Επίκαιρα

Σε δύο δόσεις το εμβόλιο της Novavax: Η αποτελεσματικότητα, οι παρενέργειες και τα πλεονεκτήματά του

Σε δύο δόσεις το εμβόλιο της Novavax: Η αποτελεσματικότητα, οι παρενέργειες και τα πλεονεκτήματά του

Όλα τα δεδομένα για το εμβόλιο της Novavax. Τα πλεονεκτήματά του, η προστασία που παρέχει και οι παρενέργειες.

Τα δεδομένα για το νέο εμβόλιο της Novavax (Νuvaxovid) παρέθεσε κατά την σημερινή ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας η ομότιμη καθηγήτρια παιδιατρικής και πρόεδρος της εθνικής επιτροπής εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου.

Όπως σημείωσε το νέο εμβόλιο που έχει πάρει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες στην Ελλάδα διαφέρει από τα υπόλοιπα που χορηγούνται σήμερα.

Η βασική διαφορά του είναι ότι η έκδοση της πρωτεϊνικής ακίδας χορηγείται έτοιμη από το εργαστήριο, δηλαδή δεν την παράγει ο οργανισμός.

Κατά την κ. Θεοδωρίδου πρόκειται για μια παλαιά τεχνολογία που χρησιμοποιείται στα πρωτεϊνικά εμβόλια από τη δεκαετία του '80 και είναι παρόμοιος με εκείνος που χρησιμοποιεί το εμβόλιο της γρίπης και της ηπατίτιδας.

Το σκεύασμα του εμβολίου διατηρείται στο ψυγείο για 9 μήνες και εφόσον το φιαλίδιο ανοιχτεί μπορεί να παραμείνει σε θερμοκρασία δωματίου για 6 μέρες.

Η κατασκευάστρια εταιρεία έχει δεσμευτεί για 1 δισ. δόσεις του εμβολίου παγκοσμίως.

Δύο μελέτες που έγιναν σε ΗΠΑ-Μεξικό και σε Βρετανία σε 45.000 ανθρώπους έδειξαν ότι το εμβόλιο παρέχει προστασία έναντι της μέτριας και σοβαρής συμπτωματικής νόσου σε ποσοστό 90% και 89,7% αντίστοιχα.

Το εμβόλιο χορηγείται σε σχήμα δύο δόσεων με την δεύτερη δόση να χορηγείται 21 μέρες μετά την πρώτη, με την προστασία να ξεκινά 14 μέρες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιαστικού σχήματος.

Μπορούν να το λάβουν όλοι οι ενήλικες άνω των 18 ετών.

«Οι παρενέργειες του εμβολίου είναι ήπιες και ανάλογες όλων των συμβατικών εμβολίων» σημείωσε η κα. Θεοδωρίδου.

Η καθηγήτρια χαρακτήρισε το εμβόλιο «φθηνό» και «εύκολο στη μεταφορά» σημειώνοντας ότι αυτό θα βοηθήσει στην εμβολιαστική κάλυψη μη προνομιούχων πληθυσμών ενώ η τεχνολογία του αναμένεται να αυξήσει την εμβολιαστική κάλυψη προσεγγίζοντας τους διστακτικούς ανεμβολίαστους που δεν επιλέγουν ένα mRNA εμβόλιο.

Τα δεδομένα που είναι ακόμη υπό μελέτη αφορούν το αν και κατά πόσο το συγκεκριμένο εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί ως ενισχυτική δόση, η διάρκεια της ανοσίας που παράγει και το κατά πόσο μπορεί να μειώσει την μεταδοτικότητα του ιού.

Πηγή: iEidiseis.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις