε προθεσμία μέχρι 15 Ιουλίου 2021 πάλι έγγραφη, αλλά και με συνεντεύξεις και μετά στις 4 Αυγούστου είχαμε την καταστροφική πυρκαγιά που κατέκαψε ολοσχερώς 23 χωριά και 4 οικισμούς στον Δήμο μας. Έτσι λοιπόν παραμείναμε και δώσαμε μία νέα προθεσμία και επειδή περιμέναμε την καινούργια τουριστική σεζόν, όπου δεν είναι μόνο στην Αρχαία Ολυμπία είναι συνάφεια κι άλλων χωριών και εργαζομένων που ζουν από τον τουρισμό στην Αρχαία Ολυμπία και την ευρύτερη περιοχή και είπαμε να αρχίσει η τουριστική σεζόν και να λήξει τώρα τέλη Αυγούστου αλλά και πάλι είδαμε μία απροθυμία των ανθρώπων. Τώρα όμως δεν έχουμε άλλα περιθώρια, χρωστάνε αρκετά χρήματα στον Διαβαθμιδικό και το λέω διότι εγώ είμαι αντιπρόεδρος στο ΔΣ του Διαβαθμιδικού και πρόεδρος της ΔΕΥΑ, επειδή αυτά πάνε αλυσίδα. Αν δεν εισπράξει η ΔΕΥΑ Αρχαίας Ολυμπίας δεν μπορεί να πληρώσει τον Διαβαθμιδικό” είπε κλείνοντας ο κ. Μαρούντας.

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο