Δεκατέσσερα χρόνια είναι πάρα πολλά για να παραμένουν γενιές και γενιές μαθητών μέσα σε λυόμενα. Από τον καταστροφικό σεισμό της 8ης Ιουνίου 2008 καταστράφηκαν το κτίριο του 1ου γυμνασίου - λυκείου Πύργου που στέγαζε και το Εσπερινό γυμνάσιο, αλλά και το κτίριο του Γυμνασίου - Λυκείου Καράτουλα. Το 1ο γυμνάσιο Πύργου παραδόθηκε εφτά χρόνια μετά και ίσως ήταν η πιο γρήγορη από τις διαδικασίες. Οι μαθητές επέστρεψαν το 2015 στο χώρο που για 80 χρόνια γράφτηκε η ιστορία της εκπαίδευσης της πόλης ως γυμνάσιο - λύκειο αρρένων, σε ένα υπερσύγχρονο και λειτουργικό κτίριο. Στην άλλη περίπτωση το γυμνάσιο - λύκειο Καράτουλα, μετά από πολλά προβλήματα, παραδόθηκε το Σεπτέμβρη του 2020.
Τις τελευταίες ημέρες οι μαθητές του Εσπερινού Γυμνασίου Πύργου, κάνουν κατάληψη για το ζήτημα του κτιριακού. Όπως και οι μαθητές του 1ου ΓΕΛ, αναγκάζονται να κάνουν μάθημα σε λυόμενες αίθουσες που στήθηκαν από το 2008 και ήδη μετρούν 14 χρόνια με τις όποιες φθορές υπάρχουν. Κάνουν μάθημα σε ακραίες συνθήκες είτε με υπερβολικό κρύο, είτε με πάρα πολύ ζέστη αναλόγως την εποχή.
Η λύση της οικοδόμησης του οικοπέδου που έχει αγοραστεί κοντά στις εργατικές κατοικίες της οδού Αγ. Γεωργίου, έχει “κολλήσει” σε ένα τμήμα του που είναι εκτός σχεδίου πόλης και πρέπει να χαρακτηριστεί και να ενταχθεί ώστε να μπορεί να εκδοθεί οικοδομική άδεια. Οι αλλαγές αυτές δυστυχώς εδώ και χρόνια δεν έχουν γίνει.
Στο δήμο Πύργου βλέπουν πως δεν μπορεί να γίνει κάτι άμεσα και αναζητούνται άλλες λύσεις όπως η ενοικίαση κατάλληλου χώρου για την στέγαση των σχολείων.
Μιλώντας για το θέμα ο δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος σημείωσε πως “… το στεγαστικό του 1ου λυκείου, είναι ένα θέμα δεκαετίας που διαιωνίζεται, δυστυχώς όταν αγοράστηκε το οικόπεδο από προηγούμενες αρχές, όχι του Δήμου νομίζω της Περιφέρειας, δεν είχε διασφαλιστεί το οικοδομήσιμο, η καταλληλότητα και χρειάζονται διάφορες αλλαγές στο πολεοδομικό σχέδιο σε ένα τοπικό ρυμοτομικό. Όλα αυτά λοιπόν ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί μέσα από την γνωστή καθυστέρηση της γραφειοκρατίας, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει εκεί κάτι”.
Ο κ. Αντωνακόπουλος σχολίασε στη συνέχεια πως “…από εκεί και πέρα οι ευχές περισσεύουν, η άμεση λύση είναι να πάει σε ένα κτίριο που δεν υπάρχει, για να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους και πρέπει να δούμε πλέον από κει και πέρα αν υπάρχει κτίριο που μπορούμε να το νοικιάσουμε. Κάτι πρέπει να κάνουμε! Αυτή είναι η πραγματικότητα. Παραλάβαμε και εδώ ένα θέμα το οποίο το είχαν βάλει σε παραμέτρους που δεν έδινε λύση. Πήραν οικόπεδο που δεν είναι κατάλληλο. Οικόπεδο ψάχνουμε αλλά με το να ψάξεις και να χτίσεις με το ρυθμό που πάει η γραφειοκρατία στην Ελλάδα, θέλεις άλλα τέσσερα με πέντε χρόνια. Οι άνθρωποι δεν μπορούν να μείνουν τόσα χρόνια εκεί. Χρειάζεται να γίνει κάτι τώρα. Από τα κτίρια που έχουμε πρέπει να χωρέσουν κι αυτοί εκεί. Αυτή είναι η λύση και δεν υπάρχει κάποια άλλη θεϊκή λύση στο πρόβλημα”.
Ο αντιδήμαρχος Πύργου αρμόδιος για θέματα Παιδείας Γιάννης Πλεμμένος, από την πλευρά του τόνισε πως “… από την πρώτη στιγμή που έγινε η κατάληψη στο Εσπερινό, με ενημέρωσαν οι μαθητές του δεκαπενταμελούς συμβουλίου, παραβρέθηκα εκεί το βράδυ μαζί τους, εννοείται πως είμαστε όλοι υπέρ των παιδιών γιατί υπάρχει μεγάλο πρόβλημα εκεί τόσα χρόνια στα λυόμενα, δεν είναι μόνο το νυχτερινό πρόβλημα είναι και του πρωινού σχολείου. Αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να γίνει κάτι με το οικόπεδο για το χτίσιμο, διότι δεν είναι κάτι άμεσο. Προσπαθούμε με το δήμαρχο αυτή τη στιγμή να βρούμε τρόπο έτσι ώστε να μεταστεγαστεί σε κάποιο άλλο διαθέσιμο σχολείο, να γίνει κάποια σύμπραξη και να μπορέσουν να είναι καλυμμένοι όλοι και το πρωινό σχολείο και το νυχτερινό. Είμαστε δίπλα σε αυτά τα παιδιά, είναι κάτι το οποίο πρέπει να γίνει άμεσα, οι συνθήκες είναι άθλιες, μόνο και μόνο το γεγονός ότι είναι λυόμενα έπρεπε κάτι να έχει γίνει και να έχει αλλάξει εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Προσπαθούμε και τις επόμενες ημέρες θα δούμε τι κινήσεις μπορούμε να κάνουμε”