Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου 2021 13:24

Aρχ. Ολυμπία: Θιβετιανοί ακτιβιστές αιφνιδίασαν την αστυνομία - Μπήκαν στον ναό της Ήρας (photos)

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Άνευ προηγουμένου είναι αυτό που συνέβη την πιο κρίσιμη στιγμή της Τελετής Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες Πεκίνο 2022.

Ακτιβιστές από το Θιβέτ κατάφεραν να εισχωρήσουν στο ναό της Ήρας την ώρα που άναβε το φως στα χέρια της Πρωθιέρειας.

Οι Θιβετιανοί - όπου υπήρχαν πληροφορίες ότι βρίσκονταν στην περιοχή - φαίνεται πως κρύφτηκαν όλη την νύχτα στον Κρόνιο Λόφο και την κατάλληλη στιγμή κατέβηκαν με πανό και με την σημαία τους και κατάφεραν να μπουν στην Ιερή Άλτη.

Φωνάζοντας συνθήματα κατά της Κίνας και του Πεκίνου, διαμαρτυρήθηκαν για την χρόνια διαμάχη που υπάρχει ανάμεσα στις δύο περιοχές.

Να θυμίσουμε πως και το 2008 όταν έγινε η Τελετή των θερινών Ολυμπιακώνν αγώνων του Πεκίνου, Θιβετιανοί αυτονομιστές είχαν καταφέρει να εισχωρήσουν και πάλι στον Αρχαίο Στάδιο.

Νεότερη Ενημέρωση

Επίσημη τοποθέτηση της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής

Η Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας αντιπροσωπεύει 3000 χρόνια Ελληνικής ιστορίας και δέσμευση για την Ειρήνη και τον Διάλογο.

Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή σέβεται το ατομικό δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης αλλά είναι απογοητευτικό που αυτή η παραδοσιακή πολιτιστική εκδήλωση "χρησιμοποιήθηκε" από μεμονωμένα άτομα για άλλους σκοπούς.

thivet arx oly0

thivet arx oly9

thivet arx oly10

thivet arx oly11

thivet arx oly2

thivet arx oly3

thivet arx oly5 2

thivet arx olu4

thivet arx oly6 1

thivet arx olu7

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου 2021 14:37

Σχετικά Άρθρα

  • Ηλεία: Δράσεις ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού από την 6η ΥΠΕ σε Πύργο, Βάρδα, Αρχ. Ολυμπία, Αμαλιάδα
    Ηλεία: Δράσεις ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού από την 6η ΥΠΕ σε Πύργο, Βάρδα, Αρχ. Ολυμπία, Αμαλιάδα

    Η πρόληψη είναι ζήτημα ΖΩΗΣ

    Ενημερωτικές δράσεις για τον καρκίνο του μαστού σε Πύργο, Αμαλιάδα, Αρχαία Ολυμπία και Βάρδα υλοποιεί η 6η ΥΠΕ στην Ηλεία, υπό το συντονισμό του Υπουργείου Υγείας, συμμετέχοντας στη διεθνή εκστρατεία για την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού έναντι της πρώτης αιτίας θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες.

    Συγκεκριμένα:

    - στη Βάρδα μέχρι και σήμερα Παρασκευή 25 Οκτωβρίου επαγγελματίες υγείας του ΚΥ ΒΑΡΔΑΣ στα πλαίσια υλοποίησης του Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου κατά του καρκίνου του μαστού «Φώφη Γεννηματά» θα υλοποιήσουν δράσεις ενημέρωσης για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού εντός της δομής. Ενώ στις 30 Οκτωβρίου 2024 θα πραγματοποιήσουν ομιλία στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημοτικού διαμερίσματος Βάρδας.

    -Στην Αμαλιάδα, σήμερα οι επαγγελματίες υγείας του Γ.Ν. Αμαλιάδας σε συνεργασία με το Δήμο Ήλιδας και τον Πανελλήνιο Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής», θα υλοποιήσουν στην κεντρική πλατεία της πόλης στις 18.30 ενημερωτική δράση.

    -Στον Πύργο, οι Επισκέπτες Υγείας του Γ.Ν. Ηλείας – Ν.Μ. Πύργου, την Τετάρτη 30 και Πέμπτη 31 Οκτωβρίου θα κάνουν ανάλογη δράση στο χώρο της εισόδου των τακτικών εξωτερικών ιατρείων του Νοσοκομείου και ώρες 09:00 έως 13:00.

    -Στην Αρχαία Ολυμπία, οι επαγγελματίες υγείας του Κ.Υ. Αρχαίας Ολυμπίας, θα ενημερώνουν το κοινό την Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2024 και ώρες 10:00 έως 13:00 π.μ.. στον κεντρικό δρόμο της Αρχαίας Ολυμπίας και την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2024 και ώρες 10.00 έως 13:00 στο Περιφερειακό ιατρείο Λάλα.

    Φωτογραφία: Freepik/shajeelahmed

  • Αρχ. Ολυμπία: Παρουσιάστηκαν τα τρία εναλλακτικά σενάρια του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου
    Αρχ. Ολυμπία: Παρουσιάστηκαν τα τρία εναλλακτικά σενάρια του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου

    «Ψήφος εμπιστοσύνης» στην ισόρροπη ανάπτυξη όλων των Δημοτικών Ενοτήτων με κέντρο την Ολυμπία

    Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

    Τα τρία εναλλακτικά σενάρια της μελέτης του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας και των Δημοτικών Ενοτήτων Λαμπείας, Λασιώνος, Φολόης και Αρχαίας Ολυμπίας, παρουσιάστηκαν με όλες τις παραμέτρους, σε ειδική εκδήλωση, στο Δημαρχείο της πόλης.

    Οι μελετητές παρουσίασαν τα εναλλακτικά σενάρια, με επικρατέστερο εκείνο της πολυκεντρικής χωρικής οργάνωση (σενάριο3), αναλύοντας διεξοδικά τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης ανάπτυξης σε όλους τους τομείς.

    Για τη διατύπωση των εναλλακτικών σεναρίων είχαν ληφθεί υπόψη όλα τα στοιχεία που διαμορφώνουν την σημερινή εικόνα του Δήμου, καθώς δεσμεύσεις και κατευθύνσεις που προκύπτουν από το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο και τις προτάσεις που υπάρχουν σε υπό μελέτη θεσμικά κείμενα.

    Τα εναλλακτικά σενάρια

    -Το πρώτο σενάριο είναι το λεγόμενο «Σενάριο Τάσεων» (do nothing), που χαρακτηρίζεται από την διατήρηση των υφιστάμενων πολιτικών και την απουσία παρεμβάσεων.

    Το Σενάριο τάσεων (do nothing), έχει αρνητικές ή ουδέτερες επιπτώσεις στις εξεταζόμενες παραμέτρους της βιώσιμης ανάπτυξης (οικονομική, κοινωνική, περιβαλλοντική και κλιματική) και δεν υποστηρίζει την ισόρροπη χωρική οργάνωση του Δήμου.

    -Το δεύτερο σενάριο, είναι το «Σενάριο μονοκεντρικής χωρικής οργάνωσης/ανάπτυξης». Το συγκεκριμένο χαρακτηρίζεται από την ανάδειξη του οικισμού της Αρχαίας Ολυμπίας ως διοικητικού – οικονομικού και τουριστικού πόλου με την υλοποίηση σειράς παρεμβάσεων για τη λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του οικιστικού περιβάλλοντος, και βελτίωση της λειτουργικής διασύνδεσης του οικιστικού με τον αρχαιολογικό χώρο αίροντας τις υφιστάμενες δυσλειτουργίες.

    Το Σενάριο μονοκεντρικής χωρικής οργάνωσης, έχει θετικές επιπτώσεις για τον οικισμό της Αρχαίας Ολυμπίας, αλλά αρνητικές ή ουδέτερες επιπτώσεις στους υπόλοιπους οικισμούς και στην εδαφική συνοχή του Δήμου.

    -Το τρίτο, και επικρατέστερο σύμφωνα με τους μελετητές, σενάριο είναι το «Σενάριο πολυκεντρικής χωρικής οργάνωσης/ανάπτυξης», το οποίο χαρακτηρίζεται από την οργάνωση ενός πολυκεντρικού οικιστικού δικτύου αλλά και με την ανάληψη διακριτών ρόλων στους οικισμούς των ορεινών και αγροτικών Δημοτικών Ενοτήτων.

    Προβλέπει:

    -Λειτουργική διασύνδεση οικιστικού χώρου Αρχαίας Ολυμπίας με τον αρχαιολογικό χώρο, παράλληλη αναβάθμιση αστικού χώρου και εξοπλισμού

    - Διασυνδεδεμένη και αλληλοτροφοδοτούμενη παραγωγική δομή όλων των τομεακών κλάδων της τοπικής οικονομίας

    - Δικτυώσεις και συνδέσεις με άλλους αξιόλογους πόρους φύσης, πολιτισμού, άυλης κληρονομιάς, τοπικής ιστορίας, τοπικών παραγωγικών δραστηριοτήτων και εναλλακτικών μορφών τουρισμού (πχ αγροτουρισμός, περιηγητικός τουρισμός κ.ά.)

    - Υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και εφαρμογών – ευφυείς πόλεις

    Οι πόλοι ανάπτυξης του 3ου σεναρίου αφορούν σε μορφές στις εξής περιοχές:

    • Αρχαία Ολυμπία: πολιτιστικός πόλος διεθνούς ακτινοβολίας-επισκεψιμότητας / πρωτεύων δημοτικός πόλος / συλλειτουργία με Πελόπιο & Πλάτανο / ενίσχυση της τοπικής οικονομικής βάσης με έμφαση στον τουρισμό και στη διασύνδεσή του με ποιοτικά τοπικά αγροτικά προϊόντα
    • Πανόπουλος: δυτική πύλη Δήμου από/προς όμορους ΟΤΑ και άλλα δημοτικά – διαδημοτικά και περιφερειακά κέντρα της χωρικής αναπτυξιακής ενότητας Π.Ε. Ηλείας – αξιοποίηση δυνατοτήτων για δημιουργία εκθεσιακού χώρου αγροτικών προϊόντων
    • Λάλας σε συνέργεια με τον Κούμανη: αγροτικός πόλος ανάπτυξης και οργάνωσης δραστηριοτήτων του πρωτογενή τομέα
    • Λάμπεια: πόλος ειδικού σκοπού – ανάπτυξης ήπιων μορφών τουρισμού
    • Άλλοι οικισμοί: οργανώνονται σε θεματικές περιοχές – τοπία (πχ διαδρομές νερού, ορεινών όγκων και τοπίου, κρασιού κλπ). Ενδεικτικά, περιλαμβάνονται μικρότερα πλέγματα οικισμών συναρθρωμένα σε θεματικές ενότητες τουρισμού φύσης πχ με έντονο στοιχείο νερού σε Κακοτάρι-Κρυόβρυση (Πηνειός), Βασιλάκι-Νεμούτα (Ερύμανθος) κ.ά

    Το επικρατέστερο σενάριο πολυκεντρικής χωρικής οργάνωσης, επιλέχθηκε, δεδομένου ότι έχει το θετικότερο αντίκτυπο στην μελλοντική ισόρροπη ανάπτυξη του Δήμου διαχέοντας σε μεγάλο βαθμό τις θετικές επιδράσεις του σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες.

    Poleodomiko Olympia 2

    Poleodomiko Olympia 3

    Poleodomiko Olympia 4

    Poleodomiko Olympia 5

  • Έργο - διαμαρτυρία από τον γλύπτη Αλέξανδρο Παπαλάμπρο για το Ολυμπιακό Κίνημα
    Έργο - διαμαρτυρία από τον γλύπτη Αλέξανδρο Παπαλάμπρο για το Ολυμπιακό Κίνημα

    Ένας άνθρωπος που έχει γεννηθεί και διαμένει και εργάζεται μόνιμα στην Αρχαία Ολυμπία, ο γλύπτης Αλέξανδρος Παπαλάμπρος, ως καλλιτέχνης δεν μπορεί να κρύψει τα συναισθήματά του. Και πολύ περισσότερο να μην τα εκφράσει, όταν μάλιστα αφορούν τον τόπο του την Ολυμπία και την ιστορία της…

    Το θέμα που ήρθε πρόσφατα στη δημοσιότητα σχετικά με τις εκλογές για την ανάδειξη προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, όπου η Μεσσηνία επελέγει αντί της Αρχαίας Ολυμπίας, η οποία αποτελεί σύμφωνα με τα αρχικά δεδομένα, μόνο τόπο επίσκεψης, τον ενέπνευσε να δημιουργήσει ένα έργο που απεικονίζει την πτώση των Ολυμπιακών Κύκλων.

    Ένα έργο - διαμαρτυρία απέναντι στην μεγάλη αυτή προσβολή που έγινε απέναντι στην Αρχαία Ολυμπία, την ιστορία και το ρόλο της στο Ολυμπιακό Κίνημα.

    Στον Πολυχώρο Πολιτισμού Smili Workshop στην Αρχαία Ολυμπία που έχει δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια με τη σύζυγό του Κατερίνα Αηδόνη, δούλεψε για την υλοποίηση - αποτύπωση της αγανάκτησης που προκάλεσε και στον ίδιο, αυτή η απρέπεια.

    papalampros3

    “Η δική μου διαμαρτυρία, η δική μου οπτική αυτή τη στιγμή για το σύμβολο των Ολυμπιακών Αγώνων, μετά και από τις τελευταίες εξελίξεις, είναι η κατάρρευση των Ολυμπιακών Κύκλων. Αυτό ήθελα να δείξω στο έργο μου. Για άλλη μια φορά συνειδητοποίησα ότι το οικονομικό συμφέρον είναι πάνα από όλα. Πάνω από τον πολιτισμό, πάνω από την ιστορία, πάνω από την ιδέα… Όταν αποκατασταθεί η τάξη, οι κύκλοι θα επανέλθουν στην αρχική τους θέση” ανέφερε σε δήλωσή του, σχολιάζοντας ότι κάθε διαμαρτυρία δεν συνεπάγεται με σύγκρουση, αλλά με διεκδίκηση.

    Papalampros 2

  • Ερευνητικό πρόγραμμα «ασπίδα» προστασίας σημαντικών μνημείων από την κλιματική αλλαγή - Εντάχθηκε και η Αρχ. Ολυμπία
    Ερευνητικό πρόγραμμα «ασπίδα» προστασίας σημαντικών μνημείων από την κλιματική αλλαγή - Εντάχθηκε και η Αρχ. Ολυμπία

    Καθώς τα έντονα φαινόμενα κλιματικής αλλαγής μαστίζουν όλο τον κόσμο, η πολιτιστική κληρονομιά αντιμετωπίζει σοβαρές απειλές και η προστασία της γίνεται πιο επιτακτική από ποτέ. Tο υπουργείο Πολιτισμού σε συνεργασία με το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος και με τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης, αναπτύσσει ένα ερευνητικό πρόγραμμα με στόχο, μέσα από ένα πλέγμα δράσεων, την ανάπτυξη ενός στρατηγικού σχεδίου προστασίας σημαντικών ελληνικών μνημείων ως το 2025.

    Πρόκειται για το έργο «Herisktage», το οποίο υλοποιεί εδώ και ένα χρόνο το Ινστιτούτο Νανοεπιστήμης και Νανοτεχνολογίας του Δημόκριτου σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Πυρηνικών και Ραδιολογικών Επιστημών Τεχνολογίας, Ενέργειας και Ασφάλειας του Δημόκριτου και με τη Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού. Το έργο έχει στο επίκεντρό του την ανάπτυξη μιας κεντρικής πλατφόρμας για τη συνεχή παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο του μικροκλίματος σε επιλεγμένα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ελλάδα, την εκτίμηση της πιθανότητας και της έντασης φθοράς τους.

    Στο πλαίσιο του προγράμματος έχουν επιλεγεί 30 μνημεία και αρχαιολογικοί χώροι, όπου τοποθετείται ένα δίκτυο ασύρματων αισθητήρων, συλλέγοντας σε πραγματικό χρόνο δεδομένα μικροκλίματος της περιοχής των μνημείων, όπως θερμοκρασία, υγρασία, ποιότητα της ατμόσφαιρας, ταχύτητα και διεύθυνση του ανέμου. Οι αισθητήρες έχουν σχεδιαστεί από τον Δημόκριτο, προκειμένου να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των μνημείων και των αρχαιολογικών χώρων, χωρίς να αλλοιώνουν τον χαρακτήρα τους. Στη συνέχεια, τα δεδομένα παρακολούθησης του μικροκλίματος στέλνονται σε μια κεντρική πλατφόρμα, η οποία ενσωματώνει σύγχρονα εργαλεία πρόβλεψης των καιρικών φαινομένων και της εξέλιξης των μηχανισμών φθοράς.

    Τα μνημεία επιλέγονται με κριτήριο αντιπροσωπευτικότητας ως προς την περιοχή στην οποία βρίσκονται, την κλιματική κατανομή τους (αστικό, παραθαλάσσιο, ορεινό, πεδινό κλπ), τα υλικά τους, την περίοδο κατασκευής τους (από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι τα νεοκλασικά), και τον τύπο μνημείου (αρχαιολογικοί χώροι, εκκλησίες, γέφυρες, οχυρωματικά τείχη, νεοκλασικά κτίρια). Για την εγκατάσταση αισθητήρων έχουν επιλεγεί ενδεικτικά, η Κνωσός, ο αρχαιολογικός χώρος Κεραμικού, ο αρχαιολογικός χώρος Ελευσίνας, η αρχαία Κόρινθος, η αρχαία Ολυμπία και η μεσαιωνική πόλη της Ρόδου.

    Υπάρχουν διάφοροι μηχανισμοί διάβρωσης που απειλούν και καταστρέφουν τα μνημεία, όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δρ Γιάννης Καρατάσιος, επιστημονικός υπεύθυνος του έργου και ερευνητής στο Ινστιτούτο Νανοεπιστήμης και Νανοτεχνολογίας. Τέτοιοι μηχανισμοί είναι η κρυστάλλωση των διαλυτών αλάτων και ο παγετός, δύο από τους σημαντικότερους παράγοντες φθοράς των μνημείων στην Ελλάδα, καθώς και οι βροχοπτώσεις και η ατμοσφαιρική ρύπανση. «Πρόκειται για μηχανισμούς που αποδυναμώνουν τη μικροδομή και αυξάνουν την ευπάθεια και την τρωτότητα των υλικών κατασκευής των μνημείων και επηρεάζονται με διαφορετικό τρόπο από την κλιματική αλλαγή», επισημαίνει ο κ. Καρατάσιος, και προσθέτει: «Είναι σημαντικό όμως να σημειώσουμε ότι κλιματική αλλαγή σημαίνει αλλαγή στο μικροπεριβάλλον των μνημείων και αυτό δεν είναι απαραίτητα αρνητικό για όλους τους τύπους μνημείων. Οπότε το ζητούμενο του προγράμματος είναι να δούμε σε ποια μνημεία θα υπάρχουν διαφοροποιήσεις στους μηχανισμούς φθοράς που ήδη γνωρίζουμε και αν αυτές θα είναι προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο».

    Μία από τις κύριες δράσεις του προγράμματος Herisktage είναι η μελέτη των περιβαλλοντικών δεδομένων του παρελθόντος, με περίοδο αναφοράς την 25ετία 1980-2004, με βάση τα στοιχεία της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας και του Copernicus, προκειμένου να καταγραφεί ο ρυθμός διάβρωσης των μνημείων κατά την περίοδο αυτή. Τα δεδομένα αυτά έχουν μελετηθεί σε υψηλή χωρική ανάλυση κλίμακας 4Χ4 χιλιομέτρων γύρω από το μνημείο. Στη συνέχεια, θα μελετηθεί η επίπτωση αυτών των φαινομένων επάνω στα μνημεία, μέσα από τη συλλογή και ανάλυση δειγμάτων των μνημείων που θα ολοκληρωθεί από τη Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού. Στόχος είναι, να δημιουργηθούν προγνωστικά μοντέλα με εργαλεία ανάλυσης πεπερασμένων στοιχείων για την εξέλιξη των μηχανισμών φθοράς στα διαφορετικά υλικά κατασκευής των μνημείων (φυσικοί λίθοι, κονιάματα, πλίνθοι, επιχρίσματα) και την πιθανή επιβάρυνση των μνημείων τα επόμενα χρόνια. Η σημασία της πρόγνωσης σε μηχανισμούς φθοράς, όπως η κρυστάλλωση των αλάτων και ο παγετός, όπου η κυκλική, σωρευτική δράση τους δεν είναι πάντα αντιληπτή, είναι τεράστια μακροσκοπικά, καθώς τα αποτελέσματα των παραπάνω μηχανισμών γίνονται αντιληπτά, όταν η φθορά έχει φτάσει σε προχωρημένο επίπεδο.

    «Θέλουμε να φτιάξουμε έναν χάρτη επικινδυνότητας για διαφορετικούς τύπους μνημείων σε όλη την Ελλάδα, με δεδομένες τις αλλαγές που περιμένουμε να υπάρξουν στο κλίμα και στο μικροπεριβάλλον των μνημείων εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής», επισημαίνει ο κ. Καρατάσιος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Με τη βοήθεια αυτού του χάρτη, το υπουργείο Πολιτισμού θα έχει τις απαραίτητες πληροφορίες, ώστε να επιλέξει ποια μνημεία χρειάζονται κατά προτεραιότητα προληπτική ή επεμβατική συντήρηση και με ποιο τρόπο. Για παράδειγμα, μπορεί ο ιδανικός τρόπος για να προστατεύσεις ένα μνημείο, να είναι μια περιμετρική φύτευση χλωρίδας ώστε να επηρεάσεις τις συνθήκες υγρασίας για να μην έχεις κρυστάλλωση αλάτων ή να κάνεις μια κατεργασία στην επιφάνεια του μνημείου, ώστε να μην επηρεάζεται από την απόθεση των σωματιδιακών ρύπων».

    Καθώς το Ινστιτούτο Νανοεπιστήμης και Νανοτεχνολογίας έχει μεγάλη εμπειρία στην ανάπτυξη και αξιολόγηση καινοτόμων υλικών συντήρησης, η ερευνητική ομάδα μελετά και στο έργο αυτό έξυπνα υλικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την προστασία των μνημείων.

    Ήδη στο εργαστήριο δοκιμάζεται η αποτελεσματικότητα των βακτηρίων που υπάρχουν στο περιβάλλον ως μέσου προστασίας, τα οποία χρησιμοποιούνται διεθνώς σε τσιμεντένιες κατασκευές για την αυτοΐασή τους, αλλά και για τη στερέωση και προστασία αρχαιολογικών μνημείων. Στην επόμενη φάση, οι ίδιες δοκιμές θα γίνουν σε δείγματα από τα υπό μελέτη μνημεία.

    halite annual mapCredit: INRASTES Demokritos

    mirabilite annual mapCredit: INRASTES Demokritos

    Χάρτης με τον μέσο ετήσιο αριθμό ημερών (n) με ευνοϊκές συνθήκες για την κρυστάλλωση των διαλυτών αλάτων (αλίτη/halite ο ένας χάρτης και μιραβιλίτη/mirabilite ο δεύτερος) στο παρελθόν (1980-2004) και οι εκτιμώμενες διαφορές σε διαφορετικές μελλοντικές περιόδους (2025-2049 και 2075-2099), σύμφωνα με ένα αισιόδοξο (RCP 4.5) και ένα απαισιόδοξο (RCP 8.5) σενάριο για την εξέλιξη της συγκέντρωσης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου. (εικόνες A: 1980-2004, B: 2025-2049 με RCP 4.5, C: 2075-2099 με RCP 4.5, D: 2025-2049 με RCP 8.5, E: 2075-2099 με RCP 9.5).

    Diagramma Herisktage
    Επισυνάπτονται δύο χάρτες, χάρτης με τον μέσο ετήσιο αριθμό ημερών (n) με ευνοϊκές συνθήκες για την κρυστάλλωση των διαλυτών αλάτων (αλίτη/halite ο ένας χάρτης και μιραβιλίτη/mirabilite ο δεύτερος) στο παρελθόν (1980-2004) και οι εκτιμώμενες διαφορές σε διαφορετικές μελλοντικές περιόδους (2025-2049 και 2075-2099), σύμφωνα με ένα αισιόδοξο (RCP 4.5) και ένα απαισιόδοξο (RCP 8.5) σενάριο για την εξέλιξη της συγκέντρωσης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου. (εικόνες A: 1980-2004, B: 2025-2049 με RCP 4.5, C: 2075-2099 με RCP 4.5, D: 2025-2049 με RCP 8.5, E: 2075-2099 με RCP 9.5). Credit: INRASTES Demokritos

    DSCN2629Η φωτογραφία αποτυπώνει παράδειγμα σταδιακής απώλειας υλικού και αλλοίωσης των γεωμετρικών χαρακτηριστικών των δομικών λίθων σε αρχαιολογικό μνημείο, εξαιτίας των συνεχιζόμενων επί χρόνια κύκλων κρυστάλλωσης των διαλυτών αλάτων (Credit: I.Karatasios)

  • Αρχαία Ολυμπία: Σύμμαχος διεκδικήσεων των εκλογών της ΔΟΕ η Αλεξάνδρα Μητσοτάκη
    Αρχαία Ολυμπία: Σύμμαχος διεκδικήσεων των εκλογών της ΔΟΕ η Αλεξάνδρα Μητσοτάκη

    Ισχυρά μηνύματα στην προβολή του έργου Eden

    Πολλαπλά μηνύματα προς πολλούς αποδέκτες στάλθηκαν από την Αρχαία Ολυμπία με την ευκαιρία προβολής του μουσικού έργου «Eden in Olympia». Το μήνυμα όμως που κυριάρχησε για άλλη μια φορά στις συναντήσεις και συνομιλίες, ήταν η σθεναρή διεκδίκηση της διεξαγωγής των Εκλογών για το νέο πρόεδρο της ΔΟΕ, την Άνοιξη του 2025, στην Αρχαία Ολυμπία. Μια διεκδίκηση που διαρκώς κερδίζει υποστηρικτές. Ανάμεσά τους και η κ. Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, η οποία πριν την προβολή του έργου είχε μια εκτενή συζήτηση με τον κ. Παναγιωτόπουλο και δήλωσε αρωγός στις προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής προς αυτή την κατεύθυνση.

    «Είναι πλέον εμφανές και παγκόσμια αποδεκτό ότι η οικουμενική και ανθρωπιστική φλόγα που άναψε στον τόπο μας πριν από χιλιάδες χρόνια φωτίζει ακόμη και σήμερα την παγκόσμια κοινότητα». Μ ‘ αυτά τα λόγια καλωσόρισε ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Άρης Παναγιωτόπουλος την πρόεδρο του World Human Forum, Αλεξάνδρα Μητσοτάκη και όλους τους παρευρισκόμενους στην προβολή του μουσικού έργου «Eden in Olympia» της παγκοσμίου φήμης τραγουδίστριας της όπερας Τζόυς ΝτιΝτονάτο.

    Πρώτη παγκόσμια δημόσια προβολή

    eden olumpia prov 3

    Η προβολή του έργου «Eden in Olympia» πραγματοποιήθηκε στον κατάμεστο αύλειο χώρο, μπροστά στο Δημαρχείο Αρχαίας Ολυμπίας. Με πρωτοβουλία του Δημάρχου Ολυμπίας, η κινηματογραφική μεταφορά της παράστασης επέστρεψε στον τόπο που γυρίστηκε, για την πρώτη παγκόσμια δημόσια προβολή της. Μέσα από το έργο αναδεικνύεται το μήνυμα δράσης για τη ζωή στον πλανήτη και ευαισθητοποιώντας το κοινό σχετικά με την περιβαλλοντική διαχείριση. Η προβολή της ταινίας στην Αρχαία Ολυμπία δίνει τη σκυτάλη σε σειρά άλλων που θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στην Νέα Υόρκη, στο Παρίσι και σε διάφορα ακόμα μέρη της Ελλάδας και του κόσμου. Το «Eden» που έχει συγκινήσει και ενεργοποιήσει το κοινό στις μεγαλύτερες αίθουσες συναυλιών του κόσμου, είναι μια υπερβατική εμπειρία που μιλάει για την επείγουσα ανάγκη για την προστασία της φύσης. Συνδυάζει τη διαχρονική ομορφιά της μπαρόκ και της κλασικής μουσικής με ένα στοχευμένο κάλεσμα για δράση για την προστασία των πολύτιμων οικοσυστημάτων του πλανήτη μας.

    Η Ολυμπία φωτίζει την παγκόσμια κοινότητα

    eden olumpia prov 4

    Ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, κ. Αριστείδης Παναγιωτόπουλος, ανέφερε στον χαιρετισμό του : «Νιώθω βαθιά συγκίνηση, τιμή αλλά και αισιοδοξία για τον τόπο μας την Αρχαία Ολυμπία. Είναι πλέον εμφανές και παγκόσμια αποδεκτό ότι η οικουμενική και ανθρωπιστική φλόγα που άναψε στον τόπο μας πριν από χιλιάδες χρόνια φωτίζει ακόμη και σήμερα την παγκόσμια κοινότητα. Η ταινία αυτή μας θυμίζει ότι σήμερα πρέπει, εκτός άλλων, να κινητοποιηθούμε για έναν σκοπό, να αγωνιστούμε και πάλι για μια μεγάλη κοινή υπόθεση που δεν είναι άλλη από τη διατήρηση και διαφύλαξη του περιβάλλοντός μας. Είμαστε υπόχρεοι και υπόλογοι, τόσο στους προγόνους όσο και στους απογόνους μας, για τη διασφάλιση της εύθραυστης περιβαλλοντικής ισορροπίας». Αναφερόμενος, δε, στις επικείμενες εκλογές της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, τόνισε ότι «η θέση μας είναι καθαρή. Οι εκλογές αυτές, η φιλοξενία και η διοργάνωσή τους, πρέπει να γίνουν στην Αρχαία Ολυμπία. Είναι η αυτονόητη, συμβολικά ισχυρή και λογικά συνεπής επιλογή που υπό κανονικές συνθήκες δεν απαιτεί περαιτέρω επιχειρηματολογία».

    eden olumpia prov 10

    Η Πρόεδρος του World Human Forum, κα Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, εξέφρασε τις ευχαριστίες της προς όλους όσοι συνεργάστηκαν για το αποτέλεσμα και δήλωσε: «Θα ήθελα να εκφράσω τις βαθύτατες ευχαριστίες μου προς όλους όσους συνεργαστήκαμε, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας, τον Δήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας που μας φιλοξενεί, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας που από την πρώτη στιγμή κατάλαβε τη δυναμική αυτής της ιδέας και της δυνατότητας να ταξιδέψει η ταινία Eden in Olympia σε όλο τον κόσμο. Βασικός μας στόχος είναι να στείλουμε το πιο ηχηρό μήνυμα ευαισθητοποίησης, σε όλο τον πλανήτη, ξεκινώντας από τον ιερό τόπο της Αρχαίας Ολυμπίας. Είχαμε την τιμή και την τύχη, η σπουδαία σοπράνο, η Τζόυς ΝτιΝτονάτο, να εμπνευστεί αυτό το εξαιρετικό αφήγημα, μια ωδή στη δράση για την προστασία του περιβάλλοντος. Οι “Θεοί” της Ολυμπίας ήταν με το μέρος μας κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, προσφέροντας μας ιδανικές καιρικές συνθήκες. Οι εμπειρίες που αποκομίσαμε ήταν μοναδικές, και το ταξίδι αυτό ξεκινά από εδώ, ευαισθητοποιώντας το κοινό σχετικά με την περιβαλλοντική διαχείριση».

    Δημιούργημα που αφυπνίζει τον κόσμο

    eden olumpia prov 2

    «Χάρη σε αυτή τη μοναδική παράσταση ταξιδεύουμε σε κάθε γωνιά του πλανήτη, αναδεικνύουμε τις αξίες του Ολυμπιακού Ιδεώδους και προβάλλουμε τον απαράμιλλης ομορφιάς αρχαιολογικό και πολιτιστικό πλούτο της Αρχαίας Ολυμπίας. Οι πανανθρώπινες αξίες του Ολυμπισμού, ενισχυμένες με το μήνυμα της προστασίας του περιβάλλοντος, ενσαρκώνονται σε αυτό το εξαιρετικό δημιούργημα που αφυπνίζει τον κόσμο. Ως Περιφέρεια έχουμε χρέος να αναδεικνύουμε την ολυμπιακή γη, η οποία αξίζει τον σεβασμό όλων μας. Αλλά και ως άνθρωποι οφείλουμε να αφυπνιστούμε και να δράσουμε για την προστασία του πλανήτη μας», ανέφερε στον χαιρετισμό του ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού, κ. Παναγιώτης Μπράμος. Παράλληλα, αναφέρθηκε στο θέμα των εκλογών της ΔΟΕ, επισημαίνοντας ότι «είναι λυπηρό να βλέπουμε αποφάσεις που ισοδυναμούν με απαξίωση, υποτίμηση και έλλειψη σεβασμού προς τον τόπο που, το 1896, ο Κωστής Παλαμάς αποκάλεσε “αγνό πατέρα του Ωραίου, του Μεγάλου και του Αληθινού”».

    eden olumpia prov 7

    «Η ταινία αυτή επισημαίνει την ανάγκη της επείγουσας προστασίας της φύσης και του περιβάλλοντος και θα το πετύχει, αφού συνδυάζει με ένα μοναδικό τρόπο τη διαχρονική ομορφιά της κλασικής μουσικής με το απέραντο κάλος του αρχαιολογικού τόπου της Αρχαίας Ολυμπίας. Ευχαριστώ από καρδιάς για την υποδειγματική συνεργασία με την κα Μητσοτάκη, τους συντελεστές της ταινίας, καθώς και World Human Forum. Το αποτέλεσμα δικαιώνει όλη αυτή την προσπάθεια που έγινε. Η ταινία, πιο επίκαιρη από ποτέ, μας καλεί όλους να σεβαστούμε τη γη μας και να δράσουμε για την προστασία του πλανήτη μας», επισήμανε η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας, κα Ερωφίλη Κόλλια.

    Παρόντες, εκτός των ανωτέρω, ήταν η Βουλευτής Ηλείας, κα Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Αθηνά Ηλιοπούλου, Αντώνης Χρυσανθακόπουλος, Γιώργος Κρέζος και Κώστας Σοφιανός, οι Εντεταλμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, κ.κ. Πέτρος Γκούβας και Γιάννης Αλεξανδρόπουλος, ο Γραμματέας του Δ.Σ., κ. Κώστας Τζούβαλης, ο Δημοτικός Σύμβουλος με την Αντιπολίτευση, κ. Χάρης Σπηλιόπουλος, ο Δασάρχης Πύργου, Δρ. Παναγιώτης Λάττας, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Αρχαίας Ολυμπίας, κ. Νίκος Αργυρόπουλος, ο Υποδιοικητής Α.Τ. Αρχαίας Ολυμπίας, κ. Γιάννης Πετρόπουλος και ο πρώην Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, κ. Γιώργος Δεββές.

    Σημειώνεται ότι πριν την προβολή, η κα Μητσοτάκη συναντήθηκε με τον κ. Παναγιωτόπουλο στο Δημαρχείο, όπου, μέσα σε κλίμα ζεστό και φιλικό, έθεσαν στόχους για νέες συνεργασίες και δράσεις, ενώ την επόμενη ημέρα, επισκέφθηκαν μαζί το Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας, όπου τους ξενάγησε η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων, κα Ερωφίλη Κόλλια.

    eden olumpia prov 6

    eden olumpia prov 11

    eden olumpia prov 12

    eden olumpia prov 9

    eden olumpia prov 14

    eden olumpia prov 13

  • Αρχ. Ολυμπία: Εγκρίθηκε από το ΥΠΠΟ η αρχιτεκτονική μελέτη ανάδειξης και αποκατάστασης Νοτίων Θερμών
    Αρχ. Ολυμπία: Εγκρίθηκε από το ΥΠΠΟ η αρχιτεκτονική μελέτη ανάδειξης και αποκατάστασης Νοτίων Θερμών

    Με τις επισημάνσεις που έθεσε η ΕΦΑ Ηλείας

    Στην έγκριση της αρχιτεκτονικής μελέτης Αποκατάστασης και Ανάδειξης των Νοτίων Θερμών Ολυμπίας προχώρησε χθες η Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού. Η μελέτη εκπονήθηκε τον Νοέμβριο του 2023 από τον αρχιτέκτονα μηχανικό Λεωνίδα Λεοντάρη.

    Η έγκριση δόθηκε, λαμβάνοντας υπόψη και τις επισημάνσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας, με τους εξής όρους:

    -Τα φρεάτια αποστράγγισης των όμβριων υδάτων στους διάφορους χώρους να έχουν τις ίδιες διατάσεις σε όλο τους το ύψος (χωρίς να στενεύουν στο ανώτερο μέρος) προκειμένου να εξασφαλίζεται η ταχύτερη κατείσδυση των υδάτων.
    - Για την κάλυψη και προστασία των διατηρούμενων καταλοίπων δαπέδων, να εφαρμοστεί η εγκεκριμένη, με την ΥΠΠΟ/172338/19.04.2024 (ΑΔΑ: 9ΧΙΣ46ΝΚΟΤ-8ΧΩ) Απόφαση “Μελέτη Συντήρησης Δαπέδων Νοτίων Θερμών Ολυμπίας”.
    - Ως προς την ανάδειξη του περιστυλίου του αύλειου χώρου, να εφαρμοστεί η εγκεκριμένη από την προμελέτη πρόταση (εναλλακτική πρόταση Α).
    - Να μην διαφοροποιηθούν χρωματικά οι επιστρώσεις των δαπέδων των διαφόρων χώρων, αλλά η δήλωση των επιμέρους χώρων και η διάκρισή τους σε υπαίθριους και ημιυπαίθριους να επιτευχθεί μέσω διαφοροποίησης στην κοκκομετρία του υλικού επίχωσης.
    -Οι τελικές στάθμες επίχωσης των υπαίθριων και ημιυπαίθριων χώρων να προσδιοριστούν κατά τη διάρκεια του έργου από τους επιβλέποντες μηχανικούς της ΕΦΑ Ηλείας, λαμβάνοντας υπόψη τα σωζόμενα τεκμήρια σχετικά με τις αυθεντικές στάθμες και την διαμόρφωση των κατάλληλων ρύσεων για την απορροή των όμβριων υδάτων.
    - Όπου τυχόν απαιτηθούν μικρές προσαρμογές του προτεινόμενου συστήματος αποστράγγισης βάση των τελικών σταθμών επίχωσης των δαπέδων, αυτές να γίνουν με την καθοδήγηση της επίβλεψης εκ μέρους της ΕΦΑ Ηλείας.
    - Αν από τις τελικές υψομετρικές διαφορές στα δάπεδα προκύψει η ανάγκη κατασκευής ραμπών για την πρόσβαση των ΑμεΑ στην αυλή και στο κτίριο του Λουτρού, να κατασκευαστούν ράμπες αντίστοιχης μορφολογίας με αυτές που θα εγκριθούν και για τον υπόλοιπο αρχαιολογικό χώρο. Οι σχετικές προτάσεις να κατατεθούν προς έγκριση στις συναρμόδιες Διευθύνσεις του ΥΠΠΟ.

  • Εκλογές ΔΟΕ: Έκτακτο ΔΣ στην Αρχαία Ολυμπία για την έκδοση ψηφίσματος και διεκδικήσεων - Απάντηση Καπράλου σε Καννή
    Εκλογές ΔΟΕ: Έκτακτο ΔΣ στην Αρχαία Ολυμπία για την έκδοση ψηφίσματος και διεκδικήσεων - Απάντηση Καπράλου σε Καννή: «Σημαντικό μέρος των εκδηλώσεων της Συνόδου στην Αρχ. Ολυμπία»

    Μετά τους Παραολυμπιακούς οι τελικές αποφάσεις - Καπράλος σε Καννή: «Σημαντικό μέρος των εκδηλώσεων της Συνόδου στην Αρχ. Ολυμπία»

    Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

    Απαντητική επιστολή προς τον Δήμαρχο Στάθη Καννή, απέστειλε ο πρόεδρος της Ε.Ο.Ε. Σπύρος Καπράλος, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρει την πεποίθησή του ότι, αν και οι τελικές αποφάσεις για το μέρος διεξαγωγής της Συνόδου θα ληφθούν από τη ΔΟΕ, ένα μεγάλο μέρος αυτής θα πραγματοποιηθεί στην Αρχαία Ολυμπία. Την ίδια στιγμή, η Δημοτική Αρχή της Αρχαία Ολυμπίας έχει συγκαλέσει σήμερα έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο με σκοπό τη συνέχιση δυναμικών διεκδικήσεων διεξαγωγής της Εκλογής του νέου Πρόεδρου της ΔΟΕ και του Συνεδρίου στην γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων όπως και την έκδοση ανάλογου ψηφίσματος.

    Έκτακτη συνεδρίαση πραγματοποιεί σήμερα το Δημοτικού Συμβουλίου της Αρχαίας Ολυμπίας με στόχο την συλλογική σθεναρή διεκδίκηση διεξαγωγής της εκλογής του νέου προέδρου της ΔΟΕ και του Συνεδρίου στην περιοχή. Σύμφωνα με πληροφορίες του ilialive.gr ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας θα καταθέσει ψήφισμα με το οποίο διατρανώνεται η πλήρης αντίθεση της διεξαγωγής των εργασιών στην Μεσσηνία και παρατίθενται εμπεριστατωμένα όλοι οι λόγοι που επιβάλλουν την διαδικασία της εκλογής και του συνεδρίου στην Αρχαία Ολυμπία.

    «Αλλαγή πλεύσης» από Καπράλο

    Την βεβαίωσή του ότι θα πραγματοποιηθεί σημαντικό μέρος των εκδηλώσεων της Συνόδου στην Αρχαία Ολυμπία και τη Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία, εκφράζει ο πρόεδρος της ΕΟΕ Σπύρος Καπράλος σε απαντητική του επιστολή προς τον Δήμαρχο Πύργου Στάθη Καννή, μετά τις έντονες αντιδράσεις που σημειώθηκαν το τελευταίο διάστημα. Ο κ. Καπράλος, φαίνεται να αλλάζει στάση, «πετάει» το μπαλάκι των τελικών αποφάσεων στη ΔΟΕ και βάζει στο κάδρο την Αρχαία Ολυμπία.

    Στην επιστολή του αναφέρει ότι η ΔΟΕ έχει ενημερωθεί σχετικώς για τις έντονες αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν, ο υπεύθυνος της ΔΟΕ έχει ήδη επισκεφθεί τ την Αρχαία Ολυμπία και την ΔΟΑ αλλά και το Costa Navarino και την Αθήνα προς εξέταση κατάλληλων χώρων διεξαγωγής της Συνόδου, και πως οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν από τη ΔΟΕ τον Οκτώβριο μετά το τέλος των Παραολυμπιακών Αγώνων.

    Συγκεκριμένα ο κ. Καπράλος αναφέρει στην επιστολή του προς τον κ. Καννή:

    «Αγαπητέ κύριε Δήμαρχε, Σε συνέχεια της από 21/8/2024 επιστολής σας σχετικά με τη Σύνοδο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και τις εκλογές Προέδρου της που θα λάβουν χώρα στην Ελλάδα τον προσεχή Μάρτιο, θα ήθελα να σας γνωρίσω ότι έχει ήδη γίνει επικοινωνία με τη ΔΟΕ σχετικά με την αναστάτωση που έχει δημιουργήσει σε τοπικό επίπεδο η ανακοίνωσή τους.

    Ο υπεύθυνος συνεδρίων της ΔΟΕ, πραγματοποίησε ήδη μια πρώτη επίσκεψη τόσο στη Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία και τον Αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας, όσο και στο Costa Navarino στο πλαίσιο ανεύρεσης του κατάλληλότερου χώρου για την πραγματοποίηση της Συνόδου. Έχει επίσης επισκεφθεί και κάποιους χώρους στην Αθήνα, καθώς οι απαιτήσεις για τη διεξαγωγή της Συνόδου είναι μεγάλες και πολύ συγκεκριμένες από πλευράς ΔΟΕ και όχι εύκολο να καλυφθούν από τον οποιοδήποτε χώρο. Οι αποφάσεις που αφορούν στον τόπο διεξαγωγής της Συνόδου, θα ληφθούν από την ΔΟΕ τον Οκτώβριο, μετά τη λήξη των Παραολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι και φυσικά την ανακοίνωση των υποψήφιων Προέδρων στις 16 Σεπτεμβρίου. Όλες οι εναλλακτικές λύσεις θα εξετασθούν τότε, οπότε και θα οριστικοποιηθούν οι οργανωτικές λεπτομέρειες προκειμένου να έχουμε καλύτερη εικόνα.

    Σε κάθε περίπτωση θεωρώ βέβαιο ότι θα πραγματοποιηθεί σημαντικό μέρος των εκδηλώσεων της Συνόδου στην Αρχαία Ολυμπία και τη Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία. Μάλιστα, ίσως θα ήταν χρήσιμο να υπάρξουν προτάσεις από πλευράς σας για εκδηλώσεις που μπορούν να διοργανωθούν στο πλαίσιο της σημαντικής αυτής Συνόδου που θα σηματοδοτήσει την εκλογή του νέου Προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Θα πρέπει όμως να σας διαβεβαιώσω ότι η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή δεν θα επέτρεπε ποτέ και σε κανέναν να προσβάλει τον ιερό τόπο όπου γεννήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, του οποίου η αίγλη διατηρείται πάντα υψηλά στο παγκόσμιο Ολυμπιακό κίνημα».

  • Ανατροπή στο θέμα της ΔΟΕ: Στον «αέρα» η Μεσσηνία - Εξετάζεται ο ενεργός ρόλος της Αρχαίας Ολυμπίας
    Ανατροπή στο θέμα της ΔΟΕ: Στον «αέρα» η Μεσσηνία - Εξετάζεται ο ενεργός ρόλος της Αρχαίας Ολυμπίας

    Τον Οκτώβριο στην Ηλεία μέλη της ΔΟΕ - Καταλυτικός ο ρόλος παρεμβάσεων του Υφ. Ανδρέα Νικολακόπουλου

    Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

    Τόπο φαίνεται πως έπιασαν τελικά οι έντονες αντιδράσεις της κοινωνίας και του πολιτικού κόσμου της Ηλείας, όσον αφορά την πρόθεση της ΔΟΕ να διεξαχθεί η Σύνοδος και η εκλογή του νέου προέδρου, την Άνοιξη του 2025, στην γειτονική Μεσσηνία. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του ilialive.gr, έχει γίνει η μεγάλη ανατροπή που βάζει στο «κάδρο» την Ηλεία και την Αρχαία Ολυμπία, με ανοιχτά πλέον όλα τα ενδεχόμενα.

    Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, μέλη της ΔΟΕ εξέφρασαν την πρόθεσή τους στον πρόεδρο της ΕΟΕ Σπύρο Καπράλο-σε χθεσινή τηλεδιάσκεψη - να επισκεφθούν το Νομό τον Οκτώβριο ώστε να αναζητηθούν οι κατάλληλοι χώροι που μπορούν να φιλοξενήσουν ένα τέτοιο γεγονός, βάζοντας στη συζήτηση και το νέο Συνεδριακό Κέντρο που ξενοδοχειακού συγκροτήματος Aldemar.

    Μάλιστα υπήρξε η διαβεβαίωση ότι η Ηλεία θα έχει έναν σημαντικό ρόλο στην συνολική διαδικασία, είτε φιλοξενώντας την τελετή έναρξης είτε την τελετή λήξης, είτε την εκλογή του νέου προέδρου. Το σίγουρο είναι πάντως πως αυτή τη στιγμή όλα είναι στο «αέρα», τίποτα δεν θεωρείται δεδομένο και επανεξετάζεται πολύ σοβαρά το όλο θέμα με την Ηλεία στο προσκήνιο.

    Το σκηνικό άρχισε να αλλάζει, μετά και την επικοινωνία που είχε ο Ηλείος, Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ανδρέας Νικολακόπουλος με τον κ. Καπράλο, όπου του μετέφερε τους προβληματισμούς και τη δυσαρέσκεια της τοπικής κοινωνίας.

    Έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι οι παρεμβάσεις του Υφυπουργού, με την αμέριστη στήριξη του Αναπληρωτή Υπουργού Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση, έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στο να ανατραπεί ό,τι είχε γίνει γνωστό μέχρι σήμερα, με τον κ. Νικολακόπουλο να αναφέρεται στην υλοποίηση σχεδιασμού συνολικής πρότασης που θα περιλαμβάνει χώρους διεξαγωγής του Συνεδρίου και της εκλογής προέδρου αλλά και τη συνδρομή των τοπικών φορέων σε όλα τα επίπεδα.

    Έν αναμονή εξελίξεων λοιπόν…

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο