Με αργούς ρυθμούς υποχωρεί η στάθμη του ποταμού Αλφειού στους δήμους Αρχαίας Ολυμπίας και Ανδρίτσαινας - Κρεστένων και οι κάτοικοι αρχίζουν να ανακαλύπτουν τις ζημιές που προκάλεσαν οι “πρόωρες” πλημμύρες. Καλλιέργειες, εξοπλισμός, υποδομές βρέθηκαν κάτω από τα νερά του ποταμού, που βύθισαν σε απόγνωση τους πληγέντες.
“Εδώ το πρόβλημα υπάρχει από πέρυσι, πήρε τα περιβόλια εδώ, τα είχαν καθαρίσει αυτά πέρυσι, τώρα έκαναν ένα έργο εδώ αλλά κι αυτό έμεινε στη μέση. Δεν το μπάζωσαν. Όλο αυτό που είναι πλημμυρισμένο είναι 100 χρονών περιβόλι” είπε ο Κωνσταντίνος Κυριακόπουλος από τη Λιναριά. “Χθες (σ.σ. προχθές) είχαμε πάλι μεγάλο πρόβλημα, τώρα τα νερά κατέβηκαν λίγο και δεν ξέρουμε τι θα ακολουθήσει. Αν πάει στο ανάχωμα υπάρχει κίνδυνος γιατί πάει προς το χωριό” σημείωσε.
Ο πρόεδρος των Καλυβακίων Πάνος Γεωργακόπουλος μιλώντας για τις πλημμύρες ανέφερε ότι “… έχουμε πλημμύρα στο ποτάμια, τα περιβόλια, τα αμπέλια, κλείστηκε και ο δρόμος από Μακρίσια προς Καλυβάκια διότι υπήρχε φόβος μη φύγει κανένα αμάξι και πέσει μέσα στο ποτάμι. Τώρα έχει δοθεί στην κυκλοφορία και μετράμε τις ζημιές. Εδώ κόπηκαν μόνο κάποια καμμένα πεύκα αλλά δεν έχει γίνει τίποτε άλλο. Το έδαφος έχει διαβρωθεί και αναγκαστικά φεύγουν τώρα και τα χλωρά πεύκα.
Ο πρόεδρος της κοινότητας Μακρισίων, Γιώργος Παρασκευόπουλος, από την πλευρά του τόνισε πως “… η πρώτη κακοκαιρία δυστυχώς ήρθε πολύ νωρίς από τα άλλα χρόνια και ήταν πάρα πολύ μεγάλη και επικίνδυνη. Πρέπει να ληφθούν κάποια μέτρα από την Περιφέρεια γιατί τα ρέματα και τα ποτάμια είναι στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας, να ενισχυθεί το προστατευτικό ανάχωμα γιατί εκεί που κατεβαίνουν, που έχουν κάνει ράμπες είναι λίγο χαμηλό και χθες κινδύνευσε να σπάσει. Το κομμάτι που είμαστε εδώ είναι περίπου στο τέταρτο χιλιόμετρο από Μακρίσια προς Καλυβάκια και πρέπει να σηκωθεί η άσφαλτος γιατί δυστυχώς χθες κόπηκε η κυκλοφορία για περίπου 24 ώρες και δεν επικοινωνούσαν τα χωριά. Τα παιδιά από τα Καλυβάκια δεν έχουν πάει στο σχολείο γιατί το λεωφορείο δεν περνούσε το πρωί και πρέπει να έρθει επιτόπου η Περιφέρεια να σκύψει στο πρόβλημα του Αλφειού, γιατί ο Αλφειός όσο πάει γίνεται και χειρότερος. Για μένα το βασικότερο είναι να καθαριστούν όλα, ιτιές, βάτα, ότι έχει μέσα η κοίτη του ποταμού για να έχει το νερό μεγαλύτερη ελευθερία να φεύγει. Βρισκόμαστε στην αρχή του χειμώνα εάν θα γίνει αυτό Γενάρη – Φλεβάρη με χιόνια που θα λιώσουν, θα έχουμε πολύ χειρότερες εξελίξεις, θα σπάσει το ανάχωμα, θα πνίγουν περιουσίες και σπίτια” είπε ο κ. Παρασκευόπουλος και συμπλήρωσε: “…Ότι υπήρχε εδώ, έχουν όλα καταστραφεί όπως και όλος ο κάμπος από Μακρίσια προς Καλυβάκια είναι όλα πλημμυρισμένα. Ότι πορτοκάλι και όποια ελιά ήταν εδώ τελείωσαν, καταστράφηκαν… Το μεγαλύτερο πρόβλημα που πλημμυρίζει ο κάμπος των Μακρισίων είναι το ρέμα από τα Καλυβάκια. Στις εκβολές που πέφτει στον Αλφειό, επιστρέφουν τα νερά στο ρέμα και πλημμυρίζει όλος ο κάμπος των Μακρισίων. Αυτά τα νερά έχουμε τώρα μέσα στον κάμπο” σχολίασε.
Εικόνες από την περιοχή της Λιναριάς και της Μουριάς:
Εικόνες από την περιοχή των Καλυβακίων και των Μακρισίων: