Επίκαιρα

Ψηφιακό πιστοποιητικό νόσησης και rapid test: Πώς η βεβαίωση από φαρμακείο

Ψηφιακό πιστοποιητικό νόσησης και rapid test: Πώς η βεβαίωση από φαρμακείο

Όσα ορίζει η νέα απόφαση σε ΦΕΚ για ψηφιακά πιστοποιητικά νόσησης και ελέγχου covid μέσω rapid test σε φαρμακεία ή διαγνωστικά κέντρα.

Νέα απόφαση που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ ορίζει πώς θα γίνεται η έκδοση για ψηφιακό πιστοποιητικό νόσησης ή ψηφιακή βεβαίωση σε έλεγχο covid μέσω rapid test από φαρμακεία ή διαγνωστικά κέντρα.

Όπως αναφέρεται στο ΦΕΚ:

Δικαιούχοι της διαδικασίας είναι κάθε φυσικό πρόσωπο που υποβάλλεται σε δοκιμασία ταχέων μοριακών ελέγχων (rapid test) ή μοριακής μεθόδου ανάλυσης (pcr test) σε κάθε φαρμακείο της Επικράτειας ή σε κάθε ιδιωτικό διαγνωστικό εργαστήριο.

Τι ισχύει για τα φαρμακεία

Η διαδικασία χορήγησης Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID-19 ή βεβαιώσεων αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου ή νόσησης από τον κορονοϊό COVID-19 από φαρμακοποιούς έχει ως εξής:

1. Ο φαρμακοποιός, ως φορέας διενέργειας δοκιμασιών ταχέων μοριακών ελέγχων (rapid test) και αφότου προηγουμένως καταχωρήσει μέσω ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής σε Βάση Δεδομένων Επιδημιολογικών Ελέγχων, που λειτουργεί στο Εθνικό Μητρώο Ασθενών COVID-19, τα στοιχεία ταυτοποίησης του φυσικού προσώπου που ελέγχθηκε, το αποτέλεσμα του ελέγχου (θετικό ή αρνητικό), εισέρχεται στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα που λειτουργεί στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr) της παρ. 3 του άρθρου πρώτου της από 30.5.2021 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’ 87), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 1 του ν. 4806/2021 (Α’ 95), για την έκδοση του Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID-19 ή στην ηλεκτρονική εφαρμογή της παρ. 5 του άρθρου 5 της υπ’ αρ. 2650/10.4.2020 κοινής απόφασης των Υπουργών Υγείας και Επικρατείας (Β’ 1298), ως τροποποιήθηκε με την υπό στοιχεία ΓΠ. οικ. 27119/27.04.2021 κοινή απόφαση των Υπουργών Υγείας και Επικρατείας (Β’ 1770), σχετικά με την έκδοση βεβαίωσης αρνητικού ή θετικού διαγνωστικού ελέγχου, η οποία είναι προσβάσιμη, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr- ΕΨΠ). Για την είσοδο του φαρμακοποιού-διαπιστευμένου χρήστη στις ηλεκτρονικές εφαρμογές κατά το προηγούμενο εδάφιο, απαιτείται προηγουμένως η αυθεντικοποίηση του με τη χρήση των μοναδικών κωδικών πρόσβασης στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης (Σ.Η.Σ), που διαθέτει.

2. Ο φαρμακοποιός- διαπιστευμένος χρήστης εισάγει τα εξής στοιχεία του φυσικού προσώπου:

α) τον ΑΜΚΑ

β) το όνομα,

γ) το επώνυμο και

δ) την ημερομηνία γέννησης.

3. Για τον σκοπό της έκδοσης του Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID-19 ή της βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου ή νόσησης από τον κορονοϊό COVID-19, σύμφωνα με την παρούσα, τα πληροφοριακά συστήματα των ως άνω εφαρμογών, διασυνδέονται με το Εθνικό Μητρώο Ασθενών COVID-19 του άρθρου εικοστού ένατου της από 30.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’ 75), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 1 του ν. 4684/2020 (Α’ 86) και το Εθνικό Μητρώο ΑΜΚΑ- ΕΜΑΕΣ της Η.Δ.Ι.Κ.Α. Α.Ε., από τα οποία αντλούν τα αναγκαία στοιχεία, εφαρμόζοντας κατάλληλα τεχνικά μέτρα κρυπτογράφησης.

4. Μετά την ολοκλήρωση των ανωτέρω ενεργειών, ο φαρμακοποιός προβαίνει στην έκδοση είτε του Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID-19, είτε της βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου ή της βεβαίωσης θετικού ελέγχου σε κορονοϊό, για λογαριασμό του φυσικού προσώπου, που υποβλήθηκε σε δοκιμασία ταχέων μοριακών ελέγχων (rapid test) στο κατάστημά του.

Τι ισχύει για διαγνωστικά κέντρα

Η διαδικασία χορήγησης Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID-19 ή βεβαιώσεων αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου ή νόσησης από τον κορονοϊό COVID-19 από ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια είναι η ακόλουθη:

1. Κάθε ιδιωτικό διαγνωστικό εργαστήριο που διενεργεί δοκιμασία ταχέων μοριακών ελέγχων (rapid test) ή μοριακής μεθόδου ανάλυσης (PCR test), μέσω του διαπιστευμένου χρήστη του και αφότου προηγουμένως καταχωρήσει μέσω ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής σε Βάση Δεδομένων Επιδημιολογικών Ελέγχων, που λειτουργεί στο Εθνικό Μητρώο Ασθενών COVID-19, τα στοιχεία ταυτοποίησης του φυσικού προσώπου που ελέγχθηκε, το αποτέλεσμα του ελέγχου (θετικό ή αρνητικό) εισέρχεται στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα που λειτουργεί στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr) της παρ. 3 του άρθρου πρώτου της από 30.5.2021 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’ 87), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 1 του ν. 4806/2021 (Α’ 95), για την έκδοση του Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID-19 ή στην ηλεκτρονική εφαρμογή της παρ. 5 του άρθρου 5 της υπ’ αρ. 2650/10.4.2020 κοινής απόφασης των Υπουργών Υγείας και Επικρατείας (Β’ 1298), ως τροποποιήθηκε με την υπό στοιχεία ΓΠ.οικ. 27119/27.04.2021 κοινή απόφαση των Υπουργών Υγείας και Επικρατείας (Β’ 1770), σχετικά με την έκδοση βεβαίωσης αρνητικού ή θετικού διαγνωστικού ελέγχου, η οποία είναι προσβάσιμη, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.grΕΨΠ). Για την είσοδο του διαπιστευμένου χρήστη (θεράποντος ιατρού) του ιδιωτικού διαγνωστικού εργαστηρίου στις ηλεκτρονικές εφαρμογές του προηγούμενου εδαφίου, απαιτείται προηγουμένως η αυθεντικοποίηση του με τη χρήση των μοναδικών κωδικών πρόσβασης στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης (Σ.Η.Σ),
που διαθέτει.

2. Ο διαπιστευμένος χρήστης εισάγει τα εξής στοιχεία του φυσικού προσώπου: α) τον ΑΜΚΑ β) το όνομα, γ) το επώνυμο και δ) την ημερομηνία γέννησης.

3. Για τον σκοπό της έκδοσης του Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID-19 ή της βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου ή νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19, σύμφωνα με την παρούσα, τα πληροφοριακά συστήματα των ως άνω εφαρμογών, διασυνδέονται με το Εθνικό Μητρώο Ασθενών COVID-19 του άρθρου εικοστού ένατου της από 30.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’ 75), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 1 του ν. 4684/2020 (Α’ 86) και το Εθνικό Μητρώο ΑΜΚΑ- ΕΜΑΕΣ της Η.Δ.Ι.Κ.Α. Α.Ε., από τα οποία αντλούν τα αναγκαία στοιχεία, εφαρμόζοντας κατάλληλα τεχνικά μέτρα κρυπτογράφησης.

4. Μετά την ολοκλήρωση των ανωτέρω ενεργειών, ο διαπιστευμένος χρήστης του ιδιωτικού διαγνωστικού εργαστηρίου προβαίνει στην έκδοση είτε του Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID-19, είτε της βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου ή της βεβαίωσης θετικού ελέγχου σε κορονοϊό, για λογαριασμό του φυσικού προσώπου, που υποβλήθηκε είτε σε δοκιμασία ταχέων μοριακών ελέγχων (rapid test) είτε σε δοκιμασία μοριακής μεθόδου ανάλυσης (PCR test) στο εργαστήριό του.

Αναλυτικά, η απόφαση στο ΦΕΚ:

Πηγή: iEidiseis.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup