Επίκαιρα

Φόβοι για το καλοκαίρι με την άρση μέτρων: «Η χαλάρωση πληρώνεται»

Φόβοι για το καλοκαίρι με την άρση μέτρων: «Η χαλάρωση πληρώνεται»

Τα μέτρα τελείωσαν, όχι όμως και η πανδημία. Και παρά την αυξανόμενη κόπωση των πολιτών έπειτα από δύο χρόνια, οι ειδικοί συστήνουν προσοχή για το καλοκαίρι. Ποιοι είναι οι φόβοι. Πότε καταργούνται τα μέτρα.

Η πανδημία περνά σιγά-σιγά στο χρονοντούλαπο της ιστορίας… ή μήπως όχι; Τα τελευταία στατιστικά στοιχεία δείχνουν αυξανόμενα κρούσματα και απώλειες που ίσως να ξαφνιάσουν και να απαιτήσουν την επιστροφή κάποιων μέτρων, ενώ δεν λείπουν και οι προειδοποιήσεις των ειδικών για το καλοκαίρι.

Εξάλλου, εδώ και καιρό, οι επιστήμονες τονίζουν ότι νέες μεταλλάξεις θα έρθουν και δεν θα λείψουν τα νέα πανδημικά κύματα, ωστόσο, παγκοσμίως, η τάση είναι η επιστροφή στην κανονικότητα και στη «ζωή με τον κορονοϊό».

Σήμερα, ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, έκρουσε «καμπανάκια» την εμφάνιση νέων μεταλλάξεων και έξαρση κρουσμάτων μέσα στο καλοκαίρι, λέγοντας μάλιστα πως «δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα είναι ηπιότερα».

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Παυλάκης είπε χαρακτηριστικά:

«Η επιδημία είναι εδώ, αλλά υπάρχει μια παγκόσμια τάση για άνοιγμα. Όμως αν αυτό γίνει πολύ γρήγορα και άτακτα, θα πληρωθεί, όπως πληρώνεται κάθε μέρα. Η Ελλάδα τον τελευταίο χειμώνα είχε τη χειρότερη επιδημία. Μετά τον Αύγουστο και τη χαλάρωση του καλοκαιριού, οι 13.000 θάνατοι που είχαμε μέχρι τότε, έχουν υπερδιπλασιαστεί. Τα περισσότερα από τα μισά θύματα ήταν όταν είχαμε τα εμβόλια, όλα τα μέτρα και ξέραμε τι να κάνουμε. Αυτή η χαλάρωση πληρώνεται».

Και πρόσθεσε:

«Είναι σχεδόν βέβαιο ότι μέχρι το φθινόπωρο θα έχουμε κάτι άλλο. Δεν ξέρει κανείς αν ο ιός ηρεμήσει. Αυτοί που το ισχυρίζονται, δεν ξέρουν τι λένε. Η γρίπη για παράδειγμα πολλές χρονιές είναι χειρότερη και υπάρχει εδώ και 100 χρόνια. Θα έχουμε κι άλλα επιδημικά κύματα και καινούρια στελέχη που μπορούν να κάνουν ακόμα και το καλοκαίρι επιδημία. Δεν μπορούμε να πάρουμε ως δεδομένο ότι τα επόμενα κύματα θα είναι ηπιότερα».

Για την κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού, ο κ. Παυλάκης εξέφρασε και ο ίδιος τη διαφωνία του λέγοντας, πως από τη στιγμή που μπήκε το πιστοποιητικό και δουλεύει, «δεν πρέπει να χαραμιστεί».

Και δεν είναι ο μόνος. Την αντίθεσή του εξέφρασε πρώτος ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. Αν γίνει κάτι τέτοιο, είπε, θα γίνει μόνο για να μην είναι δυσαρεστημένοι όσοι δεν το έχουν, ίσως και για προεκλογικούς λόγους.

Όπως τόνισε, «είναι πολύ πρόωρη η κουβέντα για κατάργηση των πιστοποιητικών» και πρόσθεσε ότι «στις χώρες που αυτό συζητιέται, το ποσοστό των εμβολιασμένων είναι πολύ υψηλό και είναι εξαιρετικά δύσκολο να έρθει κάποιος σε επαφή με έναν ανεμβολίαστο, ενώ στην Ελλάδα έχουμε ακόμη αρκετούς ανεμβολίαστους».

Αλλά και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, σε ερώτηση που δέχθηκε για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, επισήμανε ότι «η Επιτροπή πρέπει να πάει βήμα-βήμα», καθώς «η άρση της υποχρέωσης της μάσκας σε συνδυασμό με την Καθαρά Δευτέρα, οδήγησε σε αύξηση των κρουσμάτων».

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, μίλησε για το θέμα πριν μερικές μέρες:

«Το πιστοποιητικό εμβολιασμού είναι μία σύνθετη υγειονομική απόφαση η οποία συμβάλει στα εξής: Ωθεί τους ανθρώπους να εμβολιαστούν και να αποκτήσουν αυτό το "προνόμιο ελευθερίας" και δεύτερον, ο εμβολιασμός έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να έχει πέσει η προστασία από τη μόλυνση ωστόσο βοηθάει ακόμα προκειμένου να μην νοσήσει κανείς βαριά. Είναι πρόωρο να συζητάμε για κατάργηση του πιστοποιητικού».

Πηγή: iEidiseis.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις