Την αγωνία του για την τύχη των Ελλήνων της Ουκρανίας εξέφρασε για άλλη μια φορά από τον Πύργο όπου βρέθηκε χθες ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνοουκρανικής Φιλίας "Ο Φάρος" Μιχάλης Ροδόπουλος. Παράλληλα συναντήθηκε και με τον Χρήστο Λιακόπουλο από την Αμαλιάδα που αγωνιά για την τύχη του γιου του που ζει σε χωριό κοντά στην πόλη Πολτάβα της Ουκρανίας.
Μιλώντας στο ilialive.gr αναφέρθηκε στις προσπάθειες που κάνει τα τελευταία χρόνια και τις γέφυρες με της Δυτ. Ελλάδας με την Ουκρανία και τα παιδιά που φέρνει στην Ηλεία για φιλοξενία από το 2014. Εξέφρασε την αγωνία του για τους ομογενείς της Μαριούπολης και του χωριού Σαρτανά, περιοχές που και το 2014 βίωσαν την αγριότητα των εχθροπραξιών.
“Η αγωνία τους ήταν ότι κινδυνεύει να αφανιστεί το παλιό χωριό και μου έστειλαν μία επιστολή αν μπορούμε σαν σύλλογος - γιατί οικονομικά δεν μπορούσαν - και πόσα παιδιά μπορούμε να φιλοξενήσουμε στην κατασκήνωση. Είπαμε να έρθουν 100 παιδιά. Μου έστειλαν την επιστολή, την επιστολή την πήρα εγώ και την προώθησα στους υπόλοιπους φορείς. Ανταποκρίθηκε ο πρόξενος της Μαριούπολης, αλλά δεν μπορούσαν να βρουν τα χρήματα, για τα λεωφορεία που θα τους έφερναν, που ήταν 12.000 €” είπε και σημείωσε πως δεν υπήρξε ανταπόκριση στην προσπάθεια αυτή.
“Θα μπορούσαμε σήμερα να έχουμε γλιτώσει, γιατί σήμερα πενθούμε. Είναι ημέρα πένθους για την Ελλάδα. Η Ουκρανία είναι ένας αδελφικός λαός και φιλέλληνες” σημείωσε και έκανε μια ιστορική αναδρομή στους δεσμούς που έχουν τις ρίζες τους στο μακρινό παρελθόν για τη Μαριούπολη που παλιότερα λεγόταν “Παναγιά”. Εκεί κατοικούν χιλιάδες Έλληνες που λένε πως έχουν δύο πατρίδες. Τον τόπο που μένουν και την Ελλάδα. Εκεί διατηρούν ζωντανές τις παραδόσεις, τη γλώσσα, τον πολιτισμό από τους προγόνους τους.
“Εγώ περίμενα, ότι αφού από δω από την Ελλάδα ξεκίνησε ο πολιτισμός, επειδή κι εμείς έχουμε περάσει αυτό που λέγεται φασισμός, να δω τον κόσμο, πρώτοι να κατέβουμε στις εκδηλώσεις εναντίον του φασισμού και υπέρ της Ουκρανίας. Εμείς έπρεπε να είμαστε πρωτεργάτες, έπρεπε να έχουμε κατέβει στις πλατείες να διαμαρτυρηθούμε. Εγώ καλώ τους αδελφούς Πυργιώτες, γιατί εμείς δεν έχουμε χρώμα αλλά έχουμε πατρίδα, αύριο άμεσα κιόλας σε ένδειξη διαμαρτυρίας να κατέβουν οι φορείς και να δηλώσουν την αλληλεγγύη τους στον αδελφικό λαό της Ουκρανίας” είπε ο κ. Ροδόπουλος.
“Η κατάσταση αυτή θα πάρει πολύ χρόνο. Εμείς σαν σύλλογος, η κατασκήνωση που έχουμε μαζί με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ηλείας, μπορούμε να παραχωρήσουμε την κατασκήνωση για την διαμονή. Σε ό,τι αφορά όμως την σίτιση, αυτό πρέπει να το αναλάβει η κυβέρνηση. Εμείς συνεχίζουμε αυτό που έχει κάνει τόσα χρόνια ο Σεβασμιότατος, ο άγιος άνθρωπος, ο οποίος χρόνια τώρα σε όλη τη διαδρομή του έχει προσφέρει τα μέγιστα που άλλος μητροπολίτης στην Ελλάδα δεν το έχει κάνει. Όποιος θέλει να βοηθήσει μέσω της εκκλησίας εμείς είμαστε εδώ…” συμπλήρωσε ο κ. Ροδόπουλος.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνο-Ουκρανικής φιλίας περιέγραψε την κατάσταση αυτή την ώρα στην Ουκρανία όπως φτάνει στα δικά του μάτια. “Στην Ουκρανία ο κόσμος δε φεύγει, δεν εγκαταλείπει και αν σφίξει ο κλοιός θα δούμε τον “χορό του Ζαλόγγου”. Δεν θα παραδοθούν! Όσο για τον αδερφικό λαό στην περιοχή που είναι Έλληνες, από την Μαριούπολη και μετά, εκεί υπάρχει ένα μίσος από τους Ρώσους γιατί έριξαν ρουκέτες και σκότωσαν απλούς ανθρώπους. Δεν ξέρω γιατί το έκαναν αυτό, ίσως γιατί είναι το πιο παλιό χωριό της Ουκρανίας και θέλουν να σβήσουν αυτή την ιστορία. Σήμερα έχουμε 10 Έλληνες νεκρούς και τραυματίες μεταξύ αυτών και ένα παιδί. Για μένα είναι μία πολύ κακή μέρα, εγώ πενθώ, είδα στην τηλεόραση μανάδες που έκλαιγαν και τις αναγνώρισα, γιατί ως παιδιά τις είχαμε φιλοξενήσει στην Βάρδα” εξήγησε.
“Εγώ έχω πάει στο μέτωπο, και όταν θα το δεις με τα μάτια σου, το κατεστραμμένο κτίριο και τον τραυματισμένο, θα ραγίσει η καρδιά σου. Αν αυτός ο φασίστας ο Πούτιν, είδε αυτό το παιδάκι που του έλεγε ότι θέλω να ζήσω, έπρεπε να βάλει το πιστόλι στον κρόταφο και να αυτοκτονήσει. Τον φασισμό δεν τον αγάπησε κανείς... Την δικτατορία την έζησε η Ελλάδα και δεν την θέλει κανείς… Πρέπει να κατέβουμε στους δρόμους, να διαδηλώσουμε άμεσα. Ειδικά εδώ στον Πύργο που έχουμε ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους για τη δημοκρατία. Γιατί αν δε βγαίνουμε είναι σα να χειροκροτούμε” σχολίασε ο κ. Ροδόπουλος.
Λιακόπουλος: Αγωνιώ ως πατέρας και ως Έλληνας
Ο Χρήστος Λιακόπουλος από την Αμαλιάδα, γνωστός για τις ακτιβιστικές του δραστηριότητες και τις πράξεις αλληλεγγύης μίλησε για την αγωνία που βιώνει για το γιο του που ζει με την σύζυγό του στην Ουκρανία. “Αγωνιώ ως πατέρας, ως οικογενειάρχης, ως Έλληνας και ως πατριώτης για την κατάσταση στην Ουκρανία. Όπως καταλαβαίνετε έχω το γιο μου, βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία είναι εγκλωβισμένος με την γυναίκα του και την οικογένειά της και αγωνιούμε για την κατάσταση. Ο πόλεμος είναι μία φρίκη. Αυτή η φρίκη μας αφορά όλους. Πρέπει να υψώσουμε το τείχος ειρήνης και να υποστηρίξουμε τον λαό της Ουκρανίας και να σταματήσουν τώρα οι εχθροπραξίες. Συναντήθηκα στην πλατεία του Πύργου με τον κ. Ροδόπουλο για να δούμε πως θα βοηθήσουμε όλοι, τους πολίτες της Ουκρανίας αλλά και να δούμε πως θα βοηθήσουμε κάποιον αριθμό παιδιών να έρθουν στην Ελλάδα, να φιλοξενηθούν και να γλιτώσουν από την φρίκη του πολέμου” ανέφερε χαρακτηριστικά.