Σάββατο, 19 Φεβρουαρίου 2022 16:54

Δίνεται αποτελεσματική και σύγχρονη λύση στο μεγάλο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην περιφέρεια Πελοποννήσου

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Αποτελεσματική και σύγχρονη λύση στο μεγάλο και χρόνιο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην περιφέρεια Πελοποννήσου δίνεται με την λειτουργία της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στην Παλαιοχούνη Αρκαδίας, αλλά και με την δρομολογούμενη κατασκευή δύο ακόμα μονάδων, στην Μεσσηνία και την Λακωνία, καθώς και των σταθμών μεταφόρτωσης απορριμμάτων στην Αργολίδα και την Κορίνθια.

Όπως ανέφερε μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου, Χρήστος Λαμπρόπουλος, «η λειτουργία του εργοστασίου στην Παλαιοχούνη είναι μια πάρα πολύ καλή εξέλιξη στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, με δεδομένο ότι η συγκεκριμένη μονάδα είναι η πλέον σύγχρονη στην Ελλάδα».

Όπως πρόσθεσε ο αντιπεριφερειάρχης, «το εργοστάσιο της Αρκαδίας δέχεται ήδη τα πρώτα απορρίμματα για μία χρονική περίοδο δοκιμαστικής λειτουργίας, που θα διαρκέσει περίπου έναν μήνα, ενώ παράλληλα θα αυξάνεται σταδιακά κάθε μέρα η ποσότητα των μεταφερόμενων απορριμμάτων».

«Από τις 20 Μαρτίου», συνέχισε, «προβλέπεται η μεταβατική διαχείριση που θα έχει χρονική διάρκεια μέχρι 14 μήνες και κατόπιν θα ακολουθήσει η ολοκληρωμένη διαχείριση».

Το εργοστάσιο, σύμφωνα με τον Χρήστο Λαμπρόπουλο, «θα παραλαμβάνει απορρίμματα από τις περιφερειακές ενότητες της Κορινθίας και της Αργολίδας, καθώς και από τους δήμους, Τρίπολης, Νότιας Κυνουρίας και Βόρειας Κυνουρίας, της περιφερειακής ενότητας Αρκαδίας».

Όσον αφορά στα εργοστάσια της Μεσσηνίας και της Λακωνίας, ο αντιπεριφερειάρχης είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «έχουν εκδοθεί οι σχετικές άδειες», ενώ σχετικά με τους σταθμούς μεταφόρτωσης, ανέφερε ότι «ο σταθμός μεταφόρτωσης της Αργολίδας είναι έτοιμος και περί τα τέλη Αυγούστου αναμένεται να είναι έτοιμος και ο σταθμός της Κορινθίας».

Μάλιστα, όπως τόνισε ο Χρήστος Λαμπρόπουλος, «η ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων στην περιφέρεια Πελοποννήσου θα βάλει οριστικό τέλος στην λειτουργία των χώρων ανεξέλεγκτης διαχείρισης απορριμμάτων, που κάποια στιγμή είχαν φθάσει τους 76».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Τρίπολης, Κώστας Τζιούμης, είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «με την λειτουργία του εργοστασίου λύνεται οριστικά ένα τεράστιο πρόβλημα δεκαετιών και μπαίνουμε πλέον σε μία νέα εποχή, όπου γίνεται πλέον σύγχρονη διαχείριση των απορριμμάτων με τους ενδεδειγμένους τρόπους».

Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι «ο δήμος της Τρίπολης, ο οποίος παράγει σε καθημερινή βάση 45 τόνους απορριμμάτων, αλλά και γενικότερα η περιφέρεια της Πελοποννήσου, έχουν ταλαιπωρηθεί επί δεκαετίες με το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων», συμπληρώνοντας ότι «ειδικά τα τελευταία χρόνια, μετά το κλείσιμο μεγάλου αριθμού ΧΑΔΑ, τα απορρίμματα είχαν μείνει για πολλούς μήνες σε δρόμους πόλεων και χωριών».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 19 Φεβρουαρίου 2022 14:18

Σχετικά Άρθρα

  • Φωτιά σε υπαίθριο χώρο μεταφόρτωσης απορριμμάτων του δήμου Αθηναίων στον Κολωνό
    Φωτιά σε υπαίθριο χώρο μεταφόρτωσης απορριμμάτων του δήμου Αθηναίων στον Κολωνό

    Ο υπαίθριος χώρος βρίσκεται στη συμβολή των οδών Μητροδώρου και Λεωφόρου Αθηνών

    Φωτιά εκδηλώθηκε τα ξημερώματα σε χωρο μεταφόρτωσης απορριμμάτων του Δήμου Αθηναίων.
    Στη συμβολή των οδών Μητροδώρου και λεωφόρου Αθηνών βρίσκονται και επιχειρούν 15 πυροσβέστες με 9 οχήματα
    Στον χώρο βρίσκονται πολλά απορρίμματα γεγονός που καθιστά δύσκολο το έργο των πυροσβεστών ενώ ο καπνός έχει δημιουργήσει αποπνικτική ατμόσφαιρα.

    Σημειώνεται ότι η φωτιά στον Κολωνό εκδηλώθηκε περίπου στις 3 τα ξημερώματα σήμερα.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών, των τραυματιών και των τροχαίων δυστυχημάτων στην Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας
    Αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών, των τραυματιών και των τροχαίων δυστυχημάτων στην Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας

    Mείωση καταγράφηκε στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

    Περισσότεροι νεκροί και τραυματίες, καθώς και μεγαλύτερος αριθμός τροχαίων δυστυχημάτων και ατυχημάτων, καταγράφηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2024 στο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, συγκριτικά με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2023.

    Αντίθετα, στο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Πελοποννήσου καταγράφηκε μικρότερος αριθμός νεκρών, τραυματιών και τροχαίων δυστυχημάτων και ατυχημάτων το πρώτο εξάμηνο του 2024, σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2023.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, τα οποία παρουσιάζει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το πρώτο εξάμηνο του 2024 σημειώθηκαν στις τρεις περιφερειακές ενότητες της Δυτικής Ελλάδας (Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα, Ηλεία), 180 τροχαία δυστυχήματα και ατυχήματα, όπου έχασαν την ζωή τους 26 άτομα και τραυματίστηκαν σοβαρά ή ελαφρά 233 άτομα.

    Το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2023, είχαν καταγραφεί 178 τροχαία δυστυχήματα και ατυχήματα, όπου είχαν χάσει την ζωή τους 21 άτομα, ενώ είχαν τραυματιστεί συνολικά 197.

    Στις πέντε περιφερειακές ενότητες της Πελοποννήσου (Αργολίδα, Αρκαδία, Κορινθία, Λακωνία, Μεσσηνία) το πρώτο εξάμηνο του 2024 σημειώθηκαν 111 τροχαία δυστυχήματα και ατυχήματα, όπου έχασαν την ζωή τους 22 άτομα και τραυματίστηκαν σοβαρά ή ελαφρά 116.

    Το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2023 είχαν καταγραφεί 117 τροχαία δυστυχήματα και ατυχήματα, όπου είχαν χάσει την ζωή τους 24 άτομα και είχαν τραυματιστεί συνολικά 126.

    Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

    Πιο αναλυτικά, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, τα περισσότερα τροχαία δυστυχήματα και ατυχήματα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας το πρώτο εξάμηνο 2024 σημειώθηκαν τον Ιούνιο, όπου έφθασαν τα 49 και τα λιγότερα τον Μάρτιο, όπου καταγράφηκαν 19.

    Ο μεγαλύτερος αριθμός των νεκρών καταγράφηκε τον Ιούνιο, όπου έφθασαν τους 8, ενώ ο μικρότερος καταγράφηκε τον Μάρτιο, όπου 2 άτομα έχασαν την ζωή τους.

    Οι περισσότεροι βαριά τραυματίες καταγράφηκαν τον Ιούνιο, όπου έφθασαν τους 7, ενώ τον Ιανουάριο δεν υπήρξε κανένας σοβαρός τραυματισμός.

    Ο μεγαλύτερος αριθμός των ελαφρά τραυματιών καταγράφηκε επίσης τον Ιούνιο, όπου έφθασαν τους 57 και ο μικρότερος τον Μάρτιο, με 24 τραυματίες.

    Επίσης, σύμφωνα πάντα με την Εθνική Στατιστική Αρχή, τα στοιχεία ανά περιφερειακή ενότητα της Δυτικής Ελλάδας για το πρώτο εξάμηνο του 2024, συγκριτικά με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2023, έχουν ως εξής:

    *Στην Αιτωλοακαρνανία, σημειώθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2024, 75 τροχαία δυστυχήματα και ατυχήματα, με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους 6 άτομα και να τραυματιστούν άλλα 6, ενώ οι ελαφρά τραυματίες έφθασαν τους 88.

    Το πρώτο εξάμηνο του 2023, είχαν σημειωθεί 80 τροχαία δυστυχήματα και ατυχήματα, όπου είχαν χάσει την ζωή τους 9 άτομα, είχαν τραυματιστεί σοβαρά 8, ενώ οι ελαφρά τραυματίες είχαν φθάσει έφθασαν τους 84.

    *Στην Αχαΐα, καταγράφηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2024, 71 τροχαία δυστυχήματα και ατυχήματα, όπου έχασαν την ζωή τους 13 άτομα, ενώ 6 άτομα τραυματίστηκαν σοβαρά και άλλα 91 τραυματίστηκαν ελαφρά.

    Το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2023, είχαν καταγραφεί 74 τροχαία δυστυχήματα και ατυχήματα, όπου είχαν χάσει την ζωή τους 7 άτομα, ενώ 5 άτομα είχαν τραυματιστεί σοβαρά και άλλα 78 είχαν τραυματιστεί ελαφρά.

    *Στην Ηλεία, σημειώθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2024, 34 τροχαία δυστυχήματα και ατυχήματα, στα οποία έχασαν την ζωή τους 7 άτομα και τραυματίστηκαν σοβαρά 2, ενώ οι ελαφρά τραυματίες έφθασαν τους 40.

    Το πρώτο εξάμηνο του 2023, είχαν σημειωθεί 24 τροχαία δυστυχήματα και ατυχήματα, στα οποία είχαν χάσει την ζωή τους 5 άτομα και είχαν τραυματιστεί ελαφρά 22, ενώ δεν είχε καταγραφεί κανένας σοβαρός τραυματισμός.

    Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

    Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, τα περισσότερα τροχαία δυστυχήματα και ατυχήματα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου το πρώτο εξάμηνο του 2024 σημειώθηκαν τον Απρίλιο, όπου έφθασαν τα 32 και τα λιγότερα τον Φεβρουάριο, όπου καταγράφηκαν 11.

    Ο μεγαλύτερος αριθμός των νεκρών καταγράφηκε τον Ιανουάριο, που έφθασαν τους 5, ενώ ο μικρότερος τον Μάρτιο, όπου έχασαν την ζωή τους 2 άτομα.

    Οι περισσότεροι βαριά τραυματίες καταγράφηκαν τον Φεβρουάριο, όπου έφθασαν τους 3, ενώ τον Μάρτιο δεν υπήρξε βαρύς τραυματισμός.

    Ο μεγαλύτερος αριθμός των ελαφρά τραυματιών καταγράφηκε τον Απρίλιο, όπου έφθασαν τους 29 και ο μικρότερος τον Φεβρουάριο, με 5 τραυματίες.

    Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με την Εθνική Στατιστική Αρχή, τα στοιχεία για το πρώτο εξάμηνο του 2024, συγκριτικά με αυτά του πρώτου εξαμήνου του 2023, ανά περιφερειακή ενότητα της Πελοποννήσου, έχουν ως εξής:

    *Στην Αργολίδα, σημειώθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2024, 11 τροχαία δυστυχήματα και ατυχήματα, με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους 2 άτομα και να τραυματιστεί σοβαρά 1, ενώ οι ελαφρά τραυματίες έφθασαν τους 8.

    Το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2023, είχαν σημειωθεί 21 τροχαία δυστυχήματα και ατυχήματα, όπου είχαν χάσει την ζωή τους 5 άτομα, ενώ οι ελαφρά τραυματίες είχαν φθάσει τους 20.

    *Στην Αρκαδία, το πρώτο εξάμηνο του 2024 καταγράφηκαν 15 τροχαία δυστυχήματα και ατυχήματα, όπου έχασαν την ζωή τους 3 άτομα, ενώ 1 άτομο τραυματίστηκε σοβαρά και άλλα 18 τραυματίστηκαν ελαφρά.

    Το πρώτο εξάμηνο του 2023, είχαν καταγραφεί 13 τροχαία δυστυχήματα και ατυχήματα, όπου είχαν χάσει την ζωή τους 5 άτομα, ενώ 3 άτομα είχαν τραυματιστεί σοβαρά και άλλα 13 είχαν τραυματιστεί ελαφρά.

    *Στην Κορινθία, το πρώτο εξάμηνο 2024, είχαν σημειωθεί 51 τροχαία δυστυχήματα και ατυχήματα, στα οποία έχασαν την ζωή τους 7 άτομα και τραυματίστηκαν σοβαρά 4, ενώ οι ελαφρά τραυματίες έφθασαν τους 48.

    Το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2023, είχαν σημειωθεί 50 τροχαία δυστυχήματα και ατυχήματα, στα οποία είχαν χάσει την ζωή τους 8 άτομα και είχαν τραυματιστεί σοβαρά 6, ενώ οι ελαφρά τραυματίες είχαν φθάσει τους 51.

    *Στην Λακωνία, σημειώθηκαν το πρώτο εξάμηνο το 2024, 7 τροχαία δυστυχήματα και ατυχήματα, με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους 4 άτομα και να τραυματιστούν ελαφρά 8 άτομα, ενώ δεν καταγράφηκε σοβαρός τραυματισμός.

    Το πρώτο εξάμηνο του 2023, είχαν σημειωθεί 4 τροχαία δυστυχήματα και ατυχήματα, ενώ δεν καταγράφηκαν νεκροί και σοβαρά τραυματίες. Όσο για τους ελαφρά τραυματίες, είχαν φθάσει τους 4.

    *Στην Μεσσηνία, το πρώτο εξάμηνο του 2024 καταγράφηκαν 27 τροχαία δυστυχήματα και ατυχήματα, όπου έχασαν την ζωή τους 6 άτομα, ενώ 3 άτομα τραυματίστηκαν σοβαρά και άλλα 25 τραυματίστηκαν ελαφρά.

    Το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2023, είχαν καταγραφεί 29 τροχαία δυστυχήματα και ατυχήματα, όπου είχαν χάσει την ζωή τους 6 άτομα, ενώ 6 ακόμα άτομα είχαν τραυματιστεί σοβαρά και άλλα 23 είχαν τραυματιστεί ελαφρά.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • Εθελοντές ένωσαν δυνάμεις και μάζεψαν τα απορρίμματα στο Δάσος Φολόης
    Εθελοντές ένωσαν δυνάμεις και μάζεψαν τα απορρίμματα στο Δάσος Φολόης

    Μόλις 2 ώρες χρειάστηκαν για να μαζευτούν τα «πάνω – πάνω»!

    Παιχνίδια, μπουκάλια, φυσίγγια, πιάτα, ηλεκτρικές συσκευές, ρούχα και παπούτσια είναι λίγα αλλά ενδεικτικά από αυτά που μπορεί να δει κάποιος στο δρυοδάσος της Φολόης.

    Οι λόγοι που σκουπίδια βρίσκονται οπουδήποτε εκτός των κάδων είναι πολλοί και χρήζουν ιδιαίτερης αντιμετώπισης.

    Αυτό που κρατάμε είναι η διάθεση για προσφορά και η αίσθηση της συλλογικής πράξης.

    Σε συνεργασία με την Ομάδα Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Φολόης (Ο.Ε.Δ.Φ.), τον Πολιτιστικό Σύλλογο Λάλα ο «Άγιος Κωνσταντίνος» και τη στήριξη της Υπηρεσίας Καθαριότητας και Πρασίνου του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας και του Δασαρχείου Πύργου συλλέξαμε έναν σεβαστό όγκο απορριμμάτων, γεγονός που μας δημιούργησε ανάμεικτα συναισθήματα, χαρά για το αποτέλεσμα της ομαδικής δουλειάς, αλλά και στεναχώρια καθώς ένα μεγάλο «γιατί» παραμένει στο μυαλό μας για τους λόγους που συμπολίτες μας υποβαθμίζουν τον τόπο μας.

    Αυτό που κρατάμε είναι η θέληση να συνεχίσουμε τις συγκεκριμένες δράσεις τόσο στο δάσος όσο και σε άλλα σημεία που πλήττουν το περιβάλλον!

    Την επόμενη φορά πιο δυνατοί με την βοήθεια περισσότερων φίλων!!

    foloi kath ethelontes 2

    foloi kath ethelontes 3

    foloi kath ethelontes 4

    foloi kath ethelontes 5

    foloi kath ethelontes 6

    (Δελτίο Τύπου)

  • Η υπηρεσία καθαριότητας του δήμου Πύργου για τα κηπαία και ογκώδη απορρίμματα
    Η υπηρεσία καθαριότητας του δήμου Πύργου για τα κηπαία και ογκώδη απορρίμματα

    Η υπηρεσία καθαριότητας καταβάλλει καθημερινά μεγάλη προσπάθεια να διατηρεί καθαρούς τους κοινόχρηστους χώρους:

    Απευθύνουμε έκκληση στους δημότες να μην εναποθέτουν ανεξέλεγκτα κηπαία (κλαδιά, χόρτα κτλ.) και ογκώδη απορρίμματα (έπιπλα , στρώματα, διάφορες συσκευές κτλ.).

    • Οι πολίτες απαγορεύεται να τα εναποθέτουν στο πεζοδρόμιο, στο οδόστρωμα ή σε κοινόχρηστους χώρους χωρίς την προηγούμενη ενημέρωση και σύμφωνη γνώμη της Υπηρεσίας Καθαριότητας.
    • Τα αντικείμενα τοποθετούνται στο σημείο που καθορίζεται από την Υπηρεσία, σε συγκεκριμένη ώρα και ημέρα, εκτός Σαββάτου και Κυριακής.
    • Δεν επιτρέπεται η τοποθέτηση τους σε σημεία που εμποδίζουν την κυκλοφορία πεζών ή οχημάτων.
    • Η τοποθέτηση κλαδεμάτων και ογκωδών αντικειμένων εντός των κάδων μηχανικής αποκομιδής απορριμμάτων απαγορεύεται.
    • Ο Δήμος δεν είναι υπεύθυνος για την αποκομιδή των μπαζών – αδρανών υλικών, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, για ιδιωτικές εργασίες ανακαίνισης. Κάθε Δημότης υποχρεούται να ενοικιάσει ειδικό κάδο και να φροντίσει ο ίδιος για την αποκομιδή και ανακύκλωση των μπαζών. Αυτό σημαίνει ότι η απόθεση μπάζων στους δρόμους και τα πεζοδρόμια είναι ΠΑΡΑΝΟΜΗ.

    Σε άλλη περίπτωση η Υπηρεσία θα αναγκαστεί εφαρμόζοντας τον κανονισμό καθαριότητας και προστασίας περιβάλλοντος να επιβάλλει:

    • τα αντίστοιχα πρόστιμα
    • καθορισμό ειδικού τέλους αποκομιδής ανά μονάδα αποκομιδής όταν πρόκειται για αποκομιδή σε μεγάλη ποσότητα ογκωδών αντικειμένων ή κλαδεμάτων .

    Ενημερώνουμε τους πολίτες του Πύργου ότι υπάρχει σε ισχύ κανονισμός καθαριότητας και προστασίας περιβάλλοντος, τον οποίο ο Δήμος προτίθεται να επικαιροποιήσει, αφού πρώτα τον θέσει σε δημόσια διαβούλευση στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

    Παρακαλούμε τους πολίτες για την καλή συνεργασία τους.

    Οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα τηλεφωνικής επικοινωνίας με την αρμόδια υπηρεσία στα τηλέφωνα : 26213-62670

    (ΔΕΥΤΕΡΑ – ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 09:00 – 13:00)

    Οδηγίες για κηπαία

    Για την ευκολότερη αποκομιδή των κλαδεμάτων, χόρτων κτλ οι δημότες παρακαλούνται να ακολουθούν τις εξής πρακτικές:

    -Χρήση δεμένης σακούλας για κλαριά, γκαζόν, φύλλα, ξερά άνθη, υπόλοιπα κοπής δέντρων και θάμνων. Η σακούλα τοποθετείται δίπλα στους κάδους απορριμμάτων.

    -Τα μεγάλα κλαδιά τοποθετούνται συσκευασμένα σε ελαφρά δέματα, δεμένα με ανθεκτικό σκοινί ή σύρμα σε θέση στάθμευσης οχήματος επί του οδοστρώματος, μπροστά στην οικία στην οποία ανήκουν .

    dimos ogodi antik 2

    (Δελτίο Τύπου)

  • Τέλος στον άτυπο «ΧΑΔΑ» που βρήκε η Δημοτική Αρχή δίπλα στο στάδιο Πύργου  
    Τέλος στον άτυπο «ΧΑΔΑ» που βρήκε η Δημοτική Αρχή δίπλα στο στάδιο Πύργου  

    Παρελθόν αποτελεί ο χώρος ανεξέλεγκτης εναπόθεσης ογκωδών αντικειμένων, κλαδεμάτων και απορριμμάτων που είχε δημιουργηθεί… σε παρακείμενη έκταση του Δημοτικού Σταδίου Πύργου μετά την αποτελεσματική παρέμβαση της υπηρεσίας καθαριότητας του Δήμου.

    Οι τόνοι των αποβλήτων που την προηγούμενη τετραετία «στόλιζαν» το χώρο που βρίσκεται πίσω από το κλειστό γήπεδο μπάσκετ έχουν εξαφανιστεί από χθες το πρωί.

    Έτσι μπήκε τέλος στον άτυπο «ΧΑΔΑ» που είχε στηθεί κατά την διάρκεια της θητείας της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής στο χώρο όπου καθημερινά εκατοντάδες παιδιά αθλούνται και συμμετέχουν σε αθλητικές δραστηριότητες.

    Πέρα από την αποκομιδή των απορριμμάτων έγινε και διαμόρφωση του χώρου με αποτέλεσμα να καταστεί χρηστικός και να εξετάζεται η δυνατότητα της αξιοποίησής του από το Δήμο.

    dimos kath stadio xada 2

    dimos kath stadio xada 3

    dimos kath stadio xada 4

    dimos kath stadio xada 5

    dimos kath stadio xada 6

    (Δελτίο Τύπου)

  • Eurostat: Σε Τουρκία και Ινδία πάνε τα απορρίμματα της ΕΕ
    Eurostat: Σε Τουρκία και Ινδία πάνε τα απορρίμματα της ΕΕ

    Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2022, η ΕΕ εξήγαγε 32 εκατ. τόνους απορριμμάτων σε τρίτες χώρες - Πρόκειται για μια ελαφρά μείωση 3% σε σύγκριση με το 2021

    Η Τουρκία είναι ο κύριος προορισμός των απορριμμάτων της ΕΕ, σύμφωνα με στοιχεία της Εurostat που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.
    Σύμφωνα με τη Eurostat, το 2022, η ΕΕ εξήγαγε 32 εκατομμύρια τόνους απορριμμάτων σε τρίτες χώρες. Πρόκειται για μια ελαφρά μείωση 3% σε σύγκριση με το 2021.
    Ο πρώτος προορισμός των αποβλήτων που εξήχθησαν το 2022 από την ΕΕ ήταν η Τουρκία, με όγκο 12,4 εκατομμυρίων τόνων, που αντιπροσωπεύει το 39% των συνολικών εξαγωγών αποβλήτων. Ο δεύτερος μεγαλύτερος προορισμός αποβλήτων της ΕΕ ήταν η Ινδία, με 3,5 εκατομμύρια τόνους, ακολουθούμενη από το Ηνωμένο Βασίλειο (2 εκατομμύρια τόνοι), την Ελβετία (1,6 εκατομμύρια), τη Νορβηγία (1,6 εκατομμύρια), την Αίγυπτο (1,6 εκατομμύρια), το Πακιστάν (1,2 εκατ.), την Ινδονησία (1,1 εκατ.), το Μαρόκο και τις Ηνωμένες Πολιτείες (και οι δύο με 0,8 εκατ. τόνους).
    Τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι τα απόβλητα σιδηρούχων μετάλλων αντιπροσωπεύουν το ήμισυ του συνόλου των εξαγωγών αποβλήτων από την ΕΕ
    Το 2022, η ΕΕ εξήγαγε 17,8 εκατομμύρια τόνους απορριμμάτων σιδηρούχων μετάλλων (σίδηρος και χάλυβας), που αντιπροσωπεύουν το 55% του συνόλου των εξαγωγών αποβλήτων από την ΕΕ. Ο κύριος προορισμός ήταν η Τουρκία, η οποία έλαβε 10,7 εκατομμύρια τόνους, σχεδόν τα δύο τρίτα (60%) όλων των απορριμμάτων σιδηρούχων μετάλλων που εξήχθησαν από την ΕΕ.
    Εξήχθησαν επίσης σημαντικές ποσότητες απορριμμάτων χαρτιού, που ανήλθαν σε 4,9 εκατομμύρια τόνους ή στο 15% των εξαγωγών απορριμμάτων της ΕΕ το 2022. Κύριος προορισμός ήταν η Ινδία (30% των συνολικών εξαγωγών απορριμμάτων χαρτιού).
    Από την πλευρά των εισαγωγών, η ΕΕ έλαβε από τρίτες χώρες 18,7 εκατομμύρια τόνους αποβλήτων το 2022 (μείωση κατά 5% σε σχέση με το 2021). Συγκεκριμένα, η ΕΕ έλαβε 4,2 εκατομμύρια τόνους σιδηρούχων μετάλλων (22% του συνόλου των εισαγωγών αποβλήτων) και 2,4 εκατομμύρια τόνους χαρτιού (13% του συνόλου των εισαγωγών αποβλήτων). Οι μεγαλύτερες ποσότητες αυτών των απορριμμάτων προέρχονταν από το Ηνωμένο Βασίλειο με 1,3 τόνους ή 33% των συνολικών απορριμμάτων σιδηρούχων μετάλλων και 1,2 τόνους ή 49% των συνολικών εισαγωγών απορριμμάτων χαρτιού.
    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ SEDAT SUNA
  • Στην Τριανταφυλλιά και το 2024 τα απορρίμματα από το Αίγιο
    Στην Τριανταφυλλιά και το 2024 τα απορρίμματα από το Αίγιο

    Με νέα απόφασή του, το Δημοτικού Συμβουλίου Ήλιδας, στις 21 Δεκεμβρίου, ενέκρινε την συνέχιση της μεταφοράς και για τη νέα χρονιά των απορριμμάτων του Δήμου Αιγιαλείας στη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων και στον ΧΥΤΥ Τριανταφυλλιάς.

    Ειδικότερα εγκρίθηκε η υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με τον Δήμο Αιγιαλείας, με στόχο την προσωρινή αντιμετώπιση της διάθεσης μέρους των σύμμεικτων αστικών αποβλήτων προκειμένου να προστατευθεί τόσο η δημόσια υγεία όσο όμως και το περιβάλλον.

    Σύμφωνα με την σύμβαση , ο δήμος πρόκειται να παραλαμβάνει καθημερινά και κατά τις ώρες λειτουργίας του, από τους αναδόχους – παρόχους υπηρεσιών μεταφοράς των σύμμεικτων αποβλήτων του Δήμου Αιγιαλείας, που θα υποδειχθούν σε αυτόν με σχετικό έγγραφο του Δήμου, μέρος των σύμμεικτων αστικών αποβλήτων του Δήμου Αιγιαλείας.

    Ρητά συμφωνείται ότι η μέγιστη ποσότητα σύμμεικτων αστικών αποβλήτων που μπορεί να παραλαμβάνει ο Δήμος Ήλιδας από το Δήμο Αιγιαλείας, δεν μπορεί να υπερβαίνει συνολικά τους 17.000 τόνους. Το τέλος επεξεργασίας/ταφής/εναπόθεσης ορίζεται στο ποσό των 76,49 ευρώ/τόνο πλέον του αναλογούντος ΦΠΑ. Ο προϋπολογισμός όλης της σύμβασης διαμορφώνεται για την διάθεση των σύμμεικτων αποβλήτων του Δήμου Αιγιαλείας σε 1.300.330,00 ευρώ πλέον ΦΠΑ 24%, δηλαδή συνολικού ποσού 1.612.409,20 ευρώ.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι οι παρατάξεις Χριστοδουλόπουλου και Κράλλη δήλωσαν παρών.

  • Μητσοτάκης: Έργα 600 εκατ. ευρώ για τη διαχείριση απορριμμάτων - Το 2030 θα θάβουμε το 10% των απορριμμάτων
    Μητσοτάκης: Έργα 600 εκατ. ευρώ για τη διαχείριση απορριμμάτων - Το 2030 θα θάβουμε το 10% των απορριμμάτων

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρέστη το απόγευμα στην εκδήλωση για τα εγκαίνια της Μονάδας Διαχείρισης Απορριμμάτων στην Παλαιόχουνη Αρκαδίας, την πιο σύγχρονη της χώρας, και είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί στις εγκαταστάσεις και να ενημερωθεί για τις δυνατότητές τους.

    «Είναι πράγματι, πιστεύω, μια σπουδαία μέρα για την Πελοπόννησο, με ένα έργο το οποίο κυριολεκτικά αλλάζει τη ζωή της. Οι άθλιες χωματερές, οι όγκοι σκουπιδιών οι οποίοι απειλούσαν τη δημόσια υγεία, αλλοιώνοντας τη μοναδική φύση αυτού του τόπου, γίνονται πλέον παρελθόν», τόνισε στον χαιρετισμό του ο Πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που διοργάνωσε η Περιφέρεια Πελοποννήσου.

    «Αυτή η μονάδα δεν απαλλάσσει απλά την Περιφέρεια από τον βραχνά της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης, ταυτόχρονα ανακουφίζει και φορολογούμενους από βάρη εκατομμυρίων ευρώ, που συνεπάγονταν -θέλω να θυμίσω- τα συνεχή πρόστιμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη χώρα μας. Ταυτόχρονα, θα προσφέρει καθαρή, φθηνή ενέργεια, δημιουργώντας και νέες αγορές ταυτόχρονα για ανακυκλώσιμα υλικά, για δευτερογενές καύσιμο», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

    «Στην πλήρη λειτουργία του το έργο αυτό θα τροφοδοτεί με πράσινη ενέργεια που θα ισοδυναμεί με τις ανάγκες 6.000 νοικοκυριών: τη διπλάσια ενέργεια από αυτή που ουσιαστικά το έργο καταναλώνει. Ουσιαστικά κάνουμε πράξη αυτό το οποίο έχουμε πει πολλές φορές, ότι τα απορρίμματα μπορούν να είναι πλούτος, επιστρέφοντας ουσιαστικά αυτή την υπεραπόδοση της μονάδας στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, μειώνοντας το τέλος αποκομιδής, ενώ ταυτόχρονα βέβαια εκπέμπονται 24.000 τόνοι λιγότεροι διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα», ανέφερε ο πρωθυπουργός όσον αφορά στον «πράσινο» αντίκτυπο του έργου.

    «Την αναβάθμιση της καθημερινότητας θα πλαισιώνει παράλληλα και η αναβάθμιση της οικονομικής ζωής. Όπως ειπώθηκε, πρόσθετες οικονομικές δραστηριότητες, περισσότερες εξαγωγές, πολλές νέες θέσεις εργασίας», επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Οκτακόσιες θέσεις εργασίας κατά την διάρκεια της κατασκευής, πάνω από 200 για τη λειτουργία του εργοστασίου και των μονάδων. Είναι δουλειές σε βάθος χρόνου που ενεργοποιούν και παράλληλες δραστηριότητες, στηρίζουν τις τοπικές κοινωνίες», προσέθεσε.

    Αλλαγή σελίδας στην Πελοπόννησο

    Η Μονάδας Διαχείρισης Απορριμμάτων στην Παλαιόχουνη, δυναμικότητας 105.000 τόνων ετησίως, είναι η πλέον σύγχρονη στην Ελλάδα και θα δέχεται τα απόβλητα των Περιφερειακών Ενοτήτων Αρκαδίας, Αργολίδας και Κορινθίας. Αποτελεί κεντρικό τμήμα του ευρύτερου έργου για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων στην Πελοπόννησο, σε συνδυασμό με τις αντίστοιχες μονάδες στη Μεσσηνία και τη Λακωνία, οι οποίες αθροιστικά μπορούν να διαχειριστούν ακόμη 95.000 τόνους ανά έτος.

    Τα εγκαίνια της μονάδας για τη διαχείριση αποβλήτων στην Αρκαδία αντικατοπτρίζουν την πρόοδο που επιτελέστηκε την προηγούμενη τετραετία, καθώς το 2019 η Ελλάδα διέθετε μόνο τρεις εν λειτουργία μονάδες και άλλες πέντε υπό κατασκευή, ενώ σήμερα οι λειτουργικές υποδομές έχουν ανέλθει σε 11 και σε φάση κατασκευής βρίσκονται ακόμα 16. Το 2024 αναμένεται να έχουν συμβασιοποιηθεί άλλες 10 μονάδες και να έχουν δημοπρατηθεί όλες οι υπόλοιπες που προβλέπονται. «Νομίζω ότι οι αριθμοί αυτοί αρκούν για να καταδείξουν τη σημαντική πρόοδο που συντελείται σε αυτόν τον κρίσιμο τομέα. Ξεπεράσαμε και στερεότυπα του παρελθόντος», είπε στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο Πρωθυπουργός.

    Η υλοποίηση του ολοκληρωμένου σχεδιασμού για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο θέτει τέλος σε ένα χρόνιο πρόβλημα για την περιοχή, η οποία το 2019 διέθετε μόλις έναν νόμιμο ΧΥΤΑ ενώ παράλληλα υπήρχαν δεκάδες χώροι ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων. Με τα νέα δεδομένα εκτιμάται πως η Πελοπόννησος θα είναι μία από τις πρώτες Περιφέρειες που θα πετύχουν τον στόχο του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων για μείωση του ποσοστού ταφής κάτω από το 10% έως το 2030.

    Το έργο της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων στην Πελοπόννησο, προϋπολογισμού 135 εκατομμυρίων ευρώ, προβλέπεται να δημιουργήσει 200 και πλέον μόνιμες θέσεις εργασίας, ενώ στο πλαίσιο των εργασιών κατασκευής απασχολούνται περίπου 800 άνθρωποι. Μέρος του κόστους καλύπτεται από ευρωπαϊκούς πόρους, ύψους 65 εκατομμυρίων ευρώ, χάρη στις έγκαιρες παρεμβάσεις που έγιναν από το δεύτερο εξάμηνο του 2019 ώστε να αποσοβηθεί ο σοβαρός κίνδυνος απένταξης του έργου από κοινοτικά ταμεία, εξαιτίας κακών προγενέστερων χειρισμών.

    Για την περίοδο 2021-2027 έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση για τις μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων της τάξης των 600 εκατομμυρίων ευρώ, μολονότι αυτό δεν προβλεπόταν αρχικά. Το γεγονός αυτό συμβάλλει ουσιαστικά στην ολοκλήρωση του δικτύου σύγχρονων μονάδων για τα απορρίμματα σε ολόκληρη την Ελλάδα. «Συνολικά θα διατεθούν 600 εκατομμύρια ευρώ για να ολοκληρώσουμε τη διαχείριση των αποβλήτων σε ολόκληρη τη χώρα. Και αυτό ενώ δεν προβλεπόταν αντίστοιχη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Μιλάμε, συνεπώς, για μία συντονισμένη πρωτοβουλία εντός και εκτός συνόρων», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Ολόκληρος ο χαιρετισμός του Πρωθυπουργού

    «Κύριε Περιφερειάρχα, αγαπητέ Παναγιώτη, και νέε Περιφερειάρχα, κύριοι Δήμαρχοι, αγαπητοί συνάδελφοι στη Βουλή και στην κυβέρνηση,

    Σήμερα είναι πράγματι, πιστεύω, μια σπουδαία μέρα για την Πελοπόννησο, με ένα έργο το οποίο κυριολεκτικά αλλάζει τη ζωή της. Οι άθλιες χωματερές, οι όγκοι σκουπιδιών οι οποίοι απειλούσαν τη δημόσια υγεία, αλλοιώνοντας τη μοναδική φύση αυτού του τόπου, γίνονται πλέον παρελθόν. Η διαχείριση των απορριμμάτων μετατρέπει, πλέον, ένα διαχρονικό πρόβλημα σε προωθητικό μοχλό για το παρόν και το μέλλον των κατοίκων και των επισκεπτών αυτής της όμορφης Περιφέρειας.

    Έχει δίκιο ο Περιφερειάρχης να θυμάται την επίσκεψη την οποία μου είχε κάνει όταν ήμουν υπεύθυνος περιβαλλοντικής πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, σε άλλες εποχές, τις οποίες όλοι θυμόμαστε αλλά και τις οποίες θέλουμε να ξεχάσουμε. Πράγματι, αυτή η μονάδα την οποία τυπικά εγκαινιάζουμε σήμερα, αν και ήδη λειτουργεί, δεν απαλλάσσει απλά την Περιφέρεια από τον βραχνά της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης, ταυτόχρονα ανακουφίζει και φορολογούμενους από βάρη εκατομμυρίων ευρώ, που συνεπάγονταν -θέλω να θυμίσω- τα συνεχή πρόστιμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη χώρα μας.

    Ταυτόχρονα, θα προσφέρει καθαρή, φθηνή ενέργεια, δημιουργώντας και νέες αγορές ταυτόχρονα για ανακυκλώσιμα υλικά, για δευτερογενές καύσιμο. Ενώ την αναβάθμιση της καθημερινότητας θα πλαισιώνει παράλληλα και η αναβάθμιση της οικονομικής ζωής. Όπως ειπώθηκε, πρόσθετες οικονομικές δραστηριότητες, περισσότερες εξαγωγές, πολλές νέες θέσεις εργασίας.

    Και πράγματι αυτή η μονάδα είναι επιτυχία όλων μας. Ναι, της κεντρικής κυβέρνησης, που από την πρώτη στιγμή, όπως είπε και ο Παναγιώτης, έσκυψε πάνω στο πρόβλημα και έδωσε -πιστεύω- κρίσιμες λύσεις για να μπορέσει η μονάδα αυτή να ολοκληρωθεί. Αλλά ταυτόχρονα είναι μια μεγάλη επιτυχία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και των κατοίκων της Πελοποννήσου. Αλλά πιστεύω ότι για τη σημερινή εξέλιξη αξίζουν θερμά συγχαρητήρια σε έναν άνθρωπο, στον Περιφερειάρχη, τον Παναγιώτη Νίκα. Επισφράγισε τη θητεία του με την επίλυση αυτού του κρίσιμου ζητήματος, το οποίο ταλάνιζε εδώ και δεκαετίες την περιοχή.

    Και, παρά τα πολλά εμπόδια, ο Παναγιώτης έφερε εις πέρας μια προσπάθεια που, όπως ειπώθηκε, ξεκίνησε στην κυριολεξία πριν από μια δεκαετία. Δεν προχωρούσε λόγω αδράνειας, λόγω αδιαφορίας, λόγω αντιδράσεων, πολλών αντιδράσεων, κάποιων καλόπιστων, κάποιων όχι και πάντα τόσο.Τώρα, φυσικά, η σκυτάλη περνά στον νέο Περιφερειάρχη και είμαι βέβαιος ότι ο Δημήτρης Πτωχός θα συνεχίσει αυτή τη δημιουργική πορεία, βάζοντας το δικό του σημαντικό λιθαράκι για μια πιο βιώσιμη Περιφέρεια, με την ευχή να έχει στο πλευρό του, όπως ειπώθηκε, και όλους τους Δημάρχους, μακριά από κομματικά χρώματα, μακριά από προσωπικές επιδιώξεις.

    Εξάλλου, όπως είπε και ο Παναγιώτης, οι εκλογές πέρασαν και δεν θα έχετε εκλογές για μία πενταετία. Επομένως, καλό είναι να δούμε το συνολικό καλό και να βάλουμε στην άκρη τις όποιες τοπικές αντιδράσεις μπορεί να υπάρχουν. Εξάλλου, ο καθαρός αέρας δεν ξεχωρίζει παρατάξεις -και η τιμή του ρεύματος επίσης-, όπως και η ντροπή για τις βρώμικες πόλεις που έβλεπε ο επισκέπτης στην Πελοπόννησο. Είναι ντροπή κοινή για όλους μας.

    Σημαντικό είναι, όπως ανέφερα, και το οικονομικό όφελος που συνοδεύει αυτές τις επενδύσεις. Δεν είναι μόνο τα πρόστιμα τα οποία δεν θα πληρώνουμε. Εκατοντάδες θέσεις εργασίας, ειπώθηκε και πριν, 800 θέσεις εργασίας κατά την διάρκεια της κατασκευής, πάνω από 200 για τη λειτουργία του εργοστασίου και των μονάδων. Είναι δουλειές σε βάθος χρόνου που ενεργοποιούν και παράλληλες δραστηριότητες, στηρίζουν τις τοπικές κοινωνίες. Αλλά θέλω να κάνω μια ξεχωριστή μνεία στη σημαντική ενεργειακή εξοικονόμηση που φέρνει η κυκλική οικονομία.

    Στην πλήρη λειτουργία του το έργο αυτό, το οποίο θα επεξεργάζεται απορρίμματα, θα τροφοδοτεί με πράσινη ενέργεια που θα ισοδυναμεί με τις ανάγκες 6.000 νοικοκυριών: τη διπλάσια ενέργεια, όπως ειπώθηκε από τον κ. Αγραφιώτη, από αυτήν που ουσιαστικά το έργο καταναλώνει.

    Ουσιαστικά κάνουμε πράξη αυτό το οποίο έχουμε πει πολλές φορές, ότι τα απορρίμματα μπορούν να είναι πλούτος, επιστρέφοντας ουσιαστικά αυτή την υπεραπόδοση της μονάδας στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, μειώνοντας το τέλος αποκομιδής, ενώ ταυτόχρονα βέβαια εκπέμπονται 24.000 τόνοι λιγότεροι διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

    Να, λοιπόν, γιατί εδώ αυτό αποδεικνύεται έμπρακτα: η ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων αποτελεί μια σημαντική επένδυση για το μέλλον της Περιφέρειας, αποτελεί όμως ταυτόχρονα και μια επένδυση για το μέλλον της χώρας. Γιατί ταυτίζεται με την ανάπτυξη τόσο του πρωτογενούς τομέα, όσο και του τουρισμού και φυσικά βελτιώνει σε πολλά πεδία την καθημερινότητα του πολίτη, με φθηνότερη ενέργεια, με καθαρότερο περιβάλλον. Βέβαια, με τον τρόπο της, αυτή η μονάδα την οποία εγκαινιάζουμε είναι μία ακόμα όψη αυτού του πολυδιάστατου εκσυγχρονισμού που αποτελεί στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης.

    Κυρίες και κύριοι, γι’ αυτή την επένδυση περίπου 135 εκατομμυρίων ευρώ αξιοποιήθηκαν ευρωπαϊκοί πόροι ύψους 65 εκατομμυρίων ευρώ. Τους διασφαλίσαμε προσπερνώντας -το ξέρουμε καλά, και ο αρμόδιος Αναπληρωτής Υπουργός, ο Γενικός Γραμματέας ΕΣΠΑ- πολλές δυσκολίες, απειλές απεντάξεων που τελικά θα επιβάρυναν τον κρατικό προϋπολογισμό. Ενώ συνολικά, θέλω να θυμίσω, θα διατεθούν 600 εκατομμύρια ευρώ για να ολοκληρώσουμε τη διαχείριση των αποβλήτων σε ολόκληρη τη χώρα. Και αυτό ενώ δεν προβλεπόταν αντίστοιχη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Μιλάμε, συνεπώς, για μία συντονισμένη πρωτοβουλία εντός και εκτός συνόρων.

    Το συγκεκριμένο έργο, βέβαια, δικαιώνει και μία άλλη πολιτική επιλογή της κυβέρνησης, που δεν είναι άλλη από τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Όπως ειπώθηκε, στην Αρκαδία, εδώ, στην περιοχή που βρισκόμαστε σήμερα, θα λειτουργούν οι μονάδες του ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης. Προσθέστε σε αυτό δύο σταθμούς μεταφόρτωσης στην Κορινθία και στη Νέα Κίο Αργολίδας, και τους σταθμούς μεταφόρτωσης που θα πρέπει να λειτουργήσουν πλήρως εντός του 2024. Η συνολική δυναμικότητα θα φτάνει τους 200.000 τόνους.

    Θέλω να πω δυο κουβέντες για τη συνεκτική πολιτική που ακολουθούμε εδώ και τέσσερα χρόνια σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα που στηρίζεται στο Εθνικό Σύστημα Διαχείρισης Αποβλήτων το οποίο πρωτοσυντάξαμε όταν ήρθαμε στα πράγματα και το οποίο διαρκώς επικαιροποιείται. Έχουμε έναν απλό, δύσκολο αλλά εφικτό στόχο: έως το 2030 τα προϊόντα τα οποία θάβουμε να έχουν πέσει στο 10% των συνολικών παραγόμενων απορριμμάτων.

    Έχει γίνει πολλή δουλειά αυτή την τετραετία, μπορώ να κάνω μία ξεχωριστή αναφορά στον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου, τον Μανώλη Γραφάκο, ο οποίος «ξεκλείδωσε» πολλά έργα τα οποία βρίσκονταν «εν υπνώσει».

    Το 2019 λειτουργούσαν μόλις τρεις μονάδες, σήμερα λειτουργούν 11 -μιλάω για ολόκληρη τη χώρα. Δεκαέξι κατασκευάζονται. Μέχρι το 2024 θα έχουν ξεκινήσει με συμβασιοποίηση άλλες 10.

    Νομίζω ότι οι αριθμοί αυτοί αρκούν για να καταδείξουν τη σημαντική πρόοδο που συντελείται σε αυτόν τον κρίσιμο τομέα. Ξεπεράσαμε και στερεότυπα του παρελθόντος σχετικά όχι τόσο με την ανακύκλωση αλλά όσο με τη δευτερογενή θερμική επεξεργασία των απορριμμάτων. Και χαίρομαι πράγματι, το είπε και ο κ. Περιστέρης, γιατί οι μονάδες αυτές πια βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της καινοτομίας και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Κάνουμε δηλαδή πραγματικά το καλύτερο δυνατό, με όλα τα σύγχρονα εργαλεία τα οποία θέτει στη διάθεσή μας η τεχνολογία, αναπτύσσοντας εθνική τεχνογνωσία, η οποία βρίσκεται πράγματι στην πρώτη γραμμή αυτών των εξαιρετικά σύνθετων έργων.

    Θα κάνω, όμως, μια αναφορά σε κάτι το οποίο είπε ο Παναγιώτης και στο οποίο αποδίδω πολύ μεγάλη σημασία: όσο σημαντικά και κρίσιμα είναι τα έργα υποδομής για τη διαχείριση των απορριμμάτων, άλλο τόσο και ακόμα περισσότερο σημαντική είναι και η συνολική αλλαγή της κουλτούρας μας όσον αφορά στην ανακύκλωση. Εκεί, προφανώς, χρειαζόμαστε τη στενή συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Δεν είμαστε ακόμα στα επίπεδα που θα θέλαμε. Πρέπει να φτάσουμε στα ευρωπαϊκά επίπεδα, έτσι ώστε να «κουμπώσει» συνολικά η σύγχρονη αντίληψη για την κυκλική οικονομία και για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

    Θα εφαρμοστεί στην Ελλάδα και η αρχή «πληρώνω όσο πετάω», ξεκινώντας από τους μεγάλους παραγωγούς στα αστικά κέντρα. Χρειαζόμαστε όχι μόνο κίνητρα αλλά και αντικίνητρα, για να μειωθεί τελικά ο όγκος των αποβλήτων και η διαλογή τους να γίνεται όσο το δυνατόν πιο κοντά στην πηγή.

    Κλείνω επαναλαμβάνοντας, αγαπητέ Δημήτρη, ότι αυτό το φιλόδοξο σχέδιο, το οποίο ήδη γίνεται πράξη, θα βρεθεί εκ των πραγμάτων σε μία από τις πρώτες θέσεις στη λίστα των προτεραιοτήτων της Περιφέρειας. Είναι νομίζω κάτι το οποίο οφείλουμε στην Πελοπόννησο, στους κατοίκους, στους επισκέπτες. Όπως και η ευθύνη η δική μας, η ευθύνη της κυβέρνησης, του Υπουργείου, της Γενικής Γραμματείας, είναι να ολοκληρώσουμε το συντομότερο δυνατόν όλες τις επενδύσεις υποδομών σε ολόκληρη τη χώρα, ώστε αυτό το πρόβλημα το οποίο έρχεται από το παρελθόν, από το βαθύ παρελθόν, και το οποίο μας καταδίωκε εδώ και δεκαετίες, όχι απλά να μην υπάρχει, αλλά να μετατραπεί σε μία ευκαιρία. Να δώσει νέα αναπτυξιακή δυναμική και θα μας επιτρέψει και στα απορρίμματα να κάνουμε αυτό το οποίο προσπαθούμε να πετύχουμε σε πολλούς άλλους τομείς: ένα μεγάλο άλμα, ένα άλμα μεγαλύτερο από τη φθορά και, από εκεί που ήμασταν ουραγοί, να γίνουμε και στο τομέα αυτό πρωταγωνιστές.

    Καλή αρχή λοιπόν και καλή συνέχεια. Σας ευχαριστώ πολύ».

    Πηγή: Ethnos.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο