Ένα ακόμη μέτρο θα καταργηθεί σήμερα για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους. Οι μάσκες θα αποτελέσουν παρελθόν. Τι μένει από τα μέτρα και τι θα γίνει με την εστίαση, το πιστοποιητικό εμβολιασμού και το πιστοποιητικό νόσησης.
Εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι περιμένουν τη νέα άρση μέτρων σήμερα. Όπως όλα δείχνουν ο Μάρτιος θα μπει χωρίς μάσκες σε εξωτερικούς χώρους για όλους, καθώς οι επιστήμονες του υπουργείου Υγείας θα δώσουν το σχετικό πράσινο φως.
Ανεξάρτητα από την πορεία της Πανδημίας και τον υψηλό ημερήσιο αριθμό νεκρών, η χώρα προχωράει προς μια νέα κανονικότητα, όπου ο ιός θα υπάρχει, θα δίνει κρούσματα και θανάτους, αλλά δεν θα έχουμε μέτρα επί της ουσίας. Τα ελάχιστα που θα παραμείνουν θα αφορούν κυρίως τους ανεμβολίαστους οι οποίοι δεν θα μπαίνουν σε εσωτερικούς χώρους εστίασης. Στους εξωτερικούς θα βρίσκονται κανονικά με rapid test.
Για το πιστοποιητικό νόησης οι ανεμβολίαστοι μπορούν να το πάρουν μία φορά. Αν λήξει η ισχύς τους και νοσήσουν πάλι δεν μπορούν να πάρουν για δεύτερη φορά.
Χωρίς μάσκες στους εξωτερικούς χώρους αναμένεται να μπει ο Μάρτιος. Όσοι δεν έχουν κάνει ακόμη το εμβόλιο, θα συνεχίσουν να ζουν με περιορισμούς ακόμη και μετά τον Μάρτιο οπότε και σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη θα έχουν αρθεί σχεδόν όλα τα μέτρα για την πανδημία και στη χώρα μας.
Θα χρειάζονται δηλαδή rapid test για να μπουν σε καταστήματα, σε υπηρεσίες ή για να πάνε στην εργασία τους, ενώ δεν θα τους επιτρέπεται να μπαίνουν σε κλειστούς χώρους της εστίασης. Βέβαια σε λίγο καιρό δεν φαίνεται ότι θα έχει και μεγάλη σημασία καθώς ο καιρός θα βελτιωθεί.
Σήμερα πάντως αναμένεται να συνεδριάσει η επιτροπή των ειδικών του υπουργείου Υγείας προκειμένου έπειτα από σχετικό αίτημα της κυβέρνησης, να αποφασίσει εάν και πότε θα πρέπει να καταργηθούν οι μάσκες στους εξωτερικούς χώρους.
Άλλωστε πρόκειται για ένα μέτρο το οποίο δεν εφαρμόζεται, αφού ελάχιστοι φορούν πια μάσκες σε εξωτερικούς χώρους.
Σε ότι αφορά στις μάσκες σε εσωτερικούς χώρους, αυτές δεν αναμένεται να καταργηθούν.
Τέλος η επείγουσα φάση του κορονοϊού λέει ο Τσιόδρας
Σταδιακή επάνοδο στην κανονικότητα αλλά και συνέχιση της επιτήρησης του κορονοϊού, που θα συνεχίσει την ενδημική του παρουσία, προβλέπει ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας. Μιλώντας σε ημερίδα με θέμα «Δύο χρόνια πανδημίας Covid-19: Προκλήσεις και διδάγματα για τις Ένοπλες Δυνάμεις», ο καθηγητής ανέφερε ότι τα μέχρι τώρα δεδομένα δείχνουν ότι η μετάλλαξη Όμικρον θα οδηγήσει σε σταθεροποίηση της κατάστασης.
Προειδοποίησε πάντως ότι δεν είμαστε στο τέλος της ιστορίας του κορονοϊού αλλά ίσως είμαστε στο τέλος αυτού που ονομάζουμε «επείγουσα φάση».
Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι η κάθε χώρα πρέπει να βρει το δικό της κατάλληλο μονοπάτι για τη μετάβαση στην κανονικότητα, βασιζόμενη στα επιδημιολογικά δεδομένα και στη δημογραφία της. Ειδικά για την Ευρώπη, ανέφερε ότι το πλάνο ελευθερίας είναι η επόμενη προτεραιότητα.
«Οι καθηγητές από την Οξφόρδη λένε: 'Μην ξεγελιέστε, η Όμικρον θα μας ακουμπήσει όλους', άρα αυτό με τα μέχρι τώρα δεδομένα, ίσως είναι η επιστροφή μας σε μία σταθερότητα, σε μία αλλαγή τρόπου σκέψης αλλά και σωστή αντιμετώπιση με όλα τα όπλα της επιστήμης», τόνισε χαρακτηριστικά.
Πού ανεβαίνει το ιικό φορτίο
Την εβδομάδα 14 έως 20 Φεβρουαρίου 2022 παρατηρήθηκαν πτωτικές τάσεις ,σε σχέση με την εβδομάδα 7 έως 13 Φεβρουαρίου 2022, στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα σε επτά από τις δεκατρείς περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ) του ΕΟΔΥ, αυξητικές τάσεις σε πέντε από τις δεκατρείς περιοχές του ΕΔΕΛ και σταθεροποιητικές τάσεις σε μία από τις δεκατρείς περιοχές που ελέγχθηκαν από το ΕΔΕΛ.
Καθαρά πτωτικές τάσεις παρατηρήθηκαν στη Πάτρα (-48%), στο Ρέθυμνο (-41%) και στην Κέρκυρα (-70%), ενώ οριακή ήταν η πτώση στην Θεσσαλονίκη (-24%), στον Άγιο Νικόλαο (-16%), στην Αττική (-15%) και στα Ιωάννινα (-11%). Καθαρά αυξητικές τάσεις παρατηρήθηκαν στην Ξάνθη (+46%), στην Αλεξανδρούπολη (+34%) και στο Ηράκλειο (+30%), ενώ οριακές ήταν οι αυξήσεις στη Λάρισα (+12%) και στα Χανιά (+13%). Το ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρέμεινε ουσιαστικά σταθερό στο Βόλο (+4%). Αναλυτικά:
Περιφέρεια Αττικής: Την τελευταία εβδομάδα, 14-20/02/22, το μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο στα αστικά λύματα της Περιφέρειας Αττικής παρέμεινε σταθερό, με στατιστικά μη σημαντική μείωση (-15%) του εβδομαδιαίου μέσου όρου, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 07-13/02/22.
Θεσσαλονίκη: Την τελευταία εβδομάδα, 14-20/02/22, η εβδομαδιαία μέση τιμή του ιικού φορτίου των αστικών λυμάτων στη Θεσσαλονίκη παρουσίασε οριακή μείωση (-24%). Tο ιικό φορτίο της πόλης βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα. Το στέλεχος Δέλτα από τις 9 Φεβρουαρίου και μετά, ανιχνεύεται στο όριο της αναλυτικής ευαισθησίας της μεθόδου, ενώ η συχνότητά του σε σχέση με το Όμικρον έχει μειωθεί κάτω από το 2% και δεν μπορεί πλέον να εκτιμηθεί με ακρίβεια.
Λάρισα: Την τελευταία εβδομάδα, 14-20/02/22, το μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στη Λάρισα παρουσίασε οριακή αύξηση (+12%) σε σχέση με την εβδομάδα 07-13/02/22.
Βόλος: Την τελευταία εβδομάδα, 14-20/02/22, το μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στο Βόλο παρέμεινε σταθερό (+4%) σε σχέση με την εβδομάδα 07-13/02/22.
Ηράκλειο: Την τελευταία εβδομάδα, 14-20/02/22, το μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο στα αστικά λύματα στην πόλη του Ηρακλείου, παρουσίασε αύξηση (+30%) σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 07-13/02/22. Tο ιικό φορτίο στα αστικά λύματα της πόλης παραμένει σε υψηλά επίπεδα.
Χανιά: Την τελευταία εβδομάδα, 14-20/02/22, το μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο στα αστικά λύματα στην πόλη των Χανίων, παρέμεινε ουσιαστικά σταθερό (+13%) σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 07-13/02/22. Παρά τις σταθεροποιητικές τάσεις που παρατηρούνται από τις 8 Φεβρουαρίου, το ιικό φορτίο παραμένει σε υψηλά επίπεδα.
Ρέθυμνο: Την τελευταία εβδομάδα, 14-20/02/22, το μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο στα αστικά λύματα στην πόλη του Ρεθύμνου, παρουσίασε μείωση (-41%) σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 07-13/02/22. Από τις 8 Φεβρουαρίου, παρατηρούνται πτωτικές τάσεις στο ιικό φορτίο.
Άγιος Νικόλαος: Την τελευταία εβδομάδα, 14-20/02/22, το μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο στα αστικά λύματα στην πόλη του Αγίου Νικολάου, παρέμεινε ουσιαστικά σταθερό, με μικρή μείωση (-16%) σε σχέση με την τελευταία εβδομάδα, 07-13/02/22. Από τις 8 Φεβρουαρίου, παρατηρούνται σταθεροποιητικές τάσεις στο ιικό φορτίο.
Ξάνθη: Την τελευταία εβδομάδα, 14-20/02/22, στην Ξάνθη, το μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρουσίασε αύξηση (+46%) σε σχέση με την εβδομάδα 07-13/02/22.
Πηγή: iEidiseis.gr