«Ο κορωνοϊός ήρθε για να μείνει» εξηγεί ο κ. Αλκιβιάδης Βατόπουλος
Για τον υψηλό αριθμό κρουσμάτων, την υπερμετάδοση του κορωνοϊού και τη λήψη μονιμων μέτρων από την πλευρά της πολιτείας, ώστε να «μπαίνει φρένο» στην ραγδαία εξάπλωση της πανδημίας, μίλησε στο CNN Greece ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.
Ο υπερδιπλασιασμός του αριθμού των κρουσμάτων μέσα σε ένα 24ωρο δείχνει ότι το πρώιμο θερινό «κύμα» βρίσκεται προ των πυλών και θα μας ακολουθεί καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, με αυξομειώσεις, παρά τη γενική ανοσία που υπάρχει στο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού.
Ήδη χθες Τρίτη (21/6) ο αριθμός των κρουσμάτων στην Αττική ανήλθε σε 7.946 από τα συνολικά 12.537 που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ σε όλη τη χώρα.
Αρκετές περιοχές εμφανίζουν τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων, όπως η Κρήτη (νομός Ηρακλείου με 697 κρούσματα και νομός Χανίων με 329) αλλά και η Ρόδος, με 269.
Τριψήφιος αριθμός και στην Θεσσαλονίκη, όπου εντοπίστηκαν 764 κρούσματα.
«Θα έχουμε αυξομειώσεις για καιρό στον αριθμό των κρουσμάτων. Ο κορωνοϊός ήρθε για να μείνει. Δεν θα σταματήσει εδώ. Γι΄αυτό πρέπει να γίνει αναπροσαρμογή του τρόπου ζωής της κοινωνίας. Πρέπει να προσέχουμε και να λαμβάνουμε ατομικά μέτρα προστασίας, ενώ από την πλευρά της πολιτείας να ληφθούν μόνιμα μέτρα σε ορισμένες περιπτώσεις έτσι ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός. Δεν πρέπει να μιλάμε για νέα μέτρα μόνο κάθε φορά που έχουμε ένα νέο κύμα της πανδημίας », αναφέρει στο CNN Greece o Αλκιβιάδης Βατόπουλος.
Είναι γεγονός ότι οι νέες παραλλαγές είναι αρκετά μεταδοτικές, γι΄αυτό παρατηρείται άνοδος του αριθμού των κρουσμάτων.
Έπειτα από ελέγχους σε 11 περιοχές για την αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα διαπιστώθηκε ότι στις εννέα από αυτές παρουσιάστηκε άνοδος, για το διάστημα 13-19 Ιουνίου σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Μόνο στην Πάτρα, παρατηρήθηκαν πτωτικές τάσεις, ενώ στεθεροποίηση παρουσιάζουν μόνο τα Ιωάννινα.
Σύμφωνα με τον κ. Βατόπουλο:
«Ο κορωνοϊός διαρκώς μεταλλάσσεται και ακόμα δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πόσα κύματα θα ακολουθήσουν. Συνεπώς, έτσι θα είναι η ζωή μας τα επόμενα χρόνια. Όπως έχουμε κάθε χρόνο τη γρίπη, θα έχουμε και τον κορωνοϊό. Προς το παρόν, οι νέες παραλλαγές που επικρατούν ναι μεν είναι περισσότερο μεταδοτικές, ωστόσο παρουσιάζουν πιο ήπια συμπτώματα. Βέβαια, παίζει ρόλο και το γεγονός ότι οι περισσότεροι πολίτες είναι εμβολιασμένοι ή έχουν νοσήσει. Δεν γνωρίζουμε εάν αργότερα έρθει μία πιο παθογόνος μεταλλαγή του ιού», προσθέτει ο ίδιος.
Ο ίδιος συνιστά στους πολίτες «να προσέχουν διαρκώς και να φοράνε μάσκα».
«Οι περισσότεροι που νοσούν δεν το γνωρίζουν και αυτό είναι πλέον το πρόβλημα. Κυκλοφορούν και μεταδίδουν. Γι΄αυτό υπάρχει έξαρση. Πρέπει να προσπαθήσουμε να μην κολλάμε. Θα έχουμε αυξομειώσεις για καιρό» είπε ο ίδιος.
Τέλος, για τις περιοχές που έχουν «χτυπήσει κόκκινο» σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, εξηγεί ότι:
«Είτε είναι τυχαίο το γεγονός ότι κάποιες περιοχές βρίσκονται στο “κόκκινο”, είτε γιατί κόλλησαν λόγω συνωστισμού. Τους καλοκαιρινούς μήνες, όπως είδαμε και στο παρελθόν, τα νησιά έχουν μεγάλο αριθμό κρουσμάτων, πράγμα που οφείλεται στο συνωστισμό».