Τρίτη, 25 Ιανουαρίου 2022 15:17

Περιβαλλοντικό έγκλημα: Δηλητηριασμένα τσακάλια στη Στροφυλιά (video)

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Δύο νεκρά τσακάλια (canis aureus), νεαρής ηλικίας, με εμφανή τα σημάδια της δηλητηρίασης (σάλια από το στόμα και άθικτα χωρίς αίματα ή πληγές), βρήκαν μέλη της Οικολογικής Κίνησης Πάτρας που είχαν επισκεφθεί το Εθνικό Πάρκο Στροφιλιάς, Κοτυχίου, Κυπαρισσιακού την Παρασκευή 21 και το Σάββατο 22 Ιανουαρίου.

Τα ζώα βρέθηκαν στον δρόμο που οδηγεί προς το Πεδίο βολής της Μονάδας της Πολεμικής Αεροπορίας του Αράξου.

Τα μέλη της ΟΙΚΙΠΑ ενημέρωσαν τις αρμόδιες αρχές (Αστυνομία, Δασαρχείο, Φορέα Διαχείρισης) και προχώρησαν σε έρευνα για ανεύρεση και τυχόν άλλων δηλητηριασμένων δολωμάτων. Πρέπει να τονίσουμε ότι το τσακάλι, άλλοτε θεωρούμενο «επιβλαβές» και άγρια κυνηγημένο, έτσι ώστε να έχουν μειωθεί δραματικά οι πληθυσμοί του, είναι σήμερα προστατευόμενο είδος, περιλαμβάνεται στο Κόκκινο βιβλίο των απειλούμενων ειδών, και ο φόνος του απαγορεύεται. Στην πραγματικότητα, όχι μόνο επιβλαβές δεν είναι αλλά είναι απαραίτητος κρίκος της ισορροπίας της άγριας ζωής, αφού είναι κυρίως θηρευτής τρωκτικών και πτωματοφάγο.

Η Οικολογική Κίνηση Πάτρας καταδικάζει με αποτροπιασμό το έγκλημα αυτό κατά της άγριας ζωής και απαιτεί έρευνα για ανεύρεση των υπευθύνων, αλλά και να αναληφθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την ενημέρωση του πληθυσμού της υπαίθρου και την καταπολέμηση του επικίνδυνου και παράνομου φαινομένου της διασποράς δηλητηριασμένων δολωμάτων σε περιοχές που ζουν άγρια ζώα.

Πηγή: Gnomip.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 25 Ιανουαρίου 2022 14:03

Σχετικά Άρθρα

  • Φλώρινα: Άνοιξαν τα καλοριφέρ και δεν μπορούσαν να ανασάνουν – Πώς έγινε η μαζική δηλητηρίαση στο ξενοδοχείο
    Φλώρινα: Άνοιξαν τα καλοριφέρ και δεν μπορούσαν να ανασάνουν – Πώς έγινε η μαζική δηλητηρίαση στο ξενοδοχείο

    Διασωληνωμένος σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται 48χρονος στο νοσοκομείο Κοζάνης που δηλητηριάστηκε απο μονοξείδιο του άνθρακα στο ξενοδοχείο που διέμενε στο Λιμνοχώρι Φλώρινας, την ώρα που τα ερωτήματα για τη μαζική δηλητηρίαση πληθαίνουν. Σημειώνεται πως άλλα 13 άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με συμπτώματα.

    Σε κρίσιμη κατάσταση ο 48χρονος

    Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο 48χρονος μεταφέρθηκε αρχικά στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο της Πτολεμαΐδας όπου διασωληνώθηκε, ενώ στη συνέχεια διακομίσθηκε στο Νοσοκομείο της Κοζάνης, όπου νοσηλεύεται στην ΜΕΘ. Σύμφωνα με τον Διευθυντή της ΜΕΘ η κατάσταση του 48χρονου είναι κρίσιμη και για τα επόμενα 24ωρα για τον άτυχο άνδρα που δίνει μάχη για την ζωή του. Ο 48χρονος είχε πάει με την σύζυγό του για τριήμερο στην περιοχή της Φλώρινας και διέμενε στο ίδιο ξενοδοχείο με τους υπόλοιπους επισκέπτες.

    Εννέα άτομα αναμένεται να λάβουν εξιτήριο απο το Νοσοκομείο της Φλώρινας, ενώ υπο παρακολούθηση θα παραμείνουν και σήμερα 4 άτομα που νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας. Παράλληλα, αρκετά άτομα που νοσηλεύονταν στο Γενικό Νοσοκομείο Φλώρινας έλαβαν εξιτήριο και είναι καλά στην υγεία τους, ενώ επέστρεψαν στο ξενοδοχείο για να παραλάβουν τα προσωπικά τους αντικείμενα.

    Λειτουργούσε χωρίς άδεια

    Την ίδια ώρα, όπως μεταδίδει το kozanimedia, το ξενοδοχείο λειτουργούσε χωρίς άδεια! Λίγες ημέρες πριν το αρμόδιο τμήμα του ΕΟΤ βεβαίωσε πρόστιμο 10.000 ευρώ στον ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου.

    Τη σχετική απόφαση υπέγραψε η ίδια η προϊσταμένη,με κοινοποίηση σε όλους τους αρμόδιους φορείς. Ενήμερη για το θέμα είναι και η Π.Ε. Φλώρινας, όπως τόνισε στο Kozanimedia ο αντιπεριφερειάρχης Αθανάσιος Τάσκας, σημειώνοντας πως κλιμάκιο του υγειονομικού επισκέφθηκε την ξενοδοχειακή μονάδα και ήταν κλειστή, χωρίς δυνατότητα ελέγχου.

    Ο ιδιοκτήτης έχει συλληφθεί και κατηγορείται για επικίνδυνη βλάβη και για πρόκληση σωματικής βλάβης από αμέλεια και κρατείται στο Α.Τ. Αμυνταίου. Τα εγκαίνια της μονάδας είχαν γίνει τις 12 Σεπτεμβρίου. Ο χώρος είχε ανακατασκευαστεί πλήρως από τον νέο ιδιοκτήτη, ηλικίας 53 ετών. Τώρα πρέπει να εξακριβωθεί η αιτία της διαρροής μονοξειδίου του άνθρακα στα δωμάτια του ξενοδοχείου, με πιθανότερο σενάριο αυτό της βλάβης στο σύστημα θέρμανσης.

    Πώς έγινε το περιστατικό

    Το περιστατικό συνέβη αργά τη νύχτα, όταν οι επισκέπτες ένιωσαν δυσφορία, ναυτία και ζάλη. Ένα ζευγάρι από τη Θεσσαλονίκη ανέφερε ότι αρχικά θεώρησαν πως πρόκειται για τροφική δηλητηρίαση, αλλά άνοιξαν τα παράθυρα και αισθάνθηκαν καλύτερα. Το συμβάν ήταν πιο σοβαρό για τους ενοίκους άλλων δωματίων, όπου χρειάστηκε η επέμβαση της αστυνομίας και της πυροσβεστικής, καθώς έσπασαν μια πόρτα για να απεγκλωβίσουν τους επισκέπτες.

    Το ξενοδοχείο, το οποίο άνοιξε πρόσφατα, έχει πλέον σφραγιστεί. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η αιτία της διαρροής εντοπίζεται σε δυσλειτουργία του λέβητα θέρμανσης με φυσικό αέριο, που προκάλεσε τη διαρροή μονοξειδίου του άνθρακα.

    Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, μόλις οι ένοικοι άναψαν τα καλοριφέρ λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών οι επισκέπτες ένιωσαν ξαφνικά αδιαθεσία απο μια μυρωδιά που δεν τους επέτρεπε να ανασάνουν. Σύμφωνα με το ΕΚΕΠΥ Βορείου Ελλάδος οι ηλικίες όλων των ατόμων που νοσηλεύονται από το περιστατικό στο Λιμνοχώρι είναι άνω των 25 ετών. Από αυτούς 9 διακομίσθηκαν στο νοσοκομείο Φλώρινας, οι τέσσερις στο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας, ενώ ένα άτομο διακομίσθηκε διασωληνωμένο στην Κοζάνη.

    Γιατί είναι επικίνδυνο το μονοξείδιο του άνθρακα

    Μιλώντας στην ΕΡΤ, η Ματίνα Παγώνη ανέφερε πως οι άνθρωποι που εκτίθενται στο μονοξείδιο του άνθρακα, που είναι δύσκολα ανιχνεύσιμο, παρουσιάζουν διάφορα συμπτώματα. Στις απλές καταστάσεις σε μία ήπια δηλητηρίαση μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο, ζάλη, ναυτία, ίλιγγο, σύγχυση, κόπωση και ταχύπνοια όμως εάν οι ποσότητες είναι μεγάλες τότε υπάρχουν επιπλοκές στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα και την καρδιά. Ειδικά στις έγκυες γυναίκες μπορεί να κάνει βλάβη ακόμα και στο έμβρυο.

    Η άμεση μεταφορά των ατόμων στο νοσοκομείο ήταν σωστή και κρίσιμη, όπου έπρεπε να γίνει γρήγορη χορήγηση οξυγόνου 100 % το οποίο θα λειτουργήσει ως αντίδοτο στην όλη κατάσταση.

    Δεδομένο οτι το αέριο είναι τοξικό δεν είναι εύκολα τα πράγματα και γι’ αυτό και η μεταφορά στο νοσοκομείο ήταν σωστή γιατί έγινε δυνατή η χορήγηση γρήγορα οξυγόνου και δεν υπήρξαν δυσκολότερες καταστάσεις με επιπλοκές στο κεντρικό νευρικό και στην καρδιά.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Αδιανόητη κτηνωδία στη Μεσσηνία: Κρέμασαν τσακάλια και αλεπού σε πινακίδες κυκλοφορίας
    Αδιανόητη κτηνωδία στη Μεσσηνία: Κρέμασαν τσακάλια και αλεπού σε πινακίδες κυκλοφορίας

    Αδιανόητη κτηνωδία στη Μεσσηνία όπου άγνωστοι στην περιοχή Ξηροχώρι σκότωσαν τσακάλια και τα κρέμασαν στην πλατεία του χωριού και σε πινακίδες κυκλοφορίας.

    Οι άγνωστοι πρώτα πυροβόλησαν τα τσακάλια, ενώ στη συνέχεια τα κρέμασαν από πινακίδες κυκλοφορίας, όπως μεταδίδει ο ΣΚΑΪ.

    Μάλιστα, όπως γνωστοποίησε η Σταματίνα Σταματάκου, άγνωστοι κρέμασαν και μία αλεπού.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Συναγερμός στον Βόλο: Παρέα έφαγε «ζελεδάκια μανιταριών» και κατέληξε στο νοσοκομείο
    Συναγερμός στον Βόλο: Παρέα έφαγε «ζελεδάκια μανιταριών» και κατέληξε στο νοσοκομείο

    Συναγερμός έχει σημάνει στον Βόλο έπειτα από περιστατικό τροφικής δηλητηρίασης. Ειδικότερα, μία παρέα κατέληξε στο νοσοκομείο, έχοντας καταναλώσει ποσότητα από «ζελεδάκια μανιταριών» που προμηθεύτηκαν σε πανηγύρι.

    Τι περιείχαν τα ύποπτα ζελεδάκια

    Σύμφωνα με το Mega, τα ύποπτα ζελεδάκια αγόρασαν δύο 18χρονες και ένας 26χρονος από υπαίθριο πάγκο παζαριού στον Αλμυρό Βόλου. Προμηθεύτηκαν μάλιστα 4 συσκευασίες, που ανέγραφαν «ζελεδάκια μανιταριών».

    Ωστόσο, αναφέρεται πως οι τρεις νέοι ήξεραν πως κατανάλωναν ζελεδάκια κάνναβης, αν και στις συσκευασίες αναγραφόταν η επωνυμία «magic mushrooms».

    Και οι τρεις νεαροί κατέληξαν στο νοσοκομείο, με τον πατέρα του 26χρονου να αναφέρει πως ο γιος του βρισκόταν για ένα διάστημα σε κατάσταση κώματος.

    «Τα παιδιά ήταν πολύ χάλια»

    «Την πρώτη μέρα ήταν πολύ χάλια, σαν σε κώμα. Από το βράδυ που έγινε μέχρι την άλλη μέρα το βράδυ. Τα άλλα τα παιδιά ήρθαν στο νοσοκομείο, αλλά οι δύο ήταν πολύ χάλια», ανέφερε ο πατέρας.

    Για το περιστατικό έχει ήδη διαταχθεί έρευνα, ενώ οι συσκευασίες και τα περιεχόμενά τους κατασχέθηκαν, και αναμένεται χημική ανάλυση που θα δείξει εάν περιείχαν πράγματι κάνναβη ή μανιτάρια.

    «Τα ζελεδάκια ήταν κόκκινα και είχαν γεύση φράουλα ή κεράσι. Μου τα έδωσαν οι φίλοι μου και είπαν ότι είναι νόμιμα. Ήξερα ότι ήταν κάνναβης, πήρα μόνο ένα και άρχισα να νιώθω τρέμουλο. Δύο μέρες ήμουν χάλια και είχα πέσει σε λήθαργο», ανέφερε μία από τις κοπέλες που κατανάλωσε τα ζελεδάκα.

    «Ο ιδιοκτήτης του πάγκου στο παζάρι είπε στην παρέα μου "πάρτε ό,τι θέλετε". Δεν ξέρω αν πλήρωσαν για τα ζελεδάκια. Έπειτα μάθαμε ότι στη συσκευασία τους δεν αναγραφόταν η ποσότητα που περιείχαν», συμπλήρωσε.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Μαζική τροφική δηλητηρίαση σε γλέντι γάμου στην Παιανία - Δεκάδες κρούσματα, οι 11 πήγαν νοσοκομείο
    Μαζική τροφική δηλητηρίαση σε γλέντι γάμου στην Παιανία - Δεκάδες κρούσματα, οι 11 πήγαν νοσοκομείο

    Νέα περίπτωση μαζικής τροφικής δηλητηρίασης αυτή τη φορά σε γάμο στην Παιανία όπου δεκάδες άτομα είχαν συμπτώματα και κάποιοι μάλιστα οδηγήθηκαν και στο νοσοκομείο.

    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star 11 από τους 270 καλεσμένους στο τραπέζι του γάμου οδηγήθηκαν στο νοσοκομείο με βαριά συμπτώματα για τις πρώτς βοήθειες, ενώ δεκάδες άλλοι επηρεάστηκαν επίσης, αλλά με πιο ελαφρά συμπτώματα.

    Ολοι ήταν καλεσμένοι σε γάμο στην Παιανία. Οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον υπεύθυνο του πολυχώρου, όπου έγινε ο γάμος, όπως και τον υπεύθυνο του catering.

    Σύμφωνα με το Star οι καλεσμένοι άρχισαν να μην αισθάνονται καλά και μάλιστα ζήτησαν την συνδρομή της Αστυνομίας για να μεταφερθούν στα νοσοκομεία της Αττικής.

    Οι αστυνομικοί προσπάθησαν τα ξημερώματα να έρθουν σε επαφή με τον ΕΦΕΤ, αλλά στάθηκε αδύνατον. Έτσι, προκειμένου να μη χαθούν τα πειστήρια, μάζεψαν τα τρόφιμα που είχαν πετάξει στον κάδο έξω από τον πολυχώρο, τα φύλαξαν σε ψυγεία του αστυνομικού τμήματος και τα παρέδωσαν σε κλιμάκιο του ΕΟΔΥ και στη συνέχεια θα σταλούν στον ΕΦΕΤ, όπου θα εξεταστούν ώστε να διαπιστωθεί τι ήταν αυτό που προκάλεσε τη δηλητηρίαση.

    Μαζική τροφική δηλητηρίαση σε γλέντι γάμου στην Παιανία -Τι λέει η επιχείρηση

    Στην κάμερα του STAR μίλησε ένα από τα θύματα της δηλητηρίασης και αποκάλυψε: «Ήταν μπουφές άρα δεν ξέρουμε τι ήταν αυτό που προκάλεσε τη δηλητηρίαση. Πήγαμε στο νοσοκομείο γιατί ο σύζυγός μου λιποθύμησε και εγώ δεν ένιωθα καλά και πολλοί άλλοι. Εύχομαι ο ένοχος να τιμωρηθεί γι’ αυτό που πάθαμε».

    Πηγές της εταιρείας που έχει το κτήμα, μιλώντα στο STAR είπαν: «Δεν έχουμε εμείς δικό μας catering». «Είχαν φέρει ένα σωρό γλυκά και τα είχανε στον ήλιο», πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές για να καταλήξουν λέγοντας: «Περιμένουμε να δούμε, δεν έχει βγει κάποιο πόρισμα ότι έχουμε εμείς την ευθύνη».

    Υπενθυμίζεται ότι τον τελευταίο καιρό έχουν υπάρξει και άλλα περιστατικά μαζικής τροφικής δηλητηρίασης, σε ένα χωριό στον Ηλεία μετά το Πάσχα, πιο πρόσφατα με τα σχολικά γεύματα στη Λαμία, ενώ ανοικτό είναι και το θέμα με τις γαστρεντερίτιδες στη Μαγνησία.

    Πηγή: Ιefimerida.gr

  • Λαμία: Αναστολή λειτουργίας από τον ΕΦΕΤ στο εργοστάσιο που συνδέεται με τη μαζική τροφική δηλητηρίαση μαθητών
     Λαμία: Αναστολή λειτουργίας από τον ΕΦΕΤ στο εργοστάσιο που συνδέεται με τη μαζική τροφική δηλητηρίαση μαθητών

    Εξελίξεις για το εργοστάσιο που κάηκε στη Λαμία.

    «Φρένο» βάζει ο ΕΦΕΤ σε οποιοδήποτε σενάριο άμεσης επαναλειτουργίας του καμένου εργοστασίου που συνδέεται με τη μαζική τροφική δηλητηρίαση μαθητών στη Λαμία.

    Όπως αναφέρει η ιστοσελία LamiaReport, ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων αναστέλλει τη λειτουργία του εργοστασίου μέχρι νεοτέρας. Οι ελεγκτές έκριναν σκόπιμο να αναστείλει τη λειτουργία εωσότου διαμορφωθούν κατάλληλες συνθήκες που θα επιτρέπουν την ασφαλή παραγωγή ειδών τροφίμων.

    Αμέσως μετά ακολούθησε η ανακοίνωση του ΟΠΕΚΑ για «αναστολή διανομής σχολικών γευμάτων στον Δήμο Λαμιέων».

    Η ανακοίνωση του Φορέα για το εργοστάσιο στη Λαμία αναφέρει:

    «Το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και ο ΟΠΕΚΑ ανακοινώνουν την αναστολή της διανομής των σχολικών γευμάτων στα δημοτικά σχολεία του Δήμου Λαμιέων μετά την απόφαση του ΕΦΕΤ να αναστείλει τη λειτουργία της αναδόχου εταιρείας με την επωνυμία "ΓΙΑΝΝΙΤΣΗΣ LOGISTICS Α.Ε."

    Ο ΟΠΕΚΑ, φορέας υλοποίησης του προγράμματος των σχολικών γευμάτων, μετά τις καταγγελίες των γονέων, ζήτησε άμεσα από τον ΕΦΕΤ και τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, τον έλεγχο στη μονάδα παραγωγής της επιχείρησης.

    Σήμερα εκδόθηκε η υπ’ αριθ. 5862/22.05.2024 Απόφαση του ΕΦΕΤ περί αναστολής έγκρισης της εγκατάστασης παραγωγής μαγειρεμένων φαγητών της επιχείρησης με την επωνυμία «ΓΙΑΝΝΙΤΣΗΣ LOGISTICS Α.Ε.».

    Κατόπιν της απόφασης αυτής αναστέλλεται και η διάθεση των σχολικών γευμάτων στα δημοτικά σχολεία του Δήμου Λαμιέων τα οποία συμμετέχουν στο πρόγραμμα».

    Οι επόμενες κινήσεις για το εργοστάσιο στη Λαμία

    Το ρεπορτάζ του τοπικού Μέσου κάνει λόγο για την εύρεση εντεροπαθογόνου κολοβακτηρίδιου στο δείγμα του 9χρονου παιδιού που νοσηλεύτηκε στο Νοσοκομείο Λαμίας από τα ξημερώματα της Παρασκευής (17/5).

    Το παιδί είχε παραμείνει λόγω των συμπτωμάτων του μέχρι το πρωί στο νοσοκομείο και όταν ξέσπασε ο θόρυβος και διαπιστώθηκε υπόνοια συρροής, τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια του ΓΝ Λαμίας ξεκίνησαν μοριακούς ελέγχους.

    Αναμένονται τις επόμενες ώρες απαντήσεις από τα δείγματα που εστάλησαν από 19 ακόμη παιδιά, καθώς και από πέντε εργαζομένους στο Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας του ΕΟΔΥ στη Θεσσαλία.

    Ο Εθνικός Οργανισμός είναι υπεύθυνος για την περαιτέρω ανάλυση και ερμηνεία των ευρημάτων στο πλαίσιο και της εισαγγελικής έρευνας.

    Πηγή: iEidiseis.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΑΡΗΣ ΜΑΡΤΑΚΟΣ

  • Λαμία: «Πρωτοφανές συμβάν, δείγματα έχουν σταλεί για ανάλυση» - Τι λέει η αρμόδια εταιρεία μετά τη δηλητηρίαση των μαθητών
    Λαμία: «Πρωτοφανές συμβάν, δείγματα έχουν σταλεί για ανάλυση» - Τι λέει η αρμόδια εταιρεία μετά τη δηλητηρίαση των μαθητών

    Ξεκινούν οι απαραίτητοι έλεγχοι - Τα συμπτώματα άρχισαν αμέσως μόλις έφαγαν οι μαθητές έφαγαν τις μερίδες των σχολικών γευμάτων με μακαρόνια

    Το θέμα διερευνάται, δείγματα έχουν ήδη σταλεί στο Χημείο για εργαστηριακή ανάλυση, τονίζεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της εταιρείας που προμήθευσε τα σχολικά γεύματα στη Λαμία, ένα 24ωρο αφότου έγινε γνωστό ότι συνολικά 63 μαθητές από τα επτά Δημοτικά Σχολεία της Λαμίας εκδήλωσαν συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης, μετά την κατανάλωση σχολικού γεύματος.

    «Αναμένουμε τα σχετικά πορίσματα των διενεργούμενων ελέγχων και δηλώνουμε ότι στη περίπτωση που προκύψει, η οποιαδήποτε δική μας, έστω και παραμικρή πλημμέλεια, εξυπακούεται ότι αναλαμβάνουμε την ευθύνη μας και τις συνέπειές της» ξεκαθαρίζεται στην ανακοίνωση.

    Υπήρξε παράλληλα και παρέμβαση του ΟΠΕΚΑ για την τροφική δηλητηρίαση των μαθητών, με την οποία έγινε γνωστή η έναρξη της διενέργειας ελέγχων.

    Η ανακοίνωση της εταιρείας που προμήθευσε τα σχολικά γεύματα:

    Χθες 16-5-2024 παρουσιάσθηκαν κρούσματα γαστρεντερίτιδας σε αριθμό μαθητών δημοτικών σχολείων στον Δήμο Λαμιέων.

    Το γεγονός φέρεται να συνδέεται με την κατανάλωση σχολικού γεύματος, το οποίο παράγεται και διανέμεται από την εταιρεία μας. Ήδη το θέμα διερευνάται με την δέουσα υπευθυνότητα, όπως προβλέπεται, βάσει των εφαρμοζόμενων διαδικασιών και πρωτοκόλλων, από τους αναγκαίους φορείς και αρμόδιες αρχές, στις οποίες παρέχουμε την οποιαδήποτε πληροφορία και στοιχείο μας ζητηθεί.

    Δείγματα έχουν ήδη σταλεί στο Χημείο για εργαστηριακή ανάλυση. Το συμβάν αυτό, πρωτοφανές για την εταιρεία μας, καθώς όμοιό του δεν έχει εμφανισθεί ποτέ στην υπέρ τριακονταετή παρουσία της στον χώρο της σίτισης, χρήζει ιδιαίτερης προσοχής και διερευνήσεως, καθώς επί συνόλου 2033 διανεμηθεισών μερίδων εμφανίσθηκε σε περιορισμένο αριθμό περιπτώσεων.

    Ανεξάρτητα από ευθύνη η μη της εταιρείας μας, εκφράζουμε τη λύπη μας και τη συμπαράστασή μας στα παιδιά και τους γονείς. Αναμένουμε τα σχετικά πορίσματα των διενεργούμενων ελέγχων και δηλώνουμε ότι στη περίπτωση που προκύψει, η οποιαδήποτε δική μας, έστω και παραμικρή πλημμέλεια, εξυπακούεται ότι αναλαμβάνουμε την ευθύνη μας και τις συνέπειές της.

    ΟΠΕΚΑ: Κινήθηκαν οι διαδικασίες ελέγχου ύστερα από τις καταγγελίες των γονέων

    Όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες ελέγχου στα σχολεία και στην επιχείρηση που παρασκευάζει, συσκευάζει και διανέμει τα σχολικά γεύματα στα δημοτικά σχολεία της Λαμίας, κινήθηκαν από πλευράς Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και του ΟΠΕΚΑ, έπειτα από τις καταγγελίες γονέων για τροφική δηλητηρίαση σε δεκάδες μαθητές, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση.

    Η ανακοίνωση του ΟΠΕΚΑ:

    Αμέσως μετά την καταγραφή των περιστατικών και την καταγγελία των γονέων κινήθηκαν από πλευράς Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και του ΟΠΕΚΑ όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες ελέγχου στα σχολεία και στην επιχείρηση που παρασκευάζει, συσκευάζει και διανέμει τα σχολικά γεύματα στα δημοτικά σχολεία της Λαμίας.

    Ειδικότερα:

    Συστάθηκε άμεσα κλιμάκιο ελέγχου από την Περιφερειακή Διεύθυνση Στερεάς Ελλάδος του ΟΠΕΚΑ, το οποίο συνέλεξε άμεσα δείγματα του φαγητού από σχολικές μονάδες αλλά και από γονέα, τα οποία απεστάλησαν για εξέταση στο εργαστήριο της Περιφερειακής Διεύθυνσης Υγείας Θεσσαλίας.
    Ο Επόπτης Υγείας της Διεύθυνσης Υγείας Λαμίας συντόνισε κλιμάκιο ελέγχου για άμεση διενέργεια αυτοψίας στην μονάδα παραγωγής του οικονομικού φορέα.
    Ο Διοικητής του ΟΠΕΚΑ επικοινώνησε εγγράφως με τον ΕΦΕΤ και τον ΕΟΔΥ και ζήτησε την άμεση διενέργεια ελέγχου ως προς τη διαδικασία παρασκευής και την τήρηση όλων των κανόνων που προβλέπονται.
    Αναμένονται τα αποτελέσματα των ελέγχων για τις περαιτέρω ενέργειες.

    Σημειώνεται ότι μέσω του προγράμματος των Σχολικών Γευμάτων διανέμονται καθημερινά σε 217.267 μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ζεστά γεύματα σε όλη την επικράτεια.

    Η επιλογή των επιχειρήσεων που υλοποιούν το πρόγραμμα σχολικών γευμάτων του ΟΠΕΚΑ, γίνεται μέσω ανοικτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού, ο οποίος ορίζει αυστηρές προδιαγραφές και στάδια ελέγχου κατά τη διαδικασία παρασκευής, συσκευασίας και διανομής των γευμάτων.

    Υπενθυμιζεται ότι τα συμπτώματα άρχισαν αμέσως μόλις έφαγαν οι μαθητές έφαγαν τις μερίδες των σχολικών γευμάτων με μακαρόνια, με αποτέλεσμα οι μαθητές να εκδηλώσουν εμετούς και διάρροιες. Στην αρχή οι γονείς νόμιζαν ότι πρόκειται για γαστρεντερίτιδα, ωστόσο όταν άρχισαν να επικοινωνούν μεταξύ τους κατάλαβαν ότι επρόκειτο για τροφική δηλητηρίαση.

    Πηγή: Protothema.gr

  • Η υπερκατανάλωση του καφέ μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση – Τι πρέπει να ξέρετε
    Η υπερκατανάλωση του καφέ μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση – Τι πρέπει να ξέρετε

    Ο αγαπημένος καφές μπορεί να σας στείλει και… στο νοσοκομείο.

    Μια κούπα καφέ είναι απαραίτητη για εκατομμύρια ανθρώπους σε αυτόν τον πλανήτη. Μόνο έτσι γι’ αυτούς μπορεί η μέρα μπορεί να ξεκινήσει καλά. Φυσικά πολλοί δεν περιορίζονται σε έναν αλλά πίνουν αρκετούς ή επιλέγουν άλλες πηγές καφεΐνης.

    Βέβαια, ανάλογα με τον οργανισμό του καθενός υπάρχει όριο στο πόση καφείνη μπορεί να πιει κάποιος χωρίς να υπάρχουν επιπτώσεις στην υγεία. Χέρια που τρέμουν και αυξημένοι χτύποι καρδιάς αποτελούν τα αδιαμφισβήτητα σημάδια ότι έχει γίνει υπερκατανάλωση καφέ. Σπάνια μεν, αλλά μπορεί να οδηγήσει και σε δηλητηρίαση.

    Πότε συμβαίνει

    Η δηλητηρίαση από καφεΐνη συμβαίνει όταν ένας άνθρωπος έχει επικίνδυνα υψηλά επίπεδα της ουσίας στον οργανισμό του. Δημιουργεί ένα φάσμα από δυσάρεστα και σοβαρά συμπτώματα όπως αναπνευστικά προβλήματα ή επιληπτικές κρίσεις.

    Αν και σπάνιο φαινόμενο υπάρχει πάντα η πιθανότητα να πάθει κανείς δηλητηρίαση από την καφεΐνη αν δεν γίνεται κατανάλωση με υπευθυνότητα. Είναι σημαντικό να γνωρίζει κανείς τα σημάδια και τους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για υπερβολική δόση καφεΐνης.

    Πότε είναι υπερβολική

    Η δηλητηρίαση από καφεΐνη είναι κάτι πολύ περισσότερο από τον πονοκέφαλο που έχει κανείς αν πιει μεγάλες ποσότητες εσπρέσο. Συμβαίνει όταν κάποιος καταναλώσει υπερβολική ποσότητα καφεΐνης. Η αμερικανική υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ορίζει ότι το όριο είναι τα 400 μιλιγκράμ καφεΐνης ημερησίως για υγιείς ενήλικες. Αυτό αντιστοιχεί σε τέσσερις με πέντε κούπες καφέ.

    Η κατανάλωση ποσότητας καφεΐνης μεγαλύτερη από 400 μιλιγκράμ δεν είναι ικανή να σκοτώσει ή να προκαλέσει μόνιμες βλάβες σε κάποιον λέει η διατροφολόγος Έριν Παλίνσκι – Γουέιντ. Ο μέσος ενήλικας θα αισθάνεται πιθανότατα ανήσυχος και ευερέθιστος. Οι πιο τοξικές επιπτώσεις της δηλητηρίασης από καφεΐνη εμφανίζονται όταν οι άνθρωποι έχουν 1.200 μιλιγκράμ, δηλαδή περίπου 12 φλιτζάνια καφέ, στον οργανισμό τους.

    Τι προκαλεί

    Η δηλητηρίαση από καφεΐνη δημιουργεί μια ποικιλία σοβαρά βλαπτικών επιδράσεων στον οργανισμό. Ο Νίμα Ματζλέσι, διευθυντής ιατρικής τοξικολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Στέιτεν Άιλαντ, δήλωσε ότι οι διεγερτικές επιδράσεις της καφεΐνης διαταράσσουν τον φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό σας, οδηγώντας σε μη φυσιολογικούς καρδιακούς παλμούς και πιθανή καρδιακή ανακοπή.

    Επιπλέον, η Παλίνσκι – Γουέιντ δήλωσε ότι οι άνθρωποι με υπερβολική δόση καφεΐνης μπορεί να παρουσιάσουν γαστρεντερικά προβλήματα, όπως εμετό και διάρροια.

    Δεδομένου ότι ο καφές αυξάνει τη διούρηση, ο Ματζλέσι δήλωσε ότι οι άνθρωποι με σοβαρή ποσότητα καφείνης στον οργανισμό τους, κινδυνεύουν να αποβάλλουν τα απαραίτητα μέταλλα, ιδίως το κάλιο. Τα χαμηλά επίπεδα καλίου, ή υποκαλιαιμία, μπορεί να βλάψουν τους μύες σε σημείο πιθανής παράλυσης, να προκαλέσουν δυσκολία στην αναπνοή λόγω των εξασθενημένων αναπνευστικών μυών και να εμποδίσουν τη σωστή λειτουργία των νεφρών.

    Άλλα συμπτώματα δηλητηρίασης είναι επίσης νευρολογικής φύσης. Σύμφωνα με καταγεγραμμένα περιστατικά παρατηρείται άγχος, ψευδαισθήσεις, ημικρανίες, πρήξιμο του εγκεφάλου και επιληπτικές κρίσεις.

    Πηγή: In.gr
  • Καβουρδισμένη και επικίνδυνη: Τι πρέπει να ξέρετε για τη δηλητηρίαση από καφεΐνη
    Καβουρδισμένη και επικίνδυνη: Τι πρέπει να ξέρετε για τη δηλητηρίαση από καφεΐνη

    Πρωινό χωρίς καφέ δεν γίνεται. Αυτό φαίνεται να πιστεύουν πολλοί. Μάλιστα, σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Καφέ στις ΗΠΑ, ο μέσος Αμερικανός πίνει πάνω από τρία φλιτζάνια καφέ καθημερινά. Κάποιοι βέβαια επιλέγουν να παίρνουν την καφεΐνη τους μέσω ενεργειακών ποτών ή χαπιών καφεΐνης.

    Αλλά η καφεΐνη αν και έχει οφέλη, μπορεί πάνω από κάποιες ποσότητες να αποδειχθεί επικίνδυνη. Το τρέμουλο και οι αυξημένοι παλμοί της καρδιάς είναι σημάδια ότι της υπερβολικής πρόσληψης καφεΐνης. Πιο σπάνια, η υπερκατανάλωση καφεΐνης μπορεί να οδηγήσει σε δηλητηρίαση.

    Η δηλητηρίαση από καφεΐνη συμβαίνει, όταν ένα άτομο έχει επικίνδυνα υψηλά επίπεδα καφεΐνης στον οργανισμό του. Τα συμπτώματα που μπορεί να προκληθούν είναι δυσκολία στην αναπνοή και επιληπτικές κρίσεις. Υπάρχουν μερικές περιπτώσεις όπου άνθρωποι έχουν πεθάνει από δηλητηρίαση με καφεΐνη.

    Πώς όμως μπορείτε να την αποφύγετε;

    Ποια ποσότητα καφεΐνης είναι υπεραρκετή;

    Όπως αναφέρει το CNN, η δηλητηρίαση από καφεΐνη δεν προκαλεί απλό πονοκέφαλο, όπως η υπερβολική κατανάλωση εσπρέσο.

    Σημειωτέον, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ ορίζει το όριο αυτό ως οτιδήποτε περισσότερο από 400 χιλιοστόγραμμα καφεΐνης ημερησίως για τους ενήλικες. Αυτό ισοδυναμεί με τέσσερα ή πέντε φλιτζάνια καφέ.

    Η κατανάλωση πάνω από αυτό το όριο θα προκαλέσει άγχος και ευερεθιστότητα σε κάποιον ενήλικο. Οι πιο τοξικές επιπτώσεις της δηλητηρίασης από καφεΐνη εμφανίζονται όταν οι άνθρωποι έχουν 1.200 χιλιοστόγραμμα, περίπου 12 φλιτζάνια καφέ, στον οργανισμό τους.

    Οι επιπτώσεις της υπερβολικής καφεΐνης

    Η δηλητηρίαση από καφεΐνη δημιουργεί ποικίλες και σοβαρά επιζήμιες επιδράσεις στον οργανισμό.

    Ο Nima Majlesi, διευθυντής ιατρικής τοξικολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Staten Island, δήλωσε ότι οι διεγερτικές επιδράσεις της καφεΐνης διαταράσσουν τον φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό, οδηγώντας σε μη φυσιολογικούς καρδιακούς παλμούς και πιθανή καρδιακή ανακοπή. Επιπλέον, η Palinski-Wade δήλωσε ότι οι άνθρωποι με υπερβολική δόση καφεΐνης μπορεί να παρουσιάσουν γαστρεντερικά προβλήματα, όπως εμετό και διάρροια.

    Δεδομένου ότι ο καφές αυξάνει την ούρηση, η Majlesi δήλωσε ότι οι άνθρωποι κινδυνεύουν να αποβάλλουν τα απαραίτητα μέταλλα, ιδίως το κάλιο. Τα χαμηλά επίπεδα καλίου, ή υποκαλιαιμία, μπορεί να βλάψουν τους μυς σε σημείο πιθανής παράλυσης, να προκαλέσουν δυσκολία στην αναπνοή από εξασθενημένους αναπνευστικούς μύες και να εμποδίσουν τα νεφρά να κάνουν τη δουλειά τους.
    Ορισμένα συμπτώματα δηλητηρίασης από καφεΐνη είναι επίσης νευρολογικά. Τεκμηριωμένες περιπτώσεις έχουν αναφέρει άγχος, παραισθήσεις, ημικρανίες, πρήξιμο του εγκεφάλου και επιληπτικές κρίσεις.

    Αν και εξαιρετικά σπάνια, η δηλητηρίαση από καφεΐνη μπορεί να αποβεί θανατηφόρα. Οι περισσότεροι τυχαίοι θάνατοι που σχετίζονται με την καφεΐνη σχετίζονται με τη λήψη πολλαπλών χαπιών καφεΐνης σε υψηλές δόσεις. Τα χάπια καφεΐνης δεν ρυθμίζονται από τον FDA, οπότε οι δόσεις τους ποικίλλουν.

    Η Palinski-Wade δήλωσε ότι τα περισσότερα χάπια καφεΐνης έχουν περίπου 300 χιλιοστόγραμμα, οπότε η λήψη ενός δεύτερου θα υπερέβαινε ήδη τη συνιστώμενη πρόσληψη καφεΐνης των 400 χιλιοστογραμμαρίων. «Όπως με κάθε συμπλήρωμα, τα χάπια καφεΐνης πρέπει να χρησιμοποιούνται με προσοχή», πρόσθεσε

    Τι να κάνετε σε περίπτωση υπερβολικής καφεΐνης

    Αν υποψιάζεστε δηλητηρίαση από καφεΐνη, πηγαίνετε αμέσως στα επείγοντα περιστατικά, είπε ο Majlesi. Εξήγησε ότι οι γιατροί μπορούν να χρησιμοποιήσουν αιμοκάθαρση για να φιλτράρουν την καφεΐνη από το αίμα. Εάν ένα άτομο κατανάλωσε μεγάλες ποσότητες καφεΐνης μέσα σε μία έως δύο ώρες, ο Majlesi πρόσθεσε ότι οι γιατροί μπορούν επίσης να χορηγήσουν ενεργό άνθρακα, ο οποίος δεσμεύει την καφεΐνη και εμποδίζει την απορρόφησή της από το έντερο.

    Οι γιατροί θα χορηγήσουν επίσης φάρμακα για να σταθεροποιήσουν τον ασθενή και να αντιμετωπίσουν τα σοβαρά συμπτώματα. Για παράδειγμα, ο Majlesi δήλωσε ότι οι β-αναστολείς και οι βενζοδιαζεπίνες συνταγογραφούνται συχνά για την αντιμετώπιση νευρολογικών προβλημάτων, όπως ψευδαισθήσεις και επιληπτικές κρίσεις.

    Πώς να αποφύγετε τη δηλητηρίαση

    Τόσο η Majlesi όσο και η Palinski-Wade συνιστούν να παρακολουθείτε πόση καφεΐνη καταναλώνετε καθημερινά. Ο καφές είναι μια δημοφιλής πηγή καφεΐνης, αλλά προϊόντα όπως τα αναψυκτικά, το πράσινο τσάι και το κακάο επίσης περιέχουν καφεΐνη.

    Η Majlesi κρούει την προσοχή όσων καταναλώνουν ενεργειακά ποτέ και χάπια καφεΐνης λόγω των υψηλών συγκεντρώσεων.

    Μόλις αποφασίσετε για το καφεϊνούχο ποτό σας, η Palinski-Wade συμβουλεύει να πίνετε νερό καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας. Η διατήρηση της ενυδάτωσης μπορεί να βοηθήσει στην αναπλήρωση των υδατοδιαλυτών βιταμινών, δεδομένου ότι η καφεΐνη είναι διουρητικό.

    Το να έχετε φαγητό στο στομάχι σας -ιδιαίτερα ένα γεύμα πλούσιο σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες- μπορεί επίσης να βοηθήσει, επιτρέποντας στο σώμα να απορροφήσει την καφεΐνη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, δήλωσε η Palinski-Wade. «Μπορεί να αντιμετωπίσετε λιγότερες παρενέργειες σε σχέση με το αν την παίρνατε με άδειο στομάχι», πρόσθεσε.

    Συνολικά, η δηλητηρίαση από καφεΐνη μπορεί να προληφθεί. Το πιο σημαντικό είναι να ακούτε το σώμα σας και τι μπορεί να αντέξει, δήλωσε η Palinski-Wade. Έτσι, την επόμενη φορά που θα κοιτάτε πίσω σας μια άδεια κούπα, αφιερώστε μια στιγμή και δείτε αν χρειάζεστε πραγματικά και άλλο καφέ.

    Πηγή: ethnos.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο