Κρίσιμη θεωρείται αυτή η Κυριακή καθώς οι πιστοί πρέπει να έχουν rapid test μαζί τους - Οι Ιεράρχες αναρωτιούνται πώς θα γίνονται οι έλεγχοι σε γάμους και στις μεγάλες λειτουργίες των Χριστουγέννων - Η Εκκλησία έχει απευθύνει έκκληση να τηρούνται τα μέτρα
Κρίσιμη θεωρείται αυτή η Κυριακή καθώς στις θρησκευτικές λειτουργίες αλλά και και στα υπόλοιπα μυστήρια υποχρεούται ο πιστός να έχει rapid test μαζί του, για προστασία δική του και των υπολοίπων παρεβρισκομένων. Οι γιορτές της Αγίας Αικατερίνης και του Αγίου Στυλιανού την περασμένη εβδομάδα, λειτούργησαν ως ένα τεστ για την επιτυχία του μέτρου που άρχισε να εφαρμόζεται από την προηγούμενη Δευτέρα. «Η ζωή κυλάει ήρεμα, όπως πριν. Δεν γίνεται έλεγχος και ουδείς ασχολείται», όπως έλεγαν εκκλησιαστικοί παράγοντες. Οι έως τώρα έλεγχοι είναι μεμονωμένοι από ορισμένους ευσυνείδητους Επιτρόπους και από αυτούς που γνωρίζουν πώς να «κατεβάζουν» την εφαρμογή.
Η Εκκλησία της Ελλάδος δηλώνει αδυναμία για έλεγχο των πιστοποιητικών σε όσους προσέρχονται στους ναούς λίγες μέρες μετά τη σχετική απόφαση που έλαβε η κυβέρνηση, και την Κοινή Υπουργική Απόφαση, σύμφωνα με την οποία οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να εισέρχονται στους ναούς με επίδειξη αρνητικού εργαστηριακού τεστ. Σύμφωνα με την απόφαση, σε εκκλησίες και χώρους λατρείας επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο στον κατά νόμο υπεύθυνο, τον ιερέα 1.500 ευρώ και στον πιστό 300 ευρώ. Στο Ισλαμικό Τέμενος της Αθήνας, όπως λένε εκκλησιαστικοί κύκλοι, υπάρχουν αρμόδιοι υπάλληλοι για τον έλεγχο των πιστοποιητικών , όπως επίσης και στην Συναγωγή των Εβραίων ενώ στα τζαμιά στην Θράκη αρμόδιος είναι ο ιμάμης, για την τήρηση των μέτρων.
Ηδη, σε κάποιος ναούς παρά τον χειμωνιάτικο καιρό, επιλέχθηκε η λύση να βγουν τα μανουάλια έξω, ενώ ιερείς διαθέτουν τεστ σε πιστούς για να εισέρθουν στους ναούς. Σε ό,τι αφορά στην πρόσληψη εταιριών σεκιούριτι που συζητήθηκε , όπως λένε εκκλησιαστικοί κύκλοι, η Πολιτεία δεν αναλαμβάνει το κόστος. «Απομένει η λύση των δειγματοληπτικών ελέγχων σε ναούς» λένε εκκλησιαστικοί κύκλοι καθώς δεν υπάρχει πρακτική δυνατότητα ελέγχου από τους υπεύθυνους των ναών και δεύτερον γιατί η Εκκλησία δεν μπορεί να αποκλείσει κανέναν. Αν θέλει, λένε το κράτος να στείλει τα αρμόδια όργανα για να κάνουν τους ελέγχους, είναι ευπρόσδεκτο να το κάνει».
Η έκκληση της Εκκλησίας στους πιστούς να προσέρχονται στους ναούς εμβολιασμένοι ή έχοντας υποβληθεί σε διαγνωστικό τεστ, χαιρετίστηκε αρχικά από την κυβέρνηση, η οποία όταν την μετέτρεψε σε υποχρέωση της Εκκλησίας, προκάλεσε αντιδράσεις από την Ιερά Σύνοδο που ξεκαθάρισε ότι αυτό δεν μπορεί η ίδια να το ελέγξει για πολλούς λόγους.
«Σεβόμαστε τα μέτρα της Πολιτείας, τα τιμούμε, αλλά δεν μπορούμε να ελέγχουμε την εφαρμογή τους» συμφώνησαν σήμερα όλοι οι Ιεράρχες, κατά την συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου. Και ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δήλωσε ότι σέβεται την απόφαση της Πολιτείας αλλά τα μέτρα δεν μπορούν να εφαρμοστούν πρακτικά, όπως έλεγαν οι Ιεράρχες, επισημαίνοντας ότι δεν έχουν τα απαραίτητα μέσα για να εξακριβώνουν τη συμμόρφωση ή όχι των πιστών με αυτά.
«Πώς θα γίνονται οι έλεγχοι σε γάμους και στις μεγάλες λειτουργίες των Χριστουγέννων» είναι το ερώτημα που θέτουν οι Ιεράρχες. Και επισημαίνουν ότι «η Εκκλησία από την πρώτη στιγμή έχει βγει «μπροστά» και έχει στηρίξει την κυβέρνηση στο θέμα των εμβολιασμών, παρά τις όποιες φωνές αρνητών ιερέων ακούγονται».
Οι Ιεράρχες θυμίζουν εξάλλου ότι από τις αρχές Νοεμβρίου έχει γίνει έκκληση της Εκκλησίας στους πιστούς να τηρούν τα μέτρα. Ηδη, δηλαδή η Εκκλησία είχε απευθύνει έκκληση προς τους πιστούς και τον κλήρο «να τηρούν επακριβώς άπαντα τα μέτρα προστασίας».
Επίσης η Ιερά Σύνοδος απευθυνόμενη στους πιστούς που δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα έστειλε το μήνυμα, να προσέρχονται στους ιερούς ναούς αφότου έχουν υποβληθεί σε διαγνωστικό τεστ (rapid ή pcr), ενώ προτρέπει τους πολίτες να εμβολιαστούν. Επίσης, τονίζει την υποχρέωση των ιερέων, ψαλτών, νεωκόρων κ.λπ. να υποβάλλονται σε δύο τεστ την εβδομάδα (rapid ή pcr) και επισημαίνει πως ο έλεγχος θα γίνεται από τα Εκκλησιαστικά Συμβούλια. Οι Ιεράρχες συμφωνούν ότι θα υπακούσουν στην απόφαση της Ιεράς Συνόδου για σύσταση στους πιστούς, λέγοντας ωστόσο ότι «δεν μπορούμε να επιβάλουμε κάτι παραπάνω», τονίζοντας «ας έρθει η Πολιτεία, με τα αρμόδια όργανα, την αστυνομία να ελέγχει».