Επίκαιρα

Βατόπουλος: «Κανείς δεν ξέρει πού θα φτάσει» η κλιμάκωση της πανδημίας

Βατόπουλος: «Κανείς δεν ξέρει πού θα φτάσει» η κλιμάκωση της πανδημίας

Σε πλήρη έξαρση βρίσκεται το τέταρτο κύμα της πανδημίας στη χώρα μας, με τον αριθμό των κρουσμάτων να έχει πάρει για τα καλά την ανιούσα, σπάζοντας το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο, ενώ καθημερινά ανακοινώνεται αυξημένος αριθμός θανάτων και διασωληνωμένων ασθενών. Μιλώντας για την πορεία της πανδημίας ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Αλκιβιάδης Βατόπουλος, αναφέρει στο CNN Greece πως «κανείς δεν ξέρει που θα φτάσει αυτό και εξαρτάται από τη συμπεριφορά γενικώς της κοινωνίας». Παράλληλα, επισημαίνει πως «δεν είναι παράλογο να υπάρχουν κρούσματα και βαριά περιστατικά ανάμεσα στους εμβολιασμένους, εφόσον η αποτελεσματικότητα του εμβολίου δεν είναι 100%».

«Η επιδημία, όπως όλοι γνωρίζουμε εδώ και τόσο καιρό είναι αερογενώς μεταδιδόμενη, συνεπώς η αντιμετώπισή της βασίζεται στα τρία όπλα που ξέρουμε που είναι οι μάσκες και οι αποστάσεις, το εμβόλιο και τα πολλά τεστ με βάση τις οδηγίες ώστε να εντοπίζονται και να απομονώνονται και τα κρούσματα. Με αυτά τα τρία πράγματα έχουμε να κάνουμε και συνεπώς ως κοινωνία θα πρέπει αυτά τα πράγματα να τα εφαρμόσουμε», τονίζει ο καθηγητής.

Όπως εξηγεί στη συνέχεια, «η επιδημία θα σταματήσει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο όταν ισορροπήσει ο ιός με την ανοσία του πληθυσμού, δηλαδή όταν πλέον έχουν αρρωστήσει ή έχουν ανοσοποιηθεί είτε με εμβόλιο είτε με αρρώστια, το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Συνεπώς αν θέλουμε αυτό να γίνει με την αρρώστια, θα γίνει με την αρρώστια, αν θέλουμε να γίνει με το εμβόλιο, θα γίνει με το εμβόλιο. Αυτή είναι η υποκείμενη κατάσταση».

Σε ό,τι αφορά στα κρούσματα σε εμβολιασμένους, ο κ. Βατόπουλος σημειώνει ότι είναι χρήσιμο να δούμε τα χαρακτηριστικά αυτών των ανθρώπων, ώστε να έχουμε και εκεί ορισμένες πληροφορίες και για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου και γενικώς για το πόσο καιρό κρατάει.

«Ένα ερώτημα που έχει τεθεί, του οποίου το αποτέλεσμα δεν το ξέρω, είναι ότι θα πρέπει κανείς να δει, αυτοί οι ασθενείς, οι εμβολιασμένοι πότε εμβολιάστηκαν, τι χαρακτηριστικά έχουν ώστε να μπορέσει κανείς να κρίνει. Είναι πολύ χρήσιμο αυτό και για να δούμε το εμβόλιο πόσο καιρό κρατάει -έξι μήνες, 12 μήνες κλπ- και επίσης να δούμε αυτοί οι άρρωστοι οι εμβολιασμένοι πόσο βαριά περνάνε το νόσημα. Ξέρουμε ότι δεν το περνάνε πολύ βαριά γιατί είναι ελάχιστοι εμβολιασμένοι που είναι στα νοσοκομεία. Ο κύριος όγκος είναι ανεμβολίαστος» αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου δεν είναι 100%. Αυτό το γνωρίζαμε ή το υποπτευόμασταν από την αρχή. Εφόσον η αποτελεσματικότητά του είναι στο 85%-90%, υπάρχει ένα 10% που θα αρρωστήσουν. Και κάποιοι αρρωσταίνουν βαριά. Συνεπώς δεν είναι παράλογο να έχεις κρούσματα και βαριά περιστατικά ανάμεσα στους εμβολιασμένους, εφόσον η αποτελεσματικότητα δεν είναι 100%. Αλλά και αυτές οι break through λοιμώξεις όπως λέμε θα είναι ακόμα πιο λίγες όσο αυξάνεται το ποσοστό των εμβολιασμένων. Όσο περισσότερο κινείται ο ιός τόσο περισσότερο θα προφυλάσσεται όλος ο κόσμος», προσθέτει.

Σχετικά με την τρίτη δόση του εμβολίου, απαντά καταφατικά ότι αυτή θα βοηθήσει. «Πολλά εμβόλια έχουν και τρίτη δόση έτσι και αλλιώς, όλα τα παιδιατρικά έχουν και τρίτη δόση», σημειώνει και εξηγεί «το ότι κάνουμε την τρίτη δόση δεν σημαίνει ότι κάθε έξι μήνες θα κάνουμε εμβόλιο. Μπορεί η τρίτη δόση να είναι αρκετή για να προφυλάξει για ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό θα φανεί στην πορεία. Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι έχουμε να κάνουμε με μια νέα κατάσταση, της οποίας δεν ξέρουμε όλες τις απαντήσεις».

Σχετικά με την αντοχή του συστήματος Υγείας, το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνώμων εκφράζει με απόλυτη βεβαιότητα ότι «αν η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη προφανώς δεν θα υπάρχει χώρος. Το πρόβλημα είναι ότι θα υπάρχουν άνθρωποι που θα μπορούν να σωθούν, να γίνουν καλά, αλλά δεν θα υπάρχει δυνατότητα. Αυτό είναι που φοβάται κανείς. Και από την κόπωση του προσωπικού και όλα αυτά τα πράγματα, που είναι δυο χρόνια τώρα που οι νοσοκομειακοί γιατροί ταλαιπωρούνται πάρα πολύ».

Ο κ. Βατόπουλος σχολιάζει και την έξαρση των κρουσμάτων στα παιδιά, λέγοντας πως «εδώ και μήνες, από το καλοκαίρι ξέραμε ότι η επιδημία πλήττει κυρίως τα παιδιά. Η αναλογία στα παιδιά είναι πολύ μεγαλύτερη από ότι είναι στους ενήλικες. Ευτυχώς μέχρι στιγμής τα περιστατικά στα παιδιά δεν είναι σοβαρά. Κάτι το οποίο είναι καλό. Βέβαια καλό είναι και στα σχολεία και στα πανεπιστήμια και παντού να υπάρχει μια μέριμνα ώστε να τηρούνται όσο το δυνατόν αυτά τα απλά πράγματα που λέμε με τις αποστάσεις, τις μάσκες κλπ».

«Το βασικό είναι ότι ο κόσμος πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι έχουμε ένα πρόβλημα και πρέπει και ως οργανωμένη πολιτεία αλλά και κάθε ένας από εμάς να λάβει τα μέτρα του» καταλήγει ο κ. Βατόπουλος.

Πηγή: Cnn.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup