Με το ψυχολογικό όριο των 7.000 κρουσμάτων κορονοϊού την ημέρα να σπάει, αναζωπυρώνεται η συζήτηση για νέα μέτρα. Σε αυτή τη χρονική συγκυρία η κυβέρνηση εστιάζει στην πιστή τήρηση όσων έχουν ήδη ανακοινωθεί, επαναλαμβάνοντας πως η οικονομία και η κοινωνία δεν πρόκειται να κλείσουν. Ωστόσο σε περίπτωση που η επιδημιολογική εικόνα επιδεινωθεί περαιτέρω, δεδομένο είναι πως θα αναζητηθούν πρόσθετα μέτρα εστιασμένα στους ανεμβολίαστους.
Αναζωπυρώνεται η συζήτηση για νέα μέτρα
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούν επιστροφή του lockdown, ωστόσο παρακολουθούν με προσοχή την ανοδική πορεία των κρουσμάτων και την εντεινόμενη πίεση στο σύστημα υγείας. Για να αποφευχθούν τα χειρότερα θα δοθεί βαρύτητα στο «τρίπτυχο» : ενίσχυση του συστήματος υγείας, αύξηση των εμβολιασμών και εντατικοποίηση των ελέγχων.
Χθες πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου με εκπροσώπους φορέων του εμπορίου και της εστίασης, με αντικείμενο την καλύτερη συνεργασία για την εφαρμογή των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας. «Οι εμβολιασμένοι δεν θα στερηθούν τις ελευθερίες τους και όποιοι ακόμα δεν έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να προστατευτούν» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Παράλληλα συμπλήρωσε πως «θα έλεγα ότι από ένα σημείο και πέρα γινόμαστε εμείς οι ίδιοι οι αστυνόμοι της υγείας μας κι εσείς οι προστάτες της υγείας των υπαλλήλων και των πελατών σας».
Το plan b των μέτρων
Με τους ειδικούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ακόμα και για 10.000 κρούσματα την ημέρα, δεδομένο είναι πως η κυβέρνηση εξετάζει εναλλακτικά σενάρια αν η πίεση στο σύστημα υγείας ενταθεί. Το ενδεχόμενο οριζόντιων μέτρων παραμένει εκτός συζήτησης, ενώ δεν περπατά προς το παρόν η επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σε άλλες επαγγελματικές κατηγορίες. Στο τραπέζι πάντως είναι το ενδεχόμενο τοπικών μέτρων - που θα είναι εστιασμένα σε ανεμβολίαστους - σε περιοχές που είναι στο βαθύ κόκκινο.
Παράλληλα εξετάζονται προτάσεις για την επιβολή περιορισμών στο ωράριο (π.χ. κλείσιμο καταστημάτων μετά τα μεσάνυχτα) στις πολύ επιβαρυμένες περιοχές, ωστόσο αυτό συνδέεται άμεσα με τα κρούσματα το επόμενο διάστημα. Επίσης σε περίπτωση επιδείνωσης των επιδημιολογικών δεδομένων θα συζητηθεί απαγόρευση των ορθίων στα μπαρ και γενικότερα στα νυχτερινά κέντρα. Η «επαναφορά» κάποιων μέτρων από το όχι και τόσο μακρινό 2020 θεωρείται πιθανή, όπως για παράδειγμα η υποχρεωτική μάσκα και στους εξωτερικούς χώρους.
Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην ενίσχυση του συστήματος υγείας και είναι προ των πυλών η επίταξη γιατρών. Το πρόβλημα είμαι εντονότερο στη Βόρεια Ελλάδα , όπου υπάρχει χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη και αυτό οδηγεί σε μεγαλύτερη πίεση στα νοσοκομεία. Με αυτά τα δεδομένα πιθανό είναι το επόμενο διάστημα να υπάρξει συνεργασία με ιδιωτικές κλινικές για να απορροφηθούν περιστατικά που δεν έχουν σχέση με τον COVID, ενώ υπάρχει και το θέμα του περιορισμού των κανονικών χειρουργείων ώστε να αυξηθούν οι κλίνες για περιστατικά κορονοϊού.
Τέλος έχει ανοίξει σε ευρωπαϊκό επίπεδο η συζήτηση για τη «διάρκεια» του πιστοποιητικού εμβολιασμού. Ένα σενάριο που κερδίζει έδαφος είναι μετά το εξάμηνο από τη δεύτερη δόση να χρειάζεται και αναμνηστική δόση- την οποία στην Ελλάδα έχουν ήδη κάνει 460.000 άτομα - για να μείνει σε ισχύ το πιστοποιητικό. Ωστόσο πρόκειται για μια ευρύτερη συζήτηση και οι όποιες αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν κεντρικά σε επίπεδο Ε.Ε.
Συνεδριάζει η «γαλάζια» Κοινοβουλευτική Ομάδα
To «όχι» της κυβέρνησης σε ένα νέο lockdown θα επαναλάβει σήμερα ο πρωθυπουργός στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα τονίσει εκ νέου πως η κατάσταση έχει αλλάξει σε σχέση με το 2020 καθώς πλέον υπάρχει «όπλο» ενάντια στην πανδημία, που είναι το εμβόλιο.
Το μήνυμα που εκπέμπει ο πρωθυπουργός είναι πως «οι εμβολιασμένοι δεν θα στερηθούν τις ελευθερίες τους» , ενώ ικανοποίηση υπάρχει για τη σταδιακή βελτίωση του ρυθμού των εμβολιασμών. Παράλληλα στη σημερινή συνεδρίαση της «γαλάζιας» Κ.Ο. θα τονιστεί η ανάγκη να ενταθεί η προσπάθεια σε τοπικό επίπεδο , ώστε να βελτιωθεί περαιτέρω η συμμετοχή στην επιχείρηση Ελευθερία (κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα).
Πηγή: Ethnos.gr