Επίκαιρα

Πύργος: Η ψυχραιμία έσωσε επαγγελματία από ηλεκτρονική απάτη - Σε άλλο επίπεδο οι απατεώνες χρησιμοποιούν κάθε μέσο

Πύργος: Η ψυχραιμία έσωσε επαγγελματία από ηλεκτρονική απάτη - Σε άλλο επίπεδο οι απατεώνες χρησιμοποιούν κάθε μέσο

Μέρα με τη μέρα εξελίσσονται οι τεχνικές που χρησιμοποιούν οι επιτήδειοι για να ξεγελάσουν πολίτες, να αποκτήσουν πρόσβαση τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους και να τους αδειάσουν. Προχθές η ψυχραιμία που επέδειξε γνωστός επαγγελματίας του Πύργου, τον έσωσε από τα χειρότερα και άμεσα έδωσε εντολή για κλείδωμα των τραπεζικών λογαριασμών του, προκειμένου να προφυλαχθεί από τους απατεώνες που τον πολιορκούσαν.

Το ilialive.gr επικοινώνησε μαζί του και εξήγησε όλα όσα αντιμετώπισε για να γίνουν γνωστά και να προφυλαχθούν ανυποψίαστοι πολίτες απο τους απατεώνες. “Θα μπορούσαν να μου πάρουν τα πάντα, αν δεν έκανα κάποιες κινήσεις. Ακόμα και όταν αντιλήφθηκα τι συμβαίνει και σταμάτησα κάθε επαφή, αυτό δεν ήταν αρκετό γιατί στην τράπεζα μου είπαν πως δέχονταν επίθεση οι λογαριασμοί μου” μας είπε.

Η ψυχραιμία τον έσωσε

Ο επαγγελματίας αρχικά δέχθηκε - τόσο αυτός όσο και η γυναίκα του - τηλεφώνημα από άτομο που προσποιήθηκε άλλον επαγγελματία της περιοχής. Τους προσέγγισε και τους δύο με οικειότητα για μια νέα επαγγελματική συνεργασία που θα έκανε με Κινέζους και όπου θα χρειαζόταν κάποια προϊόντα του “θύματος”. Μάλιστα θέλοντας να δείξει περισσότερο αληθοφανής, ανέφερε πως επείγεται προκειμένου να δουν και οι νέοι συνεργάτες του στην Κίνα ότι είναι συνεπής. Αφού λοιπόν πήρε προσφορά για τα προϊόντα που ήθελε, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον επαγγελματία και παράλληλα του απέστειλε SMS με ένα λίνκ για να κάνει αποδοχή στο έμβασμα που του έστελνε για να πληρώσει άμεσα τα προϊόντα. την ίδια στιγμή ο επαγγελματίας παρολίγο θύμα διαπίστωσε στιγμιαία πως η εφαρμογή του Vider άνοιξε και έκλεισε… Ο επιτήδειος άρχισε να γίνεται πιεστικός για να αποδεχθεί ο επαγγελματίας το λινκ που του είχε στείλει για το έμβασμα γιατί ήθελε να το στείλει στους Κινέζους…

Ο επαγγελματίας προσπαθώντας να τον αποφύγει του εξηγούσε πως δεν είναι τόσο γνώστης της τεχνολογίας και πως θα προσπαθήσει να το δεχθεί με τον παραδοσιακό τρόπο. Όσο εμφανιζόταν διστακτικός, τόσο πίεζε ο απατεώνας.

Ο επαγγελματίας τότε προσποιήθηκε πρόβλημα στη σύνδεση του κινητού και στην επικοινωνία και έκλεισε το τηλέφωνο. Άμεσα επικοινώνησε με την τράπεζα του, υποψιασμένος πλέον πως κάτι σοβαρό συμβαίνει και αφού τον βεβαίωσαν πως δεν είχε υπάρξει παραβίαση στους λογαριασμούς του, έδωσε εντολή να ασφαλιστούν. Παράλληλα η τράπεζα διαπίστωσε πως οι λογαριασμοί του δέχονταν επίθεση εκείνη την ώρα…

Η χρήση του Vider

Τα social media έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας και κοντεύουν να υποκαταστήσουν την ταυτότητά μας ως έγγραφο απόδειξης ταυτοπροσωπιίας. Στην περίπτωση του επαγγελματία παραπάνω, ο απατεώνας είχε καταφέρει να “χακάρει” το λογαριασμό Viber που συνδέεται ούτως ή άλλως με το κινητό του χρήστη. Σε αυτή την περίπτωση ο απατεώνας μέσω του λογαριασμού αυτού έστελνε - την ώρα μου μιλούσε στο τηλέφωνο με τον επαγγελματία - μηνύματα τόσο στην σύζυγό του επαγγελματία προσποιούμενος τον τελευταίο, αλλά και σε φίλους του επαγγελματία, προτρέποντας τους να αποδεχθούν αυτοί το έμβαση λόγω προβλήματος που έχει στον τραπεζικό του λογαριασμό του ο επαγγελματίας.

Το “ψάρεμα” (fishing) από τον απατεώνα είχε πάει σε άλλο επίπεδο, ξεφεύγοντας κατά πολύ από όσο ξέρουμε και αποδεικνύοντας πως ακόμα και μια εφαρμογή που εγγυάται ασφάλεια στην επικοινωνία όπως το Viber είχε παραβιαστεί - όπως διαπίστωσε και ο επαγγελματίας.

Πέρα από την τράπεζα του, ο επαγγελματίας ενημέρωσε και την Αστυνομία, που διατήρησε τα στοιχεία της υπόθεσης, αλλά δεν μπορεί να παρέμβει καθώς δεν τελέστηκε η απάτη, παρά μόνο απόπειρα υπήρξε. Παρόλα αυτά ερευνά τα δεδομένα…

Η προσπάθεια για έκδοση δανείου

Ο απατεώνας που στοχοποίησε τον επαγγελματία από τον Πύργο, δεν έμεινε μόνο στο “ψάρεμα” του τραπεζικού λογαριασμού ή την παραβίαση της εφαρμογής του Viber. Όπως διαπίστωσε ο επαγγελματίας ο δράστης χρησιμοποιώντας τον τηλεφωνικό αριθμό και το e-mail του, είχε υποβάλει αίτημα στην τράπεζα για την έκδοση δανείου ύψους 20.000 ευρώ!!! Γίνεται πλέον αντιληπτό πως οι πολίτες μέσα από το διαδίκτυο και την τεχνολογία, καθίσταται ευάλωτος απέναντι στους απατεώνες που εργάζονται ακατάπαυστα προκειμένου να βγάλουν εύκολο χρήμα. Κάποτε υπήρχαν οι “παραδοσιακοί” ληστές, σήμερα υπάρχουν οι ληστές - χάκερς, που εκμεταλλεύονται κάθε πιθανό και απίθανο κενό ασφαλείας που υπάρχει στο διαδίκτυο προκειμένου να πετύχουν το σκοπό τους.

Οι δικλείδες ασφαλείας “πέφτουν” σε μια εποχή που οι συναλλαγές έχουν περάσει στη συντριπτική τους πλειοψηφία στο διαδίκτυο. Και οφείλει πρωτίστως το κράτος να διασφαλίσει την ασφάλεια των συναλλαγών, όταν επιβάλλει να γίνονται αυτές μόνο μέσω διαδικτύου…

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup