Επίκαιρα

Πιστοποιητικό νόσησης, πόσο διαρκεί

Πιστοποιητικό νόσησης, πόσο διαρκεί

Πότε λήγει το πιστοποιητικό νόσησης για τον κορονοϊό - Τι αναφέρει η ΚΥΑ.

Στους τρεις μήνες θα λήγει πλέον το πιστοποιητικό νόσησης, όπως έχει γίνει γνωστό με τη νέα ΚΥΑ για τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού.

Τη μείωση της διάρκειας ισχύος του πιστοποιητικού νόσησης στους τρεις μήνες από έξι που ήταν νωρίτερα, αποφάσισε το υπουργείο Υγείας, έπειτα από σχετική εισήγηση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων.

Έτσι, αν κάποιος νοσήσει από κορονοϊό θα μπορεί να εκδόσει το σχετικό έγγραφο που θα ισχύει για 90 μέρες. Μετά το πέρας του χρόνου αυτού, το άτομο θα θεωρείται ως ανεμβολίαστο (σε περίπτωση που δεν είχε εμβολιαστεί κατά της Covid-19 πριν τη νόσηση).

Συνεπώς, αν δε εμβολιαστεί, δεν θα έχει πρόσβαση στους κλειστούς χώρους εστίασης, όπως ισχύει σήμερα για τους ανεμβολίαστους, ενώ θα πρέπει να υποβάλλεται σε rapid test 48 ωρών ή PCR test 72 ωρών, για την είσοδό του σε δημόσιες υπηρεσίες, εμπορικά καταστήματα και εξωτερικούς χώρους εστίασης.

Αναλυτικά το άρθρο 9 της απόφασης αναφέρει:

«Το πιστοποιητικό νόσησης εκδίδεται μόνο κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR για κορωνοϊό COVID-19, εντός τριάντα (30) ημερών μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως ενενήντα (90) ημέρες μετά από αυτόν με την επιφύλαξη των δύο επόμενων εδαφίων.

Ειδικώς, τα πιστοποιητικά νόσησης που εκδόθηκαν από τις 13.6.2021 έως και τις 31.10.2021 είτε κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR είτε κατόπιν ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test) παραμένουν σε ισχύ σύμφωνα με τα ισχύοντα μέχρι τη δημοσίευση της παρούσας.

Η ισχύς των πιστοποιητικών νόσησης που εκδόθηκαν από την 1η.11.2021 έως και τις 4.12.2021 είτε κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR είτε κατόπιν ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test) διαρκεί ενενήντα (90) ημέρες.

Ο πρώτος θετικός έλεγχος διενεργείται από α) δημόσια αρχή σύμφωνα με την οικεία νομοθεσία ή β) εργαστήρια αναφοράς δημόσια ή ιδιωτικά και περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο του προσώπου, όπως αυτό αναγράφεται στην ταυτότητα ή στο διαβατήριο.

Εφόσον πραγματοποιηθεί επαναληπτικός εργαστηριακός έλεγχος με τη μέθοδο PCR μετά από τις ενενήντα (90) ημέρες συν μία (1) ημέρα και είναι θετικός, δεν εκδίδεται πιστοποιητικό νόσησης, τηρουμένων πάντως των επιβαλλόμενων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας.

Τα ανωτέρω πιστοποιητικά, επιδεικνύονται είτε εκτυπωμένα από την ψηφιακή πλατφόρμα www.gov. gr είτε ηλεκτρονικά μέσω κινητής συσκευής του ατόμου, τα οποία ο αρμόδιος υπάλληλος, ο ιδιοκτήτης ή νόμιμος εκπρόσωπος της εκάστοτε επιχείρησης, ο εργοδότης ή το εκάστοτε εξουσιοδοτημένο πρόσωπο σαρώνει ηλεκτρονικά μέσω της ειδικής εφαρμογής του άρθρου 33 του ν. 4816/2021 Covid Free GR με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου.

Εναλλακτικά, εφόσον τα ανωτέρω πιστοποιητικά επιδεικνύονται από αλλοδαπό που προέρχεται από τρίτη χώρα (εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης), τα πρόσωπα του προηγούμενου εδαφίου ελέγχουν τα πιστοποιητικά αυτά σε έγχαρτη μορφή με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου".

Που ισχύει η είσοδος με την επίδειξη του πιστοποιητικού νόσησης τρίμηνης ισχύος

Το πιστοποιητικό νόσησης τρίμηνης ισχύος μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους ανεμβολίαστους που έχουν νοσήσει για όλες τις δραστηριότητες όπου επιδεικνύεται και γίνεται δεκτό δηλαδή σε μαγαζιά, εστιατόρια, και γενικά σε όλους τους κλειστούς χώρους.

Φυσικά για τους ανεμβολίαστους που δεν έχουν νοσήσει και δεν έχουν αυτό το πιστοποιητικό ισχύουν τα ήδη ισχύοντα περιοριστικά μέτρα που συνεχίζονται και αναφέρονται και πάλι αναλυτικά στην ΚΥΑ. Δείτε παρακάτω αναλυτικά τις δραστηριότητες που θα χρειαστεί να το επιδείξετε.

-Δημόσιες υπηρεσίες

-Τράπεζες

-Είσοδο σε δικαστήρια, τις εισαγγελίες, τα στρατιωτικά δικαστήρια, τα έμμισθα και άμισθα υποθηκοφυλακεία, τα πάσης φύσεως κτηματολονικά γραφεία και υποκαταστήματα του φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο», καθώς και την Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών

-Δημοτικά Κέντρα Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ)

-Επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών ανοιχτής φροντίδας και υποστήριξης ηλικιωμένων με τη συμμετοχή μόνο προσώπων για τη λειτουργία τους

-Για την Διά ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία των φροντιστηρίων και των κέντρων ξένων γλωσσών και το προσωπικό αυτών

-Λειτουργία των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας (Σ.Δ.Ε.) Α' και Β' Κύκλου, με φυσική παρουσία των εκπαιδευόμενων/και των εκπαιδευτών

-Η είσοδος στο εξεταστικό κέντρο για τη διεξαγωγή κάθε είδους εξετάσεων του άρθρου 19 της υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ.55254/9.9.2021 (Β' 4187) κοινής υπουργικής απόφασης καθώς και για το προσωπικό που απασχολείται με φυσική παρουσία κατά τη διενέργεια των εξετάσεων

-Τα πρόσωπα εισέρχονται προς τον σκοπό συμμετοχής σε κάθε είδους θρησκευτική τελετή

-Είσοδος σε κλειστούς σε Αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, κλειστά μνημεία και χώροι διεξαγωγής εικαστικών και λοιπών χώρων καλλιτεχνικών εκθέσεων

-Είσοδος σε κλειστούς χώρους Ζωντανών θεαμάτων και ακροάματα, αλλά και λοιπές παραστατικές τέχνες

-Είσοδος σε κλειστές κινηματογραφικές αίθουσες (δωδεκάμηνης λειτουργίας)

-Είσοδος σε Κέντρα διασκέδασης συμπεριλαμβανομένων κλειστών χώρων δεξιώσεων, μουσικών σκηνών και μπουάτ

-Εστίαση (Είσοδος σε εστιατόρια, καφέ, ίντερνετ καφέ, κυλικεία, αναψυκτήρια, καντίνες, catering, εξωτερικοί χώροι δεξιώσεων)

-Είσοδος σε Παιδότοπους

-Αεροπορικά ταξίδια

-Αθλούμενοι για προπονήσεις και αγώνες, ομαδικών και ατομικών αθλημάτων για να εξαιρεθούν από τον διαγνωστικό έλεγχο για κορωνοϊό COVID-19 (PCR ή rapid test)

-Είσοδος σε εμπορικές εκθέσεις σε κλειστούς χώρους

-Είσοδος σε Ζωολογικούς κήπους και φυσικούς βιότοπους

-Είσοδος σε α) Υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων, β) υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών με μηχανήματα, γ) υπηρεσίες εκμετάλλευσης ηλεκτρονικών παιχνιδιών, δ) υπηρεσίες εκμετάλλευσης μηχανημάτων τυχερών παιχνιδιών (με κερματοδέκτη), ε) υπηρεσίες που παρέχονται από καφενείο, με τεχνικά και μηχανικά παιχνίδια, στ) υπηρεσίες παροχής πρόσβασης στο διαδίκτυο, ζ) επιχειρήσεις λειτουργίας υπηρεσιών καζίνο

-Υπηρεσίες ψυχαγωγικών δωματίων απόδρασης (escape rooms)

-Υπηρεσίες σφαιριστηρίου και συναφών ψυχαγωγικών παιχνιδιών (ποδοσφαιράκια, μπιλιάρδο κ.λπ.) και αίθουσες μπόουλινγκ

-Τουριστικές επιχειρήσεις της παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 4276/2014 (τουριστικά καταλύματα, για τους διαμένοντες)

-Θεματικά χριστουγεννιάτικα πάρκα

Πηγή: iEidiseis.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup