Επίκαιρα

Η Τεχνητή Νοημοσύνη στην Αρχαία Ολυμπία

Η Τεχνητή Νοημοσύνη στην Αρχαία Ολυμπία Φωτογραφία: ILIALIVE.GR/ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΣ
Την σημασία και τις εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης είχαν την ευκαιρία να μελετήσουν μαθητές των λυκείων Πελοπίου, Λάλα και Λεχαινών μέσω της ημερίδας με θέμα «Η Τεχνητή Νοημοσύνη στην Αρχαία Ολυμπία», που διοργάνωσε το ερευνητικό εργαστήριο Υψηλών Συχνοτήτων, Μεταϋλικών και μη Γραμμικών Κυμάτων (HERON LAB) του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στον χώρο του ΣΠΑΠ Αρχαίας Ολυμπίας.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Μνημονίου Εκπαιδευτικής Συνεργασίας που έχουν συνάψει τα παραπάνω λύκεια με ερευνητικό εργαστήριο και τέλεσε υπό την αιγίδα του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, με την υποστήριξη της  Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρίας - Παράρτημα Ηλείας «Ιππίας ο Ηλείος».

Η εκδήλωση περιελάμβανε ομιλίες από διακεκριμένους καθηγητές από ελληνικά και ξένα Πανεπιστήμια και έχει τους εξής στόχους:

  • Να γνωρίσουν οι μαθητές/μαθήτριες τη σημασία και τις εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) στην καθημερινή ζωή.
  • Να κατανοήσουν πώς η ΤΝ μπορεί να ενισχύσει την εκπαιδευτική διαδικασία και να τους βοηθήσει στις σπουδές και την επαγγελματική τους πορεία.
  • Να εμπνεύσει τους μαθητές να εξετάσουν καριέρες και σπουδές στους τομείς της ΤΝ και των ψηφιακών τεχνολογιών.
  • Να εξεταστούν οι ενδεχόμενοι κίνδυνοι και οι ηθικές προκλήσεις που προκύπτουν από τη χρήση της ΤΝ, με στόχο την κατανόηση της υπεύθυνης και ασφαλούς εφαρμογής της.
  • Να αναδειχθεί πώς η ΤΝ μπορεί να αποτελέσει εργαλείο για την ανάπτυξη της κοινωνίας, προσφέροντας λύσεις σε κοινωνικά προβλήματα και ενισχύοντας τη βιωσιμότητα, την ισότητα και την καινοτομία.

Η ημερίδα πραγματοποιείται υπό την αιγίδα και χρηματοδότηση του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας και υποστηρίζεται από την Ελληνική Μαθηματική Εταιρία - Παράρτημα Ηλείας «Ιππίας ο Ηλείος».

Μετά το πέρας της ημερίδας ο Διευθυντής δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας Ανδρέας Ζέρβας επεσήμανε πως:

«Η τεχνητή νοημοσύνη ως επιστημονικό πεδίο είναι ιδιαίτερα σημαντική, πιστεύω ότι λαμβάνοντας υπόψιν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια αλλά και την ηθική μπορεί να βοηθήσει επιστήμονες πολίτες σε ένα καλύτερο μέλλον».

Από την πλευρά του ο Γιώργος Βέλντες, καθηγητής Τμήματος Φυσικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και διευθυντής του εργαστηρίου HERON LAB σημείωσε ότι:

«Είναι η πρώτη δράση στο πλαίσιο του μνημονίου εκπαιδευτικής συνεργασίας που έχουμε συνάψει με τα γενικά λύκεια Πελοπίου, Λάλα και Λεχαινών, θέλουμε να γνωρίσουν οι μαθητές την τεχνητή νοημοσύνη από ανθρώπους, αξιόλογους επιστήμονες, καθηγητές από τα πανεπιστήμια της Ελλάδας και το εξωτερικό, οι οποίοι είτε δημιουργούν στα εργαστήριά τους την τεχνητή νοημοσύνη είτε την εφαρμόζουν. Και θέλουμε να γνωρίσουν τα παιδιά και τα ηθικά ζητήματα που προκύπτουν μέσα από την τεχνητή νοημοσύνη. Είναι μία πρώτη δράση, θα ακολουθήσει και το θερινό σχολείο το καλοκαίρι που το θέμα του θα είναι φυσική και τεχνητή νοημοσύνη ως συνέχεια αυτής της δράσης».

Ο Αθανάσιος Κακαρούντας, αναπληρωτής καθηγητής και πρόεδρος του τμήματος Πληροφορικής με εφαρμογές στην βιοϊατρική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αναφέρθηκε στον σκοπό του τμήματος πληροφορικής με εφαρμογές στην βιοϊατρική ο οποίος είναι «…να θεραπεύει όλες τις ανάγκες τις οποίες έχει η σύγχρονη κοινωνία, η ακαδημία και προφανώς η βιομηχανία σε θέματα που κατά κύριο λόγο αφορούν την υγεία. Ένα κομμάτι αυτών των εργαλείων και των τεχνολογιών που χρησιμοποιούμε είναι η τεχνητή νοημοσύνη, οπότε είναι πολύ σημαντικό για εμάς να επικοινωνήσουμε τα μηνύματα των αλλαγών που φέρνει η νέα τεχνολογία. Να μπορέσουμε να μεταδώσουμε στους νέους και να μεταλαμπαδεύσουμε όλες τις πληροφορίες και τις γνώσεις που χρειάζονται προκειμένου να αποτελέσουν μελλοντικά τους επιστήμονες οι οποίοι θα βοηθήσουν την χώρα μας να πρωταγωνιστήσει σε αυτό τον χώρο».

Τέλος, ο Γιώργος Μπίρμπας, διευθυντής ΓΕΛ Πελόπιου υπογράμμισε πως:  «Η σύμπραξη αυτή στοχεύει στην ανάδειξη των χαρακτηριστικών του μανθάνοντος οργανισμού ως κορυφαίας επιλογής για την ανάδειξη της καινοτομίας και της συνεργασίας που μπορεί να δώσει εξαιρετικές επιλογές στις αυξημένες ανάγκες της κοινωνίας όσον αφορά την εκπαίδευση. Διαλέξαμε την τεχνητή νοημοσύνη ως θέμα, είναι κορυφαίο για εμάς διότι είναι ένας εξαιρετικός πολλαπλασιαστής της ανθρώπινης δυναμικότητας όσον αφορά την αποτελεσματικότητα και την απόδοση, για την επίτευξη ατομικής και κοινωνικής ευημερίας.  Με την προϋπόθεση ότι η εκπαίδευση καλλιεργεί συστηματικά αξίες, αρχές και συμπεριφορές, την κριτική σκέψη, την παιδεία, σε μικρούς μαθητές και αυριανούς πολίτες. Την εκδήλωση παρακολουθούν δια ζώσης ή διαδικτυακά διευθυντές σχολείων, συνάδελφοι εκπαιδευτικοί και μαθητές από 17 διαφορετικά σχολεία. Ελπίζουμε στην επόμενη εκδήλωση που θα γίνει σύντομα, η συμμετοχή να είναι ακόμα μεγαλύτερη. Η εικόνα και ο ήχος από αυτή την εκδήλωση μεταφέρονται σε σχολεία και διαδικτυακά».

texniti spap 1

texniti spap 3

texniti spap 2

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup