“Ανοιχτή πληγή” αποτελεί στις πλαγιές του βουνού του Κατακόλου οι κατολισθήσεις στην περιοχή του νεκροταφείου. Τους τελευταίους μήνες τα φαινόμενα έχουν ενταθεί, κλιμάκια του ΕΑΓΜΕ έχουν επιθεωρήσει το χώρο και έχουν κρίνει επικίνδυνη την κατάσταση, το Δασαρχείο Πύργου, κρίνει πως το νεκροταφείο έπρεπε να έχει μεταφερθεί “χθες” και ξεκινά ένα μνημόνιο συνεργασίας με το δήμο για ασφαλίσουν την περιοχή.
Ο Δασάρχης Πύργου Δρ. Παναγιώτης Λάττας μιλώντας για το θέμα στο ilialive.gr τόνισε πως στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι να προστατευτεί αυτό το σημείο του βουνού και κυρίως ο χώρος του νεκροταφείου. “Στο βουνό Κατακόλου, γενικά έχουμε κάνει και μία προγραμματική σύμβαση με τον Δήμο Πύργου και είμαστε σε συνεργασία προκειμένου να μπορέσουμε να θωρακίσουμε την περιοχή αυτή. Βέβαια αποτελεί σημείο που πρέπει να επιλυθεί το συντομότερο δυνατό το κοιμητήριο. Σε αυτή την πρώτη φάση είπαμε να απομακρυνθούν τα μεγάλα δέντρα περιμετρικά του κοιμητηρίου, διότι έχουν διογκωθεί και ελλοχεύει ο κίνδυνος ατυχήματος και να φυτευτούν θάμνοι. Γιατί κόβοντας τα δέντρα αποκαλύπτεται το κοιμητήριο τόσο από τον δρόμο όσο και από τα καράβια που έρχονται και καταλαβαίνετε ότι είναι άσχημο. Πρέπει άμεσα να γίνει αυτό το οποίο ήδη έχει δρομολογηθεί και η κοπή των δέντρων αλλά και η φύτευση των θάμνων”.
Σχολιάζοντας τους κινδύνους για το νεκροταφείο ο κ. Λάττας σημείωσε πως η μεταφορά του “έπρεπε να έχει γίνει χθες…”. “Δεν μπορεί ένας τέτοιος χώρος ο οποίος έχει αρκετά μνήματα να ελλοχεύει ο κίνδυνος οποιαδήποτε στιγμή από την αμέλεια ενός καντηλιού να υπάρξει ένα σοβαρό ατύχημα και να χάσουμε το βουνό. Πρέπει πολύ σοβαρά ο δήμος και η ενορία του Αγ. Νικολάου να σκεφτεί σοβαρά την μεταφορά του κοιμητηρίου σε άλλον χώρο πιο ασφαλή. Εδώ στο Κατάκολο ακόμα και το νερό που ρίχνουμε να ποτίσουμε τα λουλούδια, δημιουργεί πρόβλημα, φανταστείτε λοιπόν η εκσκαφή των τάφων και η τοποθέτηση μνημείων πόσο αλλάζει την συνοχή του εδάφους και την ισορροπία του”.
Ο δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος από την πλευρά του αναφέρθηκε στους κινδύνους που αποκάλυψαν οι τελευταίες κακοκαιρίες για το βουνό του Κατακόλου και τόνισε πως η κινητοποίηση της Πολιτικής Προστασίας του δήμου υπήρξε άμεση, σε συνεργασία με το Δασαρχείο Πύργου και τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας.
“Κινηθήκαμε άμεσα, απομακρύναμε τα δέντρα που είχαν πέσει, προληπτικά με την υπόδειξη του δασάρχη το κ. Λάττα κλαδέψαμε κάποια δέντρα τα οποία ουσιαστικά ήταν ετοιμόρροπα. Έκανε ο κ. Λάττας αυτοψία, αμέσως προσφύγαμε στο ΕΑΓΜΕ, ήρθαν οι ειδικοί επιστήμονες από την Αθήνα και μας είπαν ότι η κατάσταση εκεί είναι επικίνδυνη και ότι ένας μεγάλος κίνδυνος είναι το κοιμητήριο στην περιοχή. Τα μνήματα που υπάρχουν εκεί και όλες οι εργασίες που γίνονται κάθε φορά, διαταράσσουν την στατικότητα των στρωμάτων του υπεδάφους, αυτό επιδεινώνει την κατάσταση” είπε ο δήμαρχος Πύργου.
“Υποδείχτηκαν άμεσες παρεμβάσεις προστασίας και αποτροπής περαιτέρω απρόβλεπτων κατολισθήσεων με απρόβλεπτες συνέπειες στο όλο σύστημα εκεί. Ήδη βρισκόμαστε σε συζήτηση με έμπειρους κατασκευαστές, γιατί χρειάζεται να γίνουν μεγάλες εργασίες και επίσης χρειάζεται να φυτευτούν με υποδείξεις του Δασαρχείου και του ΕΑΓΜΕ δέντρα τα οποία είναι βαθύρριζα και με αυτό τον τρόπο κάπως σταθεροποιούν το υπέδαφος. Πολύ σύντομα θα ξεκινήσουμε εργασίες εκεί. Γι’ αυτό το λόγο έγινε και μία σύσκεψη ενημέρωσης και λήψης απόφασης στο Κατάκολο, τις προηγούμενες ημέρες, ήταν όλοι εκεί, ο δασάρχης, η κοινότητα, οι σύλλογοι, ο ιερέας της ενορίας και βεβαίως παρουσιάσαμε και την μελέτη του ΕΑΓΜΕ. Όλοι συμφώνησαν ότι απαιτούνται εργασίες και αυτό θα κάνουμε για να προλάβουμε τα χειρότερα. Βέβαια υπάρχει και εισήγηση να απομακρυνθεί το κοιμητήριο, διότι αυξάνεται η διαταραχή της σταθερότητας στα στρώματα τα γεωλογικά στο υπέδαφος και αυτό είναι κάτι που δεν μπορούν οι ανθρώπινες δυνάμεις να το κρατήσουν”.
Ο κ. Αντωνακόπουλος σχολίασε ότι “… όσο δύσκολο είναι να μετακομίσεις ένα χωριό με τα σπίτια του άλλο τόσο δύσκολο είναι να μεταφέρεις ένα κοιμητήριο. Είναι ένας κόσμος ολόκληρος εκεί με τον οποίο διαπλέκεται η ζώσα κοινωνία. Δεν είναι μία υπηρεσία το κοιμητήριο. Έχει πάρα πολλές πτυχές. Είναι η πτυχή των ηλικιωμένων ανθρώπων που πηγαινοέρχονται. Πόσο μακριά να το πας; Είναι η συνήθεια που είναι μεγάλο πράγμα, είναι πολλά…”.