Για τα καλά έχει μπει η αντιπυρική περίοδος στην Ηλεία και οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας είναι σε πλήρη ανάπτυξη με την προσθήκη του εποχικού προσωπικού και την διασπορά περιπολικών και πυροφυλακίων. Την ίδια στιγμή όπως γράψαμε και χθες τα εναέρια μέσα βρίσκονται ήδη στην Ανδραβίδα και από σήμερα είναι διαθέσιμα στο σύνολό τους με δύο αεροσκάφη Canadair, δύο αεροσκάφη Air Tractor και το ελικόπτερο Erickson S-64 Air Crane. Παράλληλα εκτελούνται περιπολίες σε περιοχές υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς.
Ένα θέμα που απασχολεί και φέτος τις πυροσβεστικές αρχές είναι αυτό των ακαθάριστων οικοπέδων κυρίως πλησίων του αστικού ιστού. Η πρόσφατη πυρκαγιά στην Αττική και τη Βούλα απέδειξε πόσο εύκολο είναι να απειληθεί ο αστικός ιστός και να καούν σπίτι έστω και με χαμηλή βλάστηση.
Ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηλείας Πύραρχος Γιώργος Κωνσταντακόπουλος σε δηλώσεις του χθες τόνισε πως “… η Πυροσβεστική Διάταξη Νο 9, έχει γίνει πιο αυστηρή και τα πρόστιμα που επιβάλλονται πλέον στους παραβάτες είναι αρκετά αυξημένα σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο. Επίσης έχει εκδοθεί η Πυροσβεστική Διάταξη Νο 20, που αναφέρεται στα ακαθάριστα οικόπεδα και όλη η διαχείριση γίνεται μέσω των πολιτών, των δήμων, με την συνδρομή τις υπηρεσίες μας στις συγκεκριμένες περιπτώσεις. Είναι δουλειά του Δήμου να καθαρίσει τα οικόπεδα τα οποία έχουν μείνει ακαθάριστα από τους ιδιοκτήτες τους - να επιβάλλει το σχετικό πρόστιμο και τα έξοδα του καθαρισμού - και στα οικόπεδα τα οποία είναι περιφραγμένα και δεν μπορεί να επέμβει ο Δήμος, τότε απευθύνεται στην υπηρεσία τη δική μας, γίνεται μία αυτοψία και μέσω της Εισαγγελίας δίνετε άδεια να καθαριστούν και σε αυτά τα οικόπεδα που δεν είναι εύκολη η πρόσβαση” εξήγησε ο κ. Κωνσταντακόπουλος.
Αναφερόμενος στις υπαίθριες καύσεις ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηλείας, τόνισε πως από την 1η Μαΐου που ξεκίνησε η αντιπυρική περίοδος απαγορεύεται η υπαίθρια καύση. Επιτρέπονται οι καύσεις υπολειμμάτων καλλιεργειών μόνο κατόπιν άδειας από την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Αντιπεριφέρειας, η οποία κοινοποιείται και στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, με τη λήψη όλων των προβλεπόμενων μέτρων.
“Αυτές οι περιπτώσεις έχουν να κάνουν με το δείκτη επικινδυνότητας, με τις αποστάσεις από την δασική έκταση, καθώς και με την ύπαρξη ικανής ποσότητας νερού στο σημείο. Επίσης οι καλλιεργητές θα πρέπει να ξέρουν ότι απαγορεύεται η καύση κλαδεμάτων από πολυετείς φυτείες. Δηλαδή ελαιώνες και αμπελώνες. Δεν υπάρχει άδεια για καύση τέτοιων κλαδεμάτων. Έχουμε παρατηρήσει επίσης φέτος ότι υπάρχουν ελαιώνες οι οποίοι δεν έχουν καθαριστεί σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, με αποτέλεσμα το ύψος της βλάστησης, να είναι αρκετά μεγάλο και κάθε έναρξη πυρκαγιάς να γίνεται αρκετά επικίνδυνη. Το έχουμε παρατηρήσει σε όλες τις ενάρξεις πυρκαγιών που έχουμε μέχρι τώρα” εξήγησε ο κ. Κωνσταντακόπουλος.