Επίκαιρα

Γ.Ν. Ηλείας: Πρωτοποριακό πρόγραμμα αποκατάστασης για ασθενείς που νόσησαν από Covid19

Γ.Ν. Ηλείας: Πρωτοποριακό πρόγραμμα αποκατάστασης για ασθενείς που νόσησαν από Covid19

Το Γενικό Νοσοκομείο Ηλείας ξεκινάει πρόγραμμα αποκατάστασης για ασθενείς που νόσησαν από τον ιό SARS-Cov-2 και νοσηλεύτηκαν για μεγάλο διάστημα.

Το Γενικό Νοσοκομείο Ηλείας ξεκινά την εφαρμογή εξειδικευμένου προγράμματος αποκατάστασης σε ασθενείς μακράς νοσηλείας για τον ιό SARS-CoV-2, οι οποίοι λόγω του post Covid συνδρόμου παρουσιάζουν και άλλα προβλήματα υγείας όπως μυϊκές ατροφίες, προβλήματα κατάποσης και ομιλίας κ.ά.

Το πρόγραμμα αυτό βασίζεται στην διαπίστωση ότι παρόλο που η έξοδος του ασθενή με COVID-19 από το νοσοκομείο λαμβάνεται με βάση τα κλινικά κριτήρια, εντούτοις σε ορισμένες περιπτώσεις,χρειάζεται ακόμα πολύ προσπάθεια για να ανακτήσει ο ασθενής την ποιότητα ζωής που είχε πριν την COVID λοίμωξη.

Το πρόγραμμα του Γ.Ν. Ηλείας θα βασίζεται στις εξατομικευμένες ανάγκες των ασθενών και είναι σχεδιασμένο ώστε να βοηθήσει το μυοσκελετικό και αναπνευστικό σύστημα να επιστρέψει στο προ-λοίμωξης επίπεδο λειτουργικότητας καθώς και σε πιθανά άλλα λειτουργικά ελλείμματα του ασθενή.

Το πρόγραμμα θα εναρμονίζεται με το πρωτόκολλο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τους ασθενείς με μακρά νοσηλεία για τον ιό SARS-CoV-2, ώστε η αποκατάσταση να γίνει συντηρητικά, με τον κατάλληλο ρυθμό,με ρυθμισμένη δραστηριότητα και παρακολούθηση του καρδιακού ρυθμού, και ο ασθενής να είναι δραστήριος χωρίς παροξύνσεις των συμπτωμάτων του.

Οι θεραπείες θα είναι ατομικές και θα πραγματοποιούνται στο ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ του Γ.Ν. Ηλείας από θεραπευτές με εμπειρία στην αποκατάσταση (φυσικοθεραπευτές, λογοθεραπευτή, νοσηλευτές, ψυχολόγους), ενώ και οι ιατροί του Νοσοκομείου θα συνδράμουν στην προσπάθεια αυτή, πραγματοποιώντας όλους τους απαιτούμενους κλινικούς και εργαστηριακούς ελέγχους πριν την ένταξη του ασθενούς στο πρόγραμμα αποκατάστασης, όπως, παθολογικό έλεγχο, καρδιολογικό έλεγχο, ακτινογραφία, αξονική, κτλ

Οι στόχοι των προγραμμάτων αποκατάστασης είναι:
• Η μείωση των μυϊκών και αρθρικών πόνων
• Η αύξηση και διατήρηση του εύρους κίνησης των αρθρώσεων καθώς και η ενδυνάμωση των μυών
• Η βελτίωση του επιπέδου της αναπνευστικής λειτουργίας
• Η εκπαίδευση στην αυτόνομη κινητικότητα και στις δραστηριότητες της καθημερινής ζωής
• Η αύξηση της φώνησης και της ροής του λόγου
• Η ψυχολογική ενίσχυση
• Η βελτίωση της κατάποσης και η αυτονομία σίτισης
• Η βελτίωση των νοητικών λειτουργιών

Για τη λειτουργική αποκατάσταση το ΚΕΦΙΑΠ διαθέτει:
• Εξοπλισμόγια την παθητική κινητοποίηση με στόχο την αύξηση εύρους κίνησης των αρθρώσεων
• Συσκευή ηλεκτροθεραπείας με υπέρηχο, laser, tecar, φορητή συσκευή tens, συσκευή υπέρυθρης ακτινοβολίας, συσκευή biofeedback
• Θερμαινόμενη Θεραπευτική πισίνα με βυθιζόμενο ανελκυστήρα
• Δινόλουτρο σώματος
• Δινόλουτρα μέλους
• Ορθοστάτηγια την εκπαίδευση του κορμού
• Εξειδικευμένο σύστημα υποβοήθησης βάδισης
• Θεραπευτικό διάδρομο βάδισης
• Ενεργοπαθητικό θεραπευτικό ποδήλατο

Ο διοικητής του Γ.Ν. Ηλείας Χρίστος Χριστόπουλος στη διάρκεια της παρουσίασης του προγράμματος ανέφερε τα εξής: “Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω και σε σας και στο λαό της Ηλείας ότι στο νοσοκομείο μας και δη το ΚΕΦΙΑΠ μετά από τις ενέργειες της κυρίας Ζωής Χατζή οργανώσαμε τμήμα Post Covid Therapy. Δηλαδή για ασθενείς μετά την ανάρρωσή τους από Covid. Οι συνεδρίες αυτές, θα πραγματοποιούνται στο ΚΕΦΙΑΠ με τη βοήθεια του προσωπικού του ΚΕΦΙΑΠ και εφόσον χρειάζονται ιατρικές εξετάσεις θα γίνονται στο νοσοκομείο μας. Το έργο αυτό έγινε με την συμπαράσταση της 6ης ΥΠΕ και του υπουργείου και θεωρούμε ότι είναι μία περαιτέρω προσπάθεια στην αποθεραπεία του Covid από την πλευρά μας. Είμαστε στην διάθεση του κοινού να μπορεί να έρχεται σε επαφή μαζί μας, και να συμμετέχουν σε αυτό το πρόγραμμα. Από την επόμενη εβδομάδα μπορούμε να αρχίσουμε, αρκεί να υπάρχει προσέλευση ατόμων που έχουν ανάγκη για φυσιοθεραπείες, λογοθεραπείες, κινησιοθεραπείες τα πάντα… Αυτό λειτουργεί ανεξάρτητα από το όποιο πρόγραμμα του ΚΕΦΙΑΠ για κινητικά προβλήματα. Είμαι απόλυτος σε αυτό και δεν πρόκειται να σταματήσει τίποτα”.

Η κα Χατζή από την πλευρά της σημείωσε ότι “εμπειρικά δεδομένα έχουμε πια, ότι οι ασθενείς οι οποίοι έχουν νοσηλευτεί για λοίμωξη covid έχουν ανάγκη στην πορεία για αποκατάσταση, γιατί φαίνεται ότι υπάρχει ένα έλλειμμα στην λειτουργικότητα τους και στην κινητική αλλά και σε άλλα επίπεδα, όπως παραδείγματος χάριν στο κομμάτι της κατάποσης και το αναπνευστικό, οπότε θα δώσουμε έμφαση στα κομμάτια αυτά της λειτουργικότητας. Ο εξοπλισμός είναι σύγχρονος αγορασμένος τον τελευταίο χρόνο με επιχορήγηση που έγινε από το υπουργείο Υγείας. Είμαστε το μοναδικό δημόσιο ίδρυμα στην Δυτική Ελλάδα που έχουμε θερμαινόμενη πισίνα με βυθιζόμενο ανελκυστήρα, που μπορούν να μπουν τα άτομα τα οποία δεν έχουν τη δυνατότητα να μπουν χωρίς βοήθεια εταίρου προσώπου και φυσικά όλος ο εξοπλισμός της φυσικοθεραπείας.
Όλα αυτά είναι σύγχρονα και αγορασμένα το τελευταίο εξάμηνο, άρα είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε και να ανταποκριθούμε στα αιτήματα των ανθρώπων που βγαίνουν από το κομμάτι της νοσηλείας τους αλλά χρειάζονται ακόμα πολύ δρόμο για την αποκατάσταση τους”.

Η κα Χατζή συμπλήρωσε πως οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν είτε με το νοσοκομείο Πύργου, είτε απευθείας με το ΚΕΦΙΑΠ για να λάβει πληροφορίες ή να καταθέσει αίτηση. 
“Στην πρώτη φάση πιθανό να είναι ένας έλεγχος στην λειτουργικότητα του ανθρώπου και κλινικά και εργαστηριακά, παθολογικός έλεγχος, καρδιολογικός έλεγχος, κάποια αξονική ή ακτινογραφία που πιθανότατα χρειαστεί για να γίνει αξιολόγηση και στη συνέχεια να σχεδιαστεί ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα ακριβώς να ακουμπάει στις ανάγκες του ασθενή.

Δεν θα είναι ένα πρόβλημα το οποίο θα απευθύνεται ακριβώς σε όλους το ίδιο. Θα είναι εξατομικευμένο, γιατί κάποιος μπορεί να έκατσε στην κλινική 10 μέρες και κάποιος μπορεί να έκατσε τρεις μήνες. Και το πολύ σημαντικό είναι ότι δεν απευθυνόμαστε μονάχα σε ασθενείς οι οποίοι νοσηλεύτηκαν στο δικό μας νοσοκομείο, αλλά σε όποιον Ηλείο χρειάστηκε να νοσηλευτεί σε νοσοκομείο για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα αυτό. Οι θεραπείες μας θα γίνονται πρωί, το προσωπικό μας είναι εξειδικευμένο γιατί όπως ξέρετε ασχολούμαστε όλα αυτά τα χρόνια με άτομα τα οποία χρειάζονται αποκατάσταση, έχουμε τρεις φυσικοθεραπευτές δυστυχώς έναν λογοθεραπευτή, τρεις νοσηλευτές και έχουμε και ψυχολόγο γιατί κάποιος μπορεί να χρειάζεται και ψυχολογική υποστήριξη εκτός από το κομμάτι της σωματικής και λειτουργικής αποκατάστασης”.

Τα τηλέφωνα επικοινωνίας είναι τα τηλέφωνα του ΚΕΦΙΑΠ 2621 368204, 6826 και 6835.

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup