Επίκαιρα

Κορωνοϊός: Επί ποδός οι επιστήμονες για τις μεταλλάξεις - Νέο εμβόλιο τον Σεπτέμβριο αναμένει ο ΕΜΑ

Κορωνοϊός: Επί ποδός οι επιστήμονες για τις μεταλλάξεις - Νέο εμβόλιο τον Σεπτέμβριο αναμένει ο ΕΜΑ

Ο Σ. Τσιόδρας προειδοποίησε για την εμφάνιση νέων μεταλλάξεων, ενώ ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ελπίζει το Σεπτέμβριο να εγκριθεί εμβόλιο κατά των παραλλαγών

Η εμφάνιση και επικράτηση νέων μεταλλάξεων του κορωνοϊού είναι ένα ενδεχόμενο που δεν μπορεί να αποκλείσει η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα. Αντίθετα, προετοιμάζεται για αυτή την πιθανότητα, ρίχνοντας το βάρος στα δοκιμασμένα «όπλα» που έχει στη φαρέτρα της και δεν είναι άλλα από τα εμβόλια τα οποία αυτή τη φορά θα είναι προσαρμοσμένα να δράσουν κατά των παραλλαγών της Covid-19.

Μάλιστα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε την Πέμπτη, ότι ελπίζει πως τα εμβόλια που θα «στοχεύουν» στις μεταλλάξεις, θα έχουν εγκριθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Στην Ελλάδα ο Σωτήρης Τσιόδρας προειδοποίησε ότι αναμένονται πιο μεταδοτικές μεταλλάξεις, ενώ ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης,αναφέρθηκε στις επαναλοιμώξεις της Όμικρον τις οποίες όπως είπε από εδώ και πέρα θα βλέπουμε όλο και πιο συχνά, και τόνισε ότι αύξηση της μετάδοσης του κορωνοϊού αναμένεται από τα μέσα Οκτωβρίου.

Τσιόδρας: Αναμένονται νέες, πιο μεταδοτικές μεταλλάξεις

Ο Καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, Σωτήρης Τσιόδρας, από το το 21ο πανελλήνιο συνέδριο λοιμώξεων που πραγματοποιείται στο ξενοδοχείο Caravel 5 έως 8 Μαΐου σε ερώτηση σχετικά με τις παραλλαγές, τόνισε ότι «θα πρέπει να συνηθίσουμε στην ιδέα ότι θα έχουμε νέες μεταλλάξεις αλλά δεν ξέρουμε πόσο μεταδοτικές θα είναι αυτές».

Όπως είπε ο κορωνοϊός σίγουρα θα προσπαθήσει να ξεφύγει όπως ήδη καταγράφονται λοιμώξεις στην Αμερική αλλά θα έχει ενδεχομένως χαμηλότερη λοιμογονικότητα και θνητότητα θα είναι όμως πιο μεταδοτικός από την Όμικρον.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης Τύπου, ο καθηγητής ανέφερε ότι είναι σχεδόν αδύνατο να έχουμε ένα νέο εμβόλιο σε ένα εύλογο προσεχές διάστημα, ωστόσο από την πλευρά του ο καθηγητής και γενικός γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας λοιμώξεων, Νίκος Σύψας, τόνισε ότι «μπορούμε να έχουμε σε τρεις μήνες ένα νέο εμβόλιο mRNA - μοριακής τεχνολογίας».

Αναφερόμενος στο lockdown της Σαγκάης ο καθηγητής Τσιόδρας, υπογράμμισε ότι «παρότι μιλάμε για την Κίνα, υπάρχει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων ανθρώπων, η μετάλλαξη αυτή είναι υπερμεταδοτική όπως είναι η Όμικρον και σε μεγάλο βαθμό οι πολίτες δεν έχουν εμβολιαστεί με εμβόλια μοριακής τεχνολογίας πράγμα που σημαίνει, ότι η ανοσία τους είναι λιγότερο αποτελεσματική.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το σύνδρομο post Covid, ο Σωτήρης Τσιόδρας ανέφερε ότι χρειάζεται να επενδύσουμε σε μία στρατηγική για να αντιμετωπιστούν τα συμπτώματα των ασθενών και ήδη ετοιμάζεται σχετικός αλγόριθμος.

Μαγιορκίνης: Η επαναλοίμωξη με την Όμικρον είναι συχνή

«Οι επαναλοιμώξεις του κορωνοϊού άρχισαν να εμφανίζονται με την Όμικρον από τον Δεκέμβριο. Από εδώ και πέρα θα βλέπουμε όλο και πιο πολύ επαναλοιμώξεις επειδή περισσότερος κόσμος έχει κολλήσει», δήλωσε στην ΕΡΤ το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος επισήμανε ότι η πανδημία είναι σε πτωτική πορεία.

Μιλώντας για την εξέλιξη της πανδημίας ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ, τόνισε ότι αυτό δεν πρέπει να μας κάνει ιδιαίτερη εντύπωση.

«Μετά από τέσσερις και πέντε μήνες η επαναλοίμωξη είναι πολύ πιθανή. «Η επιδημία βρίσκεται σε ύφεση. Έχουμε πέσει κάτω από τους διακόσιους ασθενείς στις ΜΕΘ και οι θάνατοι είναι σε πτωτική πορεία», είπε και πρόσθεσε ότι η επαναλοίμωση με την Όμικρον είναι κάτι συχνό.

Αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας επισήμανε ότι «γύρω στα μέσα Οκτωβρίου θα αυξηθεί η μετάδοση. Ξεκινάει από τη Βόρεια Ελλάδα και επεκτείνεται νότια». Και όπως είπε, μέχρι τα μέσα Ιουλίου η Επιτροπή περιμένει να δει τα στοιχεία για την πορεία του εμβολιασμού και να κάνει συστάσεις.

Μιλώντας για τα εμβόλια και το τι περιμένουν οι ειδικοί ο κ. Μαγιορκίνης ξεκαθάρισε ότι «προς το παρόν δεν έχουμε επικαιροποιημένο εμβόλιο, δεν έχουμε εμβόλιο με υποπαραλλαγή. Σε αυτή τη φάση, αν υπάρξει ενισχυτική δόση, θα κάνουμε το ίδιο ακριβώς εμβόλιο».

ΕΜΑ: Προς έγκριση το φθινόπωρο εμβόλια προσαρμοσμένα στις παραλλαγές της Covid

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη, ότι ελπίζει πως θα έχει εμβόλια προσαρμοσμένα στην αντιμετώπιση παραλλαγών του κορωνοϊού, όπως η Όμικρον, τα οποία θα εγκριθούν μέχρι τον Σεπτέμβριο.

«Προτεραιότητά μας είναι να διασφαλίσουμε ότι προσαρμοσμένα εμβόλια πιθανόν να εγκριθούν έως τον Σεπτέμβριο το αργότερο για να είμαστε έτοιμοι για νέες εκστρατείες ανοσοποίησης στην ΕΕ το φθινόπωρο», δήλωσε ο Μάρκο Καβαλέρι, ο επικεφαλής βιολογικών απειλών για την υγεία και της στρατηγικής εμβολίων του EMA.

«Αυτό θα επιτρέψει στους παρασκευαστές-παραγωγούς να προσαρμόσουν αναλόγως τις γραμμές παραγωγής τους».

Τα εμβόλια mRNA που παρασκευάζονται από την Pfizer-BioNTech και τη Moderna, είναι τα πιο εξελιγμένα και οι κλινικές δοκιμές συνεχίζονται.

Παραμένει ασαφές εάν τα εμβόλια θα στοχεύουν μια ή δύο παραλλαγές σε μια δόση, πρόσθεσε ο Καβαλέρι.

Η Όμικρον είναι εξίσου σοβαρή και θανατηφόρα με προηγούμενες μεταλλάξεις

Η Όμικρον είναι ενδογενώς τόσο σοβαρή και θανατηφόρα όσο οι προηγούμενες μεταλλάξεις του κορωνοϊού, παρά τις αρχικές υποθέσεις κάποιων μελετών ότι είναι μεν πιο μεταδοτική, αλλά λιγότερο σοβαρή. Αυτό αναφέρει μια νέα αμερικανική έρευνα, τα συμπεράσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στο Research Square.

Τέσσερις ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 130.000 ασθενείς με κορωνοϊό κατά την τελευταία διετία, σε διαφορετικές περιόδους, όταν επικρατούσαν διαφορετικές μεταλλάξεις τηςCovid-19 διεθνώς.

«Βρήκαμε πως οι κίνδυνοι νοσηλείας και θανάτου ήσαν σχεδόν ταυτόσημοι σε όλες τις περιόδους (της πανδημίας)» αναφέρεται στην σχετική προδημοσίευση στο Research Square.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, εκ πρώτης όψεως τα στοιχεία φαίνεται να δείχνουν ότι οι δείκτες νοσηλειών και θνητότητας ήσαν υψηλότεροι στα προηγούμενα επιδημικά κύματα πριν την μετάλλαξη Όμικρον. Στην πραγματικότητα όμως, αν γίνουν οι κατάλληλες προσαρμογές στη στατιστική ανάλυση, ώστε να ληφθούν υπόψη διάφοροι άλλοι παράγοντες (δημογραφικοί, συννοσηρότητες, βαθμός εμβολιασμού του πληθυσμού κ.α.), προκύπτει το συμπέρασμα ότι τελικά ο κίνδυνος νοσηλείας και θανάτου την τελευταία περίοδο επικράτησης της Όμικρον είναι σχεδόν ίδιος με εκείνους προηγούμενων περιόδων και παραλλαγών.

Πηγή: Cnn.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις