Κλείνει η δομή των Ατόμων με αναπηρία Λεχαινών, ενώ ξεκίνησε ήδη η λειτουργία των δύο πρώτων Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης που θα φιλοξενήσουν οκτώ τροφίμους.
Παρελθόν θα αποτελεί πολύ σύντομα η δομή των Ατόμων με αναπηρία Λεχαινών που διέσυρε τη χώρα εντός και εκτός Ελλάδας. Ολοι οι τρόφιμοι, στο πλαίσιο του προγράμματος αποϊδρυματοποίησης που εφαρμόζει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ξεκίνησαν ήδη να μεταφέρονται σε Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης. Ηδη ξεκίνησε η λειτουργία των δύο πρώτων Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης που θα φιλοξενήσουν οκτώ τροφίμους.
«Σκοπός είναι η ουσιαστική βελτίωση της ζωής και της καθημερινότητας των ωφελούμενων, που διαβιούσαν επί σειρά ετών σε ιδρυματικό περιβάλλον» αναφέρει ο πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Νίκος Σταθακόπουλος. Οπως ο ίδιος μας είπε «βασική προτεραιότητα είναι η μετεγκατάσταση 24 ωφελούμενων που διαβιούν στο Παράρτημα ΑμεΑ Λεχαινών, σε έξι Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης του Φορέα. Οι υπόλοιποι δεκαεπτά ωφελούμενοι του Παραρτήματος ΑμεΑ Λεχαινών, θα υποστηριχθούν σε Στέγες που θα αναπτύξει το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής. Κι αυτό διότι το οικογενειακό τους περιβάλλον βρίσκεται στην περιοχή της Αττικής».
Οπως μας περιγράφει ο κ. Σταθακόπουλος, κρίθηκε απαραίτητη η δημιουργία των Στεγών με περιορισμένο αριθμό ενοίκων, εξαιτίας των σύνθετων δυσκολιών που αντιμετωπίζουν. «Τα διαμερίσματα των δύο πρώτων Στεγών είναι έτοιμα, έχουν σχεδιαστεί, ειδικά διαμορφωθεί και εξοπλιστεί, έτσι ώστε να πληρούν τις κατάλληλες προδιαγραφές, βάσει των αναγκών των ενοίκων. Το καθένα θα φιλοξενεί τέσσερα άτομα».
Η ΠΑΤΡΑ ΔΕΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΗΚΕ
Η προσπάθεια της διοίκησης του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας έκανε προσπάθειες να αναπτυχθούν στην Πάτρα οι δύο από τις έξι Στέγες αλλά δεν υπήρξε ανταπόκριση. «Στην Πάτρα είχαμε κάνει διακήρυξη ενοικίασης για να φτιάξουμε δύο στέγες αλλά δεν μας έκανε κανείς προσφορά παρ’ ότι το μίσθωμα ήταν 1.000 ευρώ. Αντίθετα βρήκαμε ανταπόκριση στα Λεχαινά και στη Βάρδα όπου θα λειτουργήσουν και οι έξι» μας είπε ο κ. Σταθακόπουλος.
ΟΜΑΛΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ
Σε ό,τι αφορά τη στελέχωση των δομών αυτών ο πρόεδρος του Κέντρου μας είπε ότι βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης των προβλεπόμενων προσλήψεων. Ωστόσο για να μην χάνεται χρόνος το υπάρχον προσωπικό έχει ξεκινήσει τη διαδικασία των επισκέψεων των ενοίκων στα διαμερίσματά τους ώστε να υπάρξει σταδιακά η απαιτούμενη εξοικείωση και η ομαλή μετάβασή τους στον νέο χώρο και στον νέο τρόπο της ζωής τους.«Με την ολοκλήρωση πολλών προπαρασκευαστικών ενεργειών, κατόπιν λεπτομερούς σχεδιασμού, έφτασε πλέον η στιγμή για τους πρώτους οκτώ ωφελούμενους να επισκέπτονται καθημερινά τα σπίτια τους, γνωρίζοντας έτσι τον προσωπικό τους χώρο, κάνοντας αργά και σταθερά ”βήματα” προς τη νέα τους ζωή» τονίζει ο κ. Σταθακόπουλος προσθέτοντας ότι:
«Η μετάβαση από την ιδρυματική φροντίδα στη ζωή μέσα στην κοινότητα αποτελεί βασικό στόχο της υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνας Μιχαηλίδου, καθώς στα ιδρύματα οι άνθρωποι ζουν απομονωμένοι, σε ένα περιβάλλον στο οποίο κυριαρχεί η αποκοινωνικοποίηση, η αποπροσωποποίηση και η υπερβολική εξάρτηση».
ΣΤΟΧΟΣ Η ΕΝΤΑΞΗ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ
Το δεύτερο σκέλος που προχωράει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων είναι η αναδοχή και η υιοθεσία. Οπως είχε αναδείξει προ ημερών η «Π» τα αιτήματα υποψηφίων θετών και υποψηφίων αναδόχων γονέων στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας -Σκαγιοπούλειο φτάνουν τα 39.
Από αυτά κάποια βρίσκονται στη φάση ελέγχου των δικαιολογητικών, κάποια στη φάση της εκπαίδευσης των ζευγαριών και πολύ λιγότερα στην έγκριση ή στην προσαρμογή της υιοθεσίας.
Η πλατφόρμα www.anynet.gr, αναδοχής και υιοθεσίας, δημιουργήθηκε για να διευκολύνει τους ανθρώπους που θέλουν να προσφέρουν μια οικογένεια στα παιδιά που την έχουν ανάγκη με σεβασμό στις εξατομικευμένες ανάγκες κάθε παιδιού, αλλά και στις δυνατότητες και επιθυμίες κάθε οικογένειας.
«Προχωράμε και αυτό το πρόγραμμα με γρήγορους ρυθμούς καθώς θέλουμε τα παιδιά να βγουν από τα ιδρύματα και μα ενταχθούν σε οικογένειες» τονίζει ο κ. Σταθακόπουλος.
Σε ότι αφορά τα παιδιά του Σκαγιοπουλείου Θηλέων και αρρένων που ενηλικιώνονται ο πρόεδρος του Κέντρου εξηγεί: «Αυτά τα παιδιά εντάσσονται πλέον στην κοινωνία με τη δική μας πάντα συνδρομή. Τα κορίτσια του Κέντρου Θηλέων που έχουν μπει στο Πανεπιστήμιο τα στηρίζουμε οικονομικά και με οτιδήποτε άλλο βρισκόμαστε δίπλα τους. Κάποια άλλου που τελείωσαν και εργάζονται ζουν πλέον αυτόνομα ενταγμένα στην κοινωνία. Το ίδιο συμβαίνει και με τα αγόρια. Προ ημερών, δύο πήγαν φαντάροι κι εμείς φροντίσαμε και φροντίζουμε για την οικονομική τους κάλυψη μέχρι να αποστρατευτούν και να αρχίσουν να εργάζονται. Πάντα είμαστε εκεί για τα παιδιά. Η μέριμνά μας είναι διαρκής».
ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ ΣΤΟ ΣΚΑΓΙΟΠΟΥΛΕΙΟ
Ενα άλλο σημαντικό βήμα που ετοιμάζεται να κάνει η διοίκηση του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, είναι η λειτουργία ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ στον χώρο του Σκαγιοπουλείου. «Εχουμε ξεκινήσει ήδη τις διαδικασίες και ελπίζουμε ότι άμεσα θα ολοκληρωθούν. Ένα τέτοιο κέντρο θα προσφέρει δημιουργική απασχόληση και σε άλλα παιδιά που σήμερα ζουν απομονωμένα στα σπίτια τους» εξηγεί ο κ. Σταθακόπουλος.
Πηγή: Pelop.gr