Επίκαιρα

Μετάλλαξη Omicron: Γιατί είναι σε συναγερμό οι ειδικοί παρά τη μείωση των κρουσμάτων

Μετάλλαξη Omicron: Γιατί είναι σε συναγερμό οι ειδικοί παρά τη μείωση των κρουσμάτων

Σε άλλες χώρες υπήρξε πτώση και μετά ξανά άνοδος κρουσμάτων - Δεν μπορεί να αποκλειστεί μια νέα επιδημική έξαρση της Omicron - Χθες οι διασωληνωμένοι «ανέβηκαν» στους 670

Σε ένα εύθραυστο πεδίο βρίσκεται σε ό,τι αφορά την επιδημία η χώρα καθώς τα νέα κρούσματα κορωνοιού καταγράφουν τις τελευταίες ημέρες συρρίκνωση, με την αγωνία και τον προβληματισμό όμως των ειδικών να ακολουθούν ακριβώς αντίθετη πορεία, αφενός λόγω της αβέβαιης έκβασης που "βλέπουν" να έχει η πορεία της επιδημίας, αφετέρου λόγω της πίεσης που δέχεται το σύστημα υγείας από τους εκατοντάδες νέους ασθενείς που εισάγονται καθημερινά στα νοσοκομεία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες καταγράφηκαν 24.246 θετικά περιστατικά κορωνοιού, ενώ την αμέσως προηγούμενη Τετάρτη 5 Ιανουαρίου ο αριθμός τους άγγιζε τα 46.000. Στο μεσοδιάστημα τα κρούσματα έβαιναν μειούμενα. Στα νοσοκομεία, πάλι, χθες έγιναν πάνω από 600 εισαγωγές ασθενών με λοίμωξη covid, ενώ οι νοσηλευόμενοι συνολικά αγγίζουν τους 5.100.

Μέσα στο επόμενο 10ημερο οι επιστήμονες θα αναμένουν να δουν την εξέλιξη της μείωσης των νέων επιβεβαιωμένων μολύνσεων που τώρα καταγράφονται. Εάν συνεχιστεί η υποχώρηση των κρουσμάτων, τότε θα ξέρουν πως το κύμα έχει ήδη φθάσει στο peak του και καταγράφεται η αποδρομή, ειδάλλως θα περιμένουν για μία ή δύο εβδομάδες ακόμη την κορύφωση του επιδημικού κύματος.

Στην παρούσα φάση, πάντως, επισημαίνουν πως είναι πρώιμο να γίνει οποιαδήποτε ασφαλής εκτίμηση για αποκλιμάκωση του επιδημικού κύματος που έχει "σηκώσει" η μετάλλαξη Omicron. Για αυτό και κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας αποφασίστηκε η παράταση του υφιστάμενου πλαισίου μέτρων με τους περιορισμούς όπως ισχύουν έως σήμερα για μια επιπλέον εβδομάδα, δηλαδή ως τις 24 Ιανουαρίου.

"Το καλό σενάριο είναι να συνεχίσουν να μειώνονται τα κρούσματα και να βλέπουμε αποκλιμάκωση. Το λιγότερο καλό είναι να καταγραφεί αλλαγή στην πορεία της επιδημίας και τα κρούσματα να αυξηθούν πάλι. Συνέβη σε άλλες χώρες η πτώση και μετά η άνοδος των κρουσμάτων. Σε κάθε περίπτωση, επειδή βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα και έχουμε να διανύσουμε σημαντικό δρόμο ακόμη, αλλά και επειδή βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία νέα, αχαρτογράφητη εν πολλοίς, μετάλλαξη, δεν μπορεί να αποκλειστεί μια νέα επιδημική έξαρση της Omicron" λέει στο protothema.gr, ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κ. Δημήτρης Παρασκευής.

Ο ίδιος εκτιμά πως η μείωση θετικών διαγνώσεων κορωνοιού που διαπιστώνεται μπορεί να αποδοθεί στην τήρηση των μέτρων που εφαρμόστηκαν πριν από την Πρωτοχρονιά. "Είχε προηγηθεί χαλάρωση των μέτρων πριν από τα Χριστούγεννα και είχε ξεκινήσει να δημιουργείται η μεγάλη αλυσίδα μετάδοσης από τους νεότερους. Έτσι φτάσαμε κάθε σπίτι να έχει ανάμεσα στα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά τουλάχιστον έναν θετικό στον κορωνοιό. Αυτό πιθανόν άλλαξε την κατάσταση. Έχουν νοσήσει πολλοί, έχουν περιοριστεί πολύ οι επαφές, έγιναν παρα πολλοί έλεγχοι. Αυτα πιθανόν αποτυπώθηκαν τώρα στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας" λέει ο κ. Παρασκευής. Και προσθέτει πως "όλα εξαρτώνται από τη στάση και τη συμπεριφορά της κοινωνίας. Όσο είμαστε όλοι προσεκτικοί στην τήρηση των μέτρων, η εικόνα θα βελτιώνεται. Αν γίνει άρση των μέτρων και αρχίσουμε να βγαίνουμε όλοι έξω χωρίς να προσέχουμε, να φοράμε μάσκες όπου πρέπει, να κρατάμε αποστάσεις, είναι πιθανές οι εξάρσεις".

Η πίεση στο ΕΣΥ είναι συνεχής. Χθες οι διασωληνωμένοι “ανέβηκαν” στους 670 και οι νέες εισαγωγές για την Τρίτη παρουσίασαν αύξηση κατά 31,6% σε σχέση με την αμέςως προηγούμενη ημέρα. "Πριν από τις γιορτές η κίνηση στις ΜΕΘ είχε υποχωρήσει. Τις τελευταίες τρεις ημέρες καταγράφεται μικρή άνοδος. Ακόμη δεν είναι ανησυχητική. Δεν βλέπουμε η μεγάλη αύξηση στις απλές κλίνες COvid να επιβαρύνει ακόμη τις Μονάδες" λέει ο κ. Παρασκευής.

Πηγή: Protothema.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις